Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πέρσυ με ένα φίλο που είναι άρρωστος με το φουλ τσοκ κάναμε μια δοκιμή.... αυτός με τη δική του benelli 71 πόντους κάννη με φουλ τσοκ και εγώ με τη Rafaello special lusso 61 εκατοστά με τρία άστρα τσοκ στα 50 βήματα ρίξαμε εννιαβολα πρακτικαλ του Κύργια.... αυτός έβαλε έξι δράμια στο χαρτόνι 70χ70 εκατοστά και εγώ και τα εννιά....

Βασιλη το θεμα συγκεντρωσης το καθοριζει η βυσματωση του φυσιγγιου....και οχι μονο το τσοκ.
Υπαρχουν φυσιγγια με βολια που με φουλ τσοκ εχουν καλυτερες συγκεντρωσεις....απο ανοιχτα τσοκ.
Το ξανα λεω.....θεμα βυσματωσης και στησιματος του φυσιγγιου ειναι .

ΥΓ.Το εχω ξανα γραψει στο παρελθον....Ριξε LB6 ακοπο με φουλ τσοκ....στα 40 μετρα ψαχνεις να βρεις
βολια στον στοχο.....Ενω με 4* αστρα εχεις ολα τα βολια σε 40 εκατοστα διαμετρο κυκλου.
Τα φυσιγγια που ειναι στημενα με bior ή Ντιανα με φελλο χωρις ποτηρι....τα ριχνεις με οτι τσοκ θελεις....
Του Κυργια .....δεν ξερω τι βυσματωση εχουν....

Βασιλη το θεμα συγκεντρωσης το καθοριζει η βυσματωση του φυσιγγιου....και οχι μονο το τσοκ.
Υπαρχουν φυσιγγια με βολια που με φουλ τσοκ εχουν καλυτερες συγκεντρωσεις....απο ανοιχτα τσοκ.
Το ξανα λεω.....θεμα βυσματωσης και στησιματος του φυσιγγιου ειναι .

ΥΓ.Το εχω ξανα γραψει στο παρελθον....Ριξε LB6 ακοπο με φουλ τσοκ....στα 40 μετρα ψαχνεις να βρεις
βολια στον στοχο.....Ενω με 4* αστρα εχεις ολα τα βολια σε 40 εκατοστα διαμετρο κυκλου.
Τα φυσιγγια που ειναι στημενα με bior ή Ντιανα με φελλο χωρις ποτηρι....τα ριχνεις με οτι τσοκ θελεις....
Του Κυργια .....δεν ξερω τι βυσματωση εχουν....
Όπως τα λες και για να μιλήσουμε με μάρκες ας ρηξουν ρεμινγκτον που συνιστά ο ίδιος ο κατασκευαστής πάνω στο κουτί φουλ τσοκ να δουν διαφορες..με το φουλ θα πάνε μπάλα ενώ με το άλλο τα μισά.

Δεν ξερω τι βυσματωση εχουν τα ρεμινγκτον.....Οτι εγραψα ποιο πανω εχει ''βγει'' μεσα απο δοκιμες μου...
Και δεν κανω λαθος.
Εχω ενα ρεμινγκτον 10βολο μαγκνουμ....μολις μπορεσω θα το σφαξω και θα το κανω παρουσιαση.

Αυτο δηλαδή ότι φταίνε τα δραμια για τα κυνηγετικά δυστυχήματα είναι ότι πιο βλακώδες ολουω συχνά...Πείτε μου ένα θανάσιμο τραυματισμό ή μη από εξωστρακισμο δραμιων έναν μονο.. Δεν υπάρχει. Όλοι οι θάνατοι έγιναν από μαλακια του ενός ή και των δύο. Δηλαδή σηκώνομαι φεύγω απ το καρτέρι κ πάω παραπέρα χωρίς να ενημερώσω, τουφεκες όταν είναι σε ευθεία τα καρτερια κ πάνω απ όπλα όταν ακούει το θάμνο ο εκάστοτε μαλακας και χωρίς να δει τι είναι τον κάνει κόσκινο.. Ε εκεί είτε με δραμια είτε με μολύβια είτε με 4ρια το ίδιο αποτέλεσμα θα γίνονταν.. Δε φταίνε τα δραμια για τα ατυχήματα αλλά η μαλακια και η μη γνώση εμπειρία από μερικούς. Εγινε καθε καρυδιάς καρύδι γουρουνας.
Γιάννη όπως χρειάζεται ψυχραιμία στο κυνήγι έτσι χρειάζεται και στις απόψεις μας. Δεν ανέφερα τη λέξη εξοστρακισμος. Τα πιο πολλα δυστυχήματα συμβαίνουν όπως είπες όταν ρίχνουμε στο περιπου σε ένα πουρναρι χωρίς να δουμε καθαρα το στόχο. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι πιο πιθανο να συμβεί όταν έχεις δράμια παρα μονοβολα. Αυτό γίνεται γιατί τα δραμια σου δίνουν την "ευκολία" να θεωρείς ότι ακόμα και να μη βλέπεις το στόχο καλά έχεις πολλες πιθανοτητες να τον πετυχεις. Άρα ντουφεκας.. Με το μονοβολο επειδή νιώθεις την ανασφάλεια του ενός βλήματος το πιο πιθανο είναι να μη ρισκάρεις να ρίξεις. Θα ρίξεις μόνο αν δεις καθαρά το στόχο. Άρα είναι πιο απίθανο να συμβεί δυστυχημα. 99% των περιπτωσεων από αυτους που έχασαν τη ζωή τους είναι από δραμια και όχι μονοβολα. Μπορουν και άλλοι να αναφέρουν αν ισχυει αυτο ή όχι. Τα δραμια λοιπόν όντως δε φταίνε για τις ανθρώπινες απώλειες.. Είναι όμως πιο πιθανό να έχουμε απώλειες μετά δραμια παρα με μονοβολα. Τώρα για το ποσες γνώσεις έχει κάποιος σε αυτό το είδος η όχι ασε να το ξερει ο ίδιος. Την άποψη μας λέμε, ειναι δικαίωμα σου να διαφωνείς αλλά μέχρι εκεί.

δηλαδη εσεις νομιζετε οτι φταινε τα δραμια για τα ατυχηματα και οχι η ασχετοσηνη των κυνηγων που αγωραζουν ενα οπλο και χωρις καμια εκπαιδευση βγαινουν στο βουνο και το παιζουν κλιντ ιστγουντ , εχω ακουσει ΤΑ οργια απο κυνηγους γουρουνιου που γινανε κυνηγοι μετα τα 40 και κατευθειαν στο γουρουνι γιατι υπαρχει πληθυσμος μεγαλος ,και ενας μεγαλος αριθμος των ατυχηματων ειναι στα βραδυνα ΠΑΡΑΝΟΜΑ καρτερια ,για αυτο αφηστε ολλα τα υποληπα και δεν φταινε τα δραμια απο μονα τους ,με εχουν τουφεκισει και στον βαλτο πολες φορες ευτηχως δεν καθομαι ποτε κοντα σε κυνηγους που δεν ξερω, μεχρι που θα φυγω απο το κυνηγη αν δεν ειμαι συγουρος οτι δεν μπορει να με τουφεκισει κανεις ;) ;)
Συμφωνώ μαζί σου όχι δε φταίνε τα δραμια από μόνα τους. Διαφωνώ ως προς το ότι γίνονται μονο από άσχετους. Δυστυχήματα γίνονται σε οργανωμένες παρεες που απαρτιζονται απι έμπειρους κυνηγους. Σε όλους μας μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε συνεχώς προσεκτικοι.

Γιάννη όπως χρειάζεται ψυχραιμία στο κυνήγι έτσι χρειάζεται και στις απόψεις μας. Δεν ανέφερα τη λέξη εξοστρακισμος. Τα πιο πολλα δυστυχήματα συμβαίνουν όπως είπες όταν ρίχνουμε στο περιπου σε ένα πουρναρι χωρίς να δουμε καθαρα το στόχο. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι πιο πιθανο να συμβεί όταν έχεις δράμια παρα μονοβολα. Αυτό γίνεται γιατί τα δραμια σου δίνουν την "ευκολία" να θεωρείς ότι ακόμα και να μη βλέπεις το στόχο καλά έχεις πολλες πιθανοτητες να τον πετυχεις. Άρα ντουφεκας.. Με το μονοβολο επειδή νιώθεις την ανασφάλεια του ενός βλήματος το πιο πιθανο είναι να μη ρισκάρεις να ρίξεις. Θα ρίξεις μόνο αν δεις καθαρά το στόχο. Άρα είναι πιο απίθανο να συμβεί δυστυχημα. 99% των περιπτωσεων από αυτους που έχασαν τη ζωή τους είναι από δραμια και όχι μονοβολα. Μπορουν και άλλοι να αναφέρουν αν ισχυει αυτο ή όχι. Τα δραμια λοιπόν όντως δε φταίνε για τις ανθρώπινες απώλειες.. Είναι όμως πιο πιθανό να έχουμε απώλειες μετά δραμια παρα με μονοβολα. Τώρα για το ποσες γνώσεις έχει κάποιος σε αυτό το είδος η όχι ασε να το ξερει ο ίδιος. Την άποψη μας λέμε, ειναι δικαίωμα σου να διαφωνείς αλλά μέχρι εκεί.
Δε με κατάλαβες.. Θα το ξαναπώ.. Όποιος ρίχνει στο θάμνο χωρίς να δει τι είναι για εμένα είναι άσχετος ατζαμής επικίνδυνος μαλακας και δολοφόνος.. Τέλος.. Αν στο θάμνο ρήξεις με 4ρια με δραμια και με μονοβολο το αποτέλεσμα θα ναι το ίδιο.. Τζόκερ θα παίξουμε αν δεν τον πάρει το μονοβολο;;; Αν είναι να τζογαρουμε καλύτερα να μη βγούμε στο βουνό.. Αυτό λέω. Η παιδεία και το μυαλό φταίει όχι τα φυσίγγια αν είναι δραμια κλπ.. Λες ότι για το σύνολο των δυστυχηνατων φταίνε τα δραμια και ξαναλέω είσαι λάθος.. Δε φταίνε τα δραμια αλλά το μυαλό αυτού του μαλακα που θα ρήξει χωρίς να δει αν είναι άνθρωπος γουρούνι σκύλος η γίδα.. Το μυαλό φταίει επίσης εκείνου του μαλακα που θα πάει να τα κυνηγήσει βράδυ με το φακό. Έτσι γινωνται τα ατυχήματα όχι με δραμια.. Ξέρω ομάδες των 15 ατόμων κ βάλε που απ το 90 ρίχνουν μονίμως δραμια όλοι τους.. Κανένα θέμα. Ξέρεις γιατί;; Γιατί όλοι είναι κυνηγοί με αρχιδια και όχι αρχιδια κυνηγοί. Έχει διαφορά.. Αν με στείλουν εμένα πχ να πετάξω αεροπλάνο θα το καρφώσω σε πλάγια έτσι είναι όταν πιάνουν τουφέκι οι άσχετοι και ολων των ειδών οι κυνηγαρεοι.. Επίσης όταν βλέπω παιδάκια 12 και 13 χρόνων με καραμπινες στους δρόμους τι να πω τότε;; τι φταίει το δραμι ή ο μαλακας που του έδωσε όπλο;; Στο λέω γιατί έχω δει τέτοια περιστατικά επίσης έχω δει γέρους με μεγάλο βαθμό μοιωπιας Πάρκινσον κλπ. Δε φταίνε τα δραμια βγάλετε το απ το μυαλό σας.. Το μυαλό μας φταίει. Τα δραμια φταίνε για τιυς ασκοπους τραυματισμους ζώων. Τέλος.

Συμφωνώ μαζί σου όχι δε φταίνε τα δραμια από μόνα τους. Διαφωνώ ως προς το ότι γίνονται μονο από άσχετους. Δυστυχήματα γίνονται σε οργανωμένες παρεες που απαρτιζονται απι έμπειρους κυνηγους. Σε όλους μας μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε συνεχώς προσεκτικοι.
Ένας έμπειρος δε θα κάνει τερατώδες λάθος.. Γιατι από τερατώδες λαθοι γινωνται τα ατυχήματα. Η πλειοψηφία αυτών είναι ότι δεν είδα τι είναι μέσα στο θάμνο και μπαμ μπουμ.. Ο έμπειρος δε το κάνει αυτό. Ο έμπειρος δε φεύγει απ το καρτέρι δε κυνηγάει νύχτα δε τιυφεκαει στην εθυυεια..ολα.τα ταυχητατα έγιναν από νεαρούς άσχετους με το εν λόγω κυνήγι είτε από κάποιον που είχε ψυχολογικά θέματα

Μετά μερικοί παραπονιούνται γιατί είναι κλειστές οι παρέες των γρνάδων.
Όποτε φέρνουμε καινούργιο στην ομάδα πιάνω 2 χιλιόμετρα πέρα.
Κατανοητό αυτό που λες Βασίλη. Τί να κάνει όμως ο άλλος; Αν εγώ θέλω να κυνηγήσω γουρούνι, πώς θα ξεκινήσω; Όπως λες οι παρέες δεν με δέχονται και αν με δεχτούν με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό ή με βάζουν κάπου απομακρυσμένα χωρίς ουσιαστικά ελπίδα για θήραμα. Άρα τι να κάνω; Πιο επικίνδυνο δεν είναι να μαζέψω και τους υπόλοιπους άσχετους φίλους μου και να πάρουμε τα ρουμάνια;
Μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να κυνηγήσω γουρούνι ούτε που να με πληρώνεις, απλή σκέψη κάνω για κάποιον που ενδιαφέρεται.

Κατανοητό αυτό που λες Βασίλη. Τί να κάνει όμως ο άλλος; Αν εγώ θέλω να κυνηγήσω γουρούνι, πώς θα ξεκινήσω; Όπως λες οι παρέες δεν με δέχονται και αν με δεχτούν με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό ή με βάζουν κάπου απομακρυσμένα χωρίς ουσιαστικά ελπίδα για θήραμα. Άρα τι να κάνω; Πιο επικίνδυνο δεν είναι να μαζέψω και τους υπόλοιπους άσχετους φίλους μου και να πάρουμε τα ρουμάνια;
Μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να κυνηγήσω γουρούνι ούτε που να με πληρώνεις, απλή σκέψη κάνω για κάποιον που ενδιαφέρεται.
Προς θεού δεν είπαμε να μην ξεκινήσει κάποιος αυτό το θήραμα.. Απλώς θα ξεκινήσει σιγά σιγά όχι σαν το 13 χρόνο που είδα εγώ σε καρτέρι. Έλεος. Εμένα ο πατέρας μου με έμαθε αλλιώς. Αυστηρά.. Εχουμε κ λέμε αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει αυτό το ευγενές Θήραμα αρχικά θα ρωτήσει τους έμπειρους κ μόνο τι όπλο να έχει το τσοκ και μερικά καλά φυσίγγια δεν θα κάνει μόνος πειράματα.. Μετά θα πάει σε πεδίο βολής και θα κάνει βολές να δει τι ταιριάζει με το όπλο του αλλά και βολές εξασκισης σε τενεκεδες, λαμαρίνες ρόδες κυλάνε και μέσα έχουν χαρτόνι κλπ... Ύστερα θα κατσει επι ώρες με τον αρχηγό και τους μεγαλύτερους εκεί να καταλάβει πως έχει το πράγμα με το καπρι, να του πουν τα βασικά και τους αυστηρούς κανόνες.. Ρούχα πορτοκαλί, όχι ντουφεκια χωρίς να δει θήραμα όχι μετακίνηση απ το καρτέρι κλπ.. Μετά το δεύτερο στάδιο κ βασικό είναι ο άνθρωπος που τοποθετεί τα καρτερια τον νεαρό να μην τον βάλει στο καλό που λέμε για ευνόητους λόγους αρχικά θα πηγαίνει στα δευτερα καρτερια για να συνηθίσει τη ρουτίνα και την αδρεναλίνη, ισως και να κάνει παγανα από κάποιο σημείο.. Μετά από λίγο καιρό θα μπει στα βαθιά Στα καλά καρτερια να δούμε τι ψάρια πιάνει. Αυτές είναι κάποιες βασικές αρχές που φυσικά δεν μπορώ να τις γράψω όλες θα πάρει μέρες.. Συνοψίζω ότι με τη κουβέντα με τους μεγάλους έμπειρους γουρουναδες θα μάθει πολλά ο νέος και θα ξεκινήσει.. Ποτέ μα ποτέ έναν άπειρο κατευθείαν στα βαθιά. Ποτέ.

Πέρσυ με ένα φίλο που είναι άρρωστος με το φουλ τσοκ κάναμε μια δοκιμή.... αυτός με τη δική του benelli 71 πόντους κάννη με φουλ τσοκ και εγώ με τη Rafaello special lusso 61 εκατοστά με τρία άστρα τσοκ στα 50 βήματα ρίξαμε εννιαβολα πρακτικαλ του Κύργια.... αυτός έβαλε έξι δράμια στο χαρτόνι 70χ70 εκατοστά και εγώ και τα εννιά....
Στα 50 βηματα στα 40 μετρα δηλαδη περιπου , υπαρχουν ατομα που δεν πετυχαινουν καν το χαρτονι 70 × 70 , εχω δει με τα ματια μου σε αγωνα με μονοβολα στα 15 μετρα σε κινουμενη σιλουετα γουρουνιου , ατομο να ριχνει 2 τουφεκιες πανω απο την χαρτινη εικονα του στοχου , να μην πετυχαινει δηλαδη καν ενα χαρτονι 1.5 μ χ 1.5 μ περιπου , οσο αφορα τα τσοκ κ παντα για εμπορικα φυσιγγια το φουλ στα δραμια παντα θα νικαει

Προσωπικά αντιμετωπίστηκα σαν λεπρός και έφυγα από παρέες.
Είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Επίσης φωνές, βρισίδια, εξυπνάδες, παρεξηγήσεις και ότι άλλη μαλακία φανταστείς είναι στο καθημερινό πρόγραμμα σε πολλές παρέες.
Στην δική μας συμβαίνουν ελάχιστες φορές.
Κυνήγι πάμε να ηρεμίσουμε, αν είναι να γίνονται τα νεύρα τσατάλια, άστο καλύτερα.

Ο Γιάννης τα εξηγεί ωραία παραπάνω, απλά να συμπληρώσω ότι καταρχήν πρέπει να "ξέρεις να κρατάς όπλο" και να γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες ασφάλειας των όπλων (κάπου τους είχε γράψει ο Λευτέρης @elvas ).
Τόσο βασικό και όμως δεν είναι πάντα δεδομένο.

Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια τρύπια αυτοκίνητα, ακούσιους πυροβολισμούς, κάνη να γυρίζει γεμάτη σε κόσμο, χαλαρότητα σε κανόνες ασφαλείας κτλ που σκιάζομαι σαν λαγός. :)

Στο κυνήγι αυτό χρειάζονται μυαλά, χέρια (εκτελεστές) και πόδια.
Όσοι περισσότεροι από την παρέα διαθέτουν όλα τα παραπάνω τόσο πιο αποτελεσματικό συνεργείο έχεις. :)
Εννοείται βέβαια ότι τα σκυλιά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αν λοιπόν κάποιος διαθέτει 1 ή περισσότερα από τα παραπάνω και έχει και θέληση θα την βρει την άκρη.
Αν δεν την βρει, καλές είναι και οι τσίχλες.
Το τελευταίο δεν το λέω καθόλου ειρωνικά, είναι προσωπικό βίωμα.

Στα 50 βηματα στα 40 μετρα δηλαδη περιπου , υπαρχουν ατομα που δεν πετυχαινουν καν το χαρτονι 70 × 70 , εχω δει με τα ματια μου σε αγωνα με μονοβολα στα 15 μετρα σε κινουμενη σιλουετα γουρουνιου , ατομο να ριχνει 2 τουφεκιες πανω απο την χαρτινη εικονα του στοχου , να μην πετυχαινει δηλαδη καν ενα χαρτονι 1.5 μ χ 1.5 μ περιπου , οσο αφορα τα τσοκ κ παντα για εμπορικα φυσιγγια το φουλ στα δραμια παντα θα νικαει
Μάλλον δεν διάβασες όλο το μήνυμα....

Καταρχήν να πω ότι δεν είμαι γουρουνοκυνηγος .... πάω στα γουρούνια μόνο με μια παρέα συγκεκριμένη δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Επέλεξα να κάνω αυτά τα κυνήγια μαζί τους αφού είδα πως λειτουργούν.... όλοι έχουν ασύρματο,στα καρτερια πάντα βλέπεις ποιος είναι πριν από σένα και ποιος μετά και τρίτο και σημαντικότερο.... καθορίζονται γραμμές-ορια μέχρι τις οποίες μπορείς να τουφεκισεις.... Εγώ θεωρώ ότι τα γουρούνια όπως και ο λαγός είναι αποκλειστικά κυνήγια για ανθρώπους της επαρχίας.... χωρίς να θέλω να παρεξηγηθω.... λίγοι μπορούν να κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και να δηλώνουν γουρουναδες ή λαγατζηδες. Δε μπορεί να μένεις σε μεγαλούπολη και να λες ότι είσαι γουρουνας.... όταν δεν ξεχωρίζεις το πάτημα του γουρουνιού από το κατσίκι.... Επιπλέον πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με τους θορύβους στη φύση, να κάνεις ησυχία στο καρτέρι,να τουφεκας μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι είναι θήραμα... και πολλά άλλα.... αλλά κυρίως να ακούς και να μαθαίνεις από τους παλιότερους...να κάνεις υπομονή όταν σε βάζουν σε άσχετο καρτέρι, να μην κάνεις τον έξυπνο και να επιμένεις να μάθεις....

Last edited:
Χωρίς παρεξήγηση...σε θεωρώ από αυτά που διαβάζω εδώ μέσα από σένα... σοβαρό χρήστη όπλου και άτομο με γνώσεις.... για αυτό έγραψα ότι δεν διάβασες όλο το μήνυμα.... μίλησα για δύο παρόμοια όπλα με μόνη διαφορά το μήκος κάννης και τσοκ και για το ίδιο φυσιγγι..... στο συγκεκριμένο λοιπόν τέστ αυτό που κέρδισε ήταν το ανοικτό τσοκ.... όχι το φουλ.... και θα ήμουν και πιο απόλυτος αν έριχνε και ο ίδιος άνθρωπος

Last edited:
Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να κτυπήσουν σταματημένο τρένο ή ακούν φτερούγισμα πέρδικας ή γουρούνι να κατεβαίνει την πλαγιά και τα κάνουν πάνω τους.... δεν ισχύει για όλους.....

Ούτε ατρομητος το παίζω ούτε έξυπνος..... αλλά με αυτά τα λίγα που γνωρίζω.. πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ.... όλα τα κυνήγια, όπως και όλες οι δουλειές δεν είναι για όλους.....

Status
Not open for further replies.
Back