Antipalevon
Banned
Έχεις υποδομή για ανοξείδωτα;12C27 /2,7mm
Έχεις υποδομή για ανοξείδωτα;12C27 /2,7mm
Τα βασικά ναι ,πρόβλημα με χώρο έχω για να μπορέσω να δουλέψω όπως πρέπειΈχεις υποδομή για ανοξείδωτα;
Έχεις φτιάξει ποτέ μαχαίρι από λίμα (ράσπα ουσιαστικά).Τα βασικά ναι ,πρόβλημα με χώρο έχω για να μπορέσω να δουλέψω όπως πρέπει
όμορφο, μπράβο.Ενα ακόμη κουζινομάχαιρο για πάρτι μου αυτη τη φορά.
Μήκος 34 εκ. λάμα 22 και λαβή 12εκ.
Ατσαλι 12c27 2,5χιλ Η λαβή από υγρό γυαλί χρωματισμένο και τα κομμάτια ξύλου απο ενα εξωτικό άξυλο thuya burl.
Μένει το ακόνισμα και ενα ακομη γυάλισμα .
View attachment 59616View attachment 59617
View attachment 59618
View attachment 59619
καλα σφαξηματαααα μητσαραααααααΕνα ακόμη κουζινομάχαιρο για πάρτι μου αυτη τη φορά.
Μήκος 34 εκ. λάμα 22 και λαβή 12εκ.
Ατσαλι 12c27 2,5χιλ Η λαβή από υγρό γυαλί χρωματισμένο και τα κομμάτια ξύλου απο ενα εξωτικό άξυλο thuya burl.
Μένει το ακόνισμα και ενα ακομη γυάλισμα .
View attachment 59616View attachment 59617
View attachment 59618
View attachment 59619
Μ αυτό θα σφάζω τα λαχανικά. Για τα ζωντανά προσεχώςκαλα σφαξηματαααα μητσαρααααααα
![]()
Απο λίμα ναι ,πλακέ ράσπα δεν έτυχε να εχω.Έχεις φτιάξει ποτέ μαχαίρι από λίμα (ράσπα ουσιαστικά).
Έχω κάτι απορίες...
Μια λίμα (ή ράσπα), εκ κατασκευής, τι σκληρότητα HRC έχει;Α
Απο λίμα ναι ,πλακέ ράσπα δεν έτυχε να εχω.
Σκληρότητα σε λίμα δεν εχω μετρήσει ,όμως ...Μια λίμα (ή ράσπα), εκ κατασκευής, τι σκληρότητα HRC έχει;
Ο μαχαιροποιός με μια απλή επαναφορά σε οικιακό φούρνο, σε τι επίπεδο μπορεί να ρυθμίσει την σκληρότητα;
Προφανώς δεν αναφέρομαι σε νέα θερμική επεξεργασία.
Με την κατασκευή μαχαιριών δεν πρόκειται να ασχοληθώ, απλά μου αρέσει να μαθαίνω για την μεταλλουργία και τους τρόπους κατασκευής τους. Βλέπω ότι υπάρχουν κατασκευές από αυτά τα υλικά και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που τα επιλέγουν κάποιοι μαχαιροποιοί αν δεν μπορούν να αποφύγουν την θερμική επεξεργασία εκ νέου. Το 1095 είναι άλλωστε πάμφθηνο.Σκληρότητα σε λίμα δεν εχω μετρήσει ,όμως ...
Αν πιάσεις σε μέγγενη το άκρο μιας λίμας και στο αλλο άκρο ασκήσεις δύναμη ,η λίμα θα σπάσει. Αυτο και μονο δείχνει οτι η σκληρότητα ειναι πάνω απο 62 πράγμα απαγορευτικό για μαχαίρι γιατι αν ζοριστεί θα σπάσει.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κάποιων που θέλουν να δουλέψουν τη λίμα σε αυτή τη σκληρότητα με ότι αυτό συνεπάγεται βέβαια για το ίδιο το μαχαίρι.
Σε αυτή όμως την περίπτωση θα πρέπει η λίμα να δουλευτεί αργά για να μην αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες και με κατάλληλα μέσα . Γενικά θα σε δυσκολέψει πολυ.
Αν την βάλεις σε οικιακό φούρνο ακόμη και δύο ή 3 ώρες δεν θα μπορέσεις να φτάσεις σε αποτέλεσμα τέτοιο που να μπορείς να την επεξεργαστείς σωστά. Άντε να πέσει 4 με 5 βαθμούς.
Αν δεν έχεις άλλο τρόπο ,το καλύτερο είναι να τη θερμάνεις με φλόγιστρο μέχρι να κοκκινίσει . *
Άφησε τη μετά να κρυώσει φυσιολογικά ώστε να μπορείς να τη δουλέψεις άνετα . Βέβαια μετά προϋποθέτει ότι απαιτείται βάψιμο για να ανεβάσεις ξανά τη σκληρότητα σε ένα επίπεδο 57 με 60 ανάλογα για τι χρήση προορίζεις το μαχαίρι.
* Για να μην έχεις απώλεια θερμότητας αν έχεις 4-5 πυρότουβλα φτιάξε ένα μικρό θάλαμο, βάλε τη λίμα μέσα και πύρωσέτη εκεί .
Ακόμη ακόμη και ένα κομμάτι Ytong μπορείς να πάρεις το οποίο με κάποιο τρόπο το τρυπάς και από το πλάι μπαίνει το φλόγιστρο Κάνει τρομερή δουλειά
Μεγάλη απάτη στομωνουν κατευθείαν και δεν ακονιζοντε με το τίποτα είναι από ένα φθηνό μεταλλο και κατασκευασμενο στην Κίνα και οχι στην Ιαπωνία όπως λέει πεταμένα λεφτάΠαιδιά κάτι μαχαίρια huusk που διαφημίζουν τι λένε τα ξέρει κανείς;
Σωστά. Είναι 67-68 HRC.Αν πιάσεις σε μέγγενη το άκρο μιας λίμας και στο αλλο άκρο ασκήσεις δύναμη ,η λίμα θα σπάσει. Αυτο και μονο δείχνει οτι η σκληρότητα ειναι πάνω απο 62
Ότι στομωνει εύκολα ακονιζεται κ ευκολαΜεγάλη απάτη στομωνουν κατευθείαν και δεν ακονιζοντε με το τίποτα είναι από ένα φθηνό μεταλλο και κατασκευασμενο στην Κίνα και οχι στην Ιαπωνία όπως λέει πεταμένα λεφτά
Αυτό δεν ακονιζετε αν θέλεις κάνε μια δοκιμήΌτι στομωνει εύκολα ακονιζεται κ ευκολα
Με την κατασκευή μαχαιριών δεν πρόκειται να ασχοληθώ, απλά μου αρέσει να μαθαίνω για την μεταλλουργία και τους τρόπους κατασκευής τους. Βλέπω ότι υπάρχουν κατασκευές από αυτά τα υλικά και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που τα επιλέγουν κάποιοι μαχαιροποιοί αν δεν μπορούν να αποφύγουν την θερμική επεξεργασία εκ νέου. Το 1095 είναι άλλωστε πάμφθηνο.
Θα μπορούσες να αναρτήσεις μια φωτογραφία από μια λίμα και μία από ράσπα για να βεβαιωθώ ότι... έχω καταλάβει για τι μιλάμε (από το διαδίκτυο φυσικά).
Συγνώμη αν σε πρήζω.![]()
Σωστά. Κατασκευάζονται από ατσάλι 18/10 που είναι ωστενιτικός χάλυβας για μπρίκια και κατσαρόλες και όχι μαρτενσιτικός χάλυβας κατάλληλος για μαχαίρια. Ουσιαστικά δεν είναι καν μαχαίρια. Ούτε θα καταφέρεις να το τροχίσεις σωστά ούτε θα κρατήσει την κόψη του.Μεγάλη απάτη στομωνουν κατευθείαν και δεν ακονιζοντε με το τίποτα είναι από ένα φθηνό μεταλλο και κατασκευασμενο στην Κίνα και οχι στην Ιαπωνία όπως λέει πεταμένα λεφτά
Επιτέλους κατάλαβα τη διαφορά λίμας και ράσπας!Οσο για το αν με πρήζεις ,μην το ξαναπείς.Αν μπορώ να βοηθήσω η να σου εξηγήσω κάτι το κάνω με ευχαρίστηση.
Τωρα γιατι φτιάχνουν καποιοι μαχαίρια απο λίμες . Νομίζω οτι όσοι ασχολήθηκαν όλοι το έκαναν ,τόσο στα πρώτα βήματα ,αλλά και μετέπειτα . Δεν είναι θέμα οικονομίας ,νομίζω οτι όλοι το κάνουν γιατί αισθάνονται την ικανοποίηση της μετατροπής.Παίρνω κάτι που τελείωσε η προσφορά του και το μετατρέπω σε κάτι άλλο χρήσιμο και πραγματικά έχουν βγάλει πολύ ωραία σχέδια, ειδικά με ράσπα .
Εδω ειναι 3 απο τις πρωτες κατασκευές που έκανα απο πολύ παλιές λίμες .
Αυτο ειναι η πρώτη μου κατασκευή