Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Αν ανοιξεις τετοια δουλεια θελει οπλουργο. Και σιγουρα μιλας για πλαγιο. Πρωτον καθαρισα μεσα απο τηνριγα με οτι βρεις εκει σκουρια κλπ. Δευτερον γεμισμα κλεισιμο μοροστα μαλον μρ καλαι.
Να πω την αλήθεια με τρώει ο .ass. να δοκιμάσω μονάχος μου, σε ένα παλιό πλάγιο άνευ αξίας.
 
Να πω την αλήθεια με τρώει ο .ass. να δοκιμάσω μονάχος μου, σε ένα παλιό πλάγιο άνευ αξίας.
εγω μιλησα για ποζε οπλο φιλε και λαθος μου που δεν το διευκρινισα , σε πλαγιο αλλαζει το εργο τελειως , την καλυτερη απαντηση θα στην δωσει ενας εμπειρος οπλουργος
 
Να πω την αλήθεια με τρώει ο .ass. να δοκιμάσω μονάχος μου, σε ένα παλιό πλάγιο άνευ αξίας.
ΚΑΝΝΕΣ BOEHLER, RIBLESS
ribsOffLcSmithOrg.jpg


Τι μαζεύεται στο αόρατο και απρόσιτο σημείο μεταξύ των καννών και της πάνω και κάτω ρίγας!!! Τώρα καταλαβαίνετε γιατί τα έχω βάλει με τις ρίγες! Αυτή η διάβρωση των καννών είναι απαράδεκτη. Και γίνεται ακόμη πιο απαράδεκτη (αν αυτό είναι δυνατό) όταν σκεφτούμε ότι οι ρίγες δεν προσφέρουν τίποτε στην λειτουργεία του όπλου. Τώρα τι γνώμη έχετε για τις ρίγες;
Ας αρχίσουμε με τις κάννες που είναι παραδοσιακά το σημείο εκκίνησης στην σχεδίαση και κατασκευή ενός όπλου. Σχεδόν όλα τα όπλα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο κτασκευής. Πάνω ρίγα κάτω ρίγα, μέτριας ποιότητας ατσάλι που δίνει μεν την εμφάνιση των καννών ενός Χόλλαντ αλλά στέλνει το ζύγισμα του όπλου κατά διαόλου.

Η λύση για ένα καλό ζύγισμα, διατηρώντας πάντα τις θαλάμες 76 χιλιοστών που είναι πλέον το διεθνές στάνταρντ, είναι η χρήση ενός καλύτερου ατσαλιού, πχ ένα Boehler που έχει υψηλότερη αντοχή άρα χρειάζεται λιγότερο υλικό. Για ακομη καλύτερο ζύγισμα και περισσότερες επιλογές στον πελάτη, οι κάννες μας δεν θα έχουν ρίγες, ούτε πάνω ούτε κάτω. Η ιδέα του δίκαννου χωρίς ρίγα δεν είναι νέα, την εφάρμοζε ο Αλεξ Μαρτιν σε μερικά όπλα, κάπου 130 δίκαννα Ribless (άριγα) που έφτιαξε για να πετύχει το ζύγισμα που ήθελε.

Ο Μάρτιν στην εποχή του μεσοπολέμου δεν είχε τα σύγχρονα υλικά που έχουμε εμείς τώρα. Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ρίγας από ανθρακονήματα, ρίγας που έχει την όψη της κλασσικής ρίγας, που θα μπορεί να κουμπώνει, χωρίς εργαλεία, στην πάνω μεριά των καννών. Είναι απόλυτα εφικτή η παροχή ρίγας κάθε είδους προφίλ που θέλει ο πελάτης, βυθισμένη, υπερυψωμένη, κοίλη, επίπεδη, μέχρι και εξαεριζόμενη και μπορεί να αλλάζει όποτε θέλει. Η απουσία πανω και κάτω ρίγας αφαιρεί συνολικά 150 γραμμάρια βάρος από τις κάννες. Αρα επιτρέπει την διαμόρφωση προφίλ χωρίς να βαραίνει το οπλο μπροστά. Μια ρίγα από ανθρακονήματα ζυγίζει 25 έως 50 γραμμάρια.

Η διαμόρφωση του προφίλ της κάννης βασίζεται σε δύο κατηγορίες δεδομένων- την καμπύλη πίεσης που παράγει το φυσίγγι και την αντοχή του ατσαλιού. Αυτά είναι γνωστά τόσο για κάθε τύπου φυσιγγίου όσο και για κάθε τύπο ατσαλιού. Είναι λοιπόν δυνατό να πούμε ότι η κάννη θα έχει αυτό το ελάχιστο προφίλ που θα δώσει το απαιτούμενο πάχος σε καθε σημείο της κάννης για αντοχή καθώς και για τις λειάνσεις και ρεκτιφιέ που θα υποστεί μελλοντικά. Σύμφωνα με τις συμβουλευτικές εγκυκλίους του CIP τα ελάχιστα πάχη καννών για τις τρεις βασικές κατηγορίες ατσαλιού στο μέσον της κάννης 40 εκατοστά από τη θαλάμη είναι ,60- ,50,- ,35 χιλιοατά. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι με το καλύτερο ατσάλι πέφτουμε στο μισό πάχος άρα και στο μισό βάρος. κάννης, με την παρατήρηση ότι μιλάμε για το ελάχιστο πάχος τοιχώμαος με κριτήριο τις πιέσεις. Το τελικό βάρος θα είναι κάτι παραπάνω για να υπάρχει ψωμί για λειάνσεις και για το απαιτούμενο ελάχιστο βάρος και το ζύγισμα του όπλου.

Η χρήση υπολογιστών και προγραμμάτων CAD προσφέρει δυνατότητες που δεν υπήρχαν παλιά. Είναι δυνατό με αυτά τα μέσα να υπολογιστεί ο όγκος άρα και το βάρος κάθε σημείου της κάννης και να διαμορφθωθεί το προφίλ της κάννης έτσι ώστε όχι μόνο να έχει αντοχή αλλά και αυτό το αιθέριο ζύγισμα που κάνει τα (μερικά) αγγλικά όπλα να ξεχωρίζουν. Επιπλεον το σύστημα CAD σε συνδυασμό με σύγχρονους τόρνους καννών δίνουν ζυγισμένες κάννες που είναι ισόπαχες σε όλη τους την περίμετρο. Παλαιότερα το τελικό ζύγισμα γινόταν με εξωτερικό λιμάρισμα αφού είχαν ενωθεί οι ρίγες κάτι που καταστρέφει το ισόπαχο.

B25Ribless.jpg


Μερικά από τα πρώτα Browning B25 δεν είχαν ρίγα και έτσι ήταν ελαφριά μπροστά, με μοναδικό ζύγισμα, χωρίς να καταφεύγουν σε βάσεις από εργκάλ.
Αλλά, ακόμη και αν αυτό δεν είναι αρκετό, οι κάννες χωρίς ρίγες προσφέρουν ένα ακόμη πλεονέκτημα- είναι δυνατό να εφαρμοστούν πρόσθετα αντίβαρα σε όποιο σημείο των καννών επθυμεί ο πελάτης ώστε να ρυθμίζεται το ζύγισμα εκεί ακριβώς που το θέλει ο ίδιος και όχι κάπου τυχαία. Τέτοια αντίβαρα πωλούνται από διάφορες εταιρείες για την ρύθμιση του ζυγίσματος σκοπευτικών όπλων και εφαρμόζουν μόνο σε όπλα χωρίς ενδιάμεσες ρίγες.

Εξυπακούεται ότι η σύνδεση των καννών θα είναι τύπου μονομπλόκ διότι δεν υπάρχει λόγος για άλλο σύστημα πια. Η μόνη βελτίωση στο μονομπλόκ είναι να εφαρμοστεί η μέθοδος του Baby Bretton ¨οπου οι κάννες είναι βιδωτές στο μονομπλόκ και αλλάζουν χωρίς την επέμβαση οπλουργού, κολλήσεις κλπ, αν και αυτό θα ήταν υπερβολή.

Το ρεζουμε είναι ότι οι κάννες του λογικά σχεδιασμένου πλαγιόκαννου θα είναι από το καλύτερο ατσάλι, με θαλάμες 76 χιλιοστών, με ρίγα κατά την προτίμηση του πελάτη, χωρίς κρυφά σημεία που μαζεύουν σκουριά, με ρυθμιζόμενο ζύγισμα, τσοκάκια, πιστοποιημένες για χρήση με ατσάλινα σκάγια με εγγυημένη σύγκλιση, εύκολα επισκευάσιμες με καινούργιες κάννες ομοίου προφίλ. Το κόστος τους μετριάζεται από την έλλειψη ρίγας και την ευκολία κατασκευής σε ψηλό επίπεδο ποιότητας αλλά χωρίς χέρια που χρειάζονται για τις ρίγες και τα λιμαρίσματα.
 
Πονεμενοι ιστορια γενικα τα δικαννα Γιαννη...κανω πως δεν βλεπω,οτι μπορουμε κανουμε,το οπλο ειπαμε το σωστο ειναι να φτανεις παντου για επιθεωρηση,αλλο ενα σημειο που προκαλει αγχος!
Ούτε να φανταστώ δε θέλω τη θα έχει μαζέψει το πλάγιο Μπαϊκάλ του πατέρα μου, μετά από τόσα χρόνια χρήση και νερά που έχει φάει, κάτω από τις ρίγες. Εντάξει στο πλάγιο ή πάνω ρίγα έχει ρόλο στη σκόπευση και όχι πάντα, ή κάτω ρίγα είναι για να κρατάει μόνο τους αορτηριουχους. Στα ποζε και ειδικά αυτά που προορίζονται για φερμαριστά κυνήγια οι ρίγες και ειδικά οι πλαγιές το μονο που προσφέρουν είναι βάρος και χώρο να αναπτυχθεί με τα χρόνια ή σκουριά. Στις καραμπίνες πάλι που προορίζονται για φερμαριστά κυνήγια και όχι μονο,ή Franchi, Fabarm, έχουν μοντέλα αριγωτα από κατασκευής, η Benelli στα μοντέλα becaccia και όχι μόνο για να ελαφρύνει το όπλο μπροστά έχει ρίγα από ανθρακονήματα. Στην Βιτορια που είχα με κάνη 66εκ εβγαλα τη ρίγα (άφησα 3 εκ στο σκόπευτρο και 5 εκ στην αρχή της βάσης) το βάρος της ριγας που αφερεθηκε ήταν 135 γραμμάρια, θα μου πείτε τη είναι 135 γραμμάρια στα 3.300 που ζύγιζε το όπλο, κι'ομως αυτά τα λίγα γραμμάρια από τη κανη έφταναν για να αλλάξει το όπλο. Να σημείωσω ότι ο πιτσιρικάς από το χωριό που του πούλησα το όπλο μόλις το είδε αρίγωτο παραξενεύτηκε, του είπα κοιτα μόνο το πουλί και μην ασχολησε με τίποτα άλλο, μετά από μέρες που τον είδα το είχε ερωτευτεί.
 
Γιάννη στο πλάγιο από κάτω η ρίγα έχει μια μικρή οπή συν τις δυο οπές για τις βίδες του αορτηριουχου..Αν μπει εκεί νερό βγενει πολυ δύσκολα.
Το είχα πάθει κάποτε,Έβγαλα όσο μπορούσα τινάζοντας το οπλο,και μετά εξωτερικά ζέστανα την ρίγα με το πιστολάκι κ ύστερα έριξα μεσα αντισκωριακο.Δεν μπορούσα να του κάνω κάτι άλλο.Τρομερα δύσκολο σημείο.
 
Γιάννη στο πλάγιο από κάτω η ρίγα έχει μια μικρή οπή συν τις δυο οπές για τις βίδες του αορτηριουχου..Αν μπει εκεί νερό βγενει πολυ δύσκολα.
Το είχα πάθει κάποτε,Έβγαλα όσο μπορούσα τινάζοντας το οπλο,και μετά εξωτερικά ζέστανα την ρίγα με το πιστολάκι κ ύστερα έριξα μεσα αντισκωριακο.Δεν μπορούσα να του κάνω κάτι άλλο.Τρομερα δύσκολο σημείο.
Τάσο μου ή υγρασία όμως μένει μέσα, το ξέρω πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.
 
H διευρυνση γινεται πιο πισω......
Ναι αλλά το τσοκ θα έχει το ίδιο σπείρωμα, δεν νομίζω οτι κόβουν και το τσοκ.
Το τσοκ πχ στην πίσω μεριά του θα εξακολουθεί να έχει διάμετρο 18.4 και ο αυλός θα είναι 18.7. Η μετάβαση από 18.7 σε 18.4 δεν είναι πρόβλημα, δεν δημιουργεί σκαλοπάτι;
 
Λαθος ναι εχεις δικιο δεν θα τα παρει το τσοκ,οχι αν κανουμε διευρησνση μπορουμε να το κανουμε οσα περιθωρια εχουμε να διατηρουμε το σκαλοπατι,γραψε λαθος Θεοφραστε.
Σαράντο αυτή η απορία μου δημιουργήθηκε για το τσοκ που δουλεύουν σε διάφορους αυλούς. Πχ invector plus και στα winchester 18.8 και στα browning 18.7.
Τώρα οκ σε αυτή την περίπτωση το σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω λογικά θα στήνονται τα τσοκ σε 18.8 και λογικά για τον 18.7 θα είναι λίγο ποιο ανοιχτά από τις ονομαστικές συσφίξεις.
Το αντίθετο όμως;
 
Αν το κανεις πιο πισω δημιουργη κατι σαν τουλα τσοκ,δεν ξερω τη θα εκανε,στην αλλη φαση αυτο που θα σου βγαλει το τσοκ ειναι τι θα του δωσεις πισω απο τι φουστα σε διαμετρο και η συσφιξη που θα βγει.
Ίσως αν το αλεζουαρ που κόβεται ο αυλός είναι κωνικό μπροστά οπότε σταδιακά πριν το τσοκ έχουμε πάλι την αρχική διάμετρο αυλού.
 
Ίσως αν το αλεζουαρ που κόβεται ο αυλός είναι κωνικό μπροστά οπότε σταδιακά πριν το τσοκ έχουμε πάλι την αρχική διάμετρο αυλού.
Οτι θεσ κανεις πισω απο τη φουστα αρκει να διατηρησεις το σκαλοπατι;)
 
Ναι αλλά το τσοκ θα έχει το ίδιο σπείρωμα, δεν νομίζω οτι κόβουν και το τσοκ.
Το τσοκ πχ στην πίσω μεριά του θα εξακολουθεί να έχει διάμετρο 18.4 και ο αυλός θα είναι 18.7. Η μετάβαση από 18.7 σε 18.4 δεν είναι πρόβλημα, δεν δημιουργεί σκαλοπάτι;
απορησα που καποιο εμπειροι δεν ξερουν να απαντησουν σε τοσο απλα πραγματα φιλε , όλα τα τσοκ λοιπον ανεξαρτητου εταιριας και αυλου παντα μα παντα εχουν μεγαλυτερη φουστα σε διαμετρα απο τον αυλο , να το κανω πιο λιανα , τα crio plus πχ που εχουν συσφιξη αντιστοιχη σε αυλο 18,4 εχουν φουστα 18,9 , τα invector plus που εχουν αντιστοιχια σε 18,8 αυλο εχουν φουστα 19,2 χιλ και παμε λεγοντας , τα εργοστασια καλυπτουν ολες τις περιπτώσεις , μονο εξειδικευμένες εταιρις custom τσοκ όπως πχ η TEAGUE φτιαχνουν τσοκ ακριβως βσει αυλου με ιση σε διαμετρο φουστα
 
απορησα που καποιο εμπειροι δεν ξερουν να απαντησουν σε τοσο απλα πραγματα φιλε
ο Θεοφραστος ρωτησε για τον αυλο και για περιθωρια διευρυνσεις,δηλαδη ΠΙΣΩ απο τη φουστα,η φουστα εννοειται οτι ειναι πιο φαρδια.Εννοειται οτι δεν ειμαι εμπειρος,πρακτικα διαπιστωσα τις διαστασεις των εναλλασωμενων τσοκ απλα μετρωντας,σε σχεση με τον αυλο.
 
Last edited:
εχω κανει πορτινγκ σε 20 οπλα , αλλα φιλε δυστυχως ειδικος δεν είμαι , ολο και καποιος όμως θα βρεθει να σου απαντησει
Ομοιως,Δημητρη!Σε πανω απο 10 καννες!Εφτασα σε σημειο να πηγαινω την καννη για πορτινγκ,απευθειας απο το μαγαζι που αγοραζα το τουφεκι!
Τοτε που μπορουσα να αγοραζω τουφεκια.....
 
Back
Top