Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Πυροβολητης δεν έκανα, αλλά από όσο ξέρω περιστροφή δίνεται για να διατηρήσει το βλήμα ίσια πορεία και να μην κάνει κωλοτουμπες στον αέρα,γιατί χάνει κινητική ενέργεια και έτσι μέρος του βεληνεκους του.
και γιατι δεξια και όχι αριστερα ?

Ευχαριστω Δημητρη,ενταξη φρενο ειναι,αλλα και να μη δουλευει ακριβως σαν φρενο,το αποτελεσμα μετραει;)

Σαραντο επειδη εχω κυνηγησει και με το Patternmaster classic, το οποιο ειναι κλασσικο τσοκ φρενου εχω την εντυπωση πως το Anaconda λειτουργει καπως σαν τσοκ φρενου, ισως το φρεναρισμα να ειναι εκατοστα του φρεναρισματος του κλασσικου. Συγχωρει καπως καλυτερα τυχον σκοπευτικα λαθη απο το κλασσικο, διατηρει ενα πυκνο κεντρο και σε πολυ μακρινες αποστασεις με αξιολογη περιφερεια στα κοντινα. Ολα αυτα απολυτα εμπειρικα, δεν το εχω δοκιμασει σε πινακες, στο κυνηγι ειναι καταπληκτικο.

Παύλο έχει προτιμήσεις σε σκαγια; Νομίζω είχες γράψει ότι αποδίδει πολύ καλά στα 00?
Στα υπόλοιπα τι γουστάρει περισσότερο; Στην τσίχλα στα μπασιματα το βάζεις;

Παύλο έχει προτιμήσεις σε σκαγια; Νομίζω είχες γράψει ότι αποδίδει πολύ καλά στα 00?
Στα υπόλοιπα τι γουστάρει περισσότερο; Στην τσίχλα στα μπασιματα το βάζεις;
Γιωργο, το classic ειναι πολυ επιλεκτικο στα σκαγια. Προτιμαει τα χοντρα νουμερα και ακομη περισσοτερο τα μηδενικα. Σε κατι δοκιμες σε τσιχλες με 8αρια ειχε αποδοση αναλογη σε Μ. Στα χοντρα αποδιδει περιπου F και στα μηδενικα XF.
To Αnaconda δεν ειναι καθολου επιλεκτικο στο νουμερο σκαγιων. Στις τσιχλες στα μπασιματα δουλευω συνηθως Εuromix 8/9, B&P NIKE 8 και σε πολυ ομιχλη Β&P F2 classic.
Στα παπια οσο ριχναμε μολυβδινα Β&P F2 classic Ν7 στα κοντινα, Β&P F2 Long Range N5, B&P MB Extra N6, Gorilla 34 gr N5, Β&P Winter Ν3 στα πολυ κρυα και το καλυτερο απο ολα ιδιογομωση της τρελλοπαρεας μου με Α0 34 gr Ν4. Με αυτο το φυσιγγι και με Αnaconda Short Range!!! (το ειχα για πρωινο και δεν προλαβα να το αλλαξω) εκανα το πιο ψηλωμενο παπι της ζωης μου!!!

Πρωτη φορα ακουω οτι το κυαθιο περιστρεφετε μεσα στον αυλο και μαλλιστα δεξιοστροφα.Ειναι γνωστο οτι περιστεφετε δεξιοστροφα το βλημα στα ραβδωτα λογο ραβδωσεων αλλα στα λειοκανα πως???Πως παιρνει περιστροφη???.fff..xm.
Κανονικά το αν περιστρεφεται ο συγκεντρωτηρας ή όχι, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μας το αποδείξει ο εμπνευστής του συγκεκριμένου τσοκ και όχι ο κάθε ένας από εμάς.
Εγώ λοιπόν είχα γράψει και το ξαναγράφω ότι όταν ένα αντικείμενο ταξιδεύει μέσα σε ένα σωλήνα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 400 μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι τουλαχιστον στα δικά μου μάτια ανωφελο να προσπαθεί κάποιος να με πείσει ότι οι βόλτες είτε δεξιοστροφες είτε αριστεροστροφες για μήκος μερικών πόντων, φρεναρουν τον συγκεντρωτηρα, που ξαναλέω ταξιδεύει με 400μ/δ.
Το όλο θέμα μου κάνει για πολύ πετυχημένο Αμερικάνικο marketing της πατεντας.
Να πω κι εγώ τη γνώμη μου;
1) Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει, ούτε μια στο εκατομμύριο, πιθανότητα να περιστρέφεται ο συγκεντρωτήρας όταν βάλλεται από λεία κάννη (ούτε και το μονόβολο βεβαίως). Δεν υπάρχει κανείς λόγος, κανένα αίτιο που να προκαλεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να του προκαλούν ροπή στρέψης, ώστε να του δώσουν περιστροφική κίνηση. Οι μόνες δυνάμεις, ή να το πω καλύτερα, η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στη γόμωση - είτε πρόκειται για βύσμα με σκάγια, είτε για μονόβολο - έχουν τη διεύθυνση του άξονα της κάννης.
Καμία σχέση δεν υπάρχει με τα ραβδωτά, στα οποία το βλήμα "σφηνώνεται" στις ραβδώσεις (αυλακώσεις) της κάννης και "εξαναγκάζεται" να περιστρέφεται καθώς προχωρεί κατά μήκος της κάννης, ωθούμενο από τα αέρια της πυρίτιδας. Στην ουσία, οι ελικοειδείς αυτές αυλακώσεις ασκούν στην περιφέρεια του βλήματος (για την ακρίβεια πάνω στις ραβδώσεις που δημιουργούνται στην επιφάνεια του καθώς εισέρχεται στο ραβδωτό τμήμα της κάννης) πλάγιες περιφερειακές δυνάμεις, δηλαδή ροπή στρέψης, που προκαλεί την περιστροφή του. Σε ένα "λείο σωλήνα" τέτοιο πράγμα απλά δεν υφίσταται!
2) Αλλά και αν ακόμη δεχτούμε ότι πράγματι περιστρέφεται (και μάλιστα δεξιόστροφα), δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει πιθανότητα, ούτε μια στις 100.000, αυτή η ελικοειδής αριστερόστροφη ράβδωση των συγκεκριμένων τσοκ να σταματάει (να φρενάρει, να ακυρώνει) την περιστροφή, για τον απλό λόγο ότι το βήμα της έλικας είναι τόσο μικρό, που στην ουσία οι ραβδώσεις είναι σχεδόν κάθετες ως προς τον άξονα του τσοκ (και της κάννης), οπότε είναι αδύνατον να προσδώσουν στο βύσμα τάση προς περιστροφή, όταν μάλιστα αυτό φτάνει στο σημείο αυτό με ταχύτητα 400 μ/δ. Συγκρίνετε το τσοκάκι αυτό, με τα τσοκάκια διασποράς (τα οποία πράγματι προκαλούν περιστροφή στη γόμωση), ως προς το "βήμα της έλικας" (ή την κλίση των ραβδώσεων) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Το μόνο που θα μπορούσα ίσως να δεχτώ ότι κάνει το τσοκάκι αυτό, είναι ότι ίσως φρενάρει στιγμιαία την προς τα εμπρός κίνηση του συγκεντρωτήρα, με αποτέλεσμα να εξέρχονται πρώτα τα σκάγια από το στόμιο, και ίσως σ΄αυτό να οφείλονται οι πολύ καλές κατανομές και συγκεντρώσεις που αναφέρουν οι συνάδελφοι που το χρησιμοποιούν, και που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω.
Θα μου πει κανείς, αν είναι έτσι γιατί ο κατασκευαστής του δεν το έκανε με μερικά παράλληλα αυλάκια (κυκλικά, κάθετα προς τον άξονά του) αλλά με συνεχόμενη ελικοειδή αυλάκωση; Δεν έχω γνώσεις από μηχανουργικές εργασίες, αλλά υποθέτω ότι η κοπή συνεχόμενου ελικοειδούς αυλακιού είναι πιο εύκολη, από την κοπή παράλληλων ανεξάρτητων αυλακιών.
Προσπαθώ να βρω ένα βίντεο που να δείχνει ότι ο συγκεντρωτήρας περιστρέφεται και δεν βρίσκω ... Η μόνη τάση που βλέπω είναι το τουμπάρισμα και όχι η περιστροφή.
Απεναντίας, εγώ σήμερα είδα ένα βίντεο, που δείχνει καθαρά ότι ΔΕΝ περιστρέφεται! Εντελώς συμπτωματικά, ένας συνάδελφος (Konstantinos) ανέβασε σήμερα στο τοπικ "Βλητικές δοκιμές" ένα βιντεάκι διαφημιστικό της Β&Ρ, με αρκετές βολές σε αργή κίνηση, από διάφορα φυσίγγια (και με σκάγια, και με μονόβολα).
http://www.hunterslife.gr/forums/threads/Βλητικές-Δοκιμές.106/page-20#post-29491
Δες (δείτε) το και πες μου (πείτε μου) αν υπάρχει, έστω και σε ένα, η παραμικρή "υποψία" περιστροφής έστω και για μισό χιλιοστό. Γιατί όσο προσεκτικά κι αν το είδα, δεν διέκρινα κάτι τέτοιο σε κανένα φυσίγγι. Μήπως ... δεν βλέπω καλά;

Κανονικά το αν περιστρεφεται ο συγκεντρωτηρας ή όχι, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μας το αποδείξει ο εμπνευστής του συγκεκριμένου τσοκ και όχι ο κάθε ένας από εμάς.
Εγώ λοιπόν είχα γράψει και το ξαναγράφω ότι όταν ένα αντικείμενο ταξιδεύει μέσα σε ένα σωλήνα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 400 μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι τουλαχιστον στα δικά μου μάτια ανωφελο να προσπαθεί κάποιος να με πείσει ότι οι βόλτες είτε δεξιοστροφες είτε αριστεροστροφες για μήκος μερικών πόντων, φρεναρουν τον συγκεντρωτηρα, που ξαναλέω ταξιδεύει με 400μ/δ.
Το όλο θέμα μου κάνει για πολύ πετυχημένο Αμερικάνικο marketing της πατεντας.

Μόλις σήμερα τα έχω στα χέρια μου. Σε περίπτωση που πάω για τρυγόνια, λέτε να δουλέψουν καλά με φυσίγγια Νο 8;

qo0Coga.jpg

oLnddTZ.jpg

vU6pqn4.jpg

IjsDESi.jpg

Awk9Z8n.jpg
Γιώργο ειδικός δεν είμαι, αλλά επειδή αναφέρθηκες στην ταχύτητα του φυσιγγίου, ίσως να βοηθήσει στο σκεπτικό σου η τελευταία φωτό του δικού μου post που παραθέτω όπου στην πίσω πλευρά της συσκευασίας αναγράφει "WARNING:
This tube is not be used with ammunition that has a velocity faster than 1550 fps."
όπως επίσης στο site https://www.patternmaster.com/products/1016_12ga_Benelli_Beretta_Mobile_Anaconda αναφέρει "Note: Testing done by Ballistics Performance has determined that ammunition with velocity of 1550fps and below will achieve the best results with Patternmaster Tubes."
Βέβαια αν υπολόγισα καλά, 1550 fps = 472.44 m/s
'Ίσως για κάποιον λόγο βάζουν αυτό το όριο. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου;
1) Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει, ούτε μια στο εκατομμύριο, πιθανότητα να περιστρέφεται ο συγκεντρωτήρας όταν βάλλεται από λεία κάννη (ούτε και το μονόβολο βεβαίως). Δεν υπάρχει κανείς λόγος, κανένα αίτιο που να προκαλεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να του προκαλούν ροπή στρέψης, ώστε να του δώσουν περιστροφική κίνηση. Οι μόνες δυνάμεις, ή να το πω καλύτερα, η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στη γόμωση - είτε πρόκειται για βύσμα με σκάγια, είτε για μονόβολο - έχουν τη διεύθυνση του άξονα της κάννης.
Καμία σχέση δεν υπάρχει με τα ραβδωτά, στα οποία το βλήμα "σφηνώνεται" στις ραβδώσεις (αυλακώσεις) της κάννης και "εξαναγκάζεται" να περιστρέφεται καθώς προχωρεί κατά μήκος της κάννης, ωθούμενο από τα αέρια της πυρίτιδας. Στην ουσία, οι ελικοειδείς αυτές αυλακώσεις ασκούν στην περιφέρεια του βλήματος (για την ακρίβεια πάνω στις ραβδώσεις που δημιουργούνται στην επιφάνεια του καθώς εισέρχεται στο ραβδωτό τμήμα της κάννης) πλάγιες περιφερειακές δυνάμεις, δηλαδή ροπή στρέψης, που προκαλεί την περιστροφή του. Σε ένα "λείο σωλήνα" τέτοιο πράγμα απλά δεν υφίσταται!
2) Αλλά και αν ακόμη δεχτούμε ότι πράγματι περιστρέφεται (και μάλιστα δεξιόστροφα), δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει πιθανότητα, ούτε μια στις 100.000, αυτή η ελικοειδής αριστερόστροφη ράβδωση των συγκεκριμένων τσοκ να σταματάει (να φρενάρει, να ακυρώνει) την περιστροφή, για τον απλό λόγο ότι το βήμα της έλικας είναι τόσο μικρό, που στην ουσία οι ραβδώσεις είναι σχεδόν κάθετες ως προς τον άξονα του τσοκ (και της κάννης), οπότε είναι αδύνατον να προσδώσουν στο βύσμα τάση προς περιστροφή, όταν μάλιστα αυτό φτάνει στο σημείο αυτό με ταχύτητα 400 μ/δ. Συγκρίνετε το τσοκάκι αυτό, με τα τσοκάκια διασποράς (τα οποία πράγματι προκαλούν περιστροφή στη γόμωση), ως προς το "βήμα της έλικας" (ή την κλίση των ραβδώσεων) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Το μόνο που θα μπορούσα ίσως να δεχτώ ότι κάνει το τσοκάκι αυτό, είναι ότι ίσως φρενάρει στιγμιαία την προς τα εμπρός κίνηση του συγκεντρωτήρα, με αποτέλεσμα να εξέρχονται πρώτα τα σκάγια από το στόμιο, και ίσως σ΄αυτό να οφείλονται οι πολύ καλές κατανομές και συγκεντρώσεις που αναφέρουν οι συνάδελφοι που το χρησιμοποιούν, και που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω.
Θα μου πει κανείς, αν είναι έτσι γιατί ο κατασκευαστής του δεν το έκανε με μερικά παράλληλα αυλάκια (κυκλικά, κάθετα προς τον άξονά του) αλλά με συνεχόμενη ελικοειδή αυλάκωση; Δεν έχω γνώσεις από μηχανουργικές εργασίες, αλλά υποθέτω ότι η κοπή συνεχόμενου ελικοειδούς αυλακιού είναι πιο εύκολη, από την κοπή παράλληλων ανεξάρτητων αυλακιών.

Απεναντίας, εγώ σήμερα είδα ένα βίντεο, που δείχνει καθαρά ότι ΔΕΝ περιστρέφεται! Εντελώς συμπτωματικά, ένας συνάδελφος (Konstantinos) ανέβασε σήμερα στο τοπικ "Βλητικές δοκιμές" ένα βιντεάκι διαφημιστικό της Β&Ρ, με αρκετές βολές σε αργή κίνηση, από διάφορα φυσίγγια (και με σκάγια, και με μονόβολα).
http://www.hunterslife.gr/forums/threads/Βλητικές-Δοκιμές.106/page-20#post-29491
Δες (δείτε) το και πες μου (πείτε μου) αν υπάρχει, έστω και σε ένα, η παραμικρή "υποψία" περιστροφής έστω και για μισό χιλιοστό. Γιατί όσο προσεκτικά κι αν το είδα, δεν διέκρινα κάτι τέτοιο σε κανένα φυσίγγι. Μήπως ... δεν βλέπω καλά;
Απολυτη ταυτηση αποψης για το θεμα!!!!!.well done.

Γιώργο ειδικός δεν είμαι, αλλά επειδή αναφέρθηκες στην ταχύτητα του φυσιγγίου, ίσως να βοηθήσει στο σκεπτικό σου η τελευταία φωτό του δικού μου post που παραθέτω όπου στην πίσω πλευρά της συσκευασίας αναγράφει "WARNING:
This tube is not be used with ammunition that has a velocity faster than 1550 fps."
όπως επίσης στο site https://www.patternmaster.com/products/1016_12ga_Benelli_Beretta_Mobile_Anaconda αναφέρει "Note: Testing done by Ballistics Performance has determined that ammunition with velocity of 1550fps and below will achieve the best results with Patternmaster Tubes."
Βέβαια αν υπολόγισα καλά, 1550 fps = 472.44 m/s
'Ίσως για κάποιον λόγο βάζουν αυτό το όριο. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Ειναι μετρο ασφαλειας για τα ατσαλινα σκαγια στα πολυ κλειστα τσοκ.Σε φουλ και εξτρα φουλ δηλαδη.Στα 2 αστρα και πανω δεν υπαρχει προβλημα.Και φυσικα δεν αναφερομαι στα μαμα εγοστασιακα τσοκ παρα μονο στα εξειδικευμενα οπως το παραπανω

και γιατι δεξια και όχι αριστερα ?
Επωμιζοντας δεξιά κατά την εκπυρσοκροτηση το σύστημα όπλο - βλήμα στιγμιαία στρέφεται προς τα δεξιά οποτε η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορώ να φανταστώ για την επιλογή της δεξιοστροφης φοράς των ραβδωσεων είναι η εξής :
Δύναμη Κοριόλις
Η δύναμη Coriolis (Coriolis force) είναι φαινόμενη δύναμη η οποία εμφανίζεται σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Ο δεύτερος νόμος του Νεύτωνα σε ένα σύστημα αναφοράς του οποίου οι άξονες περιστρέφονται με γωνιακή ταχύτητα
ef08fd223dd1f38bb8c861c53e16430b.png
γράφεται (για σταθερή μάζα) ως:

ad4831215d062f1e2d6cf21413f2125c.png

Ο δείκτης
dd7536794b63bf90eccfd37f9b147d7f.png
υποδηλώνει το αδρανειακό σύστημα αναφοράς (άρα
34517421c350dcc0f5e2336082936f18.png
είναι η πραγματική δύναμη η οποία δέχεται το σώμα) και ο δείκτης
e1e1d3d40573127e9ee0480caf1283d6.png
υποδηλώνει το περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς. Ως εκ τούτου, η επιτάχυνση του σώματος στο περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς είναι αποτέλεσμα της συνισταμένης της πραγματικής δύναμης που του ασκείται και δύο επιπλέον "φανταστικών" δυνάμεων, οι οποίες δεν έχουν κάποιο φυσικό αίτιο και δεν εμφανίζονται στο αδρανειακό σύστημα αναφοράς. Ο όρος
aaa0b5e1e7b157c1d051ad6bc08de6e5.png
αποτελεί τη δύναμη Κοριόλις, η οποία είναι πάντα κάθετη στην ταχυτητα του σώματος.
Μετεωρολογία
Η δύναμη Κοριόλις εξηγεί την αντιωρολογιακή (ως προς παρατηρητή στον Νότιο πόλο) κίνηση του ανέμου στην επιφάνεια της Γης. Η επιφάνεια της Γης λόγω της περιστροφής αλλάζει κατεύθυνση κι επομένως επιταχύνεται. Όμως σε ένα επιταχυνόμενο σύστημα αναφοράς δεν ισχύουν οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα. Χρειαζόμαστε έτσι, μία δύναμη που να εξηγεί αυτήν την κίνηση, την δύναμη Coriolis. Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφόσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές.

Σημ.δικιά μου: Το αποτέλεσμα της φανταστικης δύναμης Κοριόλις μπορούμε να το δούμε στο νερό του νιπτηρα που στο Βόρειο ημισφαίριο περιστρέφεται πάντα δεξιά καθώς αδειάζει. Το ίδιο και στη μπανιέρα.Το αντίθετο συμβαίνει στο Νότιο ημισφαίριο.
Ετσι διαπιστώνεις εύκολα σε ποιο ημισφαίριο είσαι, αν δεν ξέρεις. Το είδα και σε ταινία κατασκοπειας...

Last edited:
Τα γραφομενα του Στελιου με βρισκουν κ μενα απολυτως συμφωνο βαση της δικης μου λογικης, χωρις βεβαια να αμφισβητω κ την αντιθετη αποψη... Αβυσσος η βλητικη κ οσο ζεις μαθαινεις...
Στο δικο μου το μυαλο οι αυλακωσεις του Anaconda απλα μετριαζουν και κατανεμουν κατα καποια τροπο στην περιφερεια τις αεριες μαζες που δημιουργουν περαιτερω δυναμεις κατα τη εξοδο της γομωσης απο το στομιο της καννης, αρνητικες... Δυστυχως ομως δεν εχω δει καποιο απο κοντα, την Τεταρτη θα δω ενα ενος φιλου, κ η αποψη μου σχηματιζεται απο οσα βλεπω απο τις φωτογραφιες...

Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφόσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές.
αυτή είναι η απαντηση στην ερωτηση που εκανα , κάθε κινηση στρεφ
Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφόσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές.

Σημ.δικιά μου: Το αποτέλεσμα της φανταστικης δύναμης Κοριόλις μπορούμε να το δούμε στο νερό του νιπτηρα που στο Βόρειο ημισφαίριο περιστρέφεται πάντα δεξιά καθώς αδειάζει. Το ίδιο και στη μπανιέρα
αυτή είναι η λυση στο πρόβλημα , τελικα φυσικος εισαι φιλε ?

αυτή είναι η λυση στο πρόβλημα , τελικα φυσικος εισαι φιλε ?
Όχι άλλα είμαι βιολογος.
Περιττό να σου πω ότι μας πηδηξανε.vah. στη φυσική και κυρίως στη χημεία.
Α,έκανα και Μετεωρολογία κατά επιλογή.

Last edited:
"Γιατί δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα;"

Δεν με είχε απασχολήσει ουσιαστικά αυτό το ερώτημα, γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω ότι δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου υπάρχουν και όπλα με αριστερόστροφες ραβδώσεις, τόσο τουφέκια όσο και πιστόλια (π.χ. το 1911).
Υπάρχουν διάφορες απόψεις, όπως π.χ. ότι επειδή με την περιστροφή του βλήματος προκαλείται τάση περιστροφής του όπλου προς την αντίθετη φορά, με τη δεξιόστροφη ράβδωση το όπλο τείνει να περιστραφεί αριστερά με αποτέλεσμα το κοντάκι να πιέζεται περισσότερο στο μάγουλο του δεξιόχειρα χειριστή, ενώ αλλιώς θα έτεινε να απομακρυνθεί (να ξεκολλήσει), πράγμα μη επιθυμητό. Ενώ σε ένα πιστόλι, η αριστερόστροφη ράβδωση θα τείνει να το πιέσει περισσότερο στην παλάμη του χειριστή (του δεξιόχειρα πάλι, βεβαίως!). Πολλοί λένε ότι ο J.M.Browning για αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξε αριστερόστροφη ράβδωση για το 45αρι 1911.
Πιστεύω ότι αυτή η τάση περιστροφής του όπλου είναι ασήμαντη, έως αμελητέα. (Εκτός ίσως σε πολύ ισχυρά τουφέκια, με πολύ βαριά βλήματα.) Προσωπικά, όσες φορές έχω ρίξει με ραβδωτά είτε τουφέκια, είτε πιστόλια & περίστροφα, δεν κατάλαβα ποτέ τέτοια τάση.
Εξάλλου αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα είχαν σοβαρό μειονέκτημα οι αριστερόχειρες!

Σήμερα στο Google μπορεί να βρει κανείς άπειρες αναφορές σχετικά με αυτό το θέμα.

Γιάννη, θέλω να πιστεύω ότι αστειεύεσαι με την αναφορά σου στις δυνάμεις Coriolis… :

http://www.waltherforums.com/forum/free-range-time/17297-direction-rifling.html

“- I took my 1911 apart recently and noticed that it has a left hand twist, but my Walther has a right hand twist.
Was wondering, does one direction of rifling twist perform superior to the other??

- Because of the Coriolis effect, right-hand twist is made for guns operating in the Northern Hemisphere, whereas left-hand twist is utilized in the Southern Hemisphere.
Just kidding. Neither direction of twist is superior over the other. The only difference you'll ever see is not in the ballistics, but rather in which way the gun torques in your hand, and then only on really high-powered cartridges. Right-hand twist will cause the gun to torque to the left. Left-hand twist does the opposite.”

Εμένα προσωπικά, με καλύπτει απόλυτα η άποψη του NRA, ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τις δεξιόστροφες ραβδώσεις, απλά έτσι συνηθιζόταν από παλιά, κι έτσι επικράτησε να φτιάχνονται!
http://dailycaller.com/2014/02/09/why-is-rifling-twist-direction-usually-right-handed
Εξάλλου ποιος άλλος είναι πιο ειδικός από το NRA να μιλήσει για ραβδωτά? ;)

Γιάννη, θέλω να πιστεύω ότι αστειεύεσαι με την αναφορά σου στις δυνάμεις Coriolis… :
Όχι δεν αστιευομουν αλλά δεν σκέφτηκα και κάτι άλλο.
Άλλωστε όπως είδες και άλλοι το υπεθεσαν.
Ο καθένας πάντως μπορεί να υποθέσει οτιδήποτε,αφού το μελεταει θεωρητικά και δεν κάνει επιστημονικες μετρήσεις. Όταν μάλιστα το μικρό βλήμα ενός ελεύθερου σκοπευτη καταφέρνει να βρεί στόχο στα 2500 μέτρα, πόσο εύκολο είναι να υπολογίσεις όλες τις δυνάμεις που επιδρουν πάνω του;;;
Δεν είδα επίσης να αποκλειει κάποιος με επιστημονικό τρόπο την επίδραση αυτής της δύναμης. Όλοι υποθέσεις κάνουν και μάλιστα αυθαιρετες.
Πάντως εγώ μίλησα για την πιθανή επίδραση στο βλήμα και όχι στο οπλο, όπως κυρίως κάνουν αυτοί που παρεθεσες.
Το NRA όσο κιαν έψαξα δεν βρήκα να έχει κάνει κάποια μελέτη επιστημονική για το θέμα. Το NRA είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας ΚΣΕ που δίνει σε επιστήμονες να κάνουν μελέτες πάνω σε θέματα που τους απασχολούν. Τέτοια μελέτη δεν πέτυχα κάπου, παρα μόνο προσωπικές απόψεις.
Προσωπικα πιστεύω ότι σίγουρα έχουν γίνει μελέτες από εταιρείες οπλων και το στρατό αλλά αυτά δεν ανακοινωνονται στο διαδικτυο.

Last edited:
Ούτε από της εταιρείες κατασκευής τσοκ βγαίνει άκρη η Briley έβγαλε το straight rifled για να σταματήσει το φαινόμενο της περιστροφής και μετά το Helix που περιστρεφει την ταπα.

Ούτε από της εταιρείες κατασκευής τσοκ βγαίνει άκρη η Briley έβγαλε το straight rifled για να σταματήσει το φαινόμενο της περιστροφής και μετά το Helix που περιστρεφει την ταπα.
Κάθε προσπάθεια βελτίωσης δεκτή.
Το κακό είναι ότι αυτά τα προϊόντα δεν μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις.

Back