Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Θα ρωτήσω εδώ μιας που δεν βρήκα κάποιο θέμα γι αυτή την ερώτηση.

Καθάρισα και λαδωσα το δικαννο αλλά για πρώτη φορα θα φυλάξω όπλο σε μαλακή θήκη.
Δηλαδή τη θήκη αυτή που το μεταφέρω στον κυνηγοτοπο.

Οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να το φυλάξω σπασμένο όπως ήταν στο χαρτόκουτο όταν το αγόρασα.

Προς το παρόν το έβαλα δεμένο.

Και ρωτάω να μου πουν όσοι ξέρουν....
Είναι σωστός ή λαθος αυτος ο τρόπος φυλαξης για ένα δικαννο ή δεν έχει σημασια;

Είναι λάθος γιατί μπαίνει υγρασία από τον αέρα στη θήκη, εγκλωβίζεται, και δε βγαίνει. Το όπλο πρέπει να είναι σε χώρο που αναπνέει.
Αν θέλεις να το κάνεις οπωσδήποτε βάλε τουλάχιστον αυτό το κουτί με silica που απορροφάει την υγρασία.

Είναι λάθος γιατί μπαίνει υγρασία από τον αέρα στη θήκη, εγκλωβίζεται, και δε βγαίνει. Το όπλο πρέπει να είναι σε χώρο που αναπνέει.
Αν θέλεις να το κάνεις οπωσδήποτε βάλε τουλάχιστον αυτό το κουτί με silica που απορροφάει την υγρασία.
Γελάω όταν βλέπω αυτό το "Κρεατοσυλλέκτης" Θαλή ... στο όνομά σου.
Εμένα η γυναίκα μου με λέει "Τροφοσυλλέκτη"
Κοντά είμαστε ...
topic.

Φίλε δεν ρωτάω για τη θήκη.
Ρωτάω για το αν πρέπει να φυλαχτει το όπλο σπασμένο ή δεμένο ή αν δεν έχει σημασία το πώς.

Θα ρωτήσω εδώ μιας που δεν βρήκα κάποιο θέμα γι αυτή την ερώτηση.

Καθάρισα και λαδωσα το δικαννο αλλά για πρώτη φορα θα φυλάξω όπλο σε μαλακή θήκη.
Δηλαδή τη θήκη αυτή που το μεταφέρω στον κυνηγοτοπο.

Οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να το φυλάξω σπασμένο όπως ήταν στο χαρτόκουτο όταν το αγόρασα.

Προς το παρόν το έβαλα δεμένο.

Και ρωτάω να μου πουν όσοι ξέρουν....
Είναι σωστός ή λαθος αυτος ο τρόπος φυλαξης για ένα δικαννο ή δεν έχει σημασια;
Αγόρασε ειδική κάλτσα.

Αγόρασε ειδική κάλτσα.
Το όπλο έχει τις δικές του κάλτσες από όταν το αγόρασα.
Αυτές μπαίνουν όταν είναι σπασμένο το όπλο.

Εγώ λέω το φυλάξα δεμένο.

Και ρωτάω υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτο;

Δεν ρωτάω για τη θήκη.

Το όπλο έχει τις δικές του κάλτσες από όταν το αγόρασα.
Αυτές μπαίνουν όταν είναι σπασμένο το όπλο.

Εγώ λέω το φυλάξα δεμένο.

Και ρωτάω υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτο;

Δεν ρωτάω για τη θήκη.
Όχι Στέλιο ... κανένα πρόβλημα ... 25 χρόνια τα όπλα στην θήκη ολόκληρα τα έχω ...
Λαδάκι και μέρος χωρίς υγρασία ...
Μην τα αποθηκεύσεις σε καμιά εξωτερική αποθήκη ....

Όχι Στέλιο ... κανένα πρόβλημα ... 25 χρόνια τα όπλα στην θήκη ολόκληρα τα έχω ...
Λαδάκι και μέρος χωρίς υγρασία ...
Μην τα αποθηκεύσεις σε καμιά εξωτερική αποθήκη ....
Μάλιστα.

Οι εξωλκεις είναι έξω οταν το όπλο είναι λυμένο.

Όταν είναι δεμένο είναι πιεσμενοι.

Κυρίως γι αυτό ρώτησα.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Για να δούμε βέβαια τι θα πουν και οι υπόλοιποι.

Μάλιστα.

Κυρίως γι αυτό ρώτησα.

Στέλιο δεν έχω δίκαννο με αυτόματους εξωλκεις, αλλά στη λογική ότι τίποτα δεν πρέπει να μένει συμπιεσμένο σε αποθήκευση, θα το αποθήκευα λυμένο.

Στέλιο δεν έχω δίκαννο με αυτόματους εξωλκεις, αλλά στη λογική ότι τίποτα δεν πρέπει να μένει συμπιεσμένο σε αποθήκευση, θα το αποθήκευα λυμένο.
Μα γι αυτό ρωτάω μόνο για δικαννα και κυρίως όσους ξέρουν και όχι όσους νομίζουν.

Τώρα ο φίλος πιο πάνω μου είπε ότι δεν είχε πρόβλημα ποτέ.

Θα ακούσω και άλλες γνώμες.

Προς το παρόν το έχω δεμένο.
Αν κάποιος μου εξηγήσει ότι είναι λάθος αυτό θα το λύσω.

Μάλιστα.

Κυρίως γι αυτό ρώτησα.

Στέλιο, δεν θα σου πω τί είναι "σωστό" να κάνεις , αλλά τί κάνω εγώ. 16 χρόνια έχω το SKB μόνιμα δεμένο και κλειστό, και δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό θέμα τα ελατήρια των εξολκέων. Δουλεύουν με την ίδια δύναμη όπως και την πρώτη μέρα !!!
Επίσης όλο αυτό τον καιρό το αφήνω και με τις σφύρες οπλισμένες, και ούτε αυτών τα ελατήρια έχουν αδυνατίσει κατ' ελάχιστον !!! Ελάχιστες φορές στην αρχή είχα χρησιμοποιήσει φυσίγγια αδρανείας, και μόνο για λίγο.
Μόνο πριν 5-6 χρόνια χρησιμοποίησα τέτοια για καμιά 20αρια μέρες ρίχνοντας τις σφύρες μετά από κάθε επίσκεψη στο σκοπευτήριο, και ... τότε μου έσπασε η μία βελόνα !!! Αφήνοντας με στα μισά μιας πούλας, και αναγκάστηκα να συνεχίσω με δανεικό όπλο !!! ......
Εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, αλλά ... δεν θέλω να πάρω και κανέναν στο λαιμό μου !!!

Στέλιο, δεν θα σου πω τί είναι "σωστό" να κάνεις , αλλά τί κάνω εγώ. 16 χρόνια έχω το SKB μόνιμα δεμένο και κλειστό, και δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό θέμα τα ελατήρια των εξολκέων. Δουλεύουν με την ίδια δύναμη όπως και την πρώτη μέρα !!!
Επίσης όλο αυτό τον καιρό το αφήνω και με τις σφύρες οπλισμένες, και ούτε αυτών τα ελατήρια έχουν αδυνατίσει κατ' ελάχιστον !!! Ελάχιστες φορές στην αρχή είχα χρησιμοποιήσει φυσίγγια αδρανείας, και μόνο για λίγο.
Μόνο πριν 5-6 χρόνια χρησιμοποίησα τέτοια για καμιά 20αρια μέρες ρίχνοντας τις σφύρες μετά από κάθε επίσκεψη στο σκοπευτήριο, και ... τότε μου έσπασε η μία βελόνα !!! Αφήνοντας με στα μισά μιας πούλας, και αναγκάστηκα να συνεχίσω με δανεικό όπλο !!! ......
Εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, αλλά ... δεν θέλω να πάρω και κανέναν στο λαιμό μου !!!
Τις σφυρες τις Ρίχνω χωρίς αδράνειας.
Βάζω το δάχτυλο μου μπροστά.
Μετά δένω το όπλο αλλά οι εξωλκεις δεν είναι οπλισμένοι.

Απλώς τώρα που είναι κλειστό είναι μαζεμένοι.

Δεν είμαι έμπειρος από δικαννα και δεν ξέρω αν τα λέω σωστα.

Νομίζω όμως πως όντως δεν υπάρχει θέμα.

Απλώς ρωτάω για να σιγουρευτώ.

Ευχαριστώ πάντως.

Τις σφυρες τις Ρίχνω χωρίς αδράνειας.
Βάζω το δάχτυλο μου μπροστά.
Μετά δένω το όπλο αλλά οι εξωλκεις δεν είναι οπλισμένοι.

Απλώς τώρα που είναι κλειστό είναι μαζεμένοι.

Δεν είμαι έμπειρος από δικαννα και δεν ξέρω αν τα λέω σωστα.

Νομίζω όμως πως όντως δεν υπάρχει θέμα.

Απλώς ρωτάω για να σιγουρευτώ.

Ευχαριστώ πάντως.
Για αυτογεμή μιλούσα ή γενικά για όπλα από άποψη υγρασίας κτλ.
Κοίτα το ιδανικό είναι το ελατήριο να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο συμπιεσμένο στην αποθήκευση.
Μην νομίζεις ότι δεν είναι καθόλου, όταν οι εξολκείς είναι έξω.
Οκ θα σου μαλακώσουν στα 30 χρόνια αντί τα 40 (παράδειγμα).
Στα 20-30 χρόνια δεν θα πάθουν τίποτα ...
Αυτό είναι όλο.

Σεφ όλο αυτό τον καιρό το αφήνω και με τις σφύρες οπλισμένες, και ούτε αυτών τα ελατήρια έχουν αδυνατίσει κατ' ελάχιστον !!!
Εγώ τις ρίχνω παντοτε γιατί το θεωρώ πιο σωστό,και δεν βρίσκω κ τον λόγο εφόσον το οπλο δεν βρίσκεται σε χρήση αλλά σε.....αναπαυση....

Βέβαια ο φίλος μου έχει αντίθετη άποψη κ φυλάει το δικαννο baikal του εδώ κ δυο δεκαετίες χωρίς να ρίχνει τις σφυρες, κ σίγουρα δεν είναι ο μόνος, δεν του έχει συμβεί προβλημα έως τώρα....

Εδω είναι από οπλογνωσια..

Γεια σου κύριε Νικήτα!

Θέλω να μου πεις σε παρακαλώ αν κάνει κακό στα ελατήρια του μηχανισμού πυροδότησης η μη αφόπλιση των σφυρών, όταν πρόκειται να αποθηκεύσουμε το δίκαννό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. νεκρή κυνηγετική περίοδος). Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα ελατήρια των σφυρών παραμένουν συμπιεσμένα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει κάποιο κίνδυνο (χαλάρωσης, ας πούμε);

Ευχαριστώ και εύχομαι μια ασφαλή (πάνω απ’ όλα) και πλούσια κυνηγετική σεζόν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ​

Αν τα ελατήρια είναι ελικοειδή τότε υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν από συνεχή συμπίεση. Τα ελατήρια V δεν “κουράζονται” τόσο εύκολα. Η εκτόνωση με εικονικά φυσίγγια είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση.

Παλι από οπλογνωσια.....
Δες το τελευταίο που λέει ο Κυπριδημος..

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ​

Αξιοτιμε κυριε Κυπριδημε,

Θα ηθελα να σας ρωτησω για τα φυσιγγια αδρανειας.Σε τι ακριβως χρησιμευουν?Εχουν σχεση με την αποθηκευση του οπλου?Ποια ειναι καλυτερα,τα πλαστικα (εχω ακουσει οτι μπορει να σπασουν) η τα μεταλλικα?Ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ​

Ο σκοπός των φυσιγγίων αδρανείας ή εκτόνωσης είναι για να μπορούνε να πυροδοτηθούν οι σφύρες χωρίς κίνδυνο να σπάσουν ελατήρια ή ίδιες η σφύρες. Ολα είναι καλά, τα καλύτερα είναι από μπρούντζο με τα "καψύλλια" πιεζόμενα από ελατήρια.

Να τονιστεί εδώ ότι ενώ είναι παραδοσιακή πια η εκτόνωση των κυρίως ελατηρίων στις σφύρες, τα ελατήρια των εξολκέων μένουν οπλισμένα για χρόνια χωρίς να αδυνατίσουν ή να πάθουν άλλη ζημιά.

Εγώ τις ρίχνω παντοτε γιατί το θεωρώ πιο σωστό,και δεν βρίσκω κ τον λόγο εφόσον το οπλο δεν βρίσκεται σε χρήση αλλά σε.....αναπαυση....

Βέβαια ο φίλος μου έχει αντίθετη άποψη κ φυλάει το δικαννο baikal του εδώ κ δυο δεκαετίες χωρίς να ρίχνει τις σφυρες, κ σίγουρα δεν είναι ο μόνος, δεν του έχει συμβεί προβλημα έως τώρα....

Εδω είναι από οπλογνωσια..

Γεια σου κύριε Νικήτα!

Θέλω να μου πεις σε παρακαλώ αν κάνει κακό στα ελατήρια του μηχανισμού πυροδότησης η μη αφόπλιση των σφυρών, όταν πρόκειται να αποθηκεύσουμε το δίκαννό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. νεκρή κυνηγετική περίοδος). Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα ελατήρια των σφυρών παραμένουν συμπιεσμένα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει κάποιο κίνδυνο (χαλάρωσης, ας πούμε);

Ευχαριστώ και εύχομαι μια ασφαλή (πάνω απ’ όλα) και πλούσια κυνηγετική σεζόν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ​

Αν τα ελατήρια είναι ελικοειδή τότε υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν από συνεχή συμπίεση. Τα ελατήρια V δεν “κουράζονται” τόσο εύκολα. Η εκτόνωση με εικονικά φυσίγγια είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση.

Παλι από οπλογνωσια.....
Δες το τελευταίο που λέει ο Κυπριδημος..

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ​

Αξιοτιμε κυριε Κυπριδημε,

Θα ηθελα να σας ρωτησω για τα φυσιγγια αδρανειας.Σε τι ακριβως χρησιμευουν?Εχουν σχεση με την αποθηκευση του οπλου?Ποια ειναι καλυτερα,τα πλαστικα (εχω ακουσει οτι μπορει να σπασουν) η τα μεταλλικα?Ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ​

Ο σκοπός των φυσιγγίων αδρανείας ή εκτόνωσης είναι για να μπορούνε να πυροδοτηθούν οι σφύρες χωρίς κίνδυνο να σπάσουν ελατήρια ή ίδιες η σφύρες. Ολα είναι καλά, τα καλύτερα είναι από μπρούντζο με τα "καψύλλια" πιεζόμενα από ελατήρια.

Να τονιστεί εδώ ότι ενώ είναι παραδοσιακή πια η εκτόνωση των κυρίως ελατηρίων στις σφύρες, τα ελατήρια των εξολκέων μένουν οπλισμένα για χρόνια χωρίς να αδυνατίσουν ή να πάθουν άλλη ζημιά.
Ενδιαφέρον.
Οπότε είμαι οκ.

Τις σφυρες όπως εγώ πει τις ριχνω βάζοντας το δάχτυλο μου και ανάμεσα σε αυτό και τον καθρέφτη διπλό το πανί που σκουπίζω το όπλο ώστε να μην πονάω.

Και πάλι το χτύπημα είναι δυνατό αλλά ανεκτό στο όριο.

Μετά δένω το δικανο και έτσι μένει χωρίς να είναι οι σφυρες οπλισμενες και χωρίς να χτυπάνε ανεξέλεγκτα οι βελόνες.

Ενδιαφέρον.
Οπότε είμαι οκ.
Έτσι νομίζω κ εγώ....

Όταν λέμε ότι το οπλο πρεπει να αποθηκεύεται λυμένο (εφόσον δεν υπάρχει οπλοβαστος ασφαλείας) έχει να κάνει με την αποφυγη ατυχήματος κ οχι με κάτι άλλο...

Μπορεί να μην είμαστε στο σωστό θέμα αλλά θα κάνω λίγη ακόμη κατάχρηση για παρόμοιο θέμα.

Γιατί όλοι λένε ότι η πάπια στα δικαννα πρέπει να είναι πάντα κουμπομενη στις κάνες κατά την αποθηκευση;

Status
Not open for further replies.
Back