Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Αυτός είναι Άρη και ο λόγος που δεν παρήγγειλα το κοντινο της anaconda, φοβήθηκα μήπως είναι πολύ ανοιχτό (έχω μια crio comfort με αυλό 18.4). Παρήγγειλα το mid range με την ελπίδα ότι θα είναι κάτι σαν 4* ή 3* (άρα ότι πρέπει για το περπατητό) και το long range για τα ψηλωμένα καρτέρια. Στα αμερικάνικα φόρουμς πάντως λένε ότι ακόμα και το mid range βγάζει σχετικά μακρινές τουφεκιές λόγω του τρόπου που δουλεύουν αυτα τα τσοκς. Αν πάντως το mid τελικα είναι κατι σαν 4* η 3* (με ποιο καλές κατανομές από τα εργοστασικά) θα είναι μια χαρά για το λόγο που το παρήγγειλα. Περιμένω εναγωνίως τις δοκιμές σου και τα συμπεράσματα σου μια και έχουμε παρόμοια όπλα.

Πριν λιγες μερες επεσε στα χερια μου ενα Anaconda Mid Range για την Μ2... Δυτσυχως ακομα δεν εχω δοκιμασει τιποτα ουτε στο κυνηγι, ουτε στο χαρτι, οποτε να αναμενεται εντυπωσεις τις επομενες μερες... Η συγκριση θα γινει με το Carlson LM επι χαρτου που τα τελευταια χρονια εχει γινει το αγαπημενο μου καρτεροτσοκ ακομα κ στον Εβρο...
Το μονο που με προβληματιζει κ για να πω την αληθεια μου δεν το ειχα δει απο την αρχη, ειναι οτι το ιδιο ακριβως τσοκ προσφερεται για οπλο Benelli με σπειρωμα Crio plus κ για Beretta Optima plus, με την ιδια μαλιστα διαμετρο στομιου 18,1 χιλ... Ενταξει σε Beretta με αυλο 18,6 θα αποδιδει καλα με συσφιξη 0,5, σε Benelli με αυλο 18,4 κ πραγματικησυσφιξη 0,3 τι γινεται???? Εχει κ αλλες διαφορες που θα εξασφαλισουν την αποδοση του μισου τσοκ που υποσχεται η εταιρια? .xm..xm..xm. Χμμμμ, ειδωμεν...
Πρέπει να το ρίξεις και με Beretta για να είσαι σίγουρος. Μόνο η συσφιξη δεν τα λέει όλα.

Πριν λιγες μερες επεσε στα χερια μου ενα Anaconda Mid Range για την Μ2... Δυτσυχως ακομα δεν εχω δοκιμασει τιποτα ουτε στο κυνηγι, ουτε στο χαρτι, οποτε να αναμενεται εντυπωσεις τις επομενες μερες... Η συγκριση θα γινει με το Carlson LM επι χαρτου που τα τελευταια χρονια εχει γινει το αγαπημενο μου καρτεροτσοκ ακομα κ στον Εβρο...
Το μονο που με προβληματιζει κ για να πω την αληθεια μου δεν το ειχα δει απο την αρχη, ειναι οτι το ιδιο ακριβως τσοκ προσφερεται για οπλο Benelli με σπειρωμα Crio plus κ για Beretta Optima plus, με την ιδια μαλιστα διαμετρο στομιου 18,1 χιλ... Ενταξει σε Beretta με αυλο 18,6 θα αποδιδει καλα με συσφιξη 0,5, σε Benelli με αυλο 18,4 κ πραγματικησυσφιξη 0,3 τι γινεται???? Εχει κ αλλες διαφορες που θα εξασφαλισουν την αποδοση του μισου τσοκ που υποσχεται η εταιρια? .xm..xm..xm. Χμμμμ, ειδωμεν...
Αρη σε εμενα παντως απο το Carlson ΙΜ, το δικο μου Mid Range εφαγε σκονη δυστυχως με F2 8αρια 34γρμ .... γιατι περιμενα να δω καλα αποτελεσματα απο το "φιδι"! μετα το δοκιμασα με 6αρια Biturbo .... εκει ξανα η ιδια εικονα (δεν εχω φωτο ομως), πολυ καλη κατανομη παντως με τα 6αρια. Θελω να βαλει λιγο κρυο να ριξω κ με κανα 4αρι winter να δουμε.Λογο ελλειψης πουλιων, δυστυχως δεν εχει δοκιμασθει στη πραξη ακομη :-(

Παυλο το καταλαβαινω αυτο που λες, σιγουρα η πατεντα "κανει παιχνιδι" απλά καλως η κακως φοβαμαι οτι το τσοκ θα εχει αλλη συμπεριφορα σε στενο κ αλλη σε διευρυμενο... Θα το δουμε κ στην πραξη...
Πανο, καλα εκανες, κ εγω αυτο θα σκεφτομουν... ;)
Τολη προλαβες το κυνηγησες καθολου? Νομιζω οτι η δοκιμη θα ηταν πιο "δικαιη" με το Mod βεβαια κ οχι με το ΙΜ, αλλα πηρα μια εικονα... Θα βαλω κ εγω φωτο οταν κανω καμια δοκιμη αλλα η συγκριση θα ειναι με το LM της Carlson...

Παυλο το καταλαβαινω αυτο που λες, σιγουρα η πατεντα "κανει παιχνιδι" απλά καλως η κακως φοβαμαι οτι το τσοκ θα εχει αλλη συμπεριφορα σε στενο κ αλλη σε διευρυμενο... Θα το δουμε κ στην πραξη...
Πανο, καλα εκανες, κ εγω αυτο θα σκεφτομουν... ;)
Τολη προλαβες το κυνηγησες καθολου? Νομιζω οτι η δοκιμη θα ηταν πιο "δικαιη" με το Mod βεβαια κ οχι με το ΙΜ, αλλα πηρα μια εικονα... Θα βαλω κ εγω φωτο οταν κανω καμια δοκιμη αλλα η συγκριση θα ειναι με το LM της Carlson...
Αρη δεν το εχω κυνηγησει, μιας και εχω κανει μονο 2 περπατητα με το Carlson IC επανω. Mod εχω μονο Gemini ported , θα την κανω κ αυτη, αλλα και παλι για 3* που ειναι το Anaconda για 40 μετρα καλη % εβγαλε πιστευω στην ονομαστικη του συσφιξη θα ελεγα, παω να κανω μια δοκιμη με τα 3* να δουμε διαφορα .... φωτο σε κανα 2ωρο

Τελικά παίζει και μεγάλη σημασία το όπλο. Διαβάζω τον Παύλο που "πίνει νερό" στο όνομα τους αλλά η τουφεκιά του Τόλη με το mid range δεν συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Τώρα βέβαια έχει να κάνει και με το αν θεωρεί κάποιος mid range τα 40 μέτρα, ε δεν τα λες και mid range. Θυμάμαι και τον Ζολώ να έχει γράψει τα καλύτερα αλλά και τον "υδρόβιο" φίλο από Θεσαλονίκη νομίζω (μου διαφεύγει τώρα το user του, συγνώμη) που πραγματικά έχει βάλει φοβερές τουφεκιές με το mid. Θεωρώ ωστόσο ότι η τουφεκιά με την Benelli ανεξάρτητα το τσοκ θα μεταμορφωθεί αν κατέβει 2γρ η γόμωση σε νούμερο 8. Τους στενούς αυλούς μην τους φορτώνεται με ψιλά σκάγια, πάνω από τα 32γρ δεν προσφέρουν τίποτα, ας κάνει και παγωνιές και ότι θέλει :)

Γιωργο ο αυλος σε εμενα μπορει να ειναι στενος ... αλλα εχει φτιαγμενο κωνο το οπλο , οποτε κλεινει η βολη, θα κανω σε λιγο 2 δοκιμες στα 35μ με το gemini vs Mid range με 8αρι F2 και 9αρι NSI GM3 ... να δουμε τα αποτελεσματα :-)

Τασο οταν κυνηγησω το ανακοντα θα σου πω, Carlson με 100000 μεχρι στιγμης

Εχω θεωρω οτι κ η συφιξη παιζει ρολο... Αλλιως ειναι ενα τσοκ να καταληγει σε βαθμο συσφιξης 0,5-0,6 αναλογα με το οπλο με διευρυμενο αυλο, και να δουλευει κ η πατεντα... κ αλλιως ενα τσοκ να καταλήγει σε βαθμο συσφιξης 0,3 ακομα κ αν δουλευει παλι το ιδιο καλα η πατεντα... Θα ειναι σαν να συγκρινεις ενα πολυ καλο ΙΜ με ενα πολυ καλο ΙC... Ανιση η συγκριση...
Ολα αυτα βεβαια στην θεωρια, θα το δω κ στην πραξη κ θα τα ξαναπουμε...

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΥΤΗ ΛΟΓΟ ΝΥΧΤΑΣ..NSI PERCORSO CACCIA 36 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 6 ΣΤΑ 38 ΜΕΤΡΑ ΤΣΟΚ PATTERNMASTER ANACONDA MID RANGE ΧΑΡΤΟΝΙ 1Χ1
S21wddZ.jpg
Ωραίες κατανομές...

το έφερε η συζήτηση και ήρθαν και τα δικά μου. Μόλις τα παρέλαβα από το τελωνειακο τμήμα των ΕΛΤΑ. Όταν τα δοκιμάσω θα έχετε μια άποψη και από εμένα. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε δοκιμές και σε μικρότερες αποστάσεις πχ 20μ, 30μ. Αφού ονομαστικά τουλάχιστον το mid range απευθύνεται σε μεσαίων αποστάσεων τουφεκιές, να ξερούμε αν μπορούμε να το έχουμε σε περπατητά που αναζητάμε το 4* ή το 3,5*. Αν μπορεί όπως κάποιοι συνάδελφοι ανέφεραν να συμπεριφέρεται σαν 4* στις κοντινές και σαν 2* στις μακρινες με αξιόλογες κατανομές θα είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί και θα αμφιβάλω μέχρι όντως να το δω!

Λοιπόν οι δόκιμες έγιναν, δυστυχώς σε βιασύνη λόγο βροχής (ευτυχώς πρόλαβα). Επίσης δεν υπήρχε άσπρο χαρτί γαμωτο και δεν φαίνετε καλά στις φωτογραφίες (με ζοομ στην καθε φωτο φαινεται πολυ καλα ομως). Οι δόκιμες έγιναν στα 35μ με το 3* Gemini Και Anaconda Mid-range με φυσίγγια B&P F2 No8 Και NSI GM3 No9. Τα αποτελέσματα με 1 μόνο βολή ανά φυσίγγι. Πιστεύω ότι από κατανομή είναι σχεδόν ιδία αλλά το Gemini στο όπλο μου βγάζει λίγο ποιο σφυχτη βολή είτε το Mid-range είναι ας πούμε 3,5*

Ας κάνουν και οι υπόλοιποι δόκιμες έστω και Vs το εργοστασιακό να δούμε!

το έφερε η συζήτηση και ήρθαν και τα δικά μου. Μόλις τα παρέλαβα από το τελωνειακο τμήμα των ΕΛΤΑ. Όταν τα δοκιμάσω θα έχετε μια άποψη και από εμένα. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε δοκιμές και σε μικρότερες αποστάσεις πχ 20μ, 30μ. Αφού ονομαστικά τουλάχιστον το mid range απευθύνεται σε μεσαίων αποστάσεων τουφεκιές, να ξερούμε αν μπορούμε να το έχουμε σε περπατητά που αναζητάμε το 4* ή το 3,5*. Αν μπορεί όπως κάποιοι συνάδελφοι ανέφεραν να συμπεριφέρεται σαν 4* στις κοντινές και σαν 2* στις μακρινες με αξιόλογες κατανομές θα είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί και θα αμφιβάλω μέχρι όντως να το δω!
Δυστυχως ουτε εγω βλεπω να γινετε ... τουλαχιστον στο χαρτι, Το πουλι ομως ειναι αλλο :-) :-) η αληθεια ειναι ομως πως απο τα 35 στα 40 δεν εχασε συγκεντρωση το Anaconda

παιδια σταματηστε να σκεφτεστε ετσι....ζουμε σε ενα 3διαστατο κοσμο...η κατανομη της τουφεκιας ειναι επισης 3διαστατη...τα χαρτονια σου δειχνουν μονο 2 διαστασεις υψος και πλατος...δεν σου δειχνουν "βαθος" που ειναι και η αποσταση απο το πρωτο ως το τελευταιο σκαγι και μπορω να νας αποδειξω οτι η αποσταση αυτη σε ορισμενες περιπτωσεις μπορει να ξεπερασει και τα 10 μετρα....σε μια αποσταση 40 μετρων!! Χρειαζεσαι μια 3διαστατη κατανομη για να σκοτωσεις παπιες και χηνες ....οι κατανομες 2 διαστασεων ειναι χρησιμες μονο οταν τουφεκας σε φωτογραφιες με παπιες και χηνες....οχι σε πραγματικο κυνηγι με λαιβ θηραματα...για αυτο καθε τσοκ παττερνμαστερ και κικς πιστευω οτι υπερισχυουν εναντι των αλλων...ειναι απλα αλλα τσοκ...

παιδια σταματηστε να σκεφτεστε ετσι....ζουμε σε ενα 3διαστατο κοσμο...η κατανομη της τουφεκιας ειναι επισης 3διαστατη...τα χαρτονια σου δειχνουν μονο 2 διαστασεις υψος και πλατος...δεν σου δειχνουν "βαθος" που ειναι και η αποσταση απο το πρωτο ως το τελευταιο σκαγι και μπορω να νας αποδειξω οτι η αποσταση αυτη σε ορισμενες περιπτωσεις μπορει να ξεπερασει και τα 10 μετρα....σε μια αποσταση 40 μετρων!! Χρειαζεσαι μια 3διαστατη κατανομη για να σκοτωσεις παπιες και χηνες ....οι κατανομες 2 διαστασεων ειναι χρησιμες μονο οταν τουφεκας σε φωτογραφιες με παπιες και χηνες....οχι σε πραγματικο κυνηγι με λαιβ θηραματα...για αυτο καθε τσοκ παττερνμαστερ και κικς πιστευω οτι υπερισχυουν εναντι των αλλων...ειναι απλα αλλα τσοκ...
Απόλυτο δίκιο έχεις είπαμε το κυνήγι είναι άλλο και άλλο τα χαρτιά απλά να πάρουμε μια ιδέα. Σε πρώτη ευκαιρία θα δω και στην πράξη.... Απλά πρέπει να έχει όγκο πουλιών για ασφαλή συμπεράσματα.... Αφρική πρώτα ο θεός. Πάντως του φίλου kounou το carlson ported 3* που έριξα Αφρική.... Είναι το καλύτερο τσοκ που έχω ρίξει στο όπλο μου και στα δικά μου γούστα. Απλά διάλεξα αντί να αγοράσω αυτό να δοκιμάσω κάτι άλλο διαφημισμένο.... Καλά, κακά... Η πράξη θα το δείξει

Έκανα μια γρήγορη επεξεργασία στις βολές με το F2 βεβαία σε κύκλο 70 εκατοστών (αντί για 76) , αναλογικά αν το πάρουμε σε μετρά (36,5) και με κύκλο 76 , μιας και το F2 σε Νο 8 έχει περί τα 530 σκάγια , τα % είναι σχεδόν 60% για το gemini και λίγο λιγότερο για το anaconda ..... όποτε ονομαστική απόδοση του τσοκ και τιποτα περισσότερο.

Έκανα μια γρήγορη επεξεργασία στις βολές με το F2 βεβαία σε κύκλο 70 εκατοστών (αντί για 76) , αναλογικά αν το πάρουμε σε μετρά (36,5) και με κύκλο 76 , μιας και το F2 σε Νο 8 έχει περί τα 530 σκάγια , τα % είναι σχεδόν 60% για το gemini και λίγο λιγότερο για το anaconda ..... όποτε ονομαστική απόδοση του τσοκ και τιποτα περισσότερο.

Επιτέλους είδαμε φως. Παρόμοιες τουφεκιες λοιπόν.
Για 3* και 36 μέτρα μου αρέσουν.

............Η patternmaster στο Anaconda κρατα τη διαμετρο στομιου την ιδια ανεξαρτητως αυλου σε ολα τα οπλα. ....

Αυτό που λέει ο Παύλος και το αναφέρει και η εταιρεία στην ιστοσελίδα ,δεν λαμβάνεται υπόψιν απο αρκετούς και δημιουργεί συγχύσεις .
Οτι δηλαδή η σύσφιξη είναι σταθερή , ανεξαρτήτως αυλού του όπλου με αποτέλεσμα το τσόκ να συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με τον αυλό
Σε μένα στην sx3 με αυλό 18,8 το Mid range με σύσφιξη 0.715” , δηλαδή 18,16, το τσοκ είναι ΙΜ
https://www.patternmaster.com/products/1029_12ga_Browning_Invector_Plus_Winchester_SX2__SX3_Anaconda

Last edited:
ΑΥτο λεω Δημητρη, οτι απο τη στιγμη που κρατα σταθερη τη διαμετρο στομιου σε ολα τα οπλα σχεδον, ειναι λογικο στους διευρυμενους να αποδιδει πιο σφχιτες τουφεκιες... Μενει βεβαια να φανει κ η φονικοτητα του στο κυνηγι μιας κ αυτη δεν περιγραφεται απο χαρτια κ λογια...

Γενικά παιδιά οι βολές πως σας φαίνονται;;

Back