Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

ΦΙΛΕ ΑΡΗ ΤΑ ΑΝΑΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΚΝΜΕ ΣΥΣΦΙΞΗ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΗ ΙΔΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΣΤΟΜΙΟΥ..ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΣΥΣΦΙΚΗ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΒ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΡΑΒΔΟΣΕΩΝ..ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΣ ΤΟ MID RANGE ΑΠΟ ΤΟ SHORT RANGE ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ 1 ΜΙΣΗ ΣΤΡΟΦΗ..

Κάποιοι τύποι, δείτε black code και classic, χρησιμοποιουν αυτή την πατέντα για να μειώσουν την ουρά της στήλης των σκαγιων...

Τωρα οσον αφορα το ερωτημα του Νικου, επειδη δεν εχει τυχει να δω απο κοντα ολα τα τσοκ τυπου Anaconda, ειναι σιγουρο οτι εχουν ολα την ιδια ακριβως διαμετρο στομιου κ την ιδια γεωμετρια περα απο τις ραβδωσεις?

ΦΙΛΕ ΑΡΗ ΤΑ ΑΝΑΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΚΝΜΕ ΣΥΣΦΙΞΗ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΗ ΙΔΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΣΤΟΜΙΟΥ..

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα σας άλλα ο Νίκος δεν ρώτησε για τα Ανακόντα ...

Θα το εξηγήσω όσο ποιο απλά μπορώ όσον αφορά το πως μειώνεται η άτρακτος με την πατέντα του δαχτυλιδιού. Κατά την έξοδο των σκαγιων από το στόμιο της κάννης υπάρχουν οι εξής δύο περιπτώσεις...
Με ένα συμβατικό τσοκ, τα σκάγια φεύγουν μαζί με τον συγκεντρωτηρα και ταξιδεύουν για κάποια μέτρα μεσα στο ποτηράκι μέχρι τη στιγμή που το βύσμα πλέον μένει πίσω και τα σκάγια συνεχίζουν την πορεία τους. Σε αυτή την περίπτωση το κομβικό σημείο είναι σε εκείνα τα πρώτα μέτρα όπου το βύσμα ταξιδεύει με τα σκάγια... Καθώς ο αέρας περνάει μέσα από τα σκάγια, εγκλωβιζεται στο ποτηράκι του βύσματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί "σύγχυση" στην κινητική ενέργεια των σκαγιων που βρίσκονται ακόμα μέσα... Τα πρώτα αυτά μέτρα που γίνεται αυτό, είναι αρκετά ώστε η ταχύτητα /κινητική ενέργεια των πίσω σκαγιων να μειωθεί έναντι των μπροστινων...
Στην περίπτωση τώρα του Patternmaster τσοκ, εφόσον το βύσμα φρενάρει στο δαχτυλίδι, η έξοδος των σκαγιων από το στόμιο γίνεται με τα σκάγια αυτούσια, με αποτέλεσμα ο αέρας που περνάει από μέσα να έχει δυνατότητα διαφυγής χωρίς να εγκλωβιζεται στο βύσμα, και έτσι να καταφέρνουν να διατηρούν όλα τα σκάγια εξίσου παρόμοια ταχύτητα / κινητική ενέργεια και να μη δημιουργείτε ουρά....
Η πατέντα αυτή του τσοκ, πιστεύω ότι δημιουργηθηκε καθώς 9 στις 10 περιπτώσεις που προτιμάτε από τους αγοραστές είναι φυσίγγια με πλαστικό βύσμα... Για να εξαλείψουν το φαινόμενο κοινώς κατασκεύασαν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία τσοκ...
Θα σας πω το εξής. Ένα φυσίγγι με μαλλινη τάπα ή βύσμα κουβετ για όσους γνωρίζουν, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κολωνα γύρω από τα σκάγια και ο αέρας δεν εγκλωβιζεται, δεν δημιουργεί μεγάλη άτρακτο ακόμα και με συμβατικό τσοκ...
Λόγο ιδιογομωσης είχα κάνει μάλιστα και ένα κλείσιμο με πατενταρισμενο βύσμα, όπου είχα δημιουργήσει τρύπα κατά μήκος του βύσματος την οποία και "έκλεισα" με βύσμα κουβετ και φελλό 2χιλιοστα, δημιουργοντας το ίδιο φαινόμενο... Κατά την έξοδο των σκαγιων από το στόμιο της κάννης, ο αέρας που εισέρχονταν ανάμεσα από τα σκάγια, έβρισκε διαφυγή από την τρύπα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ατράκτου σε σημαντικό βαθμό....
Εξου λοιπόν και η δημιουργία ενός τέτοιου τύπου τσοκ από την παττερν που για μένα είναι πραγματικά πανέξυπνη πατέντα...

Υ.Γ. Δημήτρη με όλο το θάρρος αν μου επιτρέπεις να κάνω μια παρατήρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μείωση ατράκτου κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο της έκρηξης στομιου... Η έκρηξη στομιου δημιουργείτε λόγω ακαυτης πυριτιδας ίσως κάποιου φυσίγγιου με ημιπροοδευτικη πυριτιδα σε συνδυασμό φυσικά με μικρό μήκος κάννης... Σε αυτή την περίπτωση η καύση της πυριτιδας δεν προλαβαίνει να τελειοποίηθει πριν την έξοδο από το στόμιο με αποτέλεσμα ακριβώς του φαινομένου της έκρηξης στομιου καθώς η υπολοιπομενη καίγεται άμεσα μόλις έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Εξου και η βίαιη έκρηξη και το σκορποσλαγιασμα... Αυτό όμως είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη μείωση της ατράκτου... Με όλο το σεβασμό

Λέω να μοιραστώ το κάψιμο μου σχετικά με την αγορά τσοκ για το b525 Invector Plus
Για αρχή να σας πω πως έχω σχεδόν καταλήξει για στοκ της CARLSONS ή Trulock σαν αντικατάσταση των μαμά και μάλλον τα χωνευτά για λόγους κόστους αλλά και αισθητικούς (λέω για 4 τσοκ ) έκτος και αν η απόδοση των εσω έξω είναι πολύ ανώτερη όποτε θα πάω εκεί (3 τσοκ το πολύ) . η αγορά θα γίνει από Αμερική εκτός απροόπτου.
Διαβάζοντας τα άρθρα σας εδώ για την σημασία της σχέσης αυλού σύσφιξης.. , Χθες πήγα στον οπλουργό μου και μέτρησα τον αυλό του όπλου και είναι 18,7 ακριβός (στης δύο κάνες).
Πρώτος προβληματισμός (μικρός)
όπως είδα στο σαιτ της Trulock είναι η δίφορα των χαρακτηρισμών της σύσφιξης από τους αμερικάνους κατασκευαστές (πχ full)

Δεύτερος προβληματισμός (το κάψιμο)
Στο σαιτ της CARLSONS αναφέρει διαστάσεις … οι οποίες έχουν σαν σημείο αναφοράς τον αυλό 18,8.
Με το σκεπτικό ότι το όπλο μου έχει αυλό 18,7 αλλάζει αρκετά τα δεδομένα (σε αριθμούς στην πράξη δεν ξέρω πόσο) , έτσι έκανα τους παρακάτω υπολογισμούς …. Και τελικά το έκαψα εντελώς … χαχα!

Η αρχική μου σκέψη πριν μετρήσω ήταν να πάρω 2-3-4 και skeet αλλά τώρα τα έχω πλέξει στο μυαλό μου . (κυνηγάω κατά βάση φάσα , τσιχλα περδικα, σπανια μπεκατσα & αν τύχει πάπια )
Θα θελα την γνώμες σας .

Χρηστο, αν θες να εισαι ακριβης στην συσφιξη ψωνισε βαση του αυλου του οπλου σου κ της διαμετρου στομιου των τσοκ... ;)
Εγω θα επαιρνα εναν Ιc κ ενα Lm, ενα Mod κ ενα Full...

φασσα τσιχλα περδικα , 525 το οπλο , Full ( 7/10 ) κ ΙΜ (5,5 ) τα τσοκακια σου , θα σου ελεγα και στις δυο κανες φουλ αλλα κατά πασα πιθανοτητα δεν θα σου αρεσει , στην λαικη γλωσσα , κλειστε τσοκ στα χωνια

Ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τα τσοκάκια της Fabarm αν μπορούν να ρίξουν ατσάλινα σκάγια.
Ο μεν κύλινδρος το μόνο που γράφει επάνω είναι ''CYL''
Το demi γράφει '' *** MOD 1/2 CHOKE''
Και τέλος ο βελτιωμένος κύλινδρος γράφει '' **** IC 1/4 CHOKE LEAD SHOT''
Με τον κύλινδρο έχω ρίξει ατσάλινα όχι όμως με τα άλλα δύο.
Και το θέμα είναι να ρίξω με τα άλλα ή θα έχω κανένα θέμα;

Χρηστο, αν θες να εισαι ακριβης στην συσφιξη ψωνισε βαση του αυλου του οπλου σου κ της διαμετρου στομιου των τσοκ... ;)
Εγω θα επαιρνα εναν Ιc κ ενα Lm, ενα Mod κ ενα Full...
Άρη κάπως έτσι το σκεφτόμουν ... αλλά ποιο κοντά στο πραγματικό Mod δεν είναι IMod (0.54) ?? ή θα δουλεύει σφιχτά στο συγκεκριμένο όπλο. σε ρωτάω γιατί έχεις παρόμοιες κάννες & τσοκ .

Χρηστο αν κ τιποτα δεν ειναι κανονας αν δεν δοκιμαστει στην πραξη, εγω πηρα στο δικο μου πιο εντονα κεντρα με τα Carlson ιδανικα για μενα για να μην χρεαιαστει να σφιξω πολυ τα τσοκ... Εξαρταται κ τις θες να δεις απο την τουφεκια σου... Απλα ψωνισε βαση διαμτρου κ οχι βαση ονομασιας... ;) Γιατι θες να παρεις εσωτερικα μονο? Δεν σουν αρεσουν οπτικα τα εξωτερικα? Δεν θα σου αλλαξουν τραγικα το ζυγισμα, προστατευουν την καννη κ ελεγχονται πιο ευκολα για τυχον λασπη η χωμα αν καπου ακουμπησει το οπλο κ εκμεταλλευοματσε κ το μακρυτερο παραλληλο τμημα του τσοκ που για καποιους βλητικους ισως να μην εχει σημασια η να παιζει κ τοσο μεγαλο ρολο αλλα ειναι μια ακομα πιο ομαλη μεταβαση των σκαγιων προς την εξοδο της καννης... Εσωτερικα εξωεργοστασιακα δεν εχω δοκιμασει ποτε ομως κ δεν εχω αποψη, απλα τις σκεψεις μου σου λεω....

Χρηστο αν κ τιποτα δεν ειναι κανονας αν δεν δοκιμαστει στην πραξη, εγω πηρα στο δικο μου πιο εντονα κεντρα με τα Carlson ιδανικα για μενα για να μην χρεαιαστει να σφιξω πολυ τα τσοκ... Εξαρταται κ τις θες να δεις απο την τουφεκια σου... Απλα ψωνισε βαση διαμτρου κ οχι βαση ονομασιας... ;) Γιατι θες να παρεις εσωτερικα μονο? Δεν σουν αρεσουν οπτικα τα εξωτερικα? Δεν θα σου αλλαξουν τραγικα το ζυγισμα, προστατευουν την καννη κ ελεγχονται πιο ευκολα για τυχον λασπη η χωμα αν καπου ακουμπησει το οπλο κ εκμεταλλευοματσε κ το μακρυτερο παραλληλο τμημα του τσοκ που για καποιους βλητικους ισως να μην εχει σημασια η να παιζει κ τοσο μεγαλο ρολο αλλα ειναι μια ακομα πιο ομαλη μεταβαση των σκαγιων προς την εξοδο της καννης... Εσωτερικα εξωεργοστασιακα δεν εχω δοκιμασει ποτε ομως κ δεν εχω αποψη, απλα τις σκεψεις μου σου λεω....
Αρή καταρχήν ευχαριστώ για τησ απαντισεις .
Περισσότερο το οπτικό με χαλάει στα έξω και η πιθανότητα να αλλάξει το ζύγισμα μιας που τώρα μου έχετε πολύ καλά το όπλο. βέβαια αν η απόδοση των έσω εξω ήταν σημαντικά καλύτερη θα παράβλεπα τα παραπάνω. ίσως κάποιος που τα έχει δοκιμάσει να μπορούσε να μας πει.
Κάποια στιγμή ο leo είχε γράψει σχετικά με ένα miroku (διευρυμένο αυλό αν θυμάμαι καλά ) που του είχε βάλει trulock εσωτερικά και απέδιδαν καλύτερα απο τα έσω έξω trulock που δοκίμαζε , βεβαία καταλήγοντας λέει οτι όταν κάποια στιγμή μεγάλωσε τους κώνους του όπλου και τα έσω έξω βελτίωσαν την απόδοση τους ... τι να πω ... άβυσσος!!

Να σας πω τα αποτελέσματα του τεστ που εκανα με το Τσόκ που μου προτείνατε , λοιπον πηρα το Brilley IC .
Το αποτέλεσμα ειναι να εχω καλυτερο κέντρο και ιδια περιφέρεια ! Οπως ειπε ο Άρης ! Εχω 200 σκάγια παραπάνω στο κέντρο κατανεμημένα αρμονικά .
Στο κέντρο ειχα πολλα κενά με το εργοστασιακό (Βenelli M2) IC
Ζαχαρωνω και το LM αλλα μηπως ειναι υπερβολή για περπατητό ?

Να σας πω τα αποτελέσματα του τεστ που εκανα με το Τσόκ που μου προτείνατε , λοιπον πηρα το Brilley IC .
Το αποτέλεσμα ειναι να εχω καλυτερο κέντρο και ιδια περιφέρεια ! Οπως ειπε ο Άρης ! Εχω 200 σκάγια παραπάνω στο κέντρο κατανεμημένα αρμονικά .
Στο κέντρο ειχα πολλα κενά με το εργοστασιακό (Βenelli M2) IC
Ζαχαρωνω και το LM αλλα μηπως ειναι υπερβολή για περπατητό ?
Παρτο Νίκο και δεν θα μετανιώσεις με άφησε ευχαριστημένο και σε κοντινές και σε μακρινές βολες,χρειάζεται στο περπατητο για λίγο μακρινά σηκωματα.

Back