Αναξιόπιστο το MP5 για τη δουλειά που σχεδιάστηκε;
Έχω ρίξει με κάποιο που μετρούσε εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια (κυριολεκτικά) και δούλευε άψογα, σαν καινούριο.
Τα περισσότερα ημιαυτόματα και αυτόματα όπλα σχεδιάστηκαν, κατά βάση, για στρατιωτική χρήση, όσον αφορά τουλάχιστον το μηχανισμό λειτουργίας τους. Η "μεταμόρφωσή" τους για πολιτική χρήση δεν το αναιρεί αυτό.
Όπως σημείωσα και πιο πάνω, δεν έχω ιδία εμπειρία με το συγκεκριμένο όπλο αν και πολύ θα' θελα, κι αυτά που μου δημιουργούν τις σκέψεις που ανέφερα νωρίτερα βασίζονται σε μαρτυρίες δύο ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν / χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, αλλά και σε ψάξιμο στο διαδίκτυο...
Επίσης, γνωρίζουμε το όπλο με το οποίο έριχνες ; ποιες και πόσες αλλαγές ανταλλακτικών είχαν γίνει μέχρι να το χρησιμοποιήσεις - εκτός κι αν είναι δικό σου και το γνωρίζεις καλά ;
Ένα βασικό που είχα ακούσει πχ, είναι ότι καταστρέφεται (catastrophic failure) η κάννη μετά από μερικές εκατοντάδες ριπές ... θα μου πεις "μα εμείς μιλούμε για πολιτική χρήση, τι ριπές μου γράφεις" και θα έχεις δίκιο, αλλά δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου, ιδίως όταν σκέφτομαι που να επενδύσω το μικρό μπάτζετ μου για ένα σκοπευτικό pcc και που θα ρίχνει εκατοντάδες σφαίρες κάθε βδομάδα στην προπόνηση ...
Τα aftermarket αξεσουάρ τα κατασκευάζουν, συνήθως άλλοι (μικρότεροι) κατασκευαστές, κατά βάση στην Αμερική αφού άλλωστε από εκεί ξεκινάνε όλα, όταν υπάρχει και το κατάλληλο αγοραστικό ενδιαφέρον, φυσικά. Και η μόδα. Κάποτε ήταν τα πιστόλια . Μετά τα λειόκανα. Μετά τα τύπου Μ16 και τελευταία τα PCC. Το να "γεμίσεις" ένα όπλο με ράγες picatinny, προσωπικά δεν το θεωρώ αναβάθμιση.
Aναβάθμιση, κατά την άποψή μου, είναι να πάρεις κάτι αναξιόπιστο (Μ16) και να το μετατρέψεις σε αξιόπιστο (ΗΚ416).
Συμφωνώ για τις πικατίνυ και τα κρεμαστάρια τους ... είναι καλές και κυρίως εντυπωσιακές για τις ταινίες ... συμφωνώ και για την υπόδειξη (Μ16 -> ΗΚ416) ...
Μιλώντας για αναβαθμίσεις, φαντάζομαι κατάλαβες πως εννοώ κατά βάση τις σκοπευτικές (σκανδάλες, πιστόνια, λαβές, κλπ) και όχι τις σουρλουλούδικες ...
Για να κλείσω τη σκέψη μου, να αναφέρω ένα παράδειγμα που νομίζω το έχω κάνει ήδη και στο νήμα της πρακτικής...
Η Μπερέτα έβγαλε προ 2 ετών (αν θυμάμαι καλα) το καθαρά σκοπευτικο 92Χ performance για να ανταγωνιστεί στη ίδια τιμή όπλα σαν τα cz ts2, shadow 2, adc 2011, stacato κλπ. Τα κατάφερε; όχι, γιατί δεν εξέλιξε τη μπερετα 92 - που είναι 50 χρονών πιστόλι, αλλά άλλαξε κάποια βασικά -και μη- μέρη της και ουσιαστικά είναι το ίδιο όπλο ... αποτέλεσμα; μια κουδουνίστρα 1700+ ευρώ... Απ' την άλλη η Σεζέ, δες πόση ομοιότητα -ή μη- έχουν το 1ο cz75 του 1975 με το ΤS2 ... άλλα όπλα. Αυτή μάλιστα, είναι εξέλιξη για σκοπευτική χρήση! Τα πάντα διαφορετικά, άλλο όπλο (και κάννη με άτυπη
εγγύηση 300000 σφαιρών σκοπευτικής χρήσης) ...
...και αυτό μου δίνει πάτημα να κλείσω τις σκέψεις μου ως εξής:
προσωπικά (που λέει και η φωνάρα της Ελένης Δήμου), δεν κοιτώ - προς το παρόν - "πολιτικά" όπλα που εξελίχθηκαν από "πολεμικά¨, εκτός κι αν είναι συναγωνίσιμα στο αθλητικό πεδίο ... Μακάρι να είχα το μπάτζετ να κάνω συλλογή με τις οπλάρες που μου αρέσουν - και το Μ5, είναι στα τοπ 20 μου ! ... Όμως με ενδιαφέρει η πλατφόρμα που κοιτάω να είναι όσο το δυνατόν καθαρά "σκοπευτική", γιατί είναι αυτή που μπορώ να χρησιμοποιήσω και να με βοηθήσει να εξελιχθώ σαν αθλητής ... και από θέμα δυνατοτήτων, αλλά και αξιοπιστίας - που είναι σημαντικότατη στους αγώνες (εκτός κι αν έχεις το μπάτζετ να έχεις δύο ίδια όπλα, για το όταν θα μπαίνει το ένα στο συνεργείο) ...