Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Εννοείται μια βέργα με ορειχάλκινη βούρτσα, μια οδοντόβουρτσα και πανάκι μικροινών και μπατοεχω τρεις τε

Εννοείται μια βέργα με ορειχάλκινη βούρτσα, μια οδοντόβουρτσα και πανάκι μικροινών και μπατονέτες
εχω τρεις τεσσερις βουρτσες ελικοειδεις απο χαρισμα.πως καταλαβαινω αν ειναι ορειχαλινες?

Όπως θα έχεις ίσως παρατηρήσει ένα άτομο εδώ μέσα χρησιμοποιεί σε DT10 (10.000ευρω) το Ac90 που είναι εγγλέζικο clp! Και αν δεν κάνω λάθος έχει τεχνικές γνώσεις...
Το ίδιο χρησιμοποιεί εδώ και 4-5 χρόνια φίλος μου με σκοπευτικό guerini των 8000 ευρω και άνω των 10.000 σκοπευτικων φυσιγγίων το χρόνο. Θέλω να πω είναι άνθρωπος ευκαταστατος που δεν υπολογίζει τα λίγα γιαυτόν παραπάνω σε καθαριστικά, είναι ψίχουλα. Όλα αυτά τα χρόνια τον ρωτάω πως βρίσκει τα φτηνά αυτά καθαριστικα όπως και το antiseize grease Permatex που βάζει πλέον στα τσοκ. Βαριέται πλέον να μου απαντήσει...
Εσύ την βρίσκεις με επώνυμα και ακριβά και καλά κάνεις. Έχω περάσει κιεγω από αυτό το στάδιο. Ίσως κι εσύ κάποτε βαρεθείς...
Όμως δεν θα συμφωνήσω με αυτό που κάνεις και δεν βάζεις γρασσο στα κλειδιά του δικαννου.* Άσε τι λέω εγώ,όμως όλες οι εταιρείες όπλων συνιστούν γρασσο στα κλειδιά και το άγκιστρο της κάννης και λάδι εξωτερικά! Λες αν ήταν σωστότερο δεν θα συνιστουσαν μόνο λάδι παντού;
Ερώτηση τώρα κρίσεως που δεν αναφέρουν οι εταιρείες: οι εξωλκεις σε ένα δίκαννο είναι από τα ακριβωτερα εξαρτήματα αν σπάσουν ή αν ραγισουν στην γωνία τους. Γιατί το παθαίνουν αυτό ώστε να το αποφύγουμε;

*όπως καταλαβαίνεις δεν το λέω για να κοντράρουμε, αλλά για να ακουστούν όλες οι απόψεις τεκμηριωμένα.
Γιάννη δεν αμφιβάλω για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων όπως το AC90. Εξάλλου τα έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ. Είναι το ψυχολογικό μου.
Γράσσο στο δίκαννο βάζω στο άγκιστρο που ασφαλίζει η πάπια στις κάννες, κι αυτό γιατί εκέινο το σημείο είναι πολύ κοντά στα ξύλα και δε θέλω να πάει λάδι. Επίσης βάζω ελάχιστο στις μύτες των σφυρών που ενεργοποιούν τους εξολκείς στο browning και χτυπάνε βίαια τους εξολκείς. (βλ. φωτο) Όχι αλλού. Θεωρώ ότι στο γράσσο κολλάνε σκόνες και ακαθαρσίες που μαζί με το γράσσο γίνονται σαν γυαλόχαρτο. Ότι λίπανση προσφέρει το γράσσο πιστεύω ότι προσφέρει και ένα καλής ποιότητας λάδι με υψηλό ιξώδες. Το γράσσο είναι απαραίτητο όταν οι επιφάνειες που τρίβονται μεταξύ τους έχουν πολύ υψηλά φορτία, κάτι που στα κλειδιά του δίκαννου δεν υφίσταται κατά την άποψη μου.

Η browning συστήνει λάδι και σε κάποια παλιά manual λάδι ή ελαφρύ γράσσο. Το ελαφρύ φαντάζομαι εννοεί χαμηλό ιξώδες.

Για τους εξολκείς φαντάζομαι σπάνε στις γωνίες γιατί εκεί δέχονται βίαιο χτύπημα. Εκεί ναι βάζω γράσσο.

InkedIMG_20230709_185433.jpg

Το γρασσο δεν μαλακώνει το κτυπημα,εκει που το βάζεις είναι μάλλον περιτο.
Το γρασσο εφαρμόζεται σε επιφάνειες που τριβονται μεταξύ τους όπως τα κλειδιά του όπλου, ιδιαίτερα ο μεγάλος κυλινδρικός πυρος στα Browning και τα ημισφαιρια που ακουμπάνε στο σίδερο της πάπιας.
Επίσης κατά την εκπυρσοκροτηση οι δυνάμεις που αναπτύσσονται σε αυτά τα σημεία είναι πολύ μεγάλες και τείνουν να περιστρεψουν τις κάννες γύρω από τον πύρο.
Όσον αφορά τις σκόνες κλπ, το γρασσο σκουπιζεται και βάζεις φρέσκο μετά από κάθε χρηση.

Το θέμα είναι να υπάρχει λίπανση και το λιπαντικό να ανανεώνεται και να εφαρμόζεται σε καθαρά όπλα. Τώρα είναι γράσσο ή λάδι δεν έχει μεγάλη σημασία.
Έχω παρατηρήσει κάποιους στο σκοπευτήριο να βάζουν λιπαντικό από πάνω από το παλιό

Όσον αφορά τις σκόνες κλπ, το γρασσο σκουπιζεται και βάζεις φρέσκο μετά από κάθε χρηση.
Το θέμα είναι να υπάρχει λίπανση και το λιπαντικό να ανανεώνεται και να εφαρμόζεται σε καθαρά όπλα. Τώρα είναι γράσσο ή λάδι δεν έχει μεγάλη σημασία.
👍

Γιατί όχι; διαλύει τη σκουριά και τις βρωμιές. Μοιάζει με το wd40.
Το σκουπίζεις, μετα βάζεις το λαδάκι και είσαι κύριος!
Eιναι πολύ πιο δυνατό από το wd40 αλλά δεν με πειράζει γιατί το σκουπιζω πολύ πιο γρήγορα όταν έβαζα τα πανάκριβα tetra g96 και όλες αυτές τις μάρκες και χρειαζόμουν μισό μπουκάλι για να γυαλίσουν τα μεταλα όπως είπες μετά μπαίνει το καλό λαδι ανάλογα την περίοδο και είμαστε πένα

Προσοχή.... μην βάλετε ξύδι σε όπλο θα φύγει και η βαφή μαζί
Eγω ρίχνω μέσα σε ξύδι τα μέρη του μηχανισμού της 391 και το πιστόνι της 302 και τα αφήνω όλο το βράδυ εκεί κάθε τέλος του κυνηγίου και γινοντε καθρέπτες χωρίς τρίψιμο μόλις τα βγάλω δεν είδα να παθαίνουν τίποτα τόσα χρόνια που το κάνω το ξύδι απλά τρώει ότι έχει κάτσει πάνω εννοείται βέβαια ότι αν πέσει σε βαφή θα κάνει ζημιά

Eγω ρίχνω μέσα σε ξύδι τα μέρη του μηχανισμού της 391 και το πιστόνι της 302 και τα αφήνω όλο το βράδυ εκεί κάθε τέλος του κυνηγίου και γινοντε καθρέπτες χωρίς τρίψιμο μόλις τα βγάλω δεν είδα να παθαίνουν τίποτα τόσα χρόνια που το κάνω το ξύδι απλά τρώει ότι έχει κάτσει πάνω εννοείται βέβαια ότι αν πέσει σε βαφή θα κάνει ζημιά
Το μπαλσαμικο η μηλοξιδο κάνει❓

Το πιστόνι της 302 είναι επιχρωμιωμενο γιαυτό δεν έχει πρόβλημα. Σε άλλα μέρη που είναι βαμμένα κάνει ζημιά. Ενα εργοστασιακό τσοκ με μαύρη βαφή ξεβαψε μετά από ένα βράδυ στο ξύδι. Δεν έμεινε τίποτα απ την βαφή. Έφυγε ολοκληρη για πλακα και έμεινε γυμνό μέταλλο

Τα "εξειδικευμένα" για όπλα είναι συνήθως λιγότερο επιθετικά από τα ευρέως χρήσης, πλην ορισμένων που είναι πολύ ισχυρα για καθαρισμό κάννης κυρίως, που όμως το καθιστούν σαφές για ποια χρήση προορίζονται . Το λέω αυτό για να προσέχουμε το χημικό θα βάλουμε στα όπλα μας για να μη πάθουν ζημιά τίποτα πλαστικά, βαφές, επιστρώσεις, κολλήσεις, κόλλες σπειρωμάτων κλπ. Μεγάλη προσοχή μάγκες με τα διεισδυτικά λάδια.

Προς ενημέρωση, μου έβαλε χέρι και ο Βαγγος που δε βάζω γρασσο στον πείρο του δικανου. Γιάννη @jnp ακούς φίλε;
Άναψε μια λαμπάδα στο μπόι του... 😄😄😄
29 κατασκευαστές πλυντηρίων... Όπα όπλων ήθελα να πω το συνιστούν. Πρόσθεσε το Βάγγο κι εμένα γίναμε 31!

Νίκο, όχι φίλε μου ξύδι στα μέταλλα του όπλου. Βούτηξε τα σε πετρέλαιο η white spirit ολοβραδυς και μαλακό τρίψιμο.
Τα "εξειδικευμένα" για όπλα είναι συνήθως λιγότερο επιθετικά από τα ευρέως χρήσης, πλην ορισμένων που είναι πολύ ισχυρα για καθαρισμό κάννης κυρίως, που όμως το καθιστούν σαφές για ποια χρήση προορίζονται . Το λέω αυτό για να προσέχουμε το χημικό θα βάλουμε στα όπλα μας για να μη πάθουν ζημιά τίποτα πλαστικά, βαφές, επιστρώσεις, κολλήσεις, κόλλες σπειρωμάτων κλπ. Μεγάλη προσοχή μάγκες με τα διεισδυτικά λάδια.
Τα πλαστικά και κάποιες μαλακες αντιολισθητικες επιστρωσεις μόνο με χλιαρό νερό ή απορρυπαντικο πιάτων και τρίψιμο ελαφρύ. Ποτέ δεν βάζουμε κανενός είδους λάδια, εκτός αν το λένε σαφώς, πάρα μόνο λάδι σιλικόνης.

Έχω παρατηρήσει κάποιους στο σκοπευτήριο να βάζουν λιπαντικό από πάνω από το παλιό
Στο σκοπευτήριο θα δεις πυροβολημενες πινακίδες και ένα στέγαστρο.
Παπαρες γύρω μας πολλοί... ας μην τους έχουμε για παράδειγμα.
Πόσο πια κοστίζει σε χρόνο και χρήμα ένα καθάρισμα των κλειδιών με μια χαρτοπετσέτα και βάλσιμο ελάχιστου φρέσκου γρασσου;

Last edited:
Νίκο, όχι φίλε μου ξύδι στα μέταλλα του όπλου. Βούτηξε τα σε πετρέλαιο η white spirit ολοβραδυς και μαλακό τρίψιμο.

Τα πλαστικά και κάποιες μαλακες αντιολισθητικες επιστρωσεις μόνο με χλιαρό νερό ή απορρυπαντικο πιάτων και τρίψιμο ελαφρύ. Ποτέ δεν βάζουμε κανενός είδους λάδια, εκτός αν το λένε σαφώς, πάρα μόνο λάδι σιλικόνης.
To κάνω χρόνια και δεν έχω δει καμία ζημιά βέβαια μίλησα συγκεκριμένα δεν είπα να βουτήξει κιανεις καμία κάνη μέσα στο ξυδι η τα ξύλα

Το πιστόνι της 302 είναι επιχρωμιωμενο γιαυτό δεν έχει πρόβλημα. Σε άλλα μέρη που είναι βαμμένα κάνει ζημιά. Ενα εργοστασιακό τσοκ με μαύρη βαφή ξεβαψε μετά από ένα βράδυ στο ξύδι. Δεν έμεινε τίποτα απ την βαφή. Έφυγε ολοκληρη για πλακα και έμεινε γυμνό μέταλλο
Μίλησα για συγκεκριμένα μερη φίλε όχι για βαμμένα αλλά και τα σκωθια της 391 που είναι κατώτερης ποιότητας μια χαρα τα καθαρίζει

κόλλες σπειρωμάτων κλπ. Μεγάλη προσοχή μάγκες με τα διεισδυτικά λάδια.
Διεισδυτικά λάδια ΝΟΜΙΖΩ μπορεί να βγάλουν off τις κόλλες σπειρωμάτων !!!!!!!!!!!!
Μπορεί όχι τις ισχυρές, αλλά τις άλλες είναι πιθανό.

Status
Not open for further replies.
Back