Παλιά φυσίγγια

Ισως να προοριζοταν και για εξαγωγη, οι ιντσες σαν μοναδα μετρησης συνηθιζονται στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου. Δες επισης οτι αναφερει το βαρος γομωσης σε ουγγιες και οχι γραμμαρια, οπως θα περιμενε κανεις απο ενα Αγγλικο φυσιγγι

οι ιντσες σαν μοναδα μετρησης συνηθιζονται στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου.
Και στην Αγγλια μοναδες μετρησης μηκους ειναι οι ιντζες τα ποδια και οι γιαρδες, δεν χρησιμοποιουν το μετρικο συστημα. Μοναδες βαρους εχουν τις ουγγιες και τις λιμπρες. Οι 3" ειναι 76,2 mm ακριβως

Και στην Αγγλια μοναδες μετρησης μηκους ειναι οι ιντζες τα ποδια και οι γιαρδες, δεν χρησιμοποιουν το μετρικο συστημα. Μοναδες βαρους εχουν τις ουγγιες και τις λιμπρες. Οι 3" ειναι 76,2 mm ακριβως
Σωστά Τάκη, 3•25,4=76,2mm
Όλοι βέβαια το ξέρουν σαν 76άρι, αλλά μου φαίνεται περίεργο να μη το πρόσεξαν τόσο πολύ!

Σωστά Τάκη, 3•25,4=76,2mm
Όλοι βέβαια το ξέρουν σαν 76άρι, αλλά μου φαίνεται περίεργο να μη το πρόσεξαν τόσο πολύ!
Ετσι ειναι ολοι σαν 76 το αναφερουν, οπως αλλωστε και τις θαλαμες στα οπλα. Ολοι οι κατασκευαστες 3"- 76mm γραφουν και οχι 76,2. Βεβαια και τα 75mm τρεις ιντζες θαλαμη χρειαζονται αλλα και γω πρωτη φορα το βλεπω αυτο να γραφεται ετσι

Ολα τα καψυλια εχουν παντα κατι να κλεινει την οπη και να προστατευει το μιγμα. Αλλα εχουν βερνικι και αλλα καποιο χαρτακι. Συνηθως ειναι χρωματιστα και τα διαφορετικα χρωματα δηλωνουν την ισχυ του καψυλιου. Στα συγχρονα καψυλια απο οσο ξερω μονο η cheddite χρησιμοποιει βερνικι, οι αλλες εταιριες χαρτακι, τουλαχιστον τα ευρωπαικα που χρησιμοποιω εγω

Λοιπον, ειναι καψουλι fiocchi τυπου DFS 57. Eβγαινε σε 3 τυπους, το DFS 464 με κιτρινο βερνικι, ισχυρου τυπου, το DFS 463 με διαφανο βερνικι, μεσαιου τυπου, και το DFS 359 με πρασινο βερνικι ασθενους τυπου. Η διαμετρος του ηταν οντως 5.8mm και το χρωμα τους χρυσαφι με ασημι το εσωτερικο

Εγώ δεν έκανα ποτέ συλλογή φυσιγγίων και δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο να παρουσιάσω, αλλά προ καιρού βρήκα σε μια κούτα τα παρακάτω, απομεινάρια από τις "παλιές καλές εποχές" στο σκοπευτήριο. Δεν τα λες και ιδιαίτερα παλιά, αλλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ...
20160818_184929.jpg

20160818_185823.jpg

20160818_185327.jpg

Οι ιδιαιτερότητες που προανέφερα είναι
1) το 8άστερο κλείσιμο, κάτι που δεν συνηθιζόταν και πολύ σε εργοστασιακά (ευρωπαϊκά) φυσίγγια ...
20160818_185658.jpg

... και 2) το ότι έχουν σε κάλυκα NOBELSPORT ... καψούλι FIOCCHI (προφανώς 616) !!! Παλιότερα κάπου στις πρώτες σελίδες αυτού του τόπικ είχα αναφέρει ότι είχα συναντήσει το ίδιο πράγμα σε άλλο φυσίγγι, πρέπει να ήταν της ίδιας περίπου εποχής, το Maionchi Percorso di Caccia, είχα βάλει και φωτό από "σφαγμένο" φυσίγγι. Τώρα μόνο πρόσεξα το ίδιο και σε αυτά εδώ (προ λίγου που τα φωτογράφιζα). Δεν "έσφαξα" για να το επιβεβαιώσω 100% γιατί έχω μόνο 2, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κεντρικό τμήμα του καψουλιού είναι εντελώς επίπεδο, χαρακτηριστικό των Fiocchi εν αντιθέσει με το κυρτό - θολωτό των καψουλιών της Nobelsport (Martignoni).
20160818_185540.jpg

Ούτε παλιά είχα σφάξει κανένα, την εποχή που έριχνα τα συγκεκριμένα δεν είχα τη συνήθεια να "σφάζω" και να εξετάζω ότι φυσίγγι έπεφτε στα χέρια μου. Αυτό το χούι το απόκτησα αργότερα, όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ιδιογόμωση ... .yel.
Το μόνο που ξέραμε από τότε ήταν ότι είχαν τον διάσημο συγκεντρωτήρα "αποσπώμενου πάτου" πατέντα της MAIONCHI ...
20160818_190934.jpg

Δεν διακρίνεται καλά, αλλά φαίνεται ότι είναι μονοκόμματος σωλήνας και όχι με το ενδιάμεσο "αμορτισέρ" των κλασικών συγκεντρωτήρων ....

Εγώ δεν έκανα ποτέ συλλογή φυσιγγίων και δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο να παρουσιάσω, αλλά προ καιρού βρήκα σε μια κούτα τα παρακάτω, απομεινάρια από τις "παλιές καλές εποχές" στο σκοπευτήριο. Δεν τα λες και ιδιαίτερα παλιά, αλλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ...
20160818_184929.jpg

20160818_185823.jpg

20160818_185327.jpg

Οι ιδιαιτερότητες που προανέφερα είναι
1) το 8άστερο κλείσιμο, κάτι που δεν συνηθιζόταν και πολύ σε εργοστασιακά (ευρωπαϊκά) φυσίγγια ...
20160818_185658.jpg

... και 2) το ότι έχουν σε κάλυκα NOBELSPORT ... καψούλι FIOCCHI (προφανώς 616) !!! Παλιότερα κάπου στις πρώτες σελίδες αυτού του τόπικ είχα αναφέρει ότι είχα συναντήσει το ίδιο πράγμα σε άλλο φυσίγγι, πρέπει να ήταν της ίδιας περίπου εποχής, το Maionchi Percorso di Caccia, είχα βάλει και φωτό από "σφαγμένο" φυσίγγι. Τώρα μόνο πρόσεξα το ίδιο και σε αυτά εδώ (προ λίγου που τα φωτογράφιζα). Δεν "έσφαξα" για να το επιβεβαιώσω 100% γιατί έχω μόνο 2, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κεντρικό τμήμα του καψουλιού είναι εντελώς επίπεδο, χαρακτηριστικό των Fiocchi εν αντιθέσει με το κυρτό - θολωτό των καψουλιών της Nobelsport (Martignoni).
20160818_185540.jpg

Ούτε παλιά είχα σφάξει κανένα, την εποχή που έριχνα τα συγκεκριμένα δεν είχα τη συνήθεια να "σφάζω" και να εξετάζω ότι φυσίγγι έπεφτε στα χέρια μου. Αυτό το χούι το απόκτησα αργότερα, όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ιδιογόμωση ... .yel.
Το μόνο που ξέραμε από τότε ήταν ότι είχαν τον διάσημο συγκεντρωτήρα "αποσπώμενου πάτου" πατέντα της MAIONCHI ...
20160818_190934.jpg

Δεν διακρίνεται καλά, αλλά φαίνεται ότι είναι μονοκόμματος σωλήνας και όχι με το ενδιάμεσο "αμορτισέρ" των κλασικών συγκεντρωτήρων ....
Φίλε Στέλιο μια άλλη ιδιαιτερότητα, κατά τη γνώμη μου, είναι και το ότι στη βάση του πάφυλα αναγράφουν NOBEL SPORT και στο πλαστικό MAIONCHI.

Στελιο,μην παιρνεις κι ορκο οτι ειναι FIOCCHI.xm..Θυμαμαι παλιες παρτιδες καψυλιων της NOBEL,που δεν ειχαν το χαρακτηριστικο μπομπε σχημα.Η MAIONCHI γεμιζε απο παλια σε καλυκα NOBEL SPORT,Γιωργο.Οσο για το βερνικι η το χαρτακι,Τακη,(εκανα και ριμα:))τελευταια εβαλε φωτο,νομιζω ο Βικτωρας, τα τσεχοσλοβακικα SBP που ειναι "ακαλυπτα".Με την ευκαιρια να πω οτι ειναι παρα πολυ σταθερο καψυλι και εκαιγε εξαιρετικα οτι πυριτιδα και να δοκιμαζα.Ταλαιπωρια ομως η σταθερη τοποθετηση του στους καλυκες!Λωριδιτσες χαρτοταινιας,μανο για τα νυχια και.....υπομονηηη!Συγχωρεστε με για τη γενικη απαντηση!Ειπα να γλυτωσω τις παραθεσεις.sarcastic.

Back