Σουγιάδες και Μαχαίρια

Στον κυνηγοτοπο να τα παίρνετε ακονισμενα από το σπίτι και να έχετε κι ένα εφεδρικό. Εγώ θα τα λέω όλα πια;
Αυτό που ρωτάω είναι αν υπάρχει κάποιο σύστημα ακονισματος (τσέπης) που με μερικά περάσματα της λάμας να σου δώσει μια καλή κόψη.
 
Αυτό που ρωτάω είναι αν υπάρχει κάποιο σύστημα ακονισματος (τσέπης) που με μερικά περάσματα της λάμας να σου δώσει μια καλή κόψη.
Παναγιώτη έχω αρκετά ακονιστηρια αλλά που είναι η Χρυσή τομή είναι αυτό
https://www.kalkantzakos.com/Product/1163/akonistis-upaithrou-2.2.1.,-work-sharp
Αξίζει τα λεφτά του και είναι και μικρό να το παίρνεις μαζί.
Φίλε πάρτο με κλειστά ματια
 
Καταρχήν, πρέπει να ξέρουμε να ακονίζουμε. Διότι αν δεν έχουμε μάθει να κρατάμε σταθερά το χέρι μας στη γωνία που πρέπει πέρα-δώθε, κάθε φορά που περνάμε το μαχαίρι από την πέτρα την χαλάμε την κόψη και δεν τη φτιάχνουμε.
Αν κάποιος δεν έχει εμπειρία ακονίσματος να αγοράσει κάτι που του κρατάει τη γωνία σταθερή.

Αυτό που δείχνεις Benelli I.h. δεν το έχω το ίδιο αλλά έχω ένα παρόμοιο. Κάνει λίγη δουλειά. Ξαναζωντανεύει την κόψη αν δεν κόβει τίποτα αλλά: 1ον Δεν το κάνει ξυράφι, (στα κρέατα θέλεις ξυράφι), 2ον Δεν ξαναφτιάχνει από την αρχή διαλυμένη κόψη.
Είναι όμως μια φτηνή λύση τσέπης για να αναζωογονείς στα γρήγορα ένα μαχαίρι-σουγιά. Και κρατάει μία γωνία σταθερή στο περίπου.

Έχει πολύ δίκιο ο Κόλλιας, όταν πάμε για κυνήγι το μαχαίρι πρέπει να είναι στην εντέλεια ακονισμένο και τότε δεύτερο δε χρειάζεται. Όταν γυρνάμε από το κυνήγι, όπως κάποια στιγμή θα καθαρίσουμε το όπλο, έτσι πρέπει να φροντίσουμε και το μαχαίρι και αν έχει φθαρεί η κόψη από πολύ δουλειά να το ξανακονίσουμε ώστε να είναι τέλειο και έτοιμο για την επόμενη εξόρμηση όπως και το όπλο μας.

Πιστεύω ότι το ακόνισμα πρέπει να γίνεται στο σπίτι και όχι στον κυνηγότοπο. Είναι δουλειά ακριβείας και προσοχής και θέλει αφοσίωση.
 
Last edited:
Όχι δεν θα ανοίξω κρεοπωλείο.Μια συμπλήρωση , ανανέωση των μαχαιριών κρέατος του σπιτιού, αλλά και εξοπλισμός λόγο της συζήτησης στη ενότητα αγριόχοιρος . Είναι Πορτογαλικά icel εκτός από τον καμπυλωτό γδαρτη που είναι τραμοντινα Βραζιλιάνικος.View attachment 54697
Έχεις πιάσει την ουσία του πράγματος. Άριστη σύνθεση και επιλογή.
 
Παντως παιδια θεωρω οτι για καποια πραγματα που μας αρεσουν οφειλουμε μια επιπλεον ενασχοληση ωστε να μπορουμε πρωτον να τα χαιρομαστε δευτερον να τα διατηρουμε και τριτον να εξασφαλιζουμε ενα α ποσοστο ασφαλειας στην χρηση

Θεωρω οτι ευκολα καποιος μπορει να εξασκηθει στο να κρατα σταθερη την γωνια ακονισματος
Εξαλου αν το σκεφτειτε ειναι μια προεκταση της κινησης που κανουμε και στο γδαρσιμο και στο κοψιμο οπου η γωνια ειναι σταθερη ΣΥΝΗΘΩΣ και η κινηση γινεται επι το πληστον με τον καρπο

Δοκιμαστε και θα δειτε οτι με τον καιρο θα παρετε το κολαι

Το μαχαιρι πρεπει να ειναι παντα ακονισμενο οπως ειπαν πριν τα παιδια
Με την επιστροφη σπιτι ακονιζεται ξανα

Εαν ενα ακονισμενο μαχαιρι χασει την κοψη μπορει να επανελθει σχετικα ευκολα
Ενα στομωμενο θα χρειαστει πολυ περισοτερο χρονο και ακριβεια

Παντα ακονιζω ακομη και μετα απο ελαχιστη χρηση
Δεν περιμενω να στομωσουν

Θεωρω οτι χρειαζομαστε και ενα δευτερο στο γδαρσιμο μεγαλων ζωων γιατι τριχα και λιπος το στομωνουν ευκολα το μαχαιρι

Αλλα αν παρετε τον αερα του ακονισματος ακομη και κατι προχειρο να μην εχετε μαζι σας για ακονισμα (εννοω με σταθερο οδηγο) μπορειτε να ακονισετε τα δυο μαχαιρια μεταξυ τους(ισιες κοψεις)

Πρεπει ομως να ξεπερασετε τον φοβο οτι θα το χαλασετε

Και εφοσον σας αρεσει το θεμα μαχαιρι πιστευω οτι ειναι ευκολο να μαθετε να το κανετε γιατι υπαρχει αγαπη για το αντικειμενο
 
Όχι δεν θα ανοίξω κρεοπωλείο.Μια συμπλήρωση , ανανέωση των μαχαιριών κρέατος του σπιτιού, αλλά και εξοπλισμός λόγο της συζήτησης στη ενότητα αγριόχοιρος . Είναι Πορτογαλικά icel εκτός από τον καμπυλωτό γδαρτη που είναι τραμοντινα Βραζιλιάνικος.View attachment 54697
Τα παραπάνω μαχαίρια έχουν μια γωνία κόψης γύρω στις 22 - 25 μοίρες (εκτός από τον μπαλτά).


Το παρακάτω ακονιστήρι είναι φτιαγμένο για σουγιάδες/μαχαίρια υπαίθρου και μάλλον έχει μία γωνία ακονίσματος 30 μοίρες. Κατά συνέπεια αυτό το ακονιστήρι δεν είναι φτιαγμένο για να ακονίζει τα παραπάνω μαχαίρια.
Το έχει κάποιος, κάνει δουλειά σε μαχαίρια κρέατος;View attachment 55700

Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε ένας κρεοπώλης στο φόρουμ.
 
Εχω και εγω ενα μασατι Victorinox που στα οικιακα μαχαιρια κανει εξαιρετικη δουλεια.

Στα κυνηγετικα μου και τις κρητικες βασιλισσες που εχω τα ακονιζω με το κιτ της Spyderco.

https://www.spyderco.com/catalog/details/204MF/Tri-Angle-Sharpmaker-reg-/77

Χρονοβορο αλλα εξαιρετικο.

category-sharpeners.jpg
 
Τα παραπάνω μαχαίρια έχουν μια γωνία κόψης γύρω στις 22 - 25 μοίρες (εκτός από τον μπαλτά).


Το παρακάτω ακονιστήρι είναι φτιαγμένο για σουγιάδες/μαχαίρια υπαίθρου και μάλλον έχει μία γωνία ακονίσματος 30 μοίρες. Κατά συνέπεια αυτό το ακονιστήρι δεν είναι φτιαγμένο για να ακονίζει τα παραπάνω μαχαίρια.


Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε ένας κρεοπώλης στο φόρουμ.
Υπάρχει αλλά μάλλον δεν παρακολουθεί το θέμα .big smile.
 
Υπάρχει αλλά μάλλον δεν παρακολουθεί το θέμα .big smile.
οποιος και να ειναι ο ανθρωπος εχει να κανει με μαχαιρια ολη μερα!
Λες να θελει να ασχοληθει και μετα που σχολαει με αυτα για να πει σε εμας;

Εδω σε γυναικολογο αν την πεσει γκομενα πολυ πιθανον θα της πει, συγνωμη αλλα δεν περνω δουλεια στο σπιτι .sarcastic. .sarcastic. .sarcastic.
 
Καλημέρα, ενδεχομένως σε τόσα που έχουν γραφτεί εδώ, ίσως υπάρχει και η απάντηση σε αυτό που θα ρωτήσω. Αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω την υπομονή να διαβάσω και τις 100 σελίδες ...:oops:
Κάθε φορά που φιλετάρω ψάρια , βλέπω την ανάγκη για κάποιο ειδικό μαχαίρι.
Να είναι πάρα πολύ κοφτερό, να έχει σχετικά λεπτή και στενή λάμα, να είναι λίγο εύκαμπτο, φυσικά να είναι ανοξείδωτο, να πλένεται εύκολα ιδίως η λαβή του κ.λ.π.
Έχω κάποια που χρησιμοποιώ, αλλά όλα έχουν μικρά ελαττώματα γιατί μάλλον δεν είναι εξειδικευμένα γι΄αυτή τη δουλειά.
Όσες φορές έψαξα στο διαδίκτυο για κάτι περισσότερο εξειδικευμένο, μπλόκαρα από τις μεγάλες διαφορές τιμής που βρίσκω, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά παραπάνω προσφέρουν αυτά τα πολύ πολύ ακριβά ...
Αν κάποιος γνωρίζει να με φωτίσει σχετικά, θα το εκτιμούσα !
 
Καλημέρα, ενδεχομένως σε τόσα που έχουν γραφτεί εδώ, ίσως υπάρχει και η απάντηση σε αυτό που θα ρωτήσω. Αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω την υπομονή να διαβάσω και τις 100 σελίδες ...:oops:
Κάθε φορά που φιλετάρω ψάρια , βλέπω την ανάγκη για κάποιο ειδικό μαχαίρι.
Να είναι πάρα πολύ κοφτερό, να έχει σχετικά λεπτή και στενή λάμα, να είναι λίγο εύκαμπτο, φυσικά να είναι ανοξείδωτο, να πλένεται εύκολα ιδίως η λαβή του κ.λ.π.
Έχω κάποια που χρησιμοποιώ, αλλά όλα έχουν μικρά ελαττώματα γιατί μάλλον δεν είναι εξειδικευμένα γι΄αυτή τη δουλειά.
Όσες φορές έψαξα στο διαδίκτυο για κάτι περισσότερο εξειδικευμένο, μπλόκαρα από τις μεγάλες διαφορές τιμής που βρίσκω, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά παραπάνω προσφέρουν αυτά τα πολύ πολύ ακριβά ...
Αν κάποιος γνωρίζει να με φωτίσει σχετικά, θα το εκτιμούσα !
Για δες αυτά, είναι επαγγελματικά εργαλεία Dick, Icel, Victorinox σε λογικές τιμές. To #3 δεν το ξέρω, αλλά είναι οικονομικό και μου αρέσει το σχήμα
https://www.ergo-horeca.gr/product_...e.gr&__bpgid=MW9BVVM2czN4Nn4sKmhJTUwzWS5tOQ==
https://24mall.gr/index.php?route=product/product&product_id=423358&ref=bestprice.gr
https://www.lira100.com/product/295...pe1pgD2IQh_mHNuMbia7Wk5st_M_M_tRoCmMwQAvD_BwE
https://www.medicahellas.gr/18-fibrox-1?ref=bestprice.gr
 
Καλημέρα, ενδεχομένως σε τόσα που έχουν γραφτεί εδώ, ίσως υπάρχει και η απάντηση σε αυτό που θα ρωτήσω. Αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω την υπομονή να διαβάσω και τις 100 σελίδες ...:oops:
Κάθε φορά που φιλετάρω ψάρια , βλέπω την ανάγκη για κάποιο ειδικό μαχαίρι.
Να είναι πάρα πολύ κοφτερό, να έχει σχετικά λεπτή και στενή λάμα, να είναι λίγο εύκαμπτο, φυσικά να είναι ανοξείδωτο, να πλένεται εύκολα ιδίως η λαβή του κ.λ.π.
Έχω κάποια που χρησιμοποιώ, αλλά όλα έχουν μικρά ελαττώματα γιατί μάλλον δεν είναι εξειδικευμένα γι΄αυτή τη δουλειά.
Όσες φορές έψαξα στο διαδίκτυο για κάτι περισσότερο εξειδικευμένο, μπλόκαρα από τις μεγάλες διαφορές τιμής που βρίσκω, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά παραπάνω προσφέρουν αυτά τα πολύ πολύ ακριβά ...
Αν κάποιος γνωρίζει να με φωτίσει σχετικά, θα το εκτιμούσα !
Γιώργη μόλις καταλήξεις ενημέρωσε.
Με ενδιαφέρει κι εμένα.
 
Καλημέρα, ενδεχομένως σε τόσα που έχουν γραφτεί εδώ, ίσως υπάρχει και η απάντηση σε αυτό που θα ρωτήσω. Αλλά δεν την έχω δει και δεν έχω την υπομονή να διαβάσω και τις 100 σελίδες ...:oops:
Κάθε φορά που φιλετάρω ψάρια , βλέπω την ανάγκη για κάποιο ειδικό μαχαίρι.
Να είναι πάρα πολύ κοφτερό, να έχει σχετικά λεπτή και στενή λάμα, να είναι λίγο εύκαμπτο, φυσικά να είναι ανοξείδωτο, να πλένεται εύκολα ιδίως η λαβή του κ.λ.π.
Έχω κάποια που χρησιμοποιώ, αλλά όλα έχουν μικρά ελαττώματα γιατί μάλλον δεν είναι εξειδικευμένα γι΄αυτή τη δουλειά.
Όσες φορές έψαξα στο διαδίκτυο για κάτι περισσότερο εξειδικευμένο, μπλόκαρα από τις μεγάλες διαφορές τιμής που βρίσκω, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά παραπάνω προσφέρουν αυτά τα πολύ πολύ ακριβά ...
Αν κάποιος γνωρίζει να με φωτίσει σχετικά, θα το εκτιμούσα !
Γιώργο το victorinox (που σου έχει στείλει ήδη σύνδεσμο ο panelist) είναι ένα καλό φιλετομαχαιρο για να αρχίσεις. Γενικά τα victorinox στην χαμηλή και πολύ περισσότερο στην μέση κατηγορία τιμών είναι VFM. Όμως....θα πρέπει να γνωρίζεις ότι για να το διατηρήσεις κοφτερό θα πρέπει μετά από καθε χρήση να το ακονίζεις (για το συγκεκριμένο με ένα μασατι κ να το κάνεις σωστά.) Επίσης στο φιλεταρισμα των ψαριών θα πρέπει μετά από κάθε κόψιμο να σκουπίζεις το μαχαίρι και μετά να το βρέχεις για να κάνεις καθαρά κοψίματα.
 
Back
Top