Θέλει δοκιμές για να βρεθεί η πυκνότητα που αναζητάει ο καθένας στο
βαλλιστικό ζελέ, αλλά πιστεύω αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.
Στη
συνταγή που έδωσα, είναι τέτοια η πυκνότητα που μοιάζει με κρέας χοίρου. Ήθελα στο ίδιο ζελέ να ρίξω όλα τα διαμετρήματα που ήταν διαθέσιμα στο σκοπευτικό σύλλογο για να δω τη διάτρησή τους. Με εξαιρέσεις το μονόβολο -που ανατίναζε το ζελέ- και το 308win -που το διαπερνούσε πέρα ως πέρα, είδα κάποια αποτελέσματα που, αν και δεν τα έψαξα επιστημονικώς, μου άφησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
πχ, τα σκάγια (28γρ, νο5 $ νο8,5) σταματούσαν στο ίδιο σημείο όλα (με εξαίρεση ένα 10% αυτών λίγο πιο πίσω ή λίγο πιο μπροστά). Μέχρι τότε θεωρούσα πως κάποια ελάχιστα σκάγια της βολής, θα ήταν πιο "ελεύθερα" και πήγαιναν πολύ μακρύτερα από τη "βασική συγκέντρωση".
Τα 9 βολα απ την άλλη (σκοπευτικά πρακτικής), το καθένα είχε διαφορετικό σημείο τερματισμού, με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους τα 2 ακριανά (~10 εκατοστά).
Άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως το 22άρι, 3-5 πόντους μετά την προσκρουση, άλλαζε κατεύθυνση!
** Στα σκάγια, η διάτρηση δεν ήταν μεγάλη στο ζελέ που έφτιαξα, οπότε όσοι θέλουν να φτιάξουν ζελέ μόνο για σκάγια, μπορούν να δοκιμάσουν τη συνταγή για βαλλιστικό ζελέ με την
μισή ποσότητα ζελατίνης ανά λίτρο νερού, για να βγει και οικονομικότερο
(κι αν χρειαστεί προσθέτει άλλη αργότερα -όπως περιγράφω πιο κάτω).
Δεν είναι τόσο ακριβό όσο φαίνεται εν πρώτοις....
Το υλικό ανακυκλώνεται και διατηρείται και αρκετό καιρό, και ξηγούμαι...
Όταν τελειώσουμε το τεστ στο πεδίο (φωτογραφίσουμε, πάρουμε αποτελέσματα, κλπ) το πάμε σπίτι και το λιώνουμε με την μέθοδο μπεν μαρί (μπινελίκια από σύζυγο κλπ). Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ζελατίνη, αν το ζελέ μας δεν είχε την πυκνότητα που θέλαμε. Παίρνουμε το ζελέ και το ξαναφορμάρουμε, κρυώνουμε, ψυγείο, κλπ (
βλέπε συνταγή σε προηγούμενο ποστ), και κρατάμε και το μολύβι που έμεινε να το λιώσουμε να καλουπώσουμε μονόβολα!
Το υλικό - βαλλιστικό ζελέ, αφού παγώσει καλά στην ψύξη (24+ ώρες) τότε μπορούμε και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για να μας μείνει εσαεί.