Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Το βλημα ενος ραβδωτου περνει περιστροφη αποκλειστικα και μονο λογο των ραβδωσεων της κανης που εχουν και ορισμενο βημα αναλογα το μηκος της το διαμετριμα και το βαρος του βληματος.Λογο της δεξιοστροφης περιστροφης και των δυναμεων Coriolis το βλημα οταν φυγει απο την κανη στο βορειο ημησφαιριο εχει ελαφρως ανοδικη πορεια διαγραφοντας στην ουσια καμπυλη τροχια και οχι ευθυτενει.Στο νοτιο ημησφαιριο δεν θυμαμαι σιγουρα τι ακριβως συμβαινει γιατι περασαν και 25 χρονια ...
Αυτα ολα ομως για τα ραβδωτα.Δεν εχω ξανακουσει για περιστροφη σε λειοκανο.Και γω πιστευω οτι στην ουσια προκειτε για φρενα στον συγκεντρωτηρα λιγο πριν το στομιο ουτως ωστε να μην υπαρχει περιπτωση να εμβολησει τα σκαγια.Θα χαρω πολυ αν εχει διαρευσει κατι διαφορετικο και καινουριο απο καποια ερευνα να το μαθουμε και μεις!!

Επωμιζοντας δεξιά κατά την εκπυρσοκροτηση το σύστημα όπλο - βλήμα στιγμιαία στρέφεται προς τα δεξιά οποτε η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορώ να φανταστώ για την επιλογή της δεξιοστροφης φοράς των ραβδωσεων είναι η εξής :
Δύναμη Κοριόλις
Η δύναμη Coriolis (Coriolis force) είναι φαινόμενη δύναμη η οποία εμφανίζεται σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Ο δεύτερος νόμος του Νεύτωνα σε ένα σύστημα αναφοράς του οποίου οι άξονες περιστρέφονται με γωνιακή ταχύτητα
ef08fd223dd1f38bb8c861c53e16430b.png
γράφεται (για σταθερή μάζα) ως:

ad4831215d062f1e2d6cf21413f2125c.png

Ο δείκτης
dd7536794b63bf90eccfd37f9b147d7f.png
υποδηλώνει το αδρανειακό σύστημα αναφοράς (άρα
34517421c350dcc0f5e2336082936f18.png
είναι η πραγματική δύναμη η οποία δέχεται το σώμα) και ο δείκτης
e1e1d3d40573127e9ee0480caf1283d6.png
υποδηλώνει το περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς. Ως εκ τούτου, η επιτάχυνση του σώματος στο περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς είναι αποτέλεσμα της συνισταμένης της πραγματικής δύναμης που του ασκείται και δύο επιπλέον "φανταστικών" δυνάμεων, οι οποίες δεν έχουν κάποιο φυσικό αίτιο και δεν εμφανίζονται στο αδρανειακό σύστημα αναφοράς. Ο όρος
aaa0b5e1e7b157c1d051ad6bc08de6e5.png
αποτελεί τη δύναμη Κοριόλις, η οποία είναι πάντα κάθετη στην ταχυτητα του σώματος.
Μετεωρολογία
Η δύναμη Κοριόλις εξηγεί την αντιωρολογιακή (ως προς παρατηρητή στον Νότιο πόλο) κίνηση του ανέμου στην επιφάνεια της Γης. Η επιφάνεια της Γης λόγω της περιστροφής αλλάζει κατεύθυνση κι επομένως επιταχύνεται. Όμως σε ένα επιταχυνόμενο σύστημα αναφοράς δεν ισχύουν οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα. Χρειαζόμαστε έτσι, μία δύναμη που να εξηγεί αυτήν την κίνηση, την δύναμη Coriolis. Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφόσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές.

Σημ.δικιά μου: Το αποτέλεσμα της φανταστικης δύναμης Κοριόλις μπορούμε να το δούμε στο νερό του νιπτηρα που στο Βόρειο ημισφαίριο περιστρέφεται πάντα δεξιά καθώς αδειάζει. Το ίδιο και στη μπανιέρα.Το αντίθετο συμβαίνει στο Νότιο ημισφαίριο.
Ετσι διαπιστώνεις εύκολα σε ποιο ημισφαίριο είσαι, αν δεν ξέρεις. Το είδα και σε ταινία κατασκοπειας...
Τωρα στα γεραματα θα μας ξαναμαθεις φυσικη Γιαννη!!

• Like
Reactions: jnp
επειδη αυτη τη στιγμη εχω την ιδια συζητηση τα 4 αστρα της baikal δουλευουνε μια χαρα.αν ψαχνεις για κατι καλυτερο carlson blue choke ic η lm για ολες τις χρησεις απο airgunshop.εγω στην 155 τη δικια μου εχω παρει LM και MOD και ειμαι πολυ ευχαριστημενος

Σημερα την πηρα και δεν μου φανηκαν ποιοτκα τα δικα της.Αν εχεις καποια εμπειρια πες και φυσιγκια που νομιζεις οτι παει,αν και καθε οπλο εχει διαφορετικη συμπεριφορα.Θα το εχω για περπατητο τσιχλας και καμια φασσα στο χωριο στα μπασιματα

δουλευει πολυ καλα tordo lambro 30 γρ. ariston και οσο κι αν δεν μου αρεσουν εμενα τα euromix 8/9.αυτα εχω δοκιμασει.για αλλα δεν ξερω να σου πω.απο χοντρα εχω ριξει μονο percorso caccia και τα παει μια χαρα.παντως το 3 αστρα το μαμα ειναι σαν κλειστο 25αρι.παρε ενα LM carlson και δεν νομιζω να χρειαστεις κατι αλλο

Μια ερώτηση....xm.
Το τσόκ Skeet για τι αποστάσεις προορίζεται;
Δηλαδή σε ποια απόσταση έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα;

Μια ερώτηση....xm.
Το τσόκ Skeet για τι αποστάσεις προορίζεται;
Δηλαδή σε ποια απόσταση έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα;
Πρωσοπικα το χρησιμοποίησα σε περπατητο τσιχλας με cal 12 και cal 20, 20 με 25 μέτρα νομίζω είναι ιδανικά (προσωπική γνωμη) μπορεί και μακρύτερα, εξαρτάται και το τύπο φυσιγγιου.

Last edited:
Καλησπέρα σας , μπορει κάποιος να μου προτείνει ενα Τσόκ για benelli m2 ? Την κυνηγάω μικτα και περπατητό και καρτερι , της φοράω 4 και 3 αντίστοιχα .
Μετα απο τα άρθρα σας με βάλατε στη πρίζα και εκανα δοκιμή ... Στο 4 αρι εχω λίγα σκάγια στο κέντρο και πολλα περιφερειακά γιαυτο μαλλον χτυπάω και κατι !.sarcastic.
Στο 3 αρι σφιχτή πολύ ..... Σκέφτηκα ενα LM να το τολμήσω ?
Η να μαθω το 3 αρι με το καιρο ?

Aν εχεις φιλο με LM και μπορεις να το δοκιμασεις, να το τολμησεις. Αλλιως και με το 4αρι μια χαρα εισαι. Προσωπικα εχω παρει πιατα στο σκοπευτηριο σε αξιολογες αποστασεις, οπως και θηραματα με 4αρι, και δεν ειμαι και ο καλυτερος των σκοπευτων/κυνηγων. Με το 3αρι αποψη δεν εχω, λογικα ομως θα σου μαζευει λιγο την κατανομη.

Αυτο που κανω εγω οταν κανω δοκιμες στον πινακα ειναι να αποτυπωνω την κατανομη στο μυαλο μου, ωστε να ξερω στο περιπου πως θα ειναι οταν συναντησει το θηραμα. Ετσι ξερω, ή μαλλον εχω μια ιδεα, πως περιπου ειναι η κατανομη του Χ φυσιγγιου που φτιαχνω στα 30 μετρα, και αν ειναι καταλληλο για το μεγεθος της τσιχλας ή του τρυγονιου.

Νικο αν τα κυνηγια σου δεν απαιτουν η πλειοψηφια των βολων σου να ειναι μετα τα 35 μετρα, παρε ενα εσω εξω η Carlson η Briley με συφυξη IC και θα εισαι υπερκαλλυμενος... Εμενα μου εδωσαν πιο εντονα κεντρα απο το 4αρι της Benelli και την ιδια γεματη περιφερεια...

Νικο αν τα κυνηγια σου δεν απαιτουν η πλειοψηφια των βολων σου να ειναι μετα τα 35 μετρα, παρε ενα εσω εξω η Carlson η Briley με συφυξη IC και θα εισαι υπερκαλλυμενος... Εμενα μου εδωσαν πιο εντονα κεντρα απο το 4αρι της Benelli και την ιδια γεματη περιφερεια...

Ευχαριστώ ! Σπάνια βαράω πια πάνω απο τα 35-40 μετρα γιατί τα χάνω και στεναχωριέμαι ... Κυνήγι φάσα και υδρόβιο δεν έχω κανει ποτέ γιατί δεν έχω κανένα να με βάλει στο κόλπο οπότε αν γεμίσω λίγο το κεντρο του 4 είμαι οκ !
Μπορώ να ρίχνω με το ίδιο Τσόκ και τα μονόβολα που τα ρίχνω τώρα με το 4 της μαμάς ?

Νομζιω οτι μπορεις κ μονοβολα, ειδικα αν δεν ειναι απο πολυ σκληρο κραμα...
Στη δικη μου Μ2 πηρα αρκετα πιο εντονα κεντρα με το εσω-εξω Ic

Νομζιω οτι μπορεις κ μονοβολα, ειδικα αν δεν ειναι απο πολυ σκληρο κραμα...
Στη δικη μου Μ2 πηρα αρκετα πιο εντονα κεντρα με το εσω-εξω Ic

Σε ευχαριστω Άρη θα ψάξω να βρω ενα ic και θα γράψω τις εντυπώσεις μ! Τα ported προσφέρουν κατι παραπάνω ?

Εδω η λιστα πιο τσοκ ταιριαζει που. Το Baikal ειναι δυσκολο γενικα, αλλα εχει ο Trulock choke γιαυτα.

Choke Tube Interchange List

Please Note: This list is to be used solely as a guide. There are always exceptions.

American Arms Interchanges with Fausti/Traditions shotguns
Baikal Interchanges with Standard Tru-Choke
Benelli Current production-square threads. Interchanges with Beretta style thread
Beretta Current production. Interchanges with Beretta-style thread
Beretta Old style-no threads – uses muzzle cap. No known interchange
Beretta Optima Interchanges with Optima thread - Models 682E and DT10
Beretta Optima Plus Interchanges with Optima Plus thread - Model 391A Extrema
Bernardelli No known interchange
Browning Invector Interchanges with Winchester thread, Mossberg 500, Weatherby
Browning Invector Plus Interchanges with Browning Invector Plus thread, Winchester Super X2
Charles Daly Current production pumps and semi-autos interchange with Remington-style thread
Charles Daly Current production O/U, interchanges with Winchester-style thread
Churchhill 12 ga. Interchanges with Fabarm-style thread, some models American Arms
Fabarm 12 ga. interchanges with Fabarm-style thread
Franchi Current production-square thread. Interchanges with Beretta/Benelli style
Franchi Old style-v threads. Interchanges with Fran choke-style thread
Ithaca Old style-fine threads. Interchanges with Standard Tru-Choke-style thread
Ithaca New style 12 ga. Interchanges with Winchester-style thread
Ithaca All 20 ga. New Style Interchanges with Tru-Choke-style thread
Luger No known interchange
Marrochi Golden Snipe Field O/U Interchanges with Browning Invector Plus style
Miroku Interchanges with Winchester-style thread
Mossberg 500 Interchanges with Winchester-style threads, Weatherby
Mossberg 835 Interchanges with 835 Mossberg-style threads
Remington Interchanges with Remington-style threads, Charles Daly
Savage Interchanges with Winchester-style threads and Mossberg 500
Silma No known interchange
Smith & Wesson Interchanges with Winchester-style threads
Ruger Older Models Interchanges with Winchester-style threads – short chokes
Ruger SC / Newer Models Interchanges with Ruger SC-style threads – long chokes
Sako / Tikka 12 ga. Interchanges with Browning Invector Plus-style threads
SIG Arms No known interchange
SKB short style Interchanges with Winchester-style threads, Mossberg 500
SKB Competition Interchanges with SKB competition-style chokes
Stoeger 2000 Semi-Auto Interchanges with Beretta/Benelli-style threads
Traditions by Fausti Interchanges with American Arms-style thread
Valmet No known interchange
Verona No known interchange
Weatherby Interchanges with Winchester-style threads, Mossberg 500 & Weatherby
Winchester Interchanges with Winchester-style threads, Mossberg 500 & Weatherby
Winchester Super X2 & Supreme Interchanges with Browning Invector Plus style
This choke tube interchange list is copyrighted by Carlson's Choke Tubes and is used by permission.

Back