Έχω κάνει δοκιμές με spreader και διασποράς. Το διασποράς μάλιστα ήταν στα 33γρ ν.9 με qualandi συγκεντρωτηρα που δεν τα θεωρώ καθαρόαιμα διασποράς. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Στα 20 μέτρα, στο κέντρο του στόχου υπήρχε ένας κύκλος διαμέτρου 30 πόντων που δεν υπήρχε ούτε ένα σκάγι μέσα. Με τέτοιο συνδυασμό καλύτερα να μην είσαι πάνω στο πουλί, παρά να είσαι.
Με αυτό το ποστ ο Γιώργος "μου δίνει πάσα" να αναφέρω κάτι ανάλογο που παρατήρησα κι εγώ, σχετικά με το διασπορέα Gualandi (το μεταφέρω εδώ, ως το πιο κατάλληλο τόπικ).
Κάνοντας πέρυσι κάποιες δοκιμές, για να φτιάξω ένα φυσίγγι διασποράς ελαφρύ 28-30 γρ. με διασπορέα “Gualandi disperser light”, για το μονόκαννο Baikal (full choke) για βολές σε τσίχλες μεταξύ 15 και 30 μέτρων, και παίζοντας με την ποσότητα της πυρίτιδας, κάποιες ... παράξενες κατανομές με έκαναν να σκεφτώ, και να σχηματίσω μια ιδέα για το πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος τύπος διασπορέα (κυάθιο με σταυρό στη μέση).
Παραθέτω μια τέτοια τουφεκιά, στα 20 μέτρα, για να εξηγήσω πως προέκυψε η «θεωρία» μου.
( Επειδή είχα το Baikal στο χωριό, τις δοκιμές τις έκανα με το SKB βάζοντας το πιο σφικτό τσοκ που έχω, το X-FULL TURKEY της MOSSBERG με διάμετρο στομίου .690 (=17,5mm) ... δηλαδή «κλασικό» φουλ τσοκ για τον αυλό του SKB – το δικό του φουλ είναι .695).
Η ίδια τουφεκιά αφού σημείωσα τα σκάγια, για κάπως πιο ξεκάθαρη εικόνα:
Όπως φαίνεται καθαρά (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια) η τουφεκιά χωρίζεται σε 4 ξεχωριστές «τουφεκιές» (κατανομές) - σαν να ρίχτηκε από ... τετράκαννο όπλο, (από 4 κάννες μικρού διαμετρήματος ταυτόχρονα, και μάλιστα αποκλίνουσες μεταξύ τους προς τα στόμια κι όχι παράλληλες). Υποθέτω ότι λόγω του σταυρού που χωρίζει τη γόμωση, η κάθε επιμέρους «τουφεκιά» εκτρέπεται προς την εξωτερική μεριά του σταυρού και αποκλίνει από την ευθεία της κάννης. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται το κενό που φαίνεται στη μέση. Κάπως έτσι:
Θεωρώ ότι σε ένα σωστό φυσίγγι οι 4 κύκλοι θα πρέπει να επικαλύπτονται στο μέσον και να μην μένει κενό από σκάγια τμήμα. Επίσης στις κανονικές γομώσεις των 32-34 γρ. όπως είναι τα περισσότερα φυσίγγια διασποράς του εμπορίου, τα επιπλέον σκάγια που είναι πάνω από το σταυρό και το κυάθιο (6-8 γρ.), γεμίζουν τα όποια κενά δημιουργούνται στην κατανομή από το παραπάνω φαινόμενο.
Επίσης υποθέτω ότι ένα σφικτό τσοκ, όπως περιορίζει το άνοιγμα μιας τουφεκιάς, έτσι περιορίζει και την απόκλιση των 4 επιμέρους κατανομών στην περίπτωση του συγκεκριμένου διασπορέα. Ενώ αντιθέτως ένα πολύ ανοιχτό τσοκ (π.χ. κύλινδρος) θα αυξάνει την απόκλιση, και παρόλο που θα αυξάνει και τη διάμετρο του καθενός από τους 4 κύκλους, μπορεί σε κοντινές αποστάσεις οι 4 κύκλοι να μην επικαλύπτονται και να εμφανίζεται κενό στη μέση ... Πόσο μάλλον από ένα τσοκ τύπου καμπάνας σαν το seminole spreader!
Αν η «θεωρία» μου είναι σωστή, πιστεύω ότι έτσι δικαιολογείται και η παραπάνω παρατήρηση του Γιώργου.
Υ.Γ. Εδώ μια τουφεκιά από την ίδια ακριβώς γόμωση και με το ίδιο όπλο (την ίδια μέρα), αλλά στα 25 μέτρα ...
... όπου οι "κύκλοι" έχουν επικαλυφθεί στο κέντρο κι έχει εξαφανιστεί το κενό!