Όσο αφορά τις ταχύτητες, πιστεύω, πρέπει να δίνουμε βάση στην ταχύτητα που διατηρούν τα σκάγια, στην απόσταση που συναντιούνται με το θήραμα και αν είναι τέτοια που σε συνδυασμό με το βάρος του σκαγιού μας δίνουν επαρκή ενέργεια, ώστε να καταβληθεί το θήραμα για το οποίο προορίζεται το φυσίγγιο, αλλά και στη διαφορά της αρχικής ταχύτητας με την παραμένουσα ταχύτητα στο σημείο αυτό, τι εννοώ.
Για παράδειγμα εάν ένα φυσίγγιο Νο7 μου δίνει αρχική ταχύτητα 420 m/s και στα 30 μέτρα 190 m/s και
ένα άλλο φυσίγγι Νο 7 μου δίνει αρχική ταχύτητα 400 m/s και στα 30 μέτρα μου δίνει 185 m/s προφανώς θα διαλέξω το 2ο φυσίγγιο, που πρακτικά δεν έχει διαφορά στην ενέργεια των σκαγιών, που χρειάζομαι στα 30 μέτρα και δεν κουβαλάει τα κουσούρια των μεγάλων αρχικών ταχυτήτων, όπως αυξημένες πιέσεις, ανάκρουσης και το κυριότερο αυξημένη παραμόρφωση των σκαγιών που επηρεάζουν αρνητικά τις κατανομές.
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό το παραδειγμα, αλλά θυμάμαι ένα ΤΕΣΤ φυσιγγίων στην Τράπεζα δοκιμών του Μπερμινχαμ που είχε κάνει ο κ. Κυπρίδημος και φυσίγγια με μεγαλύτερες αρχικές από κάποια άλλα, στα 20 μ. έδιναν χαμηλότερες ταχύτητες.
Η επιβράδυνση εξάλλου που δέχεται ένα σώμα είναι ανάλογη με τη ταχύτητα του, όσο πιο γρήγορα δηλ. κινούνται τα σκάγια τόσο πιο έντονη αντίσταση της ατμόσφαιρας συναντούν, για παράδειγμά βγάλτε το χέρι σας έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου με 50 χλμ και με 100 χλμ και θα δείτε τη διαφορά της δύναμης που ασκείται από την αντίσταση της ατμόσφαιρας.
Στα κυνηγετικά φυσίγγια η άποψη μου είναι ότι, στα χοντρά από Νο 6 και κάτω μια ταχύτητα γύρω στα 330-340 m/s στα 20μ και στα ψιλά μια ταχύτητα 320-330 m/s στα 20μ είναι ιδανικές.
Το θέμα είναι και εδώ συμφωνώ με τον Άρι παραπάνω, ότι για να πετύχουμε αυτές τις ταχύτητες στα 20 μ., στο εύρος των διαφορετικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που κυνηγάμε, χρειάζονται κατά περίπτωση διαφορετικών βλητικών χαρακτηριστικών φυσίγγια.
Τα ψιλά σκάγια πιστεύω, χρειάζονται μεγαλύτερη ''μαεστρία'' στο να βρεθεί η κατάλληλη τομή ταχύτητα-κατανομής που χρειάζονται κατά περίπτωση. Με χαμηλότερη ταχύτητα από την ενδεδειγμένη χάνουν γρήγορα την ενέργειά τους και κατά συνέπεια την φονικότητα τους και αν τα πιέσεις παραπάνω παραμορφώνονται εύκολα και χάνουν από κατανομή. Τα χοντρά είναι πιο ''σκληρόπετσα'' .