Σεφ όλο αυτό τον καιρό το αφήνω και με τις σφύρες οπλισμένες, και ούτε αυτών τα ελατήρια έχουν αδυνατίσει κατ' ελάχιστον !!!
Εγώ τις ρίχνω παντοτε γιατί το θεωρώ πιο σωστό,και δεν βρίσκω κ τον λόγο εφόσον το οπλο δεν βρίσκεται σε χρήση αλλά σε.....αναπαυση....
Βέβαια ο φίλος μου έχει αντίθετη άποψη κ φυλάει το δικαννο baikal του εδώ κ δυο δεκαετίες χωρίς να ρίχνει τις σφυρες, κ σίγουρα δεν είναι ο μόνος, δεν του έχει συμβεί προβλημα έως τώρα....
Εδω είναι από οπλογνωσια..
Γεια σου κύριε Νικήτα!
Θέλω να μου πεις σε παρακαλώ αν κάνει κακό στα ελατήρια του μηχανισμού πυροδότησης η μη αφόπλιση των σφυρών, όταν πρόκειται να αποθηκεύσουμε το δίκαννό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. νεκρή κυνηγετική περίοδος). Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα ελατήρια των σφυρών παραμένουν συμπιεσμένα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει κάποιο κίνδυνο (χαλάρωσης, ας πούμε);
Ευχαριστώ και εύχομαι μια ασφαλή (πάνω απ’ όλα) και πλούσια κυνηγετική σεζόν!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν τα ελατήρια είναι ελικοειδή τότε υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν από συνεχή συμπίεση. Τα ελατήρια V δεν “κουράζονται” τόσο εύκολα. Η εκτόνωση με εικονικά φυσίγγια είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση.
Στέλιο, δεν θα σου πω τί είναι "σωστό" να κάνεις , αλλά τί κάνω εγώ. 16 χρόνια έχω το SKB μόνιμα δεμένο και κλειστό, και δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό θέμα τα ελατήρια των εξολκέων. Δουλεύουν με την ίδια δύναμη όπως και την πρώτη μέρα !!!
Παλι από οπλογνωσια.....
Δες το τελευταίο που λέει ο Κυπριδημος..
ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Αξιοτιμε κυριε Κυπριδημε,
Θα ηθελα να σας ρωτησω για τα φυσιγγια αδρανειας.Σε τι ακριβως χρησιμευουν?Εχουν σχεση με την αποθηκευση του οπλου?Ποια ειναι καλυτερα,τα πλαστικα (εχω ακουσει οτι μπορει να σπασουν) η τα μεταλλικα?Ευχαριστω εκ των προτερων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο σκοπός των φυσιγγίων αδρανείας ή εκτόνωσης είναι για να μπορούνε να πυροδοτηθούν οι σφύρες χωρίς κίνδυνο να σπάσουν ελατήρια ή ίδιες η σφύρες. Ολα είναι καλά, τα καλύτερα είναι από μπρούντζο με τα "καψύλλια" πιεζόμενα από ελατήρια.
Να τονιστεί εδώ ότι ενώ είναι παραδοσιακή πια η εκτόνωση των κυρίως ελατηρίων στις σφύρες, τα ελατήρια των εξολκέων μένουν οπλισμένα για χρόνια χωρίς να αδυνατίσουν ή να πάθουν άλλη ζημιά.