Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Η καραμπίνα είναι ένα όπλο γενικής χρήσης με τα πλεονεκτήματα των φλατζων και των εναλλασσόμενων τσοκ κάνεις οποιο κυνήγι θέλεις , γιατί να το κάνεις μόνο για μακρινές βολές, όταν αυτό το πετυχαίνεις με τα τσοκ;
Έχεις απόλυτο δίκιο.

Εχουν ξαναειπωθεί ...
1. Χάνεται η εγγύηση αν υπάρχει
2. Δεν ισχύουν οι σφραγίδες δοκιμής ουσιαστικά δεν πιστοποιεί κάποιος πόσα bar αντέχει η κάνη
3. Αν ο μάστορας είναι τσοπάνος μπορεί να σκάσει η κάνη στο σημείο του κώνου και να μαζεύεις δάχτυλα
4. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι σε κάποιες κάνες της benelli κάποιοι δεν αναλαμβάνουν κώνο ... δεν ειμαι όμως σίγουρος.
5. Δεν πρόκειται να δεις διαφορά στην βλητική. Αυτό προσωπική άποψη. Αν το κάνεις ρίξε 5 φυσίγγια πριν και μετά και πες μας εντυπώσεις με φωτό!!!!
6. Κανένας δεν σου εγγυάται καλύτερη βλητική συμπεριφορά. Ούτε αυτός που θα στις φτιάξει. Αν σου εγγυηθεί ρώτα τον πόσο % σε συγκέντρωση ή διάτρηση ... Η συνήθης απάντηση είναι εξαρτάται Σκέψου ότι φυσίγγι με φυσίγγι (από το ίδιο κουτί) μπορεί να έχουν 10% διαφορά στην συγκέντρωση.
7. Στην απίθανη περίπτωση που αρχίσουν εμπλοκές πας για κάνη ...
8. Θα αποχρωμιωθεί και θα βαφεί ξανά η κάνη με ότι αυτό σημαίνει σε έξοδα.
9. ...

Θες και άλλα ; Βαρέθηκα να γράφω ....
Όχι ευχαριστώ δεν θέλω αλλά..RESPECT..RESPECT.

Οποιος γνωστός μου έχει κάνει κώνο είδε διαφορα προς το καλύτερο και δεν είπε κανένας για προβληματα. Η συγκέντρωση εσφιξε κατά ένα περίπου τσοκ και άλλαξε η συμπεριφορά του όπλου με λιγότερο κλωτσημα και ποιο ανεκτικό σε φυσίγγια. Αυτα μου έχουν πει όσοι το κάναν. Εγώ πάντως το πήρα απόφαση και τον άλλο μήνα το στέλνω για επέμβαση.

Οποιος γνωστός μου έχει κάνει κώνο είδε διαφορα προς το καλύτερο και δεν είπε κανένας για προβληματα. Η συγκέντρωση εσφιξε κατά ένα περίπου τσοκ και άλλαξε η συμπεριφορά του όπλου με λιγότερο κλωτσημα και ποιο ανεκτικό σε φυσίγγια. Αυτα μου έχουν πει όσοι το κάναν. Εγώ πάντως το πήρα απόφαση και τον άλλο μήνα το στέλνω για επέμβαση.
δ,χ Στη πλειοψηφία έχει μια βελτίωση ; αλλά κανείς δεν εγγυάται για το αποτέλεσμα και υπάρχει περίπτωση αν κανεις μεγάλο κώνο σε αδράνειας οπλο σε μερικά φυσίγγια να σου κάνει εμπλοκές το έχω πάθει ο παπατσαρουχας κατι ξερει που δεν ξεπερναει τους 3.5 πόντους αν δεν κάνω λαθος υπαρχει μελετη μέχρι 4εκ οτι εχεις και αυξηση ταχ απο κει και πάνω αντίο μελέτη για οπλα με τον κλασικό κωνο του 1.5εκ που ειναι συνήθως οταν αρχισεις και κανεις κωνους 5/6/7 εκ σκεψου ποσες πιεσεις χανεις μειωνεις την ανακρουση αλλα ειναι μεγαλο το αλλά

δ,χ Στη πλειοψηφία έχει μια βελτίωση ; αλλά κανείς δεν εγγυάται για το αποτέλεσμα και υπάρχει περίπτωση αν κανεις μεγάλο κώνο σε αδράνειας οπλο σε μερικά φυσίγγια να σου κάνει εμπλοκές το έχω πάθει ο παπατσαρουχας κατι ξερει που δεν ξεπερναει τους 3.5 πόντους αν δεν κάνω λαθος υπαρχει μελετη μέχρι 4εκ οτι εχεις και αυξηση ταχ απο κει και πάνω αντίο μελέτη για οπλα με τον κλασικό κωνο του 1.5εκ που ειναι συνήθως οταν αρχισεις και κανεις κωνους 5/6/7 εκ σκεψου ποσες πιεσεις χανεις μειωνεις την ανακρουση αλλα ειναι μεγαλο το αλλά
Αυξάνοντας σταδιακά από 0,5" (ίντσα) σε 1,5" (1,27cm-3,81cm) το μήκος του κώνου έχει φανεί η βελτίωση σε patterns και ανάκρουση, ενώ από κει και έπειτα συνεχίζει να υπάρχει (και είναι λογικό) η μείωση της ανάκρουσης, αλλά με ερωτηματικά/αμφιβολία ("it is questioned") αν συνεχίζει πάντοτε σε κάθε επέμβαση η βελτίωση των κατανομών (patterns), πιθανώς να παίζει ρόλο εκεί και η διάμετρος του αυλού, που θα συν-καθορίζει τη σωστή γωνία του κώνου.

Μελέτη δεν υπάρχει καμία.
Λόγια υπάρχουν πολλά.
Άρθρα υπάρχουν πολλά.
Διαφωνίες υπάρχουν πολλές.
Θεωρίες υπάρχουν πολλές.
Σοβαρά τέστ έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.
Όλοι οι σχετικοί που δεν έχουν οικονομικό όφελος λένε ότι δεν υπάρχουν διαφορές.
Μικρότερη ανάκρουση σημαίνει μικρότερη ταχύτητα στομίου. Πιστεύετε οτι έτσι το όπλο θα σκοτώνει καλύτερα;
Τα σκάγια θα συμπιεστούν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από την διάμετρο θαλάμης στην διάμετρο αυλού. Τα 2 εκατοστά σε χαμηλές ταχύτητες θα τα πειράξουν όταν από πίσω τους υπάρχουν 600 bar;
Αν χαλάει την κατανομή μια σύσφιξη 2mm σε χαμηλές ταχύτητες (λόγω στριμώγματος) γιατί δεν την χαλάει αλλά την φτιαχνει μια σύσφιξη 1mm στην μέγιστη ταχύτητα ;
Στο τσοκ τα σκάγια δεν στριμώχνονται ;
Απορίες δικες μου.

Στην τελική ο καθένας κάνει ότι θέλει με το όπλο του και τα χρήματά του.

Last edited:
Το μήκος του κονου πάει πακέτο με την διάμετρο του αυλου. που τα δυο τους θα μας δώσουν τη γωνία ή βαθμό σύγκλησης. Αυτή έχει σημασία
πχ από 20mm στα 18.6mm σε 6cm μήκος(beretta urika2)
20-18.6=1.4
1.4÷6=0.23
Οπότε για κάθε cm μειώνεται η διαμετρος κατα 0.23mm.
Ένα όπλο με 18.3 αυλό για να έχει τον ίδιο βαθμό σύγκλησης θέλει κονο 7.4cm
Όσο μικρότερο το νούμερο τόσο καλύτερα

Μελέτη δεν υπάρχει καμία.
Λόγια υπάρχουν πολλά.
Άρθρα υπάρχουν πολλά.
Διαφωνίες υπάρχουν πολλές.
Θεωρίες υπάρχουν πολλές.
Σοβαρά τέστ έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.
Όλοι οι σχετικοί που δεν έχουν οικονομικό όφελος λένε ότι δεν υπάρχουν διαφορές.
Μικρότερη ανάκρουση σημαίνει μικρότερη ταχύτητα στομίου. Πιστεύετε οτι έτσι το όπλο θα σκοτώνει καλύτερα;
Τα σκάγια θα συμπιεστούν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από την διάμετρο θαλάμης στην διάμετρο αυλού. Τα 2 εκατοστά σε χαμηλές ταχύτητες θα τα πειράξουν όταν από πίσω τους υπάρχουν 600 bar;
Αν χαλάει την κατανομή μια σύσφιξη 2mm σε χαμηλές ταχύτητες (λόγω στριμώγματος) γιατί δεν την χαλάει αλλά την φτιαχνει μια σύσφιξη 1mm στην μέγιστη ταχύτητα ;
Στο τσοκ τα σκάγια δεν στριμώχνονται ;
Απορίες δικες μου.

Άρα αυτή που έχουν κάνει κώνο και έχουν δει βελτίωση η ψέματα λένε η τη φαντάζονται!

Άρα αυτή που έχουν κάνει κώνο και έχουν δει βελτίωση η ψέματα λένε η τη φαντάζονται!
Όλα είναι πιθανά. Το πόσο βελτίωση είδαν όμως δεν το λένε.

Αν διαβάσεις site εξωτερικού θα δεις ότι κάποιοι λένε ότι είδαν διαφορά προς το καλύτερο, άλλοι δεν είδαν καμμία και κάποιοι ελάχιστοι προς το χειρότερο.
Όλοι όμως ΛΕΝΕ.
Νούμερα και μεθοδολογία δοκιμών δεν βλέπω από αυτούς που έχουν δει βελτίωση.
Αν μου εγγυώνταν κάποιος >15% βελτίωση σε συγκέντρωση ή/ και 10% σε διάτρηση μπορεί να το σκεφτόμουν και εγώ. Εγγύηση σημαίνει μου αγοράζει καινούργια κάνη αν δεν δω τα συμφωνημένα ελάχιστα ποσοστά.

Έκανα κάποιες ερωτήσεις στις οποίες δεν έχω πάρει απαντήσεις.
Αναφέρονται στο σκεπτικό όσων υποστιρίζουν ότι ο κώνος βελτιώνει κατανομές και διάτρηση.

Το μόνο 100% σίγουρο είναι ότι δεν θα ισχύουν οι σφραγίδες δοκιμής των κανών.

Για να επιλέγεις να κάνεις κάτι τέτοιο στο όπλο σου σημαίνει ότι δεν σε καλύπτει , στην αγορά υπάρχουν όπλα οικονομικά και με τις προδιαγραφές που τώρα πιστεύεις ότι είναι οι ιδανικές .Οι βελτιώσεις πρέπει να αποδεικνύονται με στοιχεία και να είναι εγγυημένες.Εκθεση του πριν και μετά με βολές σχεδιάγραμμα αυλού πριν μετά με σφραγίδα και υπογραφη.Εαν πωληθεί το όπλο τα στοιχεία να δίνονται μαζι.Οχι με ένα 100σταρικο πάρτο φύγε.

Εγγυηση δε δινει ουτε ο rob roberts ουτε η briley τωρα το τι λεει καπιος που εκανε κωνο και απο τη μια φασσα που βαρεσε περσι και τις δυο που βαρεσε φετος και μετα απο ολες αυτες τις εμπιριες κοβει το ματι του και ποσα μετρα αλλα εγινε και δουλεια με τον κωνο αφου βαρεσε μια παραπανω δε γινετε δουλεια ετσι γενικα μιλαω δε προσαπτω το κειμενο σε καπιον πρωσοπικα

Βρήκα άνθρωπο πού έκανε κώνο σε benelli Rafaello 66cm κανη και αυτό που μου είπε είναι:
-εχει ποίο σφιχτή τουφεκιά αλλά μόνο στο κέντρο τής κατανομής των σκαγιων!
-λιγοτερο λάκτισμα αλλά όχι τρελή διαφορά
-φυσιγγια που έριχνε πλέων κάποια τα απέρριψε γιατί δεν συνεργάζονται με την "νέα" κανη!
Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιτυχίες του μειώθηκαν λόγο ότι οι περισσότερες τουφεκιές είναι μέχρι 35-40 μέτρα και αν δε σημαδέψει καλά η κατανομή δε συγχωρεί σκοπευτικό λάθος ακόμα και με ανοιχτό τσοκ αφού όπως μου είπε τα πουλιά που τυχών έπαιρνε με ακριανα σκάγια (2+- σκάγια) τώρα παίρνουν 1 ή κανένα σκάγια και φεύγουν! Αν λοιπόν είσαι ευχαριστημένος από την κανη σου αστην ως έχει γιατί δεν ξέρεις αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα μετά την επέμβαση.... Γνώμη μου αυτή είναι.

Εχω αρκετους που εχουν κανει κωνους οι περισσότεροι ειδαν βελτιωση στην κατανομή στις τουφεκιες στο πινακα εγω προσωπικα εχω κανει παλαιοτερα σε δυο οπλα μου δεν ξανακανω δεν ειδα κατι το ιδιαιτερο δεν χειροτερεψαν ομως κιολας μικρες οι διαφορες δεν νομιζω για μενα οτι αξίζει θα το προτεινα σε καποιον που εχει στενο αυλο και ριχνει πανω απο 42 γρ ως επι το πλειστον

Μόνο και μόνο που σκέφτομαι ότι θα αφαιρεθεί μέταλλο από την καννη για να ανοιχθεί ο κώνος εγώ δεν το έκανα ούτε να μου υπέγραφαν σε χαρτί ότι θα δω 20 % βελτίωση. Θεωρώ ότι τα εργοστάσια έφτιαξαν τα όπλα με γνώμονα την καλύτερη αξιοπιστία, ασφάλεια για τον χρήστη και την καλή απόδοση τους. Να γαργαλισεις το όπλο για να στενέψεις τον κύκλο τουφεκιας ( που όπως λέγεται αυτό συμβαίνει), μου φαίνεται αδιανόητο. Όλα τα όπλα σκοτώνουν, οτι υπερτερεί σε κάποιους τομείς ελαφρά το ένα από το άλλο για μένα ισχύει, αλλά όχι τόσο που να δικαιολογεί τέτοιες μετατροπές...

Ας υποθέσουμε ότι πετυχενει ο κώνος κ η κάννη πραγματι βγαζει ποιο σφιχτες τουφεκιές..
Έστω ότι το 3* είναι σαν 2* η ακόμα κ σαν 1*..
Ποιος ο λόγος να το κανει την στιγμή την οποία υπάρχουν τόσα πολλα τσοκ στην αγορά (αλίμονο κ δεν υπήρχαν....) κ μπορουν να δώσουν κάτι παρομοιο?
Κ γιατί να παρει το ρίσκο?

Τώρα αν κάποιος επιμένει ότι είχε δοκιμάσει διαφορα τσοκ κ φυσίγγια της αγοράς κ το όπλο του εξακολουθούσε να σκορπάει , κ ο κώνος ηρθε με την μια να του δώσει την λυση που εψαχνε τότε ειλικρινά παω πασο....

Εγώ όχι κώνο αλλά ουτε τσοκ δεν θα άνοιγα στο δικαννο για τα περπατητα(αν το ήθελα...)
Και ποιος μου το λέει εμένα ότι θα παρω αυτό που ζητάω?
Ενώ με τα διασποράς όταν κ όπου μου χρειαστουν μια χαρά την κάνω την δουλειά μου κ είναι κ η κάννη μου απείραχτη...

Έχουν υπάρξει κ περιπτωσεις οπλων που κόπηκαν κάννες για να γίνουν μπεκατσοντουφεκα κ το αποτέλεσμα ήταν να αχρηστευτουν γιατί σκορπαγαν ακανόνιστα κ κατέληξαν και.....αυτα σε αγγελίες ψάχνωντας κανέναν άτυχο..........

Ας υποθέσουμε ότι πετυχενει ο κώνος κ η κάννη πραγματι βγαζει ποιο σφιχτες τουφεκιές..
Έστω ότι το 3* είναι σαν 2* η ακόμα κ σαν 1*..
Ποιος ο λόγος να το κανει την στιγμή την οποία υπάρχουν τόσα πολλα τσοκ στην αγορά (αλίμονο κ δεν υπήρχαν....) κ μπορουν να δώσουν κάτι παρομοιο?
Κ γιατί να παρει το ρίσκο?

Τώρα αν κάποιος επιμένει ότι είχε δοκιμάσει διαφορα τσοκ κ φυσίγγια της αγοράς κ το όπλο του εξακολουθούσε να σκορπάει , κ ο κώνος ηρθε με την μια να του δώσει την λυση που εψαχνε τότε ειλικρινά παω πασο....

Εγώ όχι κώνο αλλά ουτε τσοκ δεν θα άνοιγα στο δικαννο για τα περπατητα(αν το ήθελα...)
Και ποιος μου το λέει εμένα ότι θα παρω αυτό που ζητάω?
Ενώ με τα διασποράς όταν κ όπου μου χρειαστουν μια χαρά την κάνω την δουλειά μου κ είναι κ η κάννη μου απείραχτη...

Έχουν υπάρξει κ περιπτωσεις οπλων που κόπηκαν κάννες για να γίνουν μπεκατσοντουφεκα κ το αποτέλεσμα ήταν να αχρηστευτουν γιατί σκορπαγαν ακανόνιστα κ κατέληξαν και.....αυτα σε αγγελίες ψάχνωντας κανέναν άτυχο..........
Άλλο έγκλημα η κοπή των καννων.Να διαβάζεις για Beretta πλάγιο από 71 σε 62 , κρίμα το οπλακι.

Έχουν υπάρξει κ περιπτωσεις οπλων που κόπηκαν κάννες για να γίνουν μπεκατσοντουφεκα κ το αποτέλεσμα ήταν να αχρηστευτουν γιατί σκορπαγαν ακανόνιστα κ κατέληξαν και.....αυτα σε αγγελίες ψάχνωντας κανέναν άτυχο.
Και εγώ Τάσο έχω δύο όπλα και κάθονται αλλά τις καννες δεν τις κόβω σε καμία από αυτές τις δύο
Προτιμώ να αγοράσω μια πιο κοντή
Χωρίς να θέλω να πω ότι όσοι τις έκοψαν και έβαλαν είτε εσωτερικό σπείρωμα είτε εξωτερικό έκαναν λάθος απλά σε εμένα είναι ψυχολογικό το θέμα αν θα πετύχει
Επέμβαση που θα ήθελα να κάνω σε όλα μου τα όπλα αλλά δεν έχω κάνει σε κανένα είναι στα κοντακια

Άλλο έγκλημα η κοπή των καννων.Να διαβάζεις για Beretta πλάγιο από 71 σε 62 , κρίμα το οπλακι.
Και όχι μόνον.. Και καραμπίνες 1100,auto 5 ,sx1, 302 κλπ..
Δεν είναι προτιμοτερο ένα τέτοιο όπλο να πωληθει σε έναν καρτεριτζη η συλλεκτη που θα το εκτιμηση παρα να κατακρεουργηθει?
Κ να αγοραστεί ένα αλλο όπλο με τα χαρακτηριστικά της αρεσκείας μας?

Βέβαια το όπλο του ότι θέλει το κάνει ο καθενας κ αναφορά δεν δίνει...
Αλλά είναι κρίμα για την ιστορία αυτών των όπλων συν ότι δεν παραγονται πλεον κ ουτε υπάρχουν άλλα με τα ίδια χαρακτηριστικά(καραμπίνες με σταθερό τσοκ )...

Back