Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Βρήκες καμιά Winchester στο νησί ;

Φιλαρα μου .....συγνωμη ημουν λιγο ''επιθετικος''.......αλλα.....αστο να κυλισει σαν το νερο στον τζιγκο.......

Η μονη περιεργεια που εχω με τους διευρυμενους κωνους....ειναι να δω τι ποσοστο συγκεντρωσης
εχουν στα 50 μετρα.

Και το λεω αυτο....γιατι διαβαζω οτι ''σπαει'' το κεντρο της τουφεκιας απο τα 30 -35 μετρα.
Εαν λοιπον εχεις ενα σπασμενο κεντρο απο τα 35 μετρα.....πως θα εχεις στα 50 μετρα ενα
67-68 -70 % συγκεντρωση ωστε η τουφεκια σου να εχει αξιοπρεπεια ???

Για να εχεις αυτα ποσοστα συγκεντρωσης στα 50 μετρα .....στα 35 πρεπει να εχεις ενα 80% γεματο
καλα γεματο και μεχρι 85% και παραλληλα εντονο κεντρο...για να βγαλει τα 50 μετρα η τουφεκια.

Και ολα αυτα με φυσιγγια ιδιογομωσης.....Οσα εμπορικα εχω ριξει στα 50 μετρα...παντα με φουλ τσοκ
μαμα....οι συγκεντρωσεις τους ηταν αρκετα εως πολυ πισω απο τα φυσιγγια ιδιογομωσης.

Εκτος και αν εχεις εξτρα τσοκ για να ''μαζεψεις'' την τουφεκια στα 50 μετρα.....αλλα δεν θα μιλαμε
πλεον για αυλο....αλλα για την χρησιμοτητα των τσοκ...

Φιλε υποθεσεις κανω....μπορει να ειμαι εντελως λαθος....Αλλα η μονη περιεργεια που εχω αυτη ειναι.

Νικο οι διευρυμενοι αυλοι εννοω πανω απο 18.6 .Αυτο κανουν σπανε τα κεντρα δημιουργουν καλυτερη κατανομη και ετσι βοηθουν τον σκοπευτη σε μεγαλη γκαμα μετρων ειχα τετοιο οπλο .Οταν θες να τραβηξεις τα ακρα των αποστασεων με τους διυρυμενους πρεπει να χρησιμοποιησεις πιο σφιχτα τσοκ απο οτι με τους στενους .Αλλα παντα σε εμπορικα μιλαμε ετσι λοιπον υπερτερουν και βοηθουν σε νορμαλ αποστασεις και σε πολλα γρ .Σε πολυ μεγαλες αποστασεις και λιγα γρ δεν υπερτερουν .Εκει ο κορυφαιος για μενα ειναι σε ολα ο 18.5 εως 18.6 αποδιδδει στη μεγαλυτερη γκαμα φυσιγγιων απο ολους τους αλλους καλυτερα παντα για εμπορικο φυσιγγι παντα οχι το χτιστο πανω στη κανη μου το τονιζω για να μιλαμε για την πλειοψηφια των κυνηγων οχι για τους ιδιογομωτες αλλα για το μεσο ορο .Για τα 50γρ σε εμπορικο κανει στενος αυλος 18.3 /18.4 δεν φτάνει τους ανοιχτοτερους πουθενα αλλα με ιδιογομωση τους ξεπερνας αυτο εννοώ .Αυτο ομως δεν ειναι μετρο συγκρισης αυλων με φυσιγγι καταλαβαινεται ολοι τι εννοω γιατι ιδιογομωτες ειμαστε λιγοι οχι η πλειοψηφια αλλα μια μικρη μειοψηφία. Και τα συμπεράσματα που βγάζουμε πρέπει να είναι για την πλειοψηφία

Νικο οι διευρυμενοι αυλοι εννοω πανω απο 18.6 .Αυτο κανουν σπανε τα κεντρα δημιουργουν καλυτερη κατανομη και ετσι βοηθουν τον σκοπευτη σε μεγαλη γκαμα μετρων ειχα τετοιο οπλο .Οταν θες να τραβηξεις τα ακρα των αποστασεων με τους διυρυμενους πρεπει να χρησιμοποιησεις πιο σφιχτα τσοκ απο οτι με τους στενους .Αλλα παντα σε εμπορικα μιλαμε ετσι λοιπον υπερτερουν και βοηθουν σε νορμαλ αποστασεις και σε πολλα γρ .Σε πολυ μεγαλες αποστασεις και λιγα γρ δεν υπερτερουν .Εκει ο κορυφαιος για μενα ειναι σε ολα ο 18.5 εως 18.6 αποδιδδει στη μεγαλυτερη γκαμα φυσιγγιων απο ολους τους αλλους καλυτερα παντα για εμπορικο φυσιγγι παντα οχι το χτιστο πανω στη κανη μου το τονιζω για να μιλαμε για την πλειοψηφια των κυνηγων οχι για τους ιδιογομωτες αλλα για το μεσο ορο .Για τα 50γρ σε εμπορικο κανει στενος αυλος 18.3 /18.4 δεν φτάνει τους ανοιχτοτερους πουθενα αλλα με ιδιογομωση τους ξεπερνας αυτο εννοώ .Αυτο ομως δεν ειναι μετρο συγκρισης αυλων με φυσιγγι καταλαβαινεται ολοι τι εννοω γιατι ιδιογομωτες ειμαστε λιγοι οχι η πλειοψηφια αλλα μια μικρη μειοψηφία. Και τα συμπεράσματα που βγάζουμε πρέπει να είναι για την πλειοψηφία

ΟΚ . Κατανοητος φιλε!!! Ποιες αποστασεις θεωρεις νορμαλ ???
Εχω εναν καλο φιλο ....γειτονας σε αλλο νησι....και μου λεει οταν αγορασε οπλο με διευρυμενο αυλο πηγε στις
περδικες....με τα ιδια φυσιγγια που εριχνε με τον 18,3 ειχε αιματα ξεπουπουλιασματα και χαμενα πουλια.
Με 32 - 33 γραμμαρια το οπλο δεν ''δουλευε''....ηθελε πολλα γραμμαρια σκαγια.....για να δουλεψει σωστα.
Και δεν εχω λογους να μην τον πιστεψω...
Απο τα λεγομενα του ομως βγαζω το συμπερασμα οτι διευρυμενος αυλος ειναι για συγκεκριμενα
κυνηγια....ΠΧ Παπι - φασσα - λαγο....εκει που τα σεταπ ειναι φορτωμενα με πολλα γραμμαρια σκαγια.
Στην τσιχλα με 28 εως 32 γραμμαρια οπως και στο ορτυκι - τριγονι - περδικα....πρεπει να εχεις αλλο
οπλο....ή κανω λαθος ???

Τα σίγουρα ...

Κάθε όπλο θέλει το φυσίγγι του.

Τα φυσίγγια πρέπει να είναι σταθερά στον χρόνο.

Το ότι ένα όπλο πάει καλά περισσότερα φυσίγγια για μένα είναι αδιάφορο.
Κυνηγός είμαι, όχι δοκιμαστής φυσιγγίων.

Τα καλά εμπορικά φυσίγγια πάνε καλά με τα περισσότερα όπλα.

Αν ο διευρυμένος υπερείχε ξεκάθαρα και παντού θα είχε βουήξει ο τόπος και δεν θα υπήρχαν αλληλοσυγκρούμενες αναφορές.

Αυτά από εμένα.

Τα σίγουρα ...

Κάθε όπλο θέλει το φυσίγγι του.

Τα φυσίγγια πρέπει να είναι σταθερά στον χρόνο.

Το ότι ένα όπλο πάει καλά περισσότερα φυσίγγια για μένα είναι αδιάφορο.
Κυνηγός είμαι, όχι δοκιμαστής φυσιγγίων.

Τα καλά εμπορικά φυσίγγια πάνε καλά με τα περισσότερα όπλα.

Αν ο διευρυμένος υπερείχε ξεκάθαρα και παντού θα είχε βουήξει ο τόπος και δεν θα υπήρχαν αλληλοσυγκρούμενες αναφορές.

Αυτά από εμένα.

Το ιδιο πιστευω και εγω φιλε... :)

Το ότι ένα όπλο πάει καλά περισσότερα φυσίγγια για μένα είναι αδιάφορο......:confused:
Πρεπει να εισαι ο μοναδικος κυνηγος στην ελλαδα που εχει αυτην την γνωμη
Πρέπει να είμαι και ο μοναδικός Ηλία που δεν αλλάζω δοκιμασμένο (στο τεραίν) φυσίγγι. :)

Επίσης όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, δεν με ενδιαφέρει να είναι το καλύτερο δυνατό για το όπλο μου, μου φτάνει να ξεραίνει το θήραμα παντού και πάντα στις αποστάσεις που το χρησιμοποιώ και να ξέρω ότι το επόμενο κουτί θα κάνει το ίδιο.

Πρέπει να είμαι και ο μοναδικός Ηλία που δεν αλλάζω δοκιμασμένο (στο τεραίν) φυσίγγι. :)

Επίσης όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, δεν με ενδιαφέρει να είναι το καλύτερο δυνατό για το όπλο μου, μου φτάνει να ξεραίνει το θήραμα παντού και πάντα στις αποστάσεις που το χρησιμοποιώ και να ξέρω ότι το επόμενο κουτί θα κάνει το ίδιο.
Σωστός. Και δεν είσαι ο μοναδικός. Υπαρχω κι εγώ. Αν μου αρέσει κάτι, τέλος. Εδώ και χρόνια εχω κολλήσει με Κένταυρο silver και δεν χρησιμοποιώ τίποτα άλλο

Μιλαω για οπλα οχι για φυσηγγι

Μιλαω για οπλα οχι για φυσηγγι
Κακώς την έγραψα αυτή την πρόταση γιατί δεν την πιστεύω. Απλώς λέγεται συχνά.
Ξεχάστε την.

Η 302 διάλεγε φυσίγγια, η 1187 τα ίδια και η Μ2 θα κάνει το ίδιο.
Επίσης δεν έχω δει ποτέ κανέναν να πάει σε οπλοπωλείο και να λέει πιάσε ένα κουτί με 4αρια ότι να' ναι, γιατί το όπλο μου δεν διαλέγει φυσίγγια.
Όλα τα όπλα διαλέγουν φυσίγγια.
Αυτό πιστεύω.

Αντιθέτως έχω δει πολλούς με ότι όπλο μπορείς να φανταστείς να μην αλλάζουν το Rem 2 3/4" στον λαγό.

Ανακαλώ λοιπόν με αυτό που πιστεύω.
Ένα φυσίγγι που έχει φανατικούς οπαδούς και έχει ριχτεί από ότι όπλο υπάρχει είναι ένα καλό φυσίγγι και το πιο πιθανό είναι να τα πάει καλά με οποιοδήποτε άλλο όπλο.

Το καλό φυσίγγι σκοτώνει, όχι το καλό όπλο.
(Φυσικά, αν καταφέρουμε να στείλουμε τα σκάγια στο θήραμα)

Το ΚΑΛΟ φυσιγγιο δουλευει σε ολα τα οπλα και σκοτωνει πάντα!!!!

Το θεμα ειναι.....ποιο θεωρει καλό φυσιγγιο ο καθε ενας μας....... ;)

Και για να το παω και ποιο περα......τον αστοχο δεν τον σωνει....ουτε το καλο οπλο , ουτε το καλο
φυσιγγιο.....Μονο ο Δασκαλος σκοποβολης και το σκοπευτηριο τον ΣΩΝΕΙ!!!!

Οι περισσοτεροι κυνηγοι.....την αστοχια τους την χρεωνουν στα φυσιγγια....;)

Το ΚΑΛΟ φυσιγγιο δουλευει σε ολα τα οπλα και σκοτωνει πάντα!!!!

Το θεμα ειναι.....ποιο θεωρει καλό φυσιγγιο ο καθε ενας μας....... ;)

Και για να το παω και ποιο περα......τον αστοχο δεν τον σωνει....ουτε το καλο οπλο , ουτε το καλο
φυσιγγιο.....Μονο ο Δασκαλος σκοποβολης και το σκοπευτηριο τον ΣΩΝΕΙ!!!!

Οι περισσοτεροι κυνηγοι.....την αστοχια τους την χρεωνουν στα φυσιγγια....;)
Καλό φυσίγγι για εμένα είναι αυτό που έχει δοκιμαστεί πολλά χρόνια σε όλες σχεδόν τις συνθήκες και δεν με έχει προδώσει ποτέ.

Το δεν με έχει προδώσει ποτέ σημαίνει ότι όταν είμαι σίγουρος ότι τουφέκισα σωστά το θήραμα (δεν το κάνω πάντα, αλλά πάντα ξέρω αν η τουφεκιά ήταν καλή ή όχι) και σε απόσταση που η εμπειρία μου μου λέει ότι πρέπει να πέσει, πέφτει ξερό και δεν το ψάχνω.

Αξιολόγηση φυσιγγίων σε ζωντανό θήραμα δεν μπορεί να γίνει όταν δεν ξέρεις που τουφεκάς και ρίχνεις στο περίπου.
Θέλει ακρίβεια, αποδοχή από μέρους μας των άστοχων τουφεκιών που αναπόφευκτα υπάρχουν, εμπειρία και σχετικά σωστή εκτίμηση απόστασης.
Ποτέ δεν δοκιμάζουμε νέα φυσίγγια σε μεγάλα θηράματα χωρίς τουλάχιστον 1 δοκιμή.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Νίκο.

ps
A303 και όχι Α302 στο προηγούμενο πόστ ... λάθος

Αν καθήσουμε να σκεφτούμε παραμέτρους θα βρούμε πάρα πολλούς σε σημείο να θεωρήσουμε ότι το όλο μοντέλο είναι χαοτικό. Προσωπικά στέκομαι στα βασικά, όπλο στα μέτρα μου και φυσίγγια ασφαλή και καλά με την γενική έννοια. Επειδή δεν κάνω δύσκολα κυνήγια όπως για παράδειγμα βαλτοκυνήγι, οι παραπάνω παράμετροι με ικανοποιούν.

Και για να δώσω ένα παράδειγμα, γράφει ο Βασίλης @gvp9000 παραπάνω ότι τα όπλα διαλέγουν φυσίγγια. Οκ το πιστεύω αλλά είναι σίγουρος ότι δεν φταίει η σκόπευση του κυνηγού όταν αλλάζει φυσίγγι; Μήπως θα έπρεπε ανάλογα το φυσίγγι να έχουμε και διαφορετική σκόπευση; Λογικό είναι πιστεύω, άλλες ταχύτητες, άλλη συγκέντρωση, άλλη κατανομή, άλλη ουρά κλπ...αν λοιπόν μπουν όλα αυτά στην εξίσωση δημιουργείται ένα μοντέλο χαοτικό όπως προείπα. Από τη στιγμή που τα χέρια και ένα φυσίγγι δίνουν πάνω από το 80% της επιτυχίας της βολής γιατί να ψάχνομαι παραπάνω; Ξαναλέω δεν μιλάω για ειδικές συνθήκες βάλτου ή πολύ μακρινών ντουφεκιών σε χήνες, φάσσες, πάπιες.

Το διαλεγουν φυσιγγια που το εχω γράψει κι εγω εννοώ δεν το έχω δει στο πουλι το έχω δει στο πινακα αρα δεν υπαρχει θεμα αμφισβητησης για μενα μιλαω .Και ξαναγράφω αφήστε την ιδιογομωση στην άκρη διοτι μπορεί σε λιγο καιρό να απαγορευτεί κιολας στο μπιυρδελο που ζούμε .Αν ειχες μονο εμπορικό ολοι θα κατεληγαν σε αυλο ανω του 18.5 αλιως θα ψαχνανε καθε χρονο με δοκιμες τι φυσιγγια θα ριξουν .Εχω αλαξει και κυνηγησει με οπλα απο 18.8 μεχρι 18.2 και με πανω απο 12 διαφορετικά. Οποιος εχει απο 18.5 και πανω θα βρει φυσιγγι με μεγαλη ευκολια να του κανει το κεφι οσο στενευει ο αυλος τοσο ψαχνεται και σας το λεω που κυνηγαω με 18.35 αυλο τα τελευταία χρονια χωρις προβλημα αλλα η αληθεια να λέγεται .

Το μόνο όπλο ίσως με στενό αυλό 18.2 που από ότι είδα εγώ με όλα τα εμπορικά έριχνε πολύ καλά ήταν η beretta Greystone μπορεί να μην γράφω και σωστά το όνομα το παλικάρι που την είχε κυνηγαγε μόνιμα με το κύλινδρο κσι μπασιματα *** πολύ καλές τουφεκιες με σχεδόν ότι εμπορικό είχε δοκιμάσει

Το μόνο όπλο ίσως με στενό αυλό 18.2 που από ότι είδα εγώ με όλα τα εμπορικά έριχνε πολύ καλά ήταν η beretta Greystone μπορεί να μην γράφω και σωστά το όνομα το παλικάρι που την είχε κυνηγαγε μόνιμα με το κύλινδρο κσι μπασιματα *** πολύ καλές τουφεκιες με σχεδόν ότι εμπορικό είχε δοκιμάσει
Αυτη εχει καννη θανατος μπορι να ακους 18,2 αλλα εντονα κεντρα δεν βλεπεις ...βγαζει μια ντουφεκια με περηφερια κεντιμα και μεγαλη δυναμη απανο στο στοχο. .απορο γιατι την σταματησαν...

....εναι μια στο ,car.gr στα 1000€ παρτε την

Last edited:
Το μυστικό της σε σχέση με τον στενο αυλο είναι ο μεγάλος κωνος και τα μακριά τσοκ...

Αυτη εχει καννη θανατος μπορι να ακους 18,2 αλλα εντονα κεντρα δεν βλεπεις ...βγαζει μια ντουφεκια με περηφερια κεντιμα και μεγαλη δυναμη απανο στο στοχο. .απορο γιατι την σταματησαν...

....εναι μια στο ,car.gr στα 1000€ παρτε την
Πολλές εμπλοκές

Status
Not open for further replies.
Back