Σουγιάδες και Μαχαίρια

Χαιρετώ την παρέα. Έχει κάποιος συνάδερφος κάποιο παρόμοιου τύπου ακονιστήρι ; Είμαι άσχετος με το ακόνισμα σε πέτρα με σωστές γωνίες κλπ. Αν έχετε κάποια πρόταση για εύκολο ακόνισμα χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις που θέλει η πέτρα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω.

https://www.ionex.gr/kynigetika-eid...her-compact-knife-sharpener-50773-p-3886.html

Χαιρετώ την παρέα. Έχει κάποιος συνάδερφος κάποιο παρόμοιου τύπου ακονιστήρι ; Είμαι άσχετος με το ακόνισμα σε πέτρα με σωστές γωνίες κλπ. Αν έχετε κάποια πρόταση για εύκολο ακόνισμα χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις που θέλει η πέτρα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω.

https://www.ionex.gr/kynigetika-eid...her-compact-knife-sharpener-50773-p-3886.html
Όλοι άσχετοι είμαστε με τις γωνίες και τις πέτρες αλλά καταφέραμε να ακονίσουμε.

Πριν πάρω την πέτρα κοίταγα αυτό
https://www.kalkantzakos.com/Product/7597/precision-adjust,-akonistis-work-sharp

Δεν είναι πάντως όσο τραγικά τα λένε με τις πέτρες.

Όλοι άσχετοι είμαστε με τις γωνίες και τις πέτρες αλλά καταφέραμε να ακονίσουμε.

Πριν πάρω την πέτρα κοίταγα αυτό
https://www.kalkantzakos.com/Product/7597/precision-adjust,-akonistis-work-sharp

Δεν είναι πάντως όσο τραγικά τα λένε με τις πέτρες.
Κοίταγα ένα παρόμοιο της Lansky αλλά η τιμή τους είναι ιδιαίτερα αλμυρή. Ο φόβος για την πέτρα είναι να μην κάνω το μαχαίρι χειρότερο από ότι ήταν πριν Βασίλη.

Κοίταγα ένα παρόμοιο της Lansky αλλά η τιμή τους είναι ιδιαίτερα αλμυρή. Ο φόβος για την πέτρα είναι να μην κάνω το μαχαίρι χειρότερο από ότι ήταν πριν Βασίλη.
Πιο πισω περιγραφει ο γρηγορης πως βρηκε μια μεση λυση
Εγω σου συστηνω πετρα και να αρχισεις με απλα μαζαιρια κουζινας και φτηνα μεχρι να παρεις το κολαι που λεμε
Η με καταλληλα γυαλοχαρτα σε ενα κοματι ξυλο
Δεν ειναι κατι το δυσκολο ουτε τραγικα τα πραγματα απο θεμα λαθους
απλα πρεπει να ξεπερασει ο χρηστης την φοβια του να κανει λαθος
Για μενα καποιες φορες η τεχνολογια σε εξοπλισμο αντι να μας διευκολυνει μας κανει πιο αργους και πιο ´´φοβησμενουσ´´ στο να τολμησουμε

Δεν θα το κάνεις χειρότερο.
Δες 2-3 βιντεάκια και ασχολήσου καμιά ώρα. :)
Δεν είναι rocket science.
Κάπου έχω ανεβάσει τα βίντεο που είδα εγώ.
Ένα είναι αυτό ...

Νομίζεις ότι αυτός (που δεν είναι τυχαίος) κρατά σταθερή γωνία ;;;;
Ούτε burr ένιωθα ούτε μπούρδες που λέει.
Ίσως να μην έδωσα και σημασία καν.

Το μαχαίρι κόβει το Α4 αέρα και είμαι ευχαριστημένος με αυτό.
Έφαγα όμως καμιά ώρα μέχρι να βρω τον τρόπο κρατήματος που με βόλευε και να το τελειώσω.
Γωνία στο περίπου κοιτώντας την επιφάνεια που ακονίζεται.

Δεν είναι μόνο η αλμυρούτσικη τιμή τέτοιων εργαλείων σαν του Καλκαντζάκου. Είναι και τα ανταλλακτικά και ότι μετά δεν μπορείς να το ξεφορτωθείς !!!

Έχω το παρόμοιο Pivot WORK SHARP. To είχα πάρει προ διετίας από τον Καλκατζάκο για 5-6 Ευρώ. Το χρησιμοποιώ μαζί με μιά φτηνή μανσιάτα - που μόλις έσπασε το χερούλι της:mad: - για τον σουγιά και το μαχαίρι που παίρνω μαζί στα ταξίδια, καθώς και για τα απλά κουζινομάχαιρα. Κατά περίεργο τρόπο, ένα φτηνιάρικο κουζινομάχαιρο που ήταν σχεδόν για πέταμα, με το Pivot έγινε ξυράφι - ιδιαίτερα για τα λαχανικά, π.χ. τομάτες και κρεμμύδια.
IMG_20220705_144944 (3).jpgIMG_20220705_144955 (2).jpg
IMG_20220705_145004 (2).jpgIMG_20220705_145059.jpg

Το ακονιστηράκι αλλάζει γωνία ακονίσματος με ένα κόκκινο διακοπτο-λεβιεδάκι. Στο πλάι έχει και μία λιμίτσα για εργαλεία, αλλά είναι μάλλον της πλάκας - την δοκίμασα με ένα τσεκουράκι, απλά αφαίρεσε την πρασινίλα από τα κλαδιά που είχα κόψει...

ΥΓ: Η μανσιάτα ψιλοακονίζει και σχετικά μεγάλα πριονωτά μαχαίρια ψωμιού.

Ένα είναι αυτό ...

Έφαγα όμως καμιά ώρα μέχρι να βρω τον τρόπο κρατήματος που με βόλευε και να το τελειώσω.

Δεν είναι μόνο η αλμυρούτσικη τιμή τέτοιων εργαλείων σαν του Καλκαντζάκου. Είναι και τα ανταλλακτικά και ότι μετά δεν μπορείς να το ξεφορτωθείς !!!
Είδα πιο πίσω τις πέτρες που έχετε εσύ και ο Γρηγόρης. Είδα επίσης κάποιες αρκετά οικονομικές με πολύ καλές κρητικές. Να προτιμήσω διπλής όψης με grit πχ. 400-1000 ή 1000-3000 ;

Είδα πιο πίσω τις πέτρες που έχετε εσύ και ο Γρηγόρης. Είδα επίσης κάποιες αρκετά οικονομικές με πολύ καλές κρητικές. Να προτιμήσω διπλής όψης με grit πχ. 400-1000 ή 1000-3000 ;
Εξαρτάται πόσο χάλια είναι τα μαχαίρια σου.
Εγώ πήρα 1000-3000 γιατί δεν τα κακομεταχείριζομαι
Ο Γρηγόρης δεν ξέρω τι πέτρα επέλεξε.
Νομίζω η grit 1000-3000 είναι μια πετρα που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους ... με μαχαίρια όχι σε χάλια κατάσταση.
Δεν είμαι ειδικός, είδα βίντεο οι περισσότεροι πρότειναν 1000-3000 και την πήρα :)
Ο Γρηγόρης @tsakalos και ο @dim63 έχουν περισσότερες γνώσεις νομίζω.

Οταν ξεκινησα με τις δεντροκοπτικες ειχα την εντυπωση οτι η αλυσιδα για να ακονιστει πρεπει να στομωσει
Επιπλεον οτι ειναι αδυνατον να την ακονισει καποιος με μια λιμα σωστα και γρηγορα
Αρχικα πηγαινα στους μαστορους να τις ακονιζουν
Μετα αρχισα να βλεπω ενα σωρο χειροκινητα συστηματα ακονισματος και νομιζα οτι ειναι πανακεια
Ακολουθως αφου περασα και απο αυτο το σταδιο πηρα και ενα ηλεκτρικο και ακονιζα εκει
Με την τριβη καταλαβα την γεωμετρια της αλυσιδας αλλα και τον τροπο που κοβει
Ειδα τα μεγαλα μειονεκτηματα που εχουν τα τεχνολογικα καλουδια στο ακονισμα και οτι παρολο που υποτιθεται σοφ κερδιζουν χρονο ισχυει το αναποδο
Και χρονο χανεις και υλικο με πολυ πιο μεγαλο κοστος
Μετα που ψηθηκα κατεληξα οτι σε καποια πραγματα το πιο ευκοκο και γρηγορο αποτελεσμα το φερνει το χερι μας, η συχνη επαφη(ακονισμα) και η απλη σκεψη
Απελευθερομενος απο το αγχος οτι γα κανω ζημια στην αλυσιδα, ακονιζοντας συχνα και με την σωστη αντιληψη, σημερα ακονιζω μια αλυσιδα με μια λαμα πολυ πιο καλα απο ενα μηχανημα πολυ πιο γρηγορα και με πολυ λιγοτερη φθορα

Οι εταιρειες για καθε προιον που πουλανε εχουν πραλληλα και μια αλλη σηκαντικη αγορα που πλασαρουν με παραλληλα συνδεδεμενα προιοντα
Με πολυ μεγαλυτερο κερδος μαλιστα
Πχ στα μαχαιρια ειναι τα συστηματα ακονισματος
Στα οπλα ειναι τα τσοκ
Στα αυτοκινητα ειναι τα accesories
Και παει λεγοντας

Κανε την ερευνα σου
Παρε πετρες οχι απαγορευτικες σε τιμη
Ξεκινα με απλα μαχαιρια
Αποβαλε τον φοβο και ακονισε αρχικα μαχαιρια φτηνα που δεν ειναι σε κακη κατασταση
Ακολουθως οτι βρεθει θα θελεις να το ακονιζεις
Μεχρι που θα δοκιμασεις να στομωσεις τεχνητα εντελως καποιο φτηνο μαχαιρι για κουζινας για το ακονισεις ξανα
Στο εγγυομαι οτι πολυ πιθανον να το κανεις οταν παρεις το αερα
Πολυ συντομα θα σε ετοιμος να ακονισεις το καλο σου ακριβο μαχαιρι και θα σκεφτεσαι γιατι δεν το εκανες πιο πριν

Συμφερει στις εταιρειες να μην κανουμε χειρονακτικα καποια πραγματα!
Πουλανε πολυ περισσοτερα προιοντα που σχετιζονται με το κυριο προιον τους

Ένα είναι αυτό ...

το burr το αισθάνεσαι στο νύχι‼️ αισθάνεσαι τη λεπίδα να σκαλωνει...κ όταν κάνεις Μπερ στη μία πλευρά πιάνεις κ ακονίζεις την άλλη‼️(πάντα πριν πάμε στην άλλη πλευρά ξεπλένουμε με νερό)όταν κάνεις Μπερ κ σαυτη...αλλάζεις πέτρα με χαμηλότερο γκριτ‼️πχ.600-1000-3000-5000-8000 (1000-3000 δέρμα είσαι κουλ)η γωνιά ακονισματος θέλει εξάσκηση....στο τέλος το περνάς από το νύχι κ γλυστραει κ δεν αφήνει καν γραμμή‼️

Έχω το παρόμοιο Pivot WORK SHARP. To είχα πάρει προ διετίας από τον Καλκατζάκο για 5-6 Ευρώ. Το χρησιμοποιώ μαζί με μιά φτηνή μανσιάτα - που μόλις έσπασε το χερούλι της:mad: - για τον σουγιά και το μαχαίρι που παίρνω μαζί στα ταξίδια, καθώς και για τα απλά κουζινομάχαιρα. Κατά περίεργο τρόπο, ένα φτηνιάρικο κουζινομάχαιρο που ήταν σχεδόν για πέταμα, με το Pivot έγινε ξυράφι - ιδιαίτερα για τα λαχανικά, π.χ. τομάτες και κρεμμύδια.

Το ακονιστηράκι αλλάζει γωνία ακονίσματος με ένα κόκκινο διακοπτο-λεβιεδάκι. Στο πλάι έχει και μία λιμίτσα για εργαλεία, αλλά είναι μάλλον της πλάκας - την δοκίμασα με ένα τσεκουράκι, απλά αφαίρεσε την πρασινίλα από τα κλαδιά που είχα κόψει...

ΥΓ: Η μανσιάτα ψιλοακονίζει και σχετικά μεγάλα πριονωτά μαχαίρια ψωμιού.
Πριν ασχοληθώ με τις πέτρες είχα πάρει το work sharp pivot pro Και Το χρησιμοποιώ και τώρα για τροχισματα ανάγκης σε εργαλεία στο χωράφι... Έχει ακόνισμα με 5 διαφορετικά μέρη, είναι πολύ ελαφρύ και χρηστικό και μπορείς να το βρεις γύρω στα 10€ σε σκρουτζομαγαζο..
xlarge_20220210115135_21610337.jpeg

Στην αρχή με την πέτρα σίγουρα το μαχαίρι θα γίνει χειρότερο από ότι ήταν καθώς δεν υπάρχει muscle memory Και Δεν Θα έχεις βρει ούτε την κλίση, ούτε την ένταση, ούτε την κίνηση σωστά... Μόλις όμως συνειδητοποιήσεις τι θες να κάνεις, που είναι ουσιαστικά να φας το μέταλλο τόσο όσο να δημιουργηθεί μια πολύ λεπτή κορυφογραμμη με συμμετρικες πλαγιές θα εκπλαγείς από το τι θα μπορείς εύκολα πια να καταφέρεις χωρίς να καταστρέψεις το μαχαίρι...

Κακά τα ψέμματα τα έτοιμα ακονίστηρια τρώνε πολύ μέταλλο, γδέρνουν και μακροχρόνια καταστρέφουν το μαχαίρι και ουσιαστικα δεν κάνουν τα μαχαίρια να κόβουν επειδή δημιουργούν λεπτή ομοιόμορφη κόψη αλλά επειδή δημιουργείται μια κόψη σχεδόν 'οδοντωτη' και ανομοιομορφη γεμάτη γρεζια που γρήγορα καταστρέφεται με την τριβή και πρέπει να το περάσεις ξανά και ξανά... Το πέρασμα με πέτρα ακόμα και στα φθηνά κουζινομαχαιρα χωρίς ποιοτικό άτσαλι δημιουργεί κόψη που διαρκεί πολύ πιο πολύ και είνσι πραγματική κόψη...

Back