Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ειχες καλο γκρουπαρισμα?
Τι να σου πω Νικολα τωρα κορμος απο κυπαρησσι ηταν και πηγαν και τρια πανω στα 63 μετρα χωρις να στηριξω το οπλο. Ειχαν καμια 10αρια ποντους διαφορα αλλα δεν ειχα βαλει πχ χαρτονι με κεντρο, απλα σημαδευα τον κορμο στη μεση περιπου

Χθες πήρα ένα κουτάκι palla να υπάρχουν, αν και ο Νικόλας με την ίδια κάννη λέει ότι δεν του τα πήγαινε καλά στο κυνηγομάγαζο που είχε λαό μου είπαν καλά λόγια καμία και για όπλα με διευρυμένο αυλό (φαμπαρμ)
Ποιο είναι το ποιο ενδεδειγμένο τσοκάρισμα για δράμια και ποιο για μονόβολα;

μια σκέψη: σφάξε ένα μονοβολο με τον χαρτοκόπτη και κανε δοκιμές στα τσοκ σου, με το χέρι να δεις τις σχέσεις μεγεθών. Σε όποιο περνάει ελεύθερα, στην επόμενη σύσφιξη λογικά θα έχεις την μεγαλύτερη ευθυβολία. Αν ήσουν με 18,3 θα ήταν το 4 λογικά, ανάλογα το μονοβολο. Σκεψου οτι αναμεσα σε μια slug κανη 5
8 και σε μια με το 4* που εχω, το 4* νικα σε γκρουπαρισμα κι ευθυβολία με οσα μονοβολα έχω δοκιμάσει (lambro silver brenneke 39, lambro palla 32, nsi 28gr, federal deep penetrator, zuber 39 gr) . Αν ρίξεις μαλακά μονοβολα φοστερ (φεντεραλ ας πουμε), δεν έχεις σιγουρα κανένα θέμα. Και τα μπρενεκε λένε στο κουτί πάνω ότι ρίχνονται κι απο φουλ τσοκ (υποθέτω αναφέρεται σε αυλό ως 18,3-18,4) αλλά δεν το εχω δοκιμάσει ποτέ, το φοβάμαι. Tα δράμια τα φεντεραλ ας πούμε γράφουν στο κουτί ότι χρησιμοποιουνται με όλα τα τσοκ αλλά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα με το φουλ. Κι εγω με φουλ τα εριχνα παντα και δεν με προβληματισαν ποτε

Δεν ξέρω εγώ πάντα το μεγάλο κουτί παίρνω:p
Στο winchester έλεγα να δοκιμάσω με 4* το μονοβολο και με 2* τα δράμια.
Μάλλον για να έχει και μια ευθεία αναλογία με το bettinsoli μόλις βγει από τα πιτς.sarcastic.
Τεο οπως και να εχει ριξε τα μονοβολα και με τις δυο καννες να τσεκάρεις το οπλο σου απόλυτα. Σταθερο και σε 15 μετρα με κρατημενη την ανάσα. Εμενα το μπαικαλ εστελνε με την κατω καννη κέντρο και με την πανω 15 εκατοστα πανω και 3 αριστερά. Ενας λογος που πηρα καραμπίνα και ενας παραπανω λόγος που οταν βγαλαν στραβη την κάννη, φρίκαρα ανελεητα! Λεω δεν γινεται παλι ρε @#&*-+.

Γενικά, ενα γκρουπαρισμα ενος κύκλου 15 εκατοστων στην αποσταση των 50 μετρων με σκοπευτικα ανοιχτου τυπου θεωρείται καλή.
Τωρα αν παρεις τετοιο γκρουπαρισμα σε μεγαλύτερη αποσταση όπως 60 η 70 μέτρα ο συνδυασμος οπλου, τσοκ, φυσιγγιου ειναι αστέρι. Ποσο μαλλον οταν την παίρνεις χωρις κλισιοκοπιο.
Αν το κοντακι ειναι σωστο πανω σου, δε χρειαζεται κλισιοσκοπιο. Η σωστη θεση του ματιου ειναι το καλύτερο και γρηγοροτερο σε κυνηγετικες συνθηκες κλισιοσκοπιο που υπαρχει.

Προβληματισμός!!! ποια από τα δύο τσοκ να χρησιμοποιήσω το τριάρι για το πεντάρι ???
Σας έχω βγάλει κάποιες φωτογραφίες αν μπορείτε να βοηθήσετε με την εικόνα φυσικά
Φωτογραφία από το πεντάρι τσοκ
IMG_20171120_163655_HDR.jpg

IMG_20171120_163617_HDR.jpg

IMG_20171120_162833_HDR.jpg

Και τώρα φωτογραφίες από τριάρι Τσοκ
IMG_20171120_163437_HDR.jpg

IMG_20171120_163311_HDR.jpg

IMG_20171120_163204_HDR.jpg

Να ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο το μονόβολο είναι της εταιρείας lambro Palla και ο κατασκευαστής λέει ότι μπορείς να το ρίξεις και με φουλ τσοκ.. στο δικό μου full τσοκ δεν μπαίνει μέσα ούτε με βαριοπούλα.. μιλάω πάντα για Τα εργοστασιακά τσοκ της Beretta..
IMG_20171120_165521_HDR.jpg

@Jannis
Ριξτο σε χαρτι. Μερικα μονοβολα αποδιδουν καλυτερα με ανοιχτο τσοκ και αλλα με λιγο πιο σφιχτά. Εμένα η bellmonte τα συγκεκριμένα lambro τα πηγαιναει πολυ καλα με το 3αρι. Με το τριαρι πηγαίνει κυριολεκτικά καρφι τα bornaghi sport 28gr με βλημα brenekke. Οριστε μια δοκιμή στα 42 μεγαλα βηματα.

*τρομερο πραγμα σαν να μην εχει drop αυτο το μονοβολο!

@Jannis
Ριξτο σε χαρτι. Μερικα μονοβολα αποδιδουν καλυτερα με ανοιχτο τσοκ και αλλα με λιγο πιο σφιχτά. Εμένα η bellmonte τα συγκεκριμένα lambro τα πηγαιναει πολυ καλα με το 3αρι. Με το τριαρι πηγαίνει κυριολεκτικά καρφι τα bornaghi sport 28gr με βλημα brenekke. Οριστε μια δοκιμή στα 42 μεγαλα βηματα.

*τρομερο πραγμα σαν να μην εχει drop αυτο το μονοβολο!
Να ρωτήσω το όπλο σου τι αυλο έχει είναι το ίδιο σαν την α400 18,6

Προβληματισμός!!! ποια από τα δύο τσοκ να χρησιμοποιήσω το τριάρι για το πεντάρι ???
Σας έχω βγάλει κάποιες φωτογραφίες αν μπορείτε να βοηθήσετε με την εικόνα φυσικά
Φωτογραφία από το πεντάρι τσοκ
IMG_20171120_163655_HDR.jpg

IMG_20171120_163617_HDR.jpg

IMG_20171120_162833_HDR.jpg

Και τώρα φωτογραφίες από τριάρι Τσοκ
IMG_20171120_163437_HDR.jpg

IMG_20171120_163311_HDR.jpg

IMG_20171120_163204_HDR.jpg

Να ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο το μονόβολο είναι της εταιρείας lambro Palla και ο κατασκευαστής λέει ότι μπορείς να το ρίξεις και με φουλ τσοκ.. στο δικό μου full τσοκ δεν μπαίνει μέσα ούτε με βαριοπούλα.. μιλάω πάντα για Τα εργοστασιακά τσοκ της Beretta..
IMG_20171120_165521_HDR.jpg
Εγώ τα είχα δοκιμάσει με το 3* που εχω ιδιο άυλο με εσενα και είχα καλη συγκέντρωση αλλα καλυτερα να το δοκιμάσεις και εσυ μόνος σου για να εχεις ιδία άποψη!!

Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη διάτρηση σε ενα βαρέλι με την διάτρηση που θα έχουν στο γουρουνι,καλυτερα να δοκιμάσεις σε ενα φύλλο λαμαρίνας 3-4-5 χιλιοστών για να ξέρεις ποσο ειναι το πάχος,γιατί στο βαρέλι δεν νομίζω να μπορείς να μετρήσεις το πάχος!!.my man.

Εγω βλεπω την ευθυβολια σε χαρτονι και την δυναμη κρουσης σε τσιμεντολιθο.
Τα μολυβδινα μονοβολα μπορεις να τα ρξξεις και απο πιο σφιχτες κανες διοτι ο μολυβδος συμπιεζεται ομως μην το κανεις με επιχαλκωμενα κτλ...συνηθως καλυτερη ευθυβολια εχουν με ενα τσοκακι που περνουν εφαρμοστα παρα με καποιο που χορευουν...

Σε ποια απόσταση δοκιμαζεται το μονοβολο για επαρκη διατρηση και σε τι υλικό;
Σκεφτόμουν στα 60 μετρα σε ενα χοντρο βαρελι.
Δοκιμαζεις αναλογα με την αποσταση που συνηθως τουφεκας με μονοβολο..εγω κανω δοκιμη λιγα τα 30 μετρα και αρκετα στα 80-90 σε χοντρη λαμαρινα αν και τελευταια βρηκα κατι καδους σκουπιδιων μεταλικους παρατημενους απο μαντρα..το βαρελι να ξερεις ειναι λιγο υπουλο υλικο επειδη μπορει εσωτερικα να εχει σκουριες δεν θα σου δωσει ξεκαθαρα συμπερασματα

Θα κοιταξω να κόψω φύλλα λαμαρίνας και να βαλω 5 ανα 2 εκατοστα αποσταση μεταξυ τους.
Θελω να δω αν τα bornaghi έχουν ικανή διάτρηση για κυνηγετική χρήση.
Το bornaghi το 28αρη αν δεν το παρει το γουρουνι πισω απο το αυτι δεν πεφτει ειδικα μετα τα 50 μετρα..για πιο κοντα καλο ειναι..κανε ομως δοκιμες να δεις και συ αν σε καλυπτει..αλλιως πηγαινε σε κατι πιο σιγουρο..για μενα rotweil brenneke εγγυηση..επειδη γεμιζω χρονια το συγκεκριμενο μονοβολο ειναι απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει

Η ολη φηλοσοφια των ραβδωτων μονοβολων εχει να κανει στο οτι περνωντας μεσα απο τον αυλο στρεσαρετε τοσο που οι ραβδωσεις περνουν την διαμετρο του αυλου....αυτο εχει σαν αποτελεσμα το μονοβολο να μενει σταθερο μεσα στην κανη πραγμα που ειναι το Νο 1 ζητουμενο μας για την ευθηβολια του....
Τωρα αν στο τελος του βαλουμε ενα f η xf τσοκακη απλα θα το στεσαρουμε χωρης ιδιαιτερο λογο και πολλη πηθανο να μην μας παει ευθηβολα.....
Αυτος ειναι και ο λογος που οι περησοτερες slug κανες ειναι τελιως κυλινδρικες χωρης τσοκαρισμα στο τελος.....

Η ολη φηλοσοφια των ραβδωτων μονοβολων εχει να κανει στο οτι περνωντας μεσα απο τον αυλο στρεσαρετε τοσο που οι ραβδωσεις περνουν την διαμετρο του αυλου....αυτο εχει σαν αποτελεσμα το μονοβολο να μενει σταθερο μεσα στην κανη πραγμα που ειναι το Νο 1 ζητουμενο μας για την ευθηβολια του....
Τωρα αν στο τελος του βαλουμε ενα f η xf τσοκακη απλα θα το στεσαρουμε χωρης ιδιαιτερο λογο και πολλη πηθανο να μην μας παει ευθηβολα.....
Αυτος ειναι και ο λογος που οι περησοτερες slug κανες ειναι τελιως κυλινδρικες χωρης τσοκαρισμα στο τελος.....
Μιχαλη μην το λες..εγω κατ αναγκη ριχνω με σταθερο φουλ και τα παει θαυμασια αρκετα μακρια..τις καννες slug τις θεωρω και λιγο τρικ μαρκετινγκ για να πουλανε σε γουρουναδες οπως και τα κοντοκανα οπλα σε μπεκατσαδες..δεν λεω οτι δεν εχουν χρησιμοτητα σ αυτο το κυνηγι..το θεμα ειναι να βρεις πιο μονοβολο παει καλυτερα στην καννη σου και να μην ξαναασχοληθεις με αυτο το θεμα ποτε

το θεμα ειναι να βρεις πιο μονοβολο παει καλυτερα στην καννη σου και να μην ξαναασχοληθεις με αυτο το θεμα ποτε
Μίλτο υπάρχει περίπτωση μια καννη να πηγαινει ενα μονόβολο 28γρ τέλεια και να μην πηγαίνει τον ίδιο τύπο σε μεγαλύτερο βαρος (31.5γρ); Ή να μην πηγαίνει τον συγκεκριμένο τύπο βλήματος με διαφορετικό set up φυσιγγίου; Πιστεύεις θα υπάρξει διαφορά στην συγκέντρωση μεταξύ brenekke 28 και brenekke 31.5 με το ίδιο τσοκ και όπλο;

Αυτο λεω και εγω ρε φιλε...ποιο μονοβολο περναει χωρης πολλα πολλα στρεσαρησματα (που στην ουσια ειναι αχρειαστα ) απο την κανη σου.
Τωρα αν το περασεις και μεσα απο το f και παει μια χαρα...τη να πω.....
Ενδεχωμενος δεν το " χαλαει " σε βαθμο που να εκτραπη της πορειας του......
Η λογικη παντως σε μια κανη slug με αυλο 18.50 και μονοβολο διαμετρου 18.60-70 με βρισκει υποστιρηκτη......

Αυτο λεω και εγω ρε φιλε...ποιο μονοβολο περναει χωρης πολλα πολλα στρεσαρησματα (που στην ουσια ειναι αχρειαστα ) απο την κανη σου.
Τωρα αν το περασεις και μεσα απο το f και παει μια χαρα...τη να πω.....
Ενδεχωμενος δεν το " χαλαει " σε βαθμο που να εκτραπη της πορειας του......
Η λογικη παντως σε μια κανη slug με αυλο 18.50 και μονοβολο διαμετρου 18.60-70 με βρισκει υποστιρηκτη......
Σλαγκ φιλε και μενα με βρισκει συμφωνο μονο με εναν τυπο σκοπευτικων που τα εχω συνηθισει απο της δουλεια και ενα μονοβολο του Λευτερη τα uss

Status
Not open for further replies.
Back