Σουγιάδες και Μαχαίρια

Eκανα και εγώ μια αγορά δώρο στον εαυτό μου για τα 100 σχεδόν κεντρώματα που κατάφερα φέτος... Το περασα και μερικές φορές από πέτρα νερού 1000 και μετά 3000 και είναι όπως το θέλω σε κόψη και οψη...
View attachment 49471

Δεν νομίζω να το χρησιμοποιήσω όμως ποτέ, θα συνεχίσω με το κουζινομαχαιρακι μου όπως τόσα χρόνια... έχει περάσει όλα τα μαρτύρια, έχει τροχιστεί με κάθε τι ακατάλληλο σε μέσο και τρόπο, όταν δεν είχα ιδέα από τρόχισμα και δυστυχώς φαίνεται πάνω του, αλλά με υπηρετεί ακόμα τέλεια... Πλέον του έχω και μια ωραία γραμμή και κόψη από τρόχισμα σε πέτρα και δεν ταλαιπωρείται ούτε αυτό, ούτε εγώ...

View attachment 49472
Εχει και νυχι να ανοιγεις την φλουδα?

Εχει και νυχι να ανοιγεις την φλουδα?
Παναγιώτη η victorinox έχει και έκδοση με νύχι, αλλά εμένα μου είναι αχρείαστο καθώς παρόλο που κάνω αποκλειστικά εγκεντρισμούς πάντα σκίζω τη φλοίδα και τη σηκώνω και μετά στο ανοιγμένο σημείο περνάω το καλέμι χωρίς να επηρεάζεται η πορεία και η επιτυχία του κεντρώματος. Άλλοι όντως θέλουν το νύχι για να ανοίγει χωρίς να σκίζεται.. Το μεγάλο αυτάκι που έχει ο σουγιάς, η πολύ αιχμηρή μύτη που την τόνισα με το ακόνισμα και η πλατιά λάμα μου φτάνουν.

Σήμερα μας έπιασε προκοπή .Πήρα ότι μαχαίρι κουζίνας , μπαλτάδες ,τσεκούρια και βουρ για το γκαράζ . Εκεί στήθηκε το ακονιστηριο , γιατί ο στεγνός τροχός πετάει σπίθες.Εφαγα δύο ώρες και όλα (για εμένα)κοβουν μια χαρά.Το μηχάνημα ζεστενεται οπότε χρειάζεται κάποια διαλείμματα ,όχι ότι κρύωνε κιόλας.Δεν έχει μοίρες οπότε πας στο περίπου.Καποιες λάμες γκρατζουνιθηκαν ,κανένα πρόβλημα για τα κουζινομάχαιραIMG_20220603_101341.jpgIMG_20220603_101508.jpg, αλλά για τα ακριβοπληρωμένα κυνηγετικά μαχαίρια καλύτερα το σύστημα lansky.

Σήμερα μας έπιασε προκοπή .Πήρα ότι μαχαίρι κουζίνας , μπαλτάδες ,τσεκούρια και βουρ για το γκαράζ . Εκεί στήθηκε το ακονιστηριο , γιατί ο στεγνός τροχός πετάει σπίθες.Εφαγα δύο ώρες και όλα (για εμένα)κοβουν μια χαρά.Το μηχάνημα ζεστενεται οπότε χρειάζεται κάποια διαλείμματα ,όχι ότι κρύωνε κιόλας.Δεν έχει μοίρες οπότε πας στο περίπου.Καποιες λάμες γκρατζουνιθηκαν ,κανένα πρόβλημα για τα κουζινομάχαιραView attachment 49559View attachment 49560, αλλά για τα ακριβοπληρωμένα κυνηγετικά μαχαίρια καλύτερα το σύστημα lansky.
Τσεκούρια ,μπαλτάδες, τσαπια‼️στρικτλυ‼️

Δεν γνωρίζω τίποτα.
Έφτασε στα χέρια μου κατά τύχη πριν καμιά 20αρια χρονια
Φινλανδικο puukko ειναι? Περνα τη θηκη με ballistol
Όντως Φινλανδικό είναι, αλλά Marttiini
Βγάζει πολύ όμορφα μαχαίρια

Last edited:
Εδώ και λίγο διάστημα που ασχολήθηκα με το ακόνισμα, με αφορμή τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις εδώ μέσα και αρκετή αναζήτηση μετά, μπορώ να πω πως μου έχει γίνει εμμονή και δεν αφήνω μαχαίρι και σουγια που να μένει στομωμένο όπου και αν πηγαίνω.... είναι απίστευτο πως "άχρηστα" ταλαιπωρημένα παλιομάχαιρα, γίνονται χρήσιμα, όμορφα και εύκολα εργαλεία ξανά με μια φθηνή διπλής σκληρότητας πετρα νερού και μερικά περάσματα εκατέρωθεν....

1655222094929.png
1655222120543.png

Εδώ και λίγο διάστημα που ασχολήθηκα με το ακόνισμα, με αφορμή τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις εδώ μέσα και αρκετή αναζήτηση μετά, μπορώ να πω πως μου έχει γίνει εμμονή και δεν αφήνω μαχαίρι και σουγια που να μένει στομωμένο όπου και αν πηγαίνω.... είναι απίστευτο πως "άχρηστα" ταλαιπωρημένα παλιομάχαιρα, γίνονται χρήσιμα, όμορφα και εύκολα εργαλεία ξανά με μια φθηνή διπλής σκληρότητας πετρα νερού και μερικά περάσματα εκατέρωθεν....

View attachment 50001
View attachment 50002

Μια απ τα ίδια και εγω τα παιδιά εδώ είναι οι κακές επιρροές .big smile. αλλα εγω επειδή είμαι απροσαρμοστος πειρα και μεγεθυντικό φακό να βλέπω τον αιθέρα .sarcastic.

Επειδή πολλές φορές δίνεται η λάθος εντύπωση ,ότι ένα ακονισμενο μαχαίρι με οποιοδήποτε πάχος λάμας η μέγεθος, θα μπορούσε να κόψει το ίδιο καλά και με ασφάλεια όλα τα υλικά και τρόφιμα ,θέλω να παρουσιάσω δύο μαχαίρια που τα θεωρώ ιδανικά σε φρούτα ,λαχανικά αλλά και φαγητού,IMG_20220614_191913.jpg μια ψημένη μπριζόλα.

Last edited:
1000-3000 ή άλλη ;
Σε μαχαίρι που έχω ήδη ακονίσει και θέλω απλά να το συντηρήσω και φινιρίσω έχω μια Naniwa 1.000-3.000. Αν το μαχαίρι έχει μαύρα χάλια και χρειάζεται διαμόρφωση σχήματος και ειδικά να διαμορφωθεί σχεδόν από την αρχή η κάθε πλαγιά σύγκλισης όπως έχω κάνει στο μαχαίρι από πάνω, έχω μια Naniwa 220-1.000. Αναφέρω τη μάρκα γιατί κάθε μάρκα πέτρας έχει διαφορετική συμπεριφορά, διαφορετική πραγματική σκληρότητα από την αναγραφόμενη (τα νούμερα που αναφέρονται από κάθε μάρκα είναι συνήθως ενδεικτικά) και διαφορετική ικανότητα για δημιουργία γλίτσας στην επιφάνεια που επιταχύνει το ακόνισμα. Οι Naniwa είναι σχετικά πιο μαλακές από το αναγραφόμενο, αλλά με πολύ καλά υπόλοιπα χαρακτηριστικά και πολύ Value for money αυτή η σειρά εδώ
https://www.horecabar.gr/el/1900.000-naniwa-πετρα-ακονισματοσ-220-1000-mm-185-x-65-x-30-sanelli-ambrogio/, https://www.horecabar.gr/el/1901.000-naniwa-πετρα-ακονισματοσ-1000-3000-mm-185-x-65-x-30-sanelli-ambrogio/
Υπάρχει και πιο premium σειρά με μεγάλη ακρίβεια στη σκλήρότητα, αλλά όχι διπλές και πολύ πιο ακριβές (είναι πρακτικά η ίδια σειρά που ονομάζεται chosera και έχει πολλά video και αναφορές και στο διαδίκτυο)
https://coozina.gr/maxairia/akonisma/petres/petra-akonismatos-1000-super-stone-s2-410-606226

Σε μαχαίρι που έχω ήδη ακονίσει και θέλω απλά να το συντηρήσω και φινιρίσω έχω μια Naniwa 1.000-3.000. Αν το μαχαίρι έχει μαύρα χάλια και χρειάζεται διαμόρφωση σχήματος και ειδικά να διαμορφωθεί σχεδόν από την αρχή η κάθε πλαγιά σύγκλισης όπως έχει κάνει στο μαχαίρι από πάνω, έχω μια Naniwa 220-1.000. Αναφέρω τη μάρκα γιατί κάθε μάρκα πέτρας έχει διαφορετική συμπεριφορά, διαφορετική πραγματική σκληρότητα από την αναγραφόμενη (τα νούμερα που αναφέρονται από κάθε μάρκα είναι συνήθως ενδεικτικά) και διαφορετική ικανότητα για δημιουργία γλίτσας στην επιφάνεια που επιταχύνει το ακόνισμα. Οι Naniwa είναι σχετικά πιο μαλακές από το αναγραφόμενο, αλλά με πολύ καλά υπόλοιπα χαρακτηριστικά και πολύ Value for money αυτή η σειρά εδώ
https://www.horecabar.gr/el/1900.000-naniwa-πετρα-ακονισματοσ-220-1000-mm-185-x-65-x-30-sanelli-ambrogio/, https://www.horecabar.gr/el/1901.000-naniwa-πετρα-ακονισματοσ-1000-3000-mm-185-x-65-x-30-sanelli-ambrogio/
Υπάρχει και πιο premium σειρά με μεγάλη ακρίβεια στη σκλήρότητα, αλλά όχι διπλές και πολύ πιο ακριβές (είναι πρακτικά η ίδια σειρά που ονομάζεται chosera και έχει πολλά video και αναφορές και στο διαδίκτυο)
https://coozina.gr/maxairia/akonisma/petres/petra-akonismatos-1000-super-stone-s2-410-606226
Αυτή χρησιμοποιώ. Από coozina.gr την πήρα.
Δεν έχω ιδέα για την ποιότητά της ...
1000/3000

IMG_20220614_201347~2.jpg

Μια απ τα ίδια και εγω τα παιδιά εδώ είναι οι κακές επιρροές .big smile. αλλα εγω επειδή είμαι απροσαρμοστος πειρα και μεγεθυντικό φακό να βλέπω τον αιθέρα .sarcastic.
Πολύ καλή η ιδέα για το μεγεθυντικό φακό! ένας πιο απλός τρόπος ελέγχου είναι να βάλεις το μαχαίρι να κοιτάει με την κόψη προς τα εσένα σε πολύ φως. Αν το βάλεις κάτω από το φως και το κοιτάξεις κατά μήκος και του αλλάξεις και τη γωνία κάποιες φορές, όπου δεις αντανάκλαση, σημαίνει ότι η κόψη σε αυτά τα σημεία είναι ακόμα επίπεδη σχετικά (για αυτό και η αντανάκλαση) και χρειάζεται να επιμείνεις εκεί και ίσως να γίνει πιο επιθετικός στη γωνία για να έρθει στην απόλυτη σύγκλιση κόψης χωρίς επίπεδα σημεία και μεγάλα γρέζια...

Αυτή χρησιμοποιώ. Από coozina.gr την πήρα.
Δεν έχω ιδέα για την ποιότητά της ...
1000/3000

View attachment 50006
Είναι καλή Βασίλη, τις προτιμούν αρκετά γιατί δεν χρειάζονται τόση πολύ ώρα βύθιση σε νερό για να φτάσουν σε κατάσταση χρήσης...

Back