Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Τόλη σε αυτή τη δοκιμή η κατανομή που έδωσε το carlson IM μου αρέσει περισσότερο, γέμισε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια με καλή ισοκατανομή, αντιθέτως το mid range μοίρασε ανισομερώς την ντουφεκιά με αποτέλεσμα αλλού να έχει πυκνή κατανομή και άλλου να έχει αφήσει κενά

Στα 35 μ. μ΄ αρέσουν και οι δύο ντουφεκιές.
Περισσότερο μ' αρέσει η κατανομή από το mid range γέμισε καλύτερα όλη την επιφάνεια των 70 εκ.
Το gemini έχει μεν πιο πυκνό κέντρο άλλα στην περιφέρεια η κατανομή είναι πιο φτωχή.

Τολη ωραιες οι δοκιμες σου... Οπως φοβομουν κ ψιλοβλεπω, μην περιμενεις να δεις με το MId Range τις τουφεκιες που βγαζει σε διευρυμενους αυλους... Ο λογος, η πολυ ανοιχτοτερη συφιξη που αντιστοιχει...
Εκανα κ εγω μια πολυ γρηγορη δοκιμη με ενα "ζωηρο" 6αρι ιδιογομωσης στα 33 γρ που δεν δινει τρελες συγκεντρωσεις για να παρω μια ιδεα σε συγκριση με το LM...Θα ακολουθησουν κ αλλες με εμπορικα κ ψιλα σκαγια για να εχω καλυτερη εικονα...
Eδω στα 30 μετρα το Anaconda MId range...

Εδω στα 40 μετρα το Mid Range...

K εδω στα 40 μετρα το Carlson LM...

Αν η πραξη δειξει οτι βοηθα κ στην ελατωση της ατρακτου ( εμπειρικα απο αλλα φυσιγγια, αυτη την εικονα μου δειχνει η ακανονιστη κατανομη των σκαγιων στον πινακα) τοτε σε οπλα Benelli απλα θα μιλαμε για ενα καλο demi Κ τιποτα παραπανω...

Τολη ωραιες οι δοκιμες σου... Οπως φοβομουν κ ψιλοβλεπω, μην περιμενεις να δεις με το MId Range τις τουφεκιες που βγαζει σε διευρυμενους αυλους... Ο λογος, η πολυ ανοιχτοτερη συφιξη που αντιστοιχει...
Εκανα κ εγω μια πολυ γρηγορη δοκιμη με ενα "ζωηρο" 6αρι ιδιογομωσης στα 33 γρ που δεν δινει τρελες συγκεντρωσεις για να παρω μια ιδεα σε συγκριση με το LM...Θα ακολουθησουν κ αλλες με εμπορικα κ ψιλα σκαγια για να εχω καλυτερη εικονα...
Eδω στα 30 μετρα το Anaconda MId range...

Εδω στα 40 μετρα το Mid Range...

K εδω στα 40 μετρα το Carlson LM...

Αν η πραξη δειξει οτι βοηθα κ στην ελατωση της ατρακτου ( εμπειρικα απο αλλα φυσιγγια, αυτη την εικονα μου δειχνει η ακανονιστη κατανομη των σκαγιων στον πινακα) τοτε σε οπλα Benelli απλα θα μιλαμε για ενα καλο demi Κ τιποτα παραπανω...
ετσι ειναι Αρη, σαν Μ το βλεπω ισως κ LM , παντως αυτα τα λιγα πουλια που κατεβασα ηταν πατσαβουρια, δειχνει να εχει καλη δυναμη κρουσης :) ευτυχως εχω παρει και για το remi V3 ... χωρις να εχω το οπλο αχαχα

Κωνσταντίνε δεν ξερω αν έγινε για τις ανάγκες της φωτογράφισης αλλά με παραξενεύει που ο τύπος σκοπεύει με το ένα μάτι κλειστό... :)
Και έμενα...Πάντως τα περισσοτερα Ιταλικά dvd που έχω δει(lugari)σε θηράματα Καρτεριου,αλλά και σε κάποια κυνηγετικα Ιταλικά βίντεο στο you tube όταν επωμιζουν και πάνε να ρίξουν έχουν το ένα μάτι κλειστό..Δεν ξερω αν το κάνουν επίτηδες αλλά μάλλον έτσι "ρίχνουν"..

Αρη συμφωνώ ότι σε ένα 18.6 θα ρίχνει ποιο σφιχτά, π.χ. Σε εμένα ρίχνει 3,5 σε αυτό θα είναι 2,5. Αλλά ΜΗΠΩΣ αυτά τα τσοκ δουλεύουν καλύτερα σε ατσάλινα;;; ή επειδή έχει "φρένο" δουλεύει για συγκεντρωτηρες tube που έχουν τα ατσάλινα;;

Εγω στις δοκιμε ςτου Σετλιου αν δεν κανω λαθος με τη Maxus μια χαρα το ειδα να δουλευει με μολυβδινα... Τιποτα φιλε, απλα συμπεριφερεται πιο ανοιχτα λογω διαφορασ στην πραγματικη συφιξη στις Benelli... Αν το ιδιο τσοκ το βαλουμε σε Beretta πιστευω θα δωσει πιο σφιχτη τουφεκια... Σε κατι τουφεκιες που εχω κανει μακρινουτσικες βεβαια καλο φαινοταν, αλλα ειναι λιγες για να βγαλω συμπερασμα ακομα...

• Like
Reactions: jnp
Απλα αν μου δινοταν ξανα η ευκαιρια να το παρω, κ το ειχα ψαξει λιγο πιο σωστα οπως τωρα, θα επαιρνα για Benelli το Long range και θα ειχα ενα πολυ ωραιο τσοκ με συσφιξη 0,65 περιπου, που θα ηταν ακριβως αυτο που ηθελα... ;)

Απλα αν μου δινοταν ξανα η ευκαιρια να το παρω, κ το ειχα ψαξει λιγο πιο σωστα οπως τωρα, θα επαιρνα για Benelli το Long range και θα ειχα ενα πολυ ωραιο τσοκ με συσφιξη 0,65 περιπου, που θα ηταν ακριβως αυτο που ηθελα... ;)
Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ + ότι πηρα το mid για περπατητο το οποίο και δοκίμασα στις τσίχλες. Από την μικρή δοκιμή που έκανα (10 τουφεκιές) πήρα 4 πουλιά. Αυτά τα πουλιά που πήρα ήταν σε σχετικά κοντινές ή μεσαίες αποστάσεις, δυο τρία πουλιά που δοκίμασα αρκετά μακριά δεν τα πήρα (μπορεί να μην ήμουν και πάνω τους). Αυτό που μου μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι τα πουλιά έπεσαν χωρίς αίματα και ξερά. Μπορεί να είναι τυχαίο αφού το δείγμα είναιι μικρό, αλλα με τέτοιους καιρούς (ψιλόβροχο-υγρασία) τις περισσότερες φορές τα κυνηγούσα ή ξεπουπουλιάζοταν και δεν έπεφταν καν. Αυτό ήταν και το μαναδικό παράπονο που είχα από το όπλο μου αφού έφτασα να θεωρώ ότι η διάτρηση του με τέτοιους καιρούς ή με υπερβολικές ζέστες δεν ήταν αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχω εμπιστοσύνη στην τουφεκιά μου και συνεπώς στην αυτοπεποίθηση μου.
Αν όντως το mid range συμπεριφέρεται όπως μου φάνηκε, σαν ένα τσοκ ΄3*- 4* με αυξημένη διάτρηση, τότε δεν μετανιώνω που το πήρα ούτε έχω την απαίτηση να σκοτώνει στα 50 μέτρα.
Θα ήθελα όμως στα 35-40-50 μέτρα να σκοτώνει το long range το οποίο και έβαλα το απόγευμα στο καρτέρι. Δυστυχώς πέρασαν μόνο 2 τσίχλες την πρώτη την πηρα γύρω στα 35 μέτρα αν και δεν την βρήκα, γιατί έπεσε πίσω από κάτι μεγάλες ελιές, για να σας πώ πόσα σκάγια είχε πάνω της και αν είχε αίματα και στην δευτερη έριξα απο μια απαγορευμένη κατά με απόσταση 60+ μέτρων (την έβλεπα σαν σπιρτόξυλο...) από περιέργεια αλλά ούτε την κούνησα.
Σε χαρτόνια δεν βρήκα ευκαιρία να κάνω δοκιμές αλλά επιφυλάσσομαι...

Εμμμ δεν το ήξερα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να επερνα το long range για να είχα το 3* κριμας. Χαμένο δεν θα πάει πάντως :-)

Κωνσταντίνε δεν ξέρω αν έγινε για τις ανάγκες της φωτογράφισης αλλά με παραξενεύει που ο τύπος σκοπεύει με το ένα μάτι κλειστό... :)
Και έμενα...Πάντως τα περισσοτερα Ιταλικά dvd που έχω δει(lugari)σε θηράματα Καρτεριου,αλλά και σε κάποια κυνηγετικα Ιταλικά βίντεο στο you tube όταν επωμιζουν και πάνε να ρίξουν έχουν το ένα μάτι κλειστό..Δεν ξερω αν το κάνουν επίτηδες αλλά μάλλον έτσι "ρίχνουν"..
Πολλοί το κάνουν υποσυνείδητα χωρίς να το ξέρουν και φαίνεται στο φακό μπορεί να ναι και συνήθεια από τα ραβδωτα διόπτρες και τέτοια.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΝΤΑ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΩΣΤΑ..ΕΧΩ ΝΑ ΣΑ ΠΟΣΤΑΡΩ ΦΩΤΟ ΜΕ WINCHESTER 32 ΓΡΑΜΑΡΙΑ MAGNUM ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 3
Δεν συμφωνώ.
Στις φωτο που έβαλες τα δυο τσοκ αποδίδουν πολύ καλά σύμφωνα με την ονομασία τους.
Το μεν short είναι ιδανικό για 30-35 μέτρα και το mid για 40 και πάνω μέτρα.

Σημερινη δοκιμη του Carlson 3.5* με to Anaconda Mid-Range στα 35 μετρα σε 1,5lt Μπουκαλι. Η δοκιμη εγινε για να δω το μηκος του shot string που στο νερο φαινεται καλα. Ειναι εμφανες οτι παροτι ειναι κοντα και οχι π.χ. 50 μετρα οπου εκει ειναι πολυ μεγαλυτερη η ατρακτος το Anaconda εχει οντως ποιο μικρο μηκος. Οχι τρομερη διαφορα αλλα εχει! Ισως στα 50μ να κανει "μπαμ" η διαφορα. Σε αλλη δοκιμη :-)

http://sendvid.com/c4fvrje5

Back