Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ναι αρα τι εχουμε? 11,11 μ/δ την ωρα που σημαδευεις ακολουθας τον στοχο ? η οταν ερθει η ακηδα στο λαιμο πατας ? ποσα δεκατα του δευτερολεπτου θελει ο εγκεφαλος να δωσει εντολη να πατησεις ?ποσο γρηγορο ειναι το φυσιγγι σου ?

Είσαι λάθος εδώ φίλε μου.25μετρα είναι κοντά... προσκοπευση σε λαγό 2 μέτρα θέλει μετά τα 50 μέτρα.
Στο γουρούνι στα 25 ψηφίζω τουφέκια στο ζουρνά
προσκοπευση σε θυραμα που τρεχει θελει παντα !! στο λαγο που λες οτι θελει 2 μετρα προσκοπευση στην ουσια τουφεκας 5μετρα μπορει και παραπανω μπροστα του για να ανταμωθουν τα σκαγια με τον λαγο, εγω λεω και 5-10 ποντους μπροστα

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.... υπάρχουν γουρούνια που πιέζονται πολύ από τα σκυλιά και τρέχουν.... άλλα που τροχάζουν... άλλα που έχουν τρέξει δέκα χιλιόμετρα και κόβουν ταχύτητα για να ακούσουν τα σκυλιά.... άλλα που κατεβαίνουν με χίλια στον κατήφορο αλλά μετά έρχεται η ανηφόρα.... ανάλογα το καρτέρι, το ζώο και πολλά άλλα.... αυτό που είναι σίγουρο....η τουφεκιά θέλει ψυχραιμία, δοκιμή των φυσιγγίων που χρησιμοποιεί ο καθένας στο όπλο του και όπως σε όλα τα θηράματα... όλα παίρνονται και όλα χάνονται.... το είπα και νωρίτερα..... καλύτερο τουφέκι σε παρέα που χτυπάει 50-60 γουρούνια το χρόνο στα Πιέρια είναι ένας καρδιακός..... δεν κόβει ποτέ.... πάει μόνο στο καρτέρι..... Αλίμονο στα γουρούνια που θα βγουν στο καρτέρι του....

Σε λαγό έχω πολύ μικρή εμπειρία και πάντα καβάλα στα σκυλιά αλλά δέκα λαγούς μπροστά (5 μέτρα) μάλλον δεν έχω ψυχή να ρίξω
σου ειπα οτι τα 2 μετρα που λες στην ουσια ειναι παραπανω απο 5 μετρα στα 50 μετρα που τρεχει ο λαγος αν βαλεις την γωνια που κανει η γομωση για να φτασει στον στοχο

Μετράει κανείς από τους κυνηγούς τσίχλας πόση προσκοπευση βάζει στα 30 μετρα;.... Ανάλογα τη γωνία,την ταχύτητα,τον αέρα και πολλές άλλες παραμέτρους.... εμπειρικά και ανάλογα την περίπτωση βάζει ο καθένας μας αυτή που πιστεύει....

Μετράει κανείς από τους κυνηγούς τσίχλας πόση προσκοπευση βάζει στα 30 μετρα;.... Ανάλογα τη γωνία,την ταχύτητα,τον αέρα και πολλές άλλες παραμέτρους.... εμπειρικά και ανάλογα την περίπτωση βάζει ο καθένας μας αυτή που πιστεύει....
η τσιχλα ειναι μεγαλο σχολειο στην σκοπευση αλλα αντε βαλε μυαλο στους γουρουναδες ,

Νίκο δεν αμφισβήτησα τα 40. Απλά αυτή είναι η μέγιστη ταχύτητα όχι η συνηθισμένη.

Κωστή δεν ειπα οτι αμφισβητησες φιλε μου!!!! Απλα το εβαλα να το δουν και οι αλλοι φιλοι και
συναδελφοι!!!:)

Τελικα εγω πιστευω οτι τα καλυτερα ''τουφεκια'' στον λαγο και στο γουρουνι.....ειναι αυτα που
ασχολουνται και κυνηγανε και φτερωτο θηραμα....
Εδω εχουμε να κανουμε ( λαγο - γουρουνι ) με κινημενο στοχο...με οτι αυτο συνεπαγεται... :)

προσκοπευση σε θυραμα που τρεχει θελει παντα !! στο λαγο που λες οτι θελει 2 μετρα προσκοπευση στην ουσια τουφεκας 5μετρα μπορει και παραπανω μπροστα του για να ανταμωθουν τα σκαγια με τον λαγο, εγω λεω και 5-10 ποντους μπροστα
Μπορεί να σου φαίνεται εσένα ότι βάζεις τόσα μέτρα.....το πώς ρίχνει ο καθένας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Για να επιστρέψουμε στο τοπικ, γιατι δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανείς μικτά φυσίγγια 6+1,9+1 αντί για σκέτα δράμια; Νομίζω ότι μέχρι 35-40 μέτρα αν σημαδέψεις θα πέσει ότι και να είναι μικρό μεγάλο. Μετά δεν ξέρω την ευθυβολία τους

Αυτο που δεν καταλαβαινουν πολλοι φιλε ειναι οτι στα πολυ κοντινα τα βολια κ το μονοβολο απο σκοπευτικης αποψης ειναι ακριβως το ιδιο , μετα τα 30 μετρα δεν υπαρχει καμια συγκριση οσο αφορα ενεργεια κρουσης , κ κατι αλλο , σε τραβερσα πχ στα 40 μετρα ποση προσκοπευση βαζεις με δραμια κ ποση με μονοβολο ; ειναι ιδια η εικονα ;
1 γουρούνι περίπου μπροστά όταν πάει γρήγορα, μισό αργά, πάνω του αν είναι σταματημένο.
Θεωρητικά όμως είναι όλα αυτά.
Τα μονόβολα έχουν περίπου 1700fps τα δράμια 1200-1300fps.
Δεν δημιουργεί η διαφορά αυτή στην ταχύτητα την διαφορετική εικόνα.
Την δημιουργεί η ταχύτητα του θηράματος και ότι προηγείται την πρόσκρουσης της βελόνας στο καψούλι.

Για να επιστρέψουμε στο τοπικ, γιατι δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανείς μικτά φυσίγγια 6+1,9+1 αντί για σκέτα δράμια; Νομίζω ότι μέχρι 35-40 μέτρα αν σημαδέψεις θα πέσει ότι και να είναι μικρό μεγάλο. Μετά δεν ξέρω την ευθυβολία τους
Γιατί στηρίζεσαι στο 1 ;)

Είναι τόσο χάλια σαν δράμια; Έχεις δοκιμάσει;
Όχι, αντίθετα ένας στην παρέα (καλό τουφέκι) κυνηγάει με τα ΑΤ 6+1 αν δεν κάνω λάθος.
Έχει κρατήσει μακρυνά μεγάλα γουρούνια.
Τα πήρε όμως όλα το 1.
Από το 6+1 προτιμώ το μονόβολο.
Δεν ξέρω καν τα άλλα 6 πόση διάμετρο έχουν ...
Ξέρει κανένας ;;;

Κάτι μπλέ ρίχνει 6+1 λέει ότι είναι ....

Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα αυτούς που μιλάνε για προσκοπεύσεις με αριθμούς.
35cm 50cm 1m 2m κτλ
Εδώ δεν ξέρουμε σε τι απόσταση τουφεκάμε, δεν ξέρουμε την ταχύτητα του θηράματος και της γόμωσης και ξαφνικά τσουπ ... ξέρουμε την προσκόπευση σε εκατοστά του μέτρου !!!!!
Δεν είμαι στο pc μου τώρα αλλιώς θα σας έφτιαχνα έναν ωραίο πίνακα με την ταχύτητα του γουρουνιού σε km/h, την ταχύτητα στομίου ή 1,5μ της γόμωσης, την απόσταση βολής και την ακριβή προσκόπευση σε εκατοστά σε τραβέρσα.
Θα είχε λέτε κανένα νόημα ;
Ποιός μπορεί να υποστιρίξει ακρίβεια διαμέτρου 50 εκατοστών στα 50μ σε κινούμενο στόχο με μονόβολο σε περιορισμένο χρόνο ;
Σε τι ποσοστό ;

Και άντε να πω ότι στο maintained lead κουτσά στραβά εκτιμούμε μια απόσταση, στο swing through πως την εκτιμούμε ;;;
Όταν ο εγκέφαλος δίνει την εντολή ;;;
Όταν τα σκάγια βγούν από την κάνη είσαι πολύ πιο μπροστά.

Τα περισσότερα γουρούνια πάντως τουφεκιούνται σχεδόν ακίνητα ή με μικρές ταχύτητες.

Status
Not open for further replies.
Back