Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλημέρα σε όλους!

Γεμίζει κανένας με C7;(νέας κοπής!)

Θα ήθελα να δοκιμάσω σε 65αρι κάλυκα με παραδοσιακή βυσμάτωση και στρογγυλό ρέλι (ημιδιασποράς) αλλά για Cal.16 στα 26 γρ.(αντιστοιχεί στα 30,5 περίπου του 12αριου!)

Βλέπω κάποιες αντίστοιχες γομώσεις στο idiogomosi του Καβαδία για 12αρι...άλλες από το διαδίκτυο...από το βιβλίο του Χαντζιώτη...

Κανείς με εμπειρία;

Φιλικά,

Γιάννης

Ξέρει κάποιος να μου πει, αν έχουν διαφορά μεταξύ τους οι δύο συσκευασίες; Η πρώτη έχει αρκετή ακόμη μέσα. Την δεύτερη και σφραγισμένη, την αγόρασα πριν μια εβδομάδα περίπου.

Attachments

• 20211020_142900.jpg
    20211020_142900.jpg
    141,1 KB · Προβολές: 29
  • 20211020_105727.jpg
    20211020_105727.jpg
    169,4 KB · Προβολές: 29
Ξέρει κάποιος να μου πει, αν έχουν διαφορά μεταξύ τους οι δύο συσκευασίες; Η πρώτη έχει αρκετή ακόμη μέσα. Την δεύτερη και σφραγισμένη, την αγόρασα πριν μια εβδομάδα περίπου.
η πρωτη ειναι απο βαρελι και την εχουν μοιρασει σε δοχεια του μισου κιλου και η δευτερη ειναι η συσκευασια απο το εργοστασιο ,η πρωτη εχει λοτ 11-19 και η αλλη 11-20

Συμφωνώ φίλε pit1982. Αναρωτιέμαι αν έχουν διαφορά στην απόδοση;
Μόνο αν έχεις πρόσβαση σε χρονογράφο και γεμίσεις ίδια φυσίγγια δύο από τη μια και δυο από την άλλη συσκευασία και τα ρίξεις θα μάθεις και συ ,θα μάθουμε κι εμείς........

Η tecna είχε πολλά σκαμπανεβασματα στην προοδευτικοτητα της τα προηγούμενα χρόνια, εδώ και ένα χρόνο έχει και πάλι την αρχική της προοδευτικοτητα ( 36 έως 42. gr σε 12/70) και η lovex που την παράγει τώρα φαίνεται ότι την έχει βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Αν ο διανομέας έχει τηρήσει το πρωτόκολλο οι δυο συσκευασίες δεν έχουν διαφορά αξια λόγου, αν όχι η αυθεντική είναι προτιμότερη.

Μόνο αν έχεις πρόσβαση σε χρονογράφο και γεμίσεις ίδια φυσίγγια δύο από τη μια και δυο από την άλλη συσκευασία και τα ρίξεις θα μάθεις και συ ,θα μάθουμε κι εμείς........
Η tecna είχε πολλά σκαμπανεβασματα στην προοδευτικοτητα της τα προηγούμενα χρόνια, εδώ και ένα χρόνο έχει και πάλι την αρχική της προοδευτικοτητα ( 36 έως 42. gr σε 12/70) και η lovex που την παράγει τώρα φαίνεται ότι την έχει βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Αν ο διανομέας έχει τηρήσει το πρωτόκολλο οι δυο συσκευασίες δεν έχουν διαφορά αξια λόγου, αν όχι η αυθεντική είναι προτιμότερη.
Κατάλαβα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Συμφωνώ φίλε pit1982. Αναρωτιέμαι αν έχουν διαφορά στην απόδοση;

Φτιαξε το ΙΔΙΟ σεταπ και απο τα δυο ΛΟΤ που εχεις....κατα προτιμηση απο δυο φυσιγγια στο
καθε ΛΟΤ.
Στειλτα να στα μετρησω Βασιλη μου.
Δεν τα εχω αυτα τα ΛΟΤ -3/19 δουλευω φιλε!!!

CH6 . Κλεισιμο σε δυο σταδια.

Καλυκας Μαχαμ.-UEE- 1,65X31 - GIOVANNI 22- N8,5 - 68,5 -57,4- V1,5-403m/s

Kαλυκας ΝΟΒΕL - 688 - 1,65X31-Τασκωφ 22 - Ν8,5 - 68,5 - 57,4 - V1,5 -395m/s

Kαλυκας CHED - 688 - 165X31 - Διαμαντε μισοταπα- Ν8,5 -68,5 - 57,2 - V1,5 -387m/s

Τα σεταπ δεν ειναι δικα μου.....αποτυπωσεις δεν εχω....εβαλα τις ταχυτητες να εχετε μια εικονα!!!

Καλημέρα σε όλους!

Βρήκα ένα (!) κουτί Lambro No 6 παλαιά, Cal.16!

Έσφαξα ένα!

Kάλυκας 67αρις,Τ1 Fiocchi με καψούλι 645, κωνικό πυθμένιο, αστεροειδές με κεντρική σύντηξη(!), 56 χιλ. τελικό κλείσιμο, μπαρούτι 1,25 γρ., σκάγια 26,5 γρ. Νο 6, τα μέτρησα 2,6 χιλ. δηλαδή αγγλικό 6αρι, 10 σκάγια το γραμμάριο, άρα 265 σκάγια σύνολο! Ο συγκεντρωτήρας Gualandi, ήταν σε καλή κατάσταση χωρίς να έχει χάσει την ελαστικότητα του(με το χέρι που τεστάρισα τουλάχιστον!).Η πυρίτιδα ήταν "ατόφια" σε καλή κατάσταση.
Στο κομμάτι του forum για το Cal.16, δεν βγάλαμε άκρη για την πυρίτιδα!
Επικρατεί μια διχογνωμία: η εικόνα της πυρίτιδας παραπέμπει σε Tecna(?)αλλά σύμφωνα με το φυλλάδιο που επισυνάπτω ως προς την δοσολογία σε SIPE η S4(?).
26,5 γρ. στο Cal.16 ειναι σαν 31 στο Cal.12!
Εγώ θεωρώ απίθανο να κατέβει τόσο χαμηλά η Tecna(?)...

Oι πιο έμπειροι , ποια πυρίτιδα είναι λέτε;

Λάμπρο πορτοκαλί - Νο 6 - Πυρίτιδα.jpg

Λάμπρο πορτοκαλί - Νο 6 - Κουτί.jpg

Λάμπρο πορτοκαλί - Νο 6 - Φυσίγγιο.jpg

Ευχαριστώ!

Γιάννης

Attachments

Sipe, S4 και Τecna ειναι οπτικα ιδιες. H πυριτιδα ειναι μαλλον S4, αλλα επειδη το φυσιγγι ειναι αρκετα παλιο, προφανεστατα εχουν αλλαξει και οι ιδιοτητες της τωρινης S4.
Ευχαριστώ Βίκτωρα!

Πάντως, ένα έριξα μόνο σε ένα κουνέλι , και μακριά, το πήρα χωρίς αίματα, και πολύ γλυκιά ντουφεκιά...

Φιλικά,

Γιάννης

15 διαφορετικές πυρίτιδες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ...
Άλλη με βοριά, άλλη με νοτιά, άλλη με ψιλόβροχο, άλλη για αραιή συνεφιά και άλλη για ηλιοφάνεια ...
Έλεος ... τελικά οι Ισπανίδες μόνο ένα πράγμα ξέρουν και κάνουν καλά :)

15 διαφορετικές πυρίτιδες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ...
Άλλη με βοριά, άλλη με νοτιά, άλλη με ψιλόβροχο, άλλη για αραιή συνεφιά και άλλη για ηλιοφάνεια ...
Έλεος ... τελικά οι Ισπανίδες μόνο ένα πράγμα ξέρουν και κάνουν καλά :)
Βασίλη, δεν ξέρω οι ... Ισπανίδες πόσο καλά κάνουν αυτό που εννοείς ... αλλά οι ισπανικές πυρίτιδες αυτό που πρέπει να κάνουν το κάνουν πάρα πολύ καλά !!! ;) :cool:
Και πουθενά και ποτέ η ΜΑΧΑΜ δεν είπε, ούτε άφησε να εννοηθεί, ότι ο μεγάλος αριθμός και διαφοροποίηση των πυρίτιδων που παράγει έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Εξάλλου όλες έχουν την ίδια χημική σύνθεση, καθαρά μονοβασικές νιτροκυτταρινούχες. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα καύσης, ανάλογα με το βάρος γόμωσης που καλείται η καθεμιά να προωθήσει, και βασίζεται κυρίως στη διαφορετική πυκνότητα. Όσο για τη διαφοροποίηση ως προς το σχήμα των φυλλιδίων (τετράγωνα - στρογγυλά) όμοιων βλητικά πυρίτιδων, ίσως έχει κάποια σχέση με τον όγκο (που πιάνει μέσα στον κάλυκα), για καλύτερο πάντρεμα με ελαφρώς διάφορετικού ύψους βύσματα, ανάλογα και με την εκάστοτε γόμωση που θέλει κάποιος να φτιάξει. Ίσως είναι και εμπορικό τρύκ και θέμα μάρκετινγκ μόνο ... Πάντως δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις διάφορες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Αυτό τον διαχωρισμό των πυρίτιδων γενικώς, σε κατάλληλες ή μη για τις διάφορες καιρικές συνθήκες, τον κάνουν μόνο οι Ιταλοί και οι Έλληνες ... Δε νομίζω πουθενά αλλού στον κόσμο να απασχολεί κανέναν σοβαρά αυτό το θέμα. :rolleyes:

Last edited:
Βασίλη, δεν ξέρω οι ... Ισπανίδες πόσο καλά κάνουν αυτό που εννοείς ... αλλά οι ισπανικές πυρίτιδες αυτό που πρέπει να κάνουν το κάνουν πάρα πολύ καλά !!! ;) :cool:
Και πουθενά και ποτέ η ΜΑΧΑΜ δεν είπε, ούτε άφησε να εννοηθεί, ότι ο μεγάλος αριθμός και διαφοροποίηση των πυρίτιδων που παράγει έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Εξάλλου όλες έχουν την ίδια χημική σύνθεση, καθαρά μονοβασικές νιτροκυτταρινούχες. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα καύσης, ανάλογα με το βάρος γόμωσης που καλείται η καθεμιά να προωθήσει, και βασίζεται κυρίως στη διαφορετική πυκνότητα. Όσο για τη διαφοροποίηση ως προς το σχήμα των φυλλιδίων (τετράγωνα - στρογγυλά) όμοιων βλητικά πυρίτιδων, ίσως έχει κάποια σχέση με τον όγκο (που πιάνει μέσα στον κάλυκα), για καλύτερο πάντρεμα με ελαφρώς διάφορετικού ύψους βύσματα, ανάλογα και με την εκάστοτε γόμωση που θέλει κάποιος να φτιάξει. Ίσως είναι και εμπορικό τρύκ και θέμα μάρκετινγκ μόνο ... Πάντως δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις διάφορες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Αυτό τον διαχωρισμό των πυρίτιδων γενικώς, σε κατάλληλες ή μη για τις διάφορες καιρικές συνθήκες, τον κάνουν μόνο οι Ιταλοί και οι Έλληνες ... Δε νομίζω πουθενά αλλού στον κόσμο να απασχολεί κανέναν σοβαρά αυτό το θέμα. :rolleyes:
Σημειώθηκε Στέλιο ... γράψτε λάθος τότε ...

ειναι οντως πολυ ενδιαφερον πώς η Maxam εγινε κορυφαια παγκοσμια , χωρις να χρειαζεται διβασικη πυριτιδα. Κατι πολυ σημαντικο λεει αυτο, και βγαινουν συμπεραασματα για το που παει το μαρκετινγκ του χωρου

Εγώ (απλοποιημένα) αυτό που ξέρω είναι ότι οι πυρίτιδες έχουν ένα burning rate που εξαρτάται από την θερμοκρασία της πυρίτιδας (προ καύσης) και την πίεση που αναπτύσεται.

Για την υγρασία έχουν γραφεί πολλά αλλά προσωπικά δεν δίνω καμία σημασία εκτός αν στην ατμόσφαιρα υπάρχει υγροποιημένη υγρασία ... Βροχή, πυκνή ομίχλη κτλ
Έχει ξανασυζητηθεί αλλά δεν εχω καταλαβει ακόμα πως η αυξημένη υγρασία επηρρεάζει αρνητικά την βλητική συμπεριφορά.
Ίσα ίσα που την ευνοεί γιατί η ατμόσφαιρα γίνεται πιο "αραιή" (μικρότερη πυκνότητα).

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ;;;
Δεν θέλω εμπειρίες, αλλά λογική εξήγηση με βάση δεδομένα ...

Status
Not open for further replies.
Back