Πλαγιόκαννο

Πάντως επειδή μιλάμε για το ROBUST 222 (το όπλο του πατέρα μου από το 1978 και το όπλο το οποίο με έκανε κυνηγό) στο παραπάνω post γιαυτο μιλούσα οτι δεν έπαιρνε αναγομωμένους κάλυκες, που πριν είχαν ριχτεί από άλλο όπλο, χωρίς προηγουμένος να καλιμπραριστούν, ούτε καν απο ένα ακριβώς ίδιο μοντέλο ενός θείου μου.

Σημερα το πρωι εριξα μια 50αρια φυσιγγια με τι robust. Μαλλον ηταν καποιο σκουπιδακι γιατι δεν μου μαγκωσε ουτε μια φορα η πεταλουδα. Ομως μετα απο την συμβουλη του Βικτωρ εριξα μια ματια στους καλυκες (δεν καταφερα να βγαλω φωτο)και 8στους 10 ειναι φουσκωμενοι στο σημειο των εξολκεων. Απο τι προκαλειτε αυτο;
Bob Brister, Shotguning the art and the science.Αγορασμένο από Google library και αξίζει τα λεφτά του.
Ο καταπληκτικός αυτός σκοπευτής στο ανωτέρω βιβλίο του γράφει σε ενα σημείο ότι το πρώτο πράγμα που ελέγχει στις πιο πολλές δυσλειτουργιες των οπλων είναι η καθαριότητα της θαλαμης.!!! Πολλές θαλαμες έχουν στενή και περίεργη κατασκευή και μόλις λερωθουν από καταλοιπα, με συγκεκριμένα φυσιγγια προκαλούν προβλήματα. Συνιστά προσεκτικο τριψιμο με ψιλο ατσαλομαλλο και γυαλισμα με κρέμα πχ brasso. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι καραμπίνες (προφανώς γιατί αλλάζει ο χρονισμος του οπλου).

Last edited:
Είχα μια σακούλα με κάλυκες από την περσινή σεζόν πάνω από 100. Μάρκες κατά 80% Nobel και οι υπόλοιποι διάσπαρτοι cheddite winchester clever κανένας δεν ήταν φουσκωμένος σαν μισοφέγγαρο στους εξωλκείς.
Σε πολλούς μπορούσες να διακρίνεις το "φούσκωμα" αλλά ήταν ομοιόμορφο σε όλη την περίμετρο του πάφιλα.

Μια φωτο απο περυσινο κυνηγι ορτυκιου μαζι με τον αδελφο μου..το πλαγιο που εχει και φενετε στη φωτο,δεν το αποχωριζετε ποτε..ακομα και sporting με αυτο ριχνει..επιμενει παντα παραδοσιακα..απο 15 χρ μου ελεγε,εγω καραμπινα δεν θα πιασω ποτε στα χερια μου..Διονυση ακολουθω την μεθοδο σου στο ανέβασμα φωτο.σε ευχαριστω ειναι οντως πανευκολη.

dzDNUb2.jpg

Last edited:
Μια φωτο απο περυσινο κυνηγι ορτυκιου μαζι με τον αδελφο μου..το πλαγιο που εχει και φενετε στη φωτο,δεν το αποχωριζετε ποτε..ακομα και sporting με αυτο ριχνει..επιμενει παντα παραδοσιακα..απο 15 χρ μου ελεγε,εγω καραμπινα δεν θα πιασω ποτε στα χερια μου..Διονυση ακολουθω την μεθοδο σου στο ανέβασμα φωτο.σε ευχαριστω ειναι οντως πανευκολη.

dzDNUb2.jpg
Γιαννη δώσε τα συγχαρητήρια στον αδελφό σου από μένα για τις επιλογές του...well done. ΥΓ Μου θύμισες έναν πολύ καλό μου φιλο,Που από μικρό παιδί τον θυμαμε με το πλαγιοκαννο στα χέρια..Και τώρα στα 35 του αν του δώσεις καραμπίνα δεν ξέρει πως γεμίζει.Στο λέω με μεγάλη σιγουριά..

Τάσο ο αδελφός μου ξεκίνησε με ενα beretta 686 special 4 και 2 άστρα στάνταρ τσοκ...με αυτο ρίχναμε και οι δυο,οταν είμαστε μικροί καθώς είχαμε ενα οπλο... Σε αυτο το οπλο μάθαμε να ρίχνουμε..Μετα πηρε το beretta 471 silver hawk της φωτο...του αρέσουν το ιδιο ολα τα δίκαννα..αλλα το πλάγιο εχει αλλη χάρη...αν ήταν και δισκανδαλο θα ήταν ακόμα καλύτερο...

Βαρος 3250..66 ποντους κανη...αλλα καταπληκτικό ζύγισμα...απο λάκτισμα,μια χαρα ειναι,αλλα εχει γινει πολυ προσεκτική δουλεια στην κανη του όπλου απο οτι εχω διαβασει..εξάλλου πανω απο 32 γρ δεν βάζει πουθενά,εκτός στο λαγό που βάζει τα federal hi brass 35,5 gr,τα οποία όμως ειναι οτι πιο μαλακό υπαρχει σε αυτα τα γραμμάρια....βγάζουν κάτω απο 600bar..δες εδω...

http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=971

Πολύ ωραίο όπλο το 471 του αδερφού σου Γιάννη, με πολυ ωραίο ''γλυκό'' χρώμα στα ξύλα. Είχα πιάσει στα χέρια μου πριν 12-13 χρόνια στην Κέρκυρα ένα 470 δισκάνδαλο, σχεδόν ίδιο εμφανισιακά με του αδερφού σου με ελαφρα πιο λιτό σκάλισμα απ' ότι θυμάμαι, με 66 εκ κάννες, σταθερά τσοκ 4&2, μακριά σκανδαλοθήκη και πολύ ωραίο ζύγισμα, ήταν, αν θυμάμαι καλά, λίγο πιο ελαφρύ γύρω στα 3050γρ.
Προσωπικά θεωρώ τα μοντέλα 626, 470 και 471 την κορυφαία σειρά πλαγιόκαννων με μισές φωτιές της BERETTA, και μηχανικά, τουλάχιστο, ανώτερα απο το καινούργιο 486

Καλημερα! Ειναι πολυ καλο οπλο αλλα εγω θα το επαιρνα με 71 ποντους δισκανδαλο.αλλα πλεον ειναι δυσευρετα,τα δισκανδαλα,και ειναι ενα θεμα να το συνηθισεις αν μια ζωη ριχνεις με μονοσκανδαλο..ηθελε και αγγλε κοντακι και το βγαζει μονο σε 66 ποντους..αλλα δισκανδαλο εστω και 66 θα ηταν αλλο οπλο,και εμφανησιακα και λειτουργικα..το ατιμο ομως εχεις ριγα τυπου churchill που στενευει σταδιακα,νομιζω ξεκιναει απο 8mm και γινετε 6mm πραγμα που σου δινει καλυτερη ακριβεια σκοπευσης,σαν να ριχνεις με πιο μακρυκαννο οπλο..

Last edited:
Ένα 66 αρι 471 μου πουλαγε γνωστός μου ατουφεκιστο δύο χιλιάρικα,πολύ ωραία ξυλα, αγγλε, 4-2,μονοσκανδαλο. Αλλά το κοντακι του πολύ κοντό και η σκοπευτικη του γραμμή αλλού για αλλού. Ήθελε δηλαδή τουλάχιστον καινούργιο κοντάκι και γιαυτό απορρίφθηκε.Κρίμα.
Αν ήταν 71 εκ και με τσοκακια θα το ξανασκεφτομουν.

Ενα πλεονεκτημα που εχουν τα πλαγιοκαννα σε σχεση με τα αλληλεπιθετα ειναι οτι γεμιζεις πιο γρηγορα!! Δεν θα ξεχασω ενω ειχαμε κατσει σε καρτερι για λαγο,ακουω 4 τουφεκιες σαν να ηταν απο αυτογεμες,παρα πολυ γρηγορα..ηταν ο αδελφος μου με το πλαγιοκαννο του ριχνει δυο και πεφτει ζωντανος και μετα καπακι αλλες δυο φοβερα γρηγορα..βεβαια ειναι εξειδικευμενος σε τετοια γεμισματα γιατι ριχνει παντα με δικανα.. Εχει και τα καταλληλα εργαλεια βεβαια για γρηγορο γεμισμα οπως το γιλεκο της φωτο(Columbia)που εχει θηκες και τραβωντας το φυσιγγι πεφτει το αλλο.. για την Ιστορια εκεινος ο λαγος επεσε 53 μετρα..πηγαμε μετα και μετρησαμε με κορδελα καθως ηταν 2 χιλιομετρα απο το σπιτι..ηταν τυχη σιγουρα..αλλα κατι εκανε και η κανη του πλαγιου...εδω ειναι ο μαγκας σε περυσινη φωτο,με το πλαγιο και το Columbia αυτοματου γεμισματος..
QoEjQo8.jpg

Αν διαλεξεις ενα οπλο απο γνωστη μαρκα κατασκευαστη, το μονοσκανδαλο δεν εχει ουσιαστικα θεμα αξιοπιστιας. Εχοντας δουλεψει και τα 2 ειδη, εχω συναντησει προβληματα και στα 2, τοσο λιγες φορες ομως που πραγματικα να μην ειναι αξια λογου. Ας αφησουμε στην ακρη το δικο μου, τα χρονια που παω σκοπευτηριο εχοντας δει αρκετα οπλα να ριχνουν, οι φορες που δεν πυροδοτησε μια κανη ειναι πραγματικα μετρημενες στα δακτυλα του ενος χεριου. Και μιλαμε για οπλα καθε λογης, απο φτηνα εως αρκετα ακριβα.

Κατα τ'αλλα συμφωνω με τον Σαραντο, η αμεση εναλλαγη τσοκαρισματος με το δισκανδαλο ειναι το μεγαλο του πλεονεκτημα.

Το χειρότερο που μπορει να συμβεί ειναι η διπλοτουφεκια στα μονοσκανδαλα.Δεν έχει τύχει να ρίξω με πλάγιο μονοσκανδαλο ποτε..Πάντως καλό ειναι φθηνά δίκαννα ανεξαρτητου μάρκας να αποφεύγονται αν ειναι μονοσκανδαλα..Σε παλιο μοντελο betinsoli ο κατοχος του μου ειχε πει οτι διπλοτουφεκαει..Φίλος πήρε το ποζε μπαικαλ 27 μονοσκανδαλο (παρά την προτροπή μου για διακανδαλο)Και όταν ρίξει μια Βολή οι εξολκεις του πετάνε κ τα δυο φυσιγγια.Για να φθηνό ποζε μονοσκανδαλο που δεν έχω ακούσει κανένα πρόβλημα ως τωρα απο δυο κατόχους του..ειναι το Toz 120..Άλλος ένας ρώσος "σύντροφος"με φήμη ισάξια των μπαικαλ.
Όμως εδω βλέπουμε οτι και η χρηματική αξία καμία φορά δεν λέει κάτι...
Τα αναφέρω σαν παραδείγματα μονοσκανδαλων όπλων άσχετα αν μιλάω για ποζε..

Τα ΤΟΖ νομίζω είναι ανώτερα των Baikal και ας πουλιούνται σε παραπλήσιες τιμές... Εγώ το δίκαννο το θέλω δισκάνδαλο, κυρίως για οπτικούς λόγους, με ξενερώνει απίστευτα η μία σκανδάλη μου φαίνεται πολύ περίεργο σαν να του λείπει κάτι (σα σακάτικο πραγματικά...)
Δίκαννο=δισκάνδαλο=κλασικό και παραδοσιακό...
Τα ποζέ από την άλλη δε με χαλάνε τόσο που είναι κυρίως μονοσκάνδαλα, αλλά το πλάγιο είναι ιερό...
Συν βέβαια τα θέματα αξιοπιστίας που λέτε, δισκάνδαλο και απλοί εξολκείς ο πιο απλός μηχανισμός και πιο ανθεκτικός...

Ενα πλεονεκτημα που εχουν τα πλαγιοκαννα σε σχεση με τα αλληλεπιθετα ειναι οτι γεμιζεις πιο γρηγορα!! Δεν θα ξεχασω ενω ειχαμε κατσει σε καρτερι για λαγο,ακουω 4 τουφεκιες σαν να ηταν απο αυτογεμες,παρα πολυ γρηγορα..ηταν ο αδελφος μου με το πλαγιοκαννο του ριχνει δυο και πεφτει ζωντανος και μετα καπακι αλλες δυο φοβερα γρηγορα..βεβαια ειναι εξειδικευμενος σε τετοια γεμισματα γιατι ριχνει παντα με δικανα.. Εχει και τα καταλληλα εργαλεια βεβαια για γρηγορο γεμισμα οπως το γιλεκο της φωτο(Columbia)που εχει θηκες και τραβωντας το φυσιγγι πεφτει το αλλο.. για την Ιστορια εκεινος ο λαγος επεσε 53 μετρα..πηγαμε μετα και μετρησαμε με κορδελα καθως ηταν 2 χιλιομετρα απο το σπιτι..ηταν τυχη σιγουρα..αλλα κατι εκανε και η κανη του πλαγιου...εδω ειναι ο μαγκας σε περυσινη φωτο,με το πλαγιο και το Columbia αυτοματου γεμισματος..
QoEjQo8.jpg
Γιαννη το φυσίγγι με την μακρινη τουφεκια ήταν το coturnice?

Τα ΤΟΖ νομίζω είναι ανώτερα των Baikal και ας πουλιούνται σε παραπλήσιες τιμές... Εγώ το δίκαννο το θέλω δισκάνδαλο, κυρίως για οπτικούς λόγους, με ξενερώνει απίστευτα η μία σκανδάλη μου φαίνεται πολύ περίεργο σαν να του λείπει κάτι (σα σακάτικο πραγματικά...)
Δίκαννο=δισκάνδαλο=κλασικό και παραδοσιακό...
Τα ποζέ από την άλλη δε με χαλάνε τόσο που είναι κυρίως μονοσκάνδαλα, αλλά το πλάγιο είναι ιερό...
Συν βέβαια τα θέματα αξιοπιστίας που λέτε, δισκάνδαλο και απλοί εξολκείς ο πιο απλός μηχανισμός και πιο ανθεκτικός...

Baikal δισκανδαλο και απλοι εξωλκεις, μου σπαει εν μεσω καρτεριου η αυτοματη ασφαλεια. Εριχνε την πρωτη και μετα επεφτε η ασφαλεια και επρεπε να την απενεργοποιεις. Σαν να μην εφτανε αυτο, ηταν η πρωτη τουφεκια της μερας, σε μερα που πραγματικα ειχε για να κανεις πολλα πουλια. Φυσιγγια 32 γρ, ΑΖ20

Back