Λάδια καθαρισμού και συντήρησης

Γι αυτό θέλω να πάρω από το ίδιο, επειδή είναι εξαιρετικό!. Την πρώτη φορά που το χρησιμοποίησα ήταν το μακρυνό1980 όταν το είχα αγοράσει στην Βοστώνη, και από τότε βάζω το ίδιο το οποίο το αγόραζα από την Αθήνα, και σήμερα που πήγα να βάλω είδα ότι είχε λίγο και δεν έφτασε!.
Κανένα λάδι δεν είναι ιδιαίτερο (για εμένα).
Απλά άλλα είναι πυκνόρευστα άλλα λεπτόρευστα άλλα σε σπρέι και πάει λέγοντας.

Κοιτάμε να είναι
1. Λεπτόρευστο (Πυκνόρευστο για μακροχρόνια αποθήκευση)
2. Να μην αφήνει μάκα
3. Να μην παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες (αν πας κυνήγι με τέτοιες)
4. Να είναι ασφαλές για πλαστικά (αν έχεις)

Εγώ τουλάχιστον αυτά κοιτάω.
Και να μην βρωμοκοπάει ...

Αρχ-λαδι ειναι μετά,αμά σκουριάζει‼️βάλε αλτις...θα φάνε τα μυρμήγκια όλη την υγρασία‼️
Παγώνει, και αν δεν έχουν κάνει καλή διήθηση αφήνει κατακάθια, αλλιώς θα το πήγαινα γόνα.
Άσε που δεν παίρνω Άλτις πια, παίρνω τενεκέδια από φίλους, ... εκεί να δείς μούργα αχαχαχα
.sarcastic.
Στο κοκοροτούφεκο του έχω βάλει συντήρησης στρατού, το ανοίγω κάθε 3-4 χρόνια.
Τφέκι .... δεν καταλαβαίνει τίποτα

Παγώνει, και αν δεν έχουν κάνει καλή διήθηση αφήνει κατακάθια, αλλιώς θα το πήγαινα γόνα.
Άσε που δεν παίρνω Άλτις πια, παίρνω τενεκέδια από φίλους, ... εκεί να δείς μούργα αχαχαχα
.sarcastic.
Στο κοκοροτούφεκο του έχω βάλει συντήρησης στρατού, το ανοίγω κάθε 3-4 χρόνια.
Τφέκι .... δεν καταλαβαίνει τίποτα
Αυτό ειν' τφεκι...τι ειν' σν τ΄λο πόχεις?.sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Υ.Γ: είδες δεν είπα τι! σέβομαι!!!;).sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Κανένα λάδι δεν είναι ιδιαίτερο (για εμένα).
Απλά άλλα είναι πυκνόρευστα άλλα λεπτόρευστα άλλα σε σπρέι και πάει λέγοντας.

Κοιτάμε να είναι
1. Λεπτόρευστο (Πυκνόρευστο για μακροχρόνια αποθήκευση)
2. Να μην αφήνει μάκα
3. Να μην παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες (αν πας κυνήγι με τέτοιες)
4. Να είναι ασφαλές για πλαστικά (αν έχεις)

Εγώ τουλάχιστον αυτά κοιτάω.
Και να μην βρωμοκοπάει ...
Φίλε μου συνκυνηγέ, το λάδι αυτό που προανέφερα, το βάζω αφού καθαρίσω το τουφέκι για να το βάλω στην θήκη για φύλαξη μέχρι την έναρξη, ενδιάμεσα και περίπου στα μισά του Ιουνίου το ξανά λαδώνω γιατί έχει στεγνώσει και στην έναρξη είναι οκ, τους ρίχνω και καμιά ματιά μια φορά τον μήνα γιατί μπορεί να έχει στεγνώσει και να θέλει λάδωμα! Δεν έχω παράπονα από αυτό το λάδι ούτε μυρίζει ούτε παχύρευστο είναι, σαράντα δύο χρόνια το χρησιμοποιώ!

20 χρόνια αυτό χρησιμοποιώ.
Λάδι είναι, τίποτα το ιδιαίτερο.
Σε βροχή σκουριάζει το όπλο και με αυτό. :)
Μετά την βροχή το όπλο εάν δεν έχω χρόνο να το καθαρίσω (π.χ) βράδυ, το λύνω και το περνάω με σπρέι και την άλλη ημέρα απαραιτήτως καθάρισμα!. Πενήντα χρόνια και δεν μου σκούριασε ποτέ όπλο, και παλιά τα περισσότερα κυνήγια μου τα έκανα σε λίμνες!.

Μετά την βροχή το όπλο εάν δεν έχω χρόνο να το καθαρίσω (π.χ) βράδυ, το λύνω και το περνάω με σπρέι και την άλλη ημέρα απαραιτήτως καθάρισμα!. Πενήντα χρόνια και δεν μου σκούριασε ποτέ όπλο, και παλιά τα περισσότερα κυνήγια μου τα έκανα σε λίμνες!.
Τα περισσότερα όπλα σκουριάζουν γιατί δεν στεγνώνουν ... συμφωνώ

Πριν το λαδωσεις πρέπει να βεβαιωθεις ότι το όπλο έχει στεγνώσει.
Αλλιώς αν μπει λάδι και υπάρχει υγρασία είναι καταστροφή.

Πριν το λαδωσεις πρέπει να βεβαιωθεις ότι το όπλο έχει στεγνώσει.
Αλλιώς αν μπει λάδι και υπάρχει υγρασία είναι καταστροφή.
Το σκουπίζω καλά με βαμβακερό πανί και το αφήνω τουλάχιστον ένα μισάωρο πρίν του ρίξω σπρέι!

Το σκουπίζω καλά με βαμβακερό πανί και το αφήνω τουλάχιστον ένα μισάωρο πρίν του ρίξω σπρέι!
Καλό είναι το μισάωρο να αυξηθεί σε μερικές ώρες για τα σημεία που δεν σκουπιζονται πολύ καλά.

Όπως κάτω απ τη Ρίγα μέσα στους εξωλκεις ή το κλειστρο κτλ.

Ο θάνατος είναι η βρεγμένη θήκη παίδες ...
Το όπλο δεν παθαίνει τίποτα όσο νερό και να φάει ... το αφήνεις ώρες λυμένο σε ζεστό χώρο και στεγνώνει.

Πολύ προσοχή στην θήκη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν είναι νοτισμένη την βάψατε ...

Ποτέ βρεγμένο όπλο στην θήκη.
Αν παρόλα αυτά πρέπει να μπει, πολύ καλό σκούπισμα του όπλου από νερά πριν μπει και πολύ καλό στέγνωμα την θήκης πριν ξαναβάλουμε το όπλο σε αυτή.

Ο θάνατος είναι η βρεγμένη θήκη παίδες ...
Το όπλο δεν παθαίνει τίποτα όσο νερό και να φάει ... το αφήνεις ώρες λυμένο σε ζεστό χώρο και στεγνώνει.

Πολύ προσοχή στην θήκη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν είναι νοτισμένη την βάψατε ...

Ποτέ βρεγμένο όπλο στην θήκη.
Αν παρόλα αυτά πρέπει να μπει, πολύ καλό σκούπισμα του όπλου από νερά πριν μπει και πολύ καλό στέγνωμα την θήκης πριν ξαναβάλουμε το όπλο σε αυτή.
Έχω πάει με φιλαράκι για τσίχλες και φάγαμε γερή βροχή. Το όπλο του φίλου μια Benelli M4. Με το που γυρίζουμε στο αυτοκίνητο το βάζει στη θήκη . Βρε του λέω τι κάνεις εκεί; Α δεν έχει θέμα μου λέει, έχει ειδική επεξεργασία κατά της σκουριάς. Μετά από δύο μέρες που το άνοιξε να το καθαρίσει είχε αρχίσει να κοκκινίζει το όπλο και πάλι καλά. Αν ήταν άλλο πιστεύω θα έβλεπε χειρότερη σκουριά. Ποτέ το όπλο στη θήκη μετά από βροχή. Θέλει σκούπισμα και να το αφήσεις στο σπίτι μερικές ώρες να φύγει η υγρασία πριν το καθαρίσεις, ότι επεξεργασία και να έχει κατά της σκουριάς.

Έχω πάει με φιλαράκι για τσίχλες και φάγαμε γερή βροχή. Το όπλο του φίλου μια Benelli M4. Με το που γυρίζουμε στο αυτοκίνητο το βάζει στη θήκη . Βρε του λέω τι κάνεις εκεί; Α δεν έχει θέμα μου λέει, έχει ειδική επεξεργασία κατά της σκουριάς. Μετά από δύο μέρες που το άνοιξε να το καθαρίσει είχε αρχίσει να κοκκινίζει το όπλο και πάλι καλά. Αν ήταν άλλο πιστεύω θα έβλεπε χειρότερη σκουριά. Ποτέ το όπλο στη θήκη μετά από βροχή. Θέλει σκούπισμα και να το αφήσεις στο σπίτι μερικές ώρες να φύγει η υγρασία πριν το καθαρίσεις, ότι επεξεργασία και να έχει κατά της σκουριάς.
Έτσι σκουριάζουν τα όπλα ανθρώπων που δεν είναι ντιπ σαπέρες.
Επίσης πολύ προσοχή στο θαλασσινό νερό.
Κίνδυνος θάνατος !!!!

Το να μην επαναλιπαίνεις το όπλο κάθε μήνα δεν παίζει ρόλο.
Από τον φεβρουάριο τον αύγουστο τα ανοίγω πάντα.
Και βρίσκονται συνεχώς μέσα σε θήκη.
Ποτέ δεν είχα ίχνος σκουριάς.

Λάδι απλό, Remoil, αλλά πιστεύω ότι να χρησιμοποιούσα το ίδιο θα ήταν.

Φυσημα με τον αέρα WD40 μιση ωρα καθαρισμα με λεπτομερεια και 30αρι λαδι με ενα πανακι ολα τα μεταλικα μερη.Αποθηκευση στη βαλιτσα και 4-5 σακουλακια για την υγρασια.Καλη επομενη σαιζον.Ποτε δεν υπηρξε ιχνος προβληματος οσα οπλα εχουν περασει απο τα χερια.Προσωπικη επιλογη παντα μη παρεξηγηθω.

Φυσημα με τον αέρα WD40 μιση ωρα καθαρισμα με λεπτομερεια και 30αρι λαδι με ενα πανακι ολα τα μεταλικα μερη.Αποθηκευση στη βαλιτσα και 4-5 σακουλακια για την υγρασια.Καλη επομενη σαιζον.Ποτε δεν υπηρξε ιχνος προβληματος οσα οπλα εχουν περασει απο τα χερια.Προσωπικη επιλογη παντα μη παρεξηγηθω.
Ποιο λαδι εννοεις 30αρι?

Παιδιά ψάξτε λίγο τις κάλτσες vci.
Είναι ότι καλυτερο για να βάλετε ένα όπλο που έχει βραχεί μέχρι να το καθαρίσετε.
Επίσης για αποθηκευση μέσα σε αυτή και στην ντουλάπα.
Εγώ την Browning Gold την έχω σε τέτοια θήκη αποθηκευμένη στην ντουλάπα στην Χίο.
Ενδεικτικά:
https://www.beretta.com/en-us/gun-accessories/gun-care/beretta-gun-sock-vci/

Όλα αυτά τα καλά λάδια τριπλής δράσης για όπλα εκτός από λιπαντικά και καθαριστικά είναι και υδροφοβικά και αντισκουριακά (όπως επίσης και το wd40). Προσωπικά πιστεύω ότι τα αλάδωτα όπλα είναι αυτά που σκουριάζουν αν τραβήξουν λίγη υγρασία. Όμως επειδή υγρασία μπορεί να εισχωρήσει παντού ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία του όπλου που δεν γίνεται να καθαριστεί με απλό πανί θέλει αρκετό λάδι χωρίς τσιγκουνιές ώστε να εισχωρήσει και να απωθήσει την υγρασία ακόμη και από τα πιο δύσβατα σημεία καθώς και να αφήσει σε αυτά ένα φίλμ λαδιού για μελλοντική προστασία. Οπότε μην το τσιγκουνεύεστε το λάδι. Καλό κάνει κακό δεν κάνει. Κατα προτείμιση θα έλεγα να αγοράζετε σε σπρέυ λεπτόρευστο λάδι ώστε να μπορεί να εισχωρήσει με πίεση παντού σε κάθε σημείο. Προσωπικά σχεδόν το κολυμπάω το όπλο στο λάδι με Ballistol που είναι βιολογικό από φαρμακευτικά λάδια και κατάλληλο για όλα τα μέρη του όπλου χωρίς να φοβάμαι μην πάει κάπου που δεν πρέπει. Μετά το σκουπίζω όσο καλύτερα μπορώ και το ξαναψεκάζω για να μείνει ένα στρώμα λαδιού σαν φιλμ. Αυτό το κάνω μετά από κάθε χρήση του όπλου. Πριν την αποθήκευση λύνω τα μεταλλικά από τα ξύλινα μέρη του όπλου και στα μεταλλικά τα καθαρίζω και κάνω ένα μπανάκι με wd40 έπειτα το σκουπίζω και κάνω ξανά ότι και παραπάνω αλλά αυτή τη φορά αφήνω πολύ πιο χοντρό φιλμ λαδιού (πάντα με λάδι ιδανικό για όλα τα υλικά του όπλου πχ. Ballistol) σε όλα τα μέρη για να διατηρηθεί το λάδι στο όπλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι που θα ήθελα να πω σχετικά με το wd40 μιας και διαβάζω διάφορα είναι ότι είναι καθαριστικό, υδροαπωθητικό , αντισκουριακό και λιπαντικό. Απλά είναι υπερβολικά λεπτό για να μπορεί να διεισδύει και να εισχωρεί σε δύσκολα σημεία όπως πχ στα σπειρώματα σκουριασμένων βιδών κλπ για αυτό και στεγνώνει σχετικά γρήγορα και δεν λιπαίνει τόσο καλά όσο πιο σκληρά λάδια. Και λόγο ότι έχει την ιδιότητα να διεισδύει ειναι πάρα πολύ καλό για τον καθαρισμό των μετάλλων σε δύσκολα σημεία (πχ για μηχανισμό σκανδάλης σε αυτογεμή που δεν ειναι τόσο απλά να λυθούν) . Οπότε αν κάποιος δεν βρίσκει κατι πιο ειδικό για όπλα μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιήσει και το wd40. Μια χαρά δουλειά θα κάνει.

Τέλος προσωπικά δεν χρησιμοποιώ βαριά καθαριστικά όπως αυτά που περιέχουν νίτρο ή αλοιφές για γυάλισμα γιατί φοβάμαι μην έχουν κάποιο χημικό διαβρωτικό για τα μέταλλα που αν δεν καθαριστεί και αφαιρεθεί πάρα πολύ καλά ίσως μακροχρόνια προκαλέσει πρόωρη φθορά του όπλου. Απλό βιολογικό λάδι τριπλης δράσης όπως πχ Ballistol που είναι το αγαπημένο μου και απλά επειμένω λίγο παραπάνω στο καθάρισμα.

Back