Τάσο σε κιχλα και όχι μόνο, μου έχει τύχει και μένα, να βρώ σκαγια στα φτερά ή ακόμα και κολλημένα στο πετσί τους, συνηθως Νο 9, αλλά αυτά ήταν σκάγια που είχαν περάσει όλο το σώμα και απλά δεν είχαν δυναμη να περάσουν το πετσί και σταματούσαν εκεί ή το περνούσαν αλλά κολλουσαν στα φτερά.Να πω κάτι που εχω παρατηρήση με την διατρηση των φυσιγγίων.Από πάντα μαδάω τα θηράματα που χτυπάω για να βλέπω την διατρηση των σκαγιων.Εχει τύχη να μαδάω τσίχλα και να πέφτουν ενα δυο σκάγια κατω!Ενα αλλο πολυ παράξενο φαινόμενο ήταν το εξής:Τουφεκωντας πέρδικα με φυσίγγι 36γρ 6αρι(ελληνικό)πισωκωλλα περίπου στα 15μ τα σκάγια έμειναν μεσα στο πουλί κ ήταν παραμορφωμένα(τα βρήκα στο φαΐ)!!ως εδώ καλά..ΟΜΩΣ τουφεκοντας φάσα με φυσίγγι 34γρ ν6(ιταλικό) με βολή τραβερσα πάνω από 30μ. κατά το μαδημα το πουλί είχε 3 σκάγια αρπάξει.Το ενα από αυτά είχε βγει από την άλλη πλευρά και είχε σταματήσω εσωτερικά στην πέτσα του πουλιού!και όλη γνωρίζουμε την θα πει φάσα..ΥΓ Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση.παντως η διάφορα από φυσίγγι σε φυσίγγι ειναι τεράστια (και) στο θέμα διατρηση.Ισως κάποιοι να παραξενεύουν ομως να είστε σίγουροι οτι γράφω ειναι πέρα για πέρα αληθινό.Θα ήθελα γνώμες γιατί είμαι σίγουρος οτι έχετε παρόμοια περιστατικά..
Τωρα όσο αφορά τη διαφορά στη διάτριση μεταξυ φάσας και περδικάς μπορεί να οφείλεται στο ότι την πέρδικα την τουφέκισες πισώκολλα και τα σκαγια διαπέρασαν όλο το σωμα του πουλιού κατα μήκος και σταμάτησαν στα κόκαλα ή στους μυς του στήθους που ειναι αρκετα χοντρά, μαλλον και ο λόγος που τα βρήκες παραμορφωμένα να οφείλεται στην προσκρουση στα σκληρα κόκκαλα του στήθος και ακολούθως στους στιβαρούς μυς. Τωρα στη φάσα που την τουφέκισες τραβέρσα (άν και δεν μας είπες που τη βρηκε το σκάγιο που τη διαπέρασε) πιθανό να τη βρήκε στο πλαϊ της κοιλιάς να διαπέρασε τα έντερα και να βγήκε από την άλλη χωρίς να συναντήση κόκκαλο ή μυς.
Από την άλλη επειδή τα 15μ. είναι κοντινή απόσταση, μπορεί το ελληνικό φυσίγγιο να είχε μαλακά σκάγια σε συνδυασμό με ασθενή ταχύτητα.