Ορτύκια

Όλος ο Οκτώβρης έχει μεγάλες κοιλίες... Σίγουρα θα κάνει 1-2 μεγάλα περάσματα, ίσως κ πάρα πολύ μεγάλα, αλλά έχει κ μεγάλα κενα... Ο Σεπτέμβρης σε γενικές γραμμές δίνει μικρότερα πέρασματα, εκτός φυσικά κ εξαιρέσεων, αλλά με πιο συχνή ροή κ μικρότερα κενά... Στη Μάνη τουλάχιστον...
απο κυριακή γυριζει σε βοριαδες και γεμίζει και το φεγγαρι
οποτε εσω ετοιμοι

Πιστεύω ότι εχει πουλιά πισω αρκετά για το συγκεκριμένο μέρος εχω τύχει πριν από 2 χρονια προς το τέλος Οκτώβρη να εχει ορτύκια τσίχλες και να δω και φάσες.
Και τουρλίδές όλα μαζί και μπορεί και αγριπεριστερα

Last edited:
Και τουρλίδές όλα μαζί και μπορεί και αγριπεριστερα
Γιάννη εάν έχεις κάποια φωτογραφία από αυτά που λέτε στη Μάνη τουρλιδες θέλω να δω ποια λέτε, γιατί εμείς στην Σαντορίνη λέγαμε κάποια μεγάλα πουλιά που δεν μπορώ να βρω ποια είναι

Γιάννη εάν έχεις κάποια φωτογραφία από αυτά που λέτε στη Μάνη τουρλιδες θέλω να δω ποια λέτε, γιατί εμείς στην Σαντορίνη λέγαμε κάποια μεγάλα πουλιά που δεν μπορώ να βρω ποια είναι
Μήπως είναι η τρίγωνο σουτρες η όπως τα λέμε εμείς εδώ νυχτοκορακες. Φέτος δεν τους άκουσα καθόλου.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=πετροτουρλιδα

Αυτά λες ... περνούσαν και από εδώ πολλά πριν μερικά χρόνια τέτοια εποχή, τα τελευταία χρόνια άφαντα ...

Αυτά λέω εγώ κ αυτά έχω δει κ στη Μάνη κ φαντάζομαι εννοεί κ ο Γιάννης... Αν κ επειδή αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά είδη, ποικίλουν οι χαρακτηρισμοί κ το είδος που αναφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κ από περιοχή σε περιοχή...

Γκρίζα μεγάλα πουλιά με μεγάλο καμπύλο ράμφος που όταν πετούν βγάζουν χαρακτηριστική κραυγή.Στη Θεσσαλονίκη τα λέμε τουρλιά ή τουρλίδες.Δυστυχώς δεν έχω φωτό...Υ.Γ. Ο αδερφός της γιαγιάς μου (κυνηγός) έλεγε ότι είναι ''καθαρά και νόστιμα πουλιά!''.Αναφέρονταν βέβαια στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60...

Αυτά λέω εγώ κ αυτά έχω δει κ στη Μάνη κ φαντάζομαι εννοεί κ ο Γιάννης... Αν κ επειδή αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά είδη, ποικίλουν οι χαρακτηρισμοί κ το είδος που αναφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κ από περιοχή σε περιοχή...
Γεια σου Άρη με τις φωτογραφιάρες σου !!!
Αυτές πράγματι τις λέμε και εμείς τουρλίδες, αλλά στα περάσματα των ορτυκιών πολύ συχνά στους ίδιους τόπους (κάβους όχι βάλτους) σηκώναμε πετροτουρλίδες και νομίζω πως ο Σταύρος αυτές θα εννοεί ...

Γεια σου Άρη με τις φωτογραφιάρες σου !!!
Αυτές πράγματι τις λέμε και εμείς τουρλίδες, αλλά στα περάσματα των ορτυκιών πολύ συχνά στους ίδιους τόπους (κάβους όχι βάλτους) σηκώναμε πετροτουρλίδες και νομίζω πως ο Σταύρος αυτές θα εννοεί ...
Κ εμείς παλιά σηκώναμε τέτοια εποχή πετροτουρλιδες, τώρα πολύ σπάνια βλέπω...
Τη φωτογραφία την έβαλα για την αναφορά του Γιάννη για τη Μάνη, ο Σταύρος ίσως αναφέρεται σε αυτές που λες κ εσύ...
Στην εποχή των περασμάτων πιάνουν πολύ οι Τουρλίδες το ακροθαλασσι, στη Μάνη έχω σηκώσει 2-3 φορές αν κ γενικά θέλουν λάσπη κ νερό...

Τη φωτογραφία την έβαλα για την αναφορά του Γιάννη για τη Μάνη, ο Σταύρος ίσως αναφέρεται σε αυτές που λες κ εσύ...
Στην εποχή των περασμάτων πιάνουν πολύ οι Τουρλίδες το ακροθαλασσι, στη Μάνη έχω σηκώσει 2-3 φορές αν κ γενικά θέλουν λάσπη κ νερό...
Ναι έτσι ακριβώς, θα μας πει ο Σταύρος τι έβλεπε
Ξέρεις τι άλλο σηκώναμε μαζί με τα ορτύκια που τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει, τις "ορτυκομάνες"
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ορτυκομάνες
Μερικοί μάλιστα τις μπέρδευαν με ορτύκια !

Ναι έτσι ακριβώς, θα μας πει ο Σταύρος τι έβλεπε
Ξέρεις τι άλλο σηκώναμε μαζί με τα ορτύκια που τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει, τις "ορτυκομάνες"
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ορτυκομάνες
Μερικοί μάλιστα τις μπέρδευαν με ορτύκια !
Λέγεται ότι η ορτυκομανα ή ορτυκοσουρτης είναι ο οδηγός των περασμάτων..... έχω σηκώσει αρκετές φορές σε μέρη όπου συγκεντρώνονται,(υψώματα, κορυφές κτλ), τα ορτύκια για να μετακινηθούν......

Last edited:
Λέγεται ότι οι ορτυκομανα ή ορτυκοσουρτης είναι ο οδηγός των περασμάτων..... έχω σηκώσει αρκετές φορές σε μέρη όπου συγκεντρώνονται,(υψώματα, κορυφές κτλ), τα ορτύκια για να μετακινηθούν......
Αυτό δεν το γνωρίζω, εμείς (αν λέμε το ίδιο πουλί) το βρίσκουμε σπάνια, κυνηγώντας ορτύκια και είναι λίγο μεγαλύτερο από ορτύκι και με παρόμοιο χρώμα, φυσικά έχει διαφορετική μύτη, πόδια κ.λ.π.

Μίλησα πριν με τον πατέρα μου και μου είπε ότι ήταν στα χρώματα του ορτυκιού και κατέληξα ότι είναι αυτό το πουλί, αυτό που με προβληματίζει ήταν το μέγεθος γιατί εγώ το θυμάμαι αρκετά μεγάλο και γενικά έπεφτε εύκολα
Τουρλιτης το όνομα του
Ευχαριστώ όλους

Ακριβώς πετροτουρλιδες τον Οκτώβρη περνούν συνήθως ,φόλα και σήμερα πάλι

Άρη δεν έχουν τέτοια μύτη.η σωστή φωτό είναι η παρακάτω .

Attachments

• Screenshot_2024-10-09-09-45-37-458.jpg
    Screenshot_2024-10-09-09-45-37-458.jpg
    102,9 KB · Προβολές: 22
Καλημέρα σε όλους η σημερινή μέρα κύλησε πολύ όμορφα καθώς στο πρώτο 25 λεπτό είχα δύο συναντήσεις και μπήκε η μικρή και στις 2 φάσεις συννενοντας στην μεγάλη σκύλα συνολικά στη. Επόμενη ώρα είχα ακόμα 6 συναντήσεις στις δύο αστόχησα και τα άλλα δύο τα πίεσε η σκύλα παραπάνω και δεν τα τουφεκισα
Screenshot_2024-10-09-09-40-21-007_com.miui.gallery-edit.jpg

Back