Εγώ Νίκο θα σου προτείνω ένα "πείραμα"...
Ρίξε δυο παραπλήσια φυσίγγια ένα 35 γρ Νο 7 απλά με 400 μ/δλ και ένα 28 γρ Νο 7 5% αντιμονίου με 365 μ/δλ...και δες παραμόρφωση...και μέτρα και διάτρηση...
Η Θεωρία λέει:
ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΛΙΓΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΣΚΑΓΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ!
Υ.Γ: ας θεωρήσουμε λοιπόν αρκετή ταχύτητα τα 365 μ/δλ., για θήραμα μεγέθους Πέρδικας, στα 35 μέτρα... ο πίνακας δίνει την ενέργεια που είναι αρκετή...
View attachment 43027
Καλημερα καπεν μου !!!! Εχω κανει αρκετες δοκιμες διατρησης.....μετρωντας παντα και την ταχυτητα,,,,
Το συμπερασμα που εβγαλα .....Σκαγια με 5% αντιμονιο ανεξαρτητα νουμερου....εχουν περισσοτερα
μετρα απο αυτα με 2% αντιμονιο με την ιδια ταχυτητα.
Τα σκαγια με 5% αντιμονιο για μικρα θηραματα ( τσιχλα ) δικοπο μαχαιρι εαν εχουν πανω 380μ/δ.
Ειναι μονο για μακρινες βολες.....εαν ξεπερασουν τα 400μ/δ .....γάματα....μονο πουπουλα και διαμπερη
τραυματα....και να τρεχεις να πιασεις ζωντανα ειδικοτερα εχουν παρει 1-2 σκαγια.
Εαν εισαι σε αποσταση τετοια ωστε να εχουν 4 σκαγια επανω τους....ξερενονται!!!
Στα χοντρα νουμερα απο Ν6 και κατω....Ν5-4-3-2. Με 400μ/δ δεν γλυτωνει τιποτα μεχρι και τα 50
μετρα που εχω δει απο την διατρηση τους....Με 5% αντιμονιο η επινικελωμενα εχεις πολυ καλυτερη διατρηση ενα 40% μεγαλυτερη απο αυτα με 2% αντιμονιο....ΠΟΛΥ καλα για λαγο και στην φασσα σε οριακες βολες....
Μην υποτιμας τα σκαγια με 2% αντιμονιο ( χοντρα ) κανουν και αυτα ζημια λογω της μεγαλυτερης
παραμορφωσης επανω στο θηραμα....
Οποιος πει οτι τον ''κρεμασε'' η διατρηση μεχρι τα 45 μετρα σε φυσιγγιο με 400μ/δ....δεν τον κρεμασε
η διατρηση.....απλα αστοχησε...
Τα φυσιγγια με 5% αντιμονιο και 420-430μ/δ δικοπο μαχαιρι....ακομα και στην φασσα.... Στο λαγο
ομως ΜΑΥΡΟΣ ΧΑΡΟΣ...
Παντα παιζει ρολο η αποσταση που ριχνουμε....και ο υπολογισμος της αποστασης που εχει το θηραμα!!!
ΟΙ περισσοτεροι κυνηγοι δεν εχουν ιδεα ποσα ειναι τα 50 πραγματικα μετρα....και για αυτους τις
περισσοτερες αν οχι ΟΛΕΣ τις φορες την ευθυνη την εχει το φυσιγγιο!!!
Μου θυμιζουν καποιους νεαρους που ερχονταν στο περασμα....η σμιγαμε σε περπατητο....και το ''επαιζαν''
τουφεκοι με κυλινδρο.....και οταν τους εβαλα τα 3* επανω στα οπλα τους.....ηταν σαν να τους εκλεισα τα
ματια !!! Δεν σταυρωναν θηραμα !!!
ΥΓ. Ολες οι μετρησεις ταχυτητων στο V.1,5- καπτεν μου !!!!