Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αυτα που εχουν πετυχει οι ιδιογωμοτες, οι επαγγελματιες τα εχουν εφαρμοσει πολυ πολυ πριν, αλα απλα δεν ειναι χρησιμα η δεν εξηπερετουν την πλειονοτητα των κυνηγων κ σκοπευτων!
Από πού αυτό το συμπέρασμα Κωστα;

Από πού αυτό το συμπέρασμα Κωστα;
Καλημερα! Φιλε πατα στο γκουκλ "τα μυστικα της βλητικης με απλα λογια" κ διαβασε στο "κυνηγος κ φυση" κ θα καταλαβεις γιατι δεν χρησιμοποιουν φυσιγγια μεγαλων αποστασεων οι επαγγελματιες!
Εκτος των αλλων ειναι κ επικινδυνο!

...δεν καταλαβαίνω...που κολλάνε τα μυστικά της βλητικής, οι επαγγελματίες που έχουν δοκιμάσει τα πάντα αλλά δεν δίνουν, το σελοτέιπ στα πτερύγια του βύσματος (που έτσι και αλλιώς οι "επαγγελματίες" στα φυσίγγια που προσφέρουν τα βύσματα είναι πάντα κατάκλειστα) και τα επικίνδυνα long range φυσίγγια.....

Ειναι πολλες οι πατεντες και τα στησιματα που μπορει να σου δωσουν ενα φυσιγγι μεγαλων αποστασεων, και που εχουν μετρηθει και εχουν βρεθει μεσα στα ορια αντοχης ενος οπλου. Πολλες απο αυτες, μη πω ολες, ειναι αρκετα μπελαλιδικες ως προς το στησιμο τους. Οπως καταλαβαινετε ομως, ενας ιδιογομωτης αυτον τον χρονο για το στησιμο 2-3 κουτιων φυσιγγιων δεν θα τον λυπηθει, μια εταιρια ομως που γεμιζει χιλιαδες ανα ημερα, ειτε θα πρεπει να αποκτησει μηχανηματα που δεν υπαρχουν ειτε προσωπικο εξτρα για να στησει τετοια φυσιγγια. Οποτε ο παραγοντας κοστος αποτρεπει πολλες εταιριες απο το να βγαζουν φυσιγγια πιο εξειδικευμενα

Βικτωρα να συμπληρωσω και γω οτι περα απο χρονοβορα ειναι και αρκετα δαπανηρα αυτα τα στησιματα που για εμας τους ιδιογομωτες το κοστος ειναι το τελευταιο που θα σκεφτουμε..οι επαγγελματιες κανουν τα αδυνατα δυνατα γις χαμηλοτερο κοστος παραγωγης με αποτελεσμα μεγαλυτερο κερδος που αυτο δεν υφισταται σε εμας..οποτε τεχνολογικα δεν υπερεχουν σε κατι που διαβασα πιο πανω..το να εχουν μια ομαδα ατομων να βγαλουν ενα σεταπ και το να το δοκιμαζουν σε κανονακι δεν μου λεει κατι εμενα ουτε με κανει κατωτερο τους..σαν ατομο για να βγαλω ενα φυσιγγι μεγαλων αποστασεων θα ξοδεψω και πολυ χρονο αλλα και χρημα στον εξοπλισμο μου μεχρι να το επιτυχω αυτο

...δεν καταλαβαίνω...που κολλάνε τα μυστικά της βλητικής, οι επαγγελματίες που έχουν δοκιμάσει τα πάντα αλλά δεν δίνουν, το σελοτέιπ στα πτερύγια του βύσματος (που έτσι και αλλιώς οι "επαγγελματίες" στα φυσίγγια που προσφέρουν τα βύσματα είναι πάντα κατάκλειστα) και τα επικίνδυνα long range φυσίγγια.....
Επικινδινα για τους απεναντι! Μπες στον κοπο κ διαβασε το αθρο!
Οσο για το "σελοτεϊπ" το ειπα σαν κατι οικονομικο για αυτους που ψαχνουν εξαπραγματικες βολες, (εαν ισχυει φυσικα μιας κ ειναι τελιως αχρηστες κ κανουν μονο για να ριχνεις σε τενεκεδες)

Τα εμπορικά φυσιγγια είναι νο1 στις συσσωματώσεις, οποτε οι επαγγελματίες με αυτά που γεμίζουν είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσουν τα προβλήματα που αναφέρεις.. ναι η συσσωμάτωση μπορεί να σκοτώσει, ο ιδιογωμοτης όμως αποφεύγει όλα αυτά που τη δημιουργούν.. όταν αγοράζω εμπορικό φυσιγγι με Diana (χαρτοπολτό) για μάλλινη γενισμενη όπως να ναι, που είναι η "μαμα" της συσσωματώσης ή συγκεντρωτηρες κούτσουρο εντελώς πατημένη τότε τα εμπορικά είναι χίλιες φορές πιο επικυνδινα ακόμα και από το πιο long range ιδιογωμομενο... και ενα σορρο ακομα που συμβαίνουν με τα εμπορικά... όσο για τα ζελοτειπ και αυτά, είναι μια τρίχα στο νερό και δεν βλέπεις τίποτα σοβαρό που να θεωρηθεί long range φυσιγγι.....

Last edited:
Πολλοι πινουν νερο στο ονομα των εμπορικων ναι καλα ειναι ορισμενα δεν αντιλεγω αλλα οταν θελουν κερδος γεμιζουν με οτι να ναι και χαλανε την ποιοτητα τους..θα μιλησω απο προσωπικη μου εμπειρια πριν χρονις χρησιμοποιουσα στο γουρουνι πολυ γνωστο εμπορικο φυσιγγι αλλα μια φορα ξαναπηρα και μου βγηκε κοπαδι γουρουνια εριξα στο πρωτο στα 30 μετρα και επεσε με το τριτο ολοζωντανο (σημειοτεον δεν εχω χασει μεχρι στιγμης ζωο στα τοσα χρονια που κυνηγαω)..στο γδαρσιμο βρηκα ολα τα δραμια πανω του χωρις να το περασει κανενα αυτο ηταν και η αφορφη να ξεκινησω την ιδιογομωση πριν 9 + χρονια..και αντε στην τσιχλα να πετυχω χαλια φυσιγγι θα ξαναβρω πουλια αλλα στο γουρουνι στο παπι στον λαγο στην φασσα θελω να ξερω οτι παντα θα εχω σταθερη αποδοση χωρις να ρισκαρω να χασω το θηραμα ή την σωματικη μου ακεραιοτητα

Επικινδυνος μπορει να γινει κ ο επαγγελματιας που θα γεμισει οπως οπως για να προλαβει καποια ζητηση η απλα θα κανει του κεφαλιου του μην ελεγχοντας τις πιεσεις..
Το ιδιο θα συμβει κ με καποιον ιδιογομωτη που θελει να κανει τα δικα του χωρις προτιστως να γνωριζει το αν η καθε κινηση που θα κανει ειναι επικινδυνοι η οχι..
Ειναι τρομερα μεγαλο λαθος καπιοι που γεμιζουν να βγαζουν τα φυσιγγια του εμποριου αχρηστα,κ το αντιθετο οσοι αγοραζουν εμπορικα να θεωρουν ολους τους ιδιογομωτες επικινδυνους λογω πατεντων κλπ..
Δεν γινεται ολοι να βραζουν στο ιδιο καζανι...
ολοι φουρνοι δεν βγαζουν τα ιδια κουλουρια...
Για εμενα ισως το μεγαλυτερο κερδος του ιδιογομωτη ειναι οτι μπορει να φτιαξει φυσιγγια που δεν θα βρει στο εμποριο..
Θελει 20γρ? θελει διασπορας 28γρ η ακομα και 24γρ?θελει αλευρια κ πιτουρα?θελει να δοκιμασει μια σακουλα με παλιες μαλλινες ταπες που βρηκε απο τον παππου του?θελει να κυνηγησει με το παλιο δικαννο του παππου του κ θελει οσο το δυνατον ελαφρα φυσιγγια?
Ολα αυτα τα θελει να τα δοκιμασει (και) σε καλυκα με μεταλλο πχ 25?
Εχει καποια ιδιαιτερη προτιμηση κ στο χρωμα του καλυκα?
Αυτα κ αλλα τοσα ειναι εφικτα...
Για ολα τα παραπανω θεωρω οτι αξιζει καποιος να κανει τα πρωτα του βηματα στην ιδιογομωση..
Και οχι για να προσπαθησει να ξεπερασει σε αποστασεις τα εμπορικα φυσιγγια....

Επικινδυνος μπορει να γινει κ ο επαγγελματιας που θα γεμισει οπως οπως για να προλαβει καποια ζητηση η απλα θα κανει του κεφαλιου του μην ελεγχοντας τις πιεσεις..
Το ιδιο θα συμβει κ με καποιον ιδιογομωτη που θελει να κανει τα δικα του χωρις προτιστως να γνωριζει το αν η καθε κινηση που θα κανει ειναι επικινδυνοι η οχι..
Ειναι τρομερα μεγαλο λαθος καπιοι που γεμιζουν να βγαζουν τα φυσιγγια του εμποριου αχρηστα,κ το αντιθετο οσοι αγοραζουν εμπορικα να θεωρουν ολους τους ιδιογομωτες επικινδυνους λογω πατεντων κλπ..
Για εμενα ισως το μεγαλυτερο κερδος του ιδιογομωτη ειναι οτι μπορει να φτιαξει φυσιγγια που δεν θα βρει στο εμποριο..
Θελει 20γρ? θελει διασπορας 28γρ η ακομα και 24γρ?θελει αλευρια κ πιτουρα?θελει να δοκιμασει μια σακουλα με παλιες μαλλινες ταπες που βρηκε απο τον παππου του?θελει να κυνηγησει με το παλιο δικαννο του παππου του κ θελει οσο το δυνατον ελαφρα φυσιγγια?
Για ολα τα παραπανω θεωρω οτι αξιζει καποιος να κανει τα πρωτα του βηματα στην ιδιογομωση..
.RESPECT.respect φιλαράκι τα πες όλα και αυτός που θέλει να βγάλει τα μάτια του μπορεί και με τα εμπορικά .

Έτσι είναι φίλε μου...συμφωνώ...
Το επικίνδυνο φυσίγγι μπορείς να το βρεις παντού...

Η ιδιογόμωση είναι ωραία ασχολία, αρκεί να ξέρεις καλά και τη θεωρία...
Είναι σαν τη θάλασσα...δεν πρέπει να τη φοβάσαι, πρέπει όμως να τη σέβεσαι, ειδάλλως θα σε πνίξει...

Ο καθένας στην ιδιογόμωση θέτει τα στανταρτ του...
Οι πληροφορίες πολλές για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί, ΑΛΛΑ, δυστυχώς και (παρα)πληροφόρηση κάποιες φόρες (και μέσω του internet) που πρεπει να έχει τις βασικές θεωρητικές γνώσεις για να αποφύγει της κακοτοπιές...
Απο κει και πέρα...
Δοκιμές...δοκιμές...δοκιμές...μέχρι να βρείς αυτό που αρέσει σε ΣΕΝΑ προσωπικά...
Στοκ όσο μεγαλύτερης ποσότητας υλικών της ίδιας παρτίδας...
Χρόνο και χρήμα...

Προσωπικά...δεν μπαίνω στην διαδικασία να συγκρίνω αν τα φυσίγγια που φτιάχνω, είναι καλύτερα και την έχουν πιο μακρια (την ντουφεκιά:D) από του εμπορίου ή κάποιου άλλου ιδιογομωτή...
Προσπαθώ να συνδυάσω τα διαθέσιμα υλικά και να φτιάξω το φυσίγγι που θέλω, σύμφωνα με τις ανάγκες του κυνηγιού που προορίζεται και τα γούστα τα δικά μου, έχοντας σαν κατευθυντήριους πυλώνες...
ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ-ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ...

Όπως τη "βλέπει" ο καθένας...

Πιστευω οτι στην ιδογομωση το πρωτο που μπαινει ειναι το μερακι.Θελει ομως πολλες γνωσεις και δοκιμες
μιας και το 99% δεν εχει την ευκαιρια να δοκιμασει τις πιεσεις και τις ταχυτητες.Ο πινακας δινει πολλα
αλλα οχι τα κυρια.Ενας ιδιογομωτης το πρωτο που θα πετυχει ειναι η σταθεροτητα στα φυσιγγια του
αφου καθε χρονο εχει την ιδια συνταγη και υλικα.Δεν μυριζει τα νυχια του για το τι αλλαξε στο σεταπ φετος
αλλα και στα υλικα οπως στα εμπορικα.Η μεγαλυτερη διαφορα μεταξυ εταιριων και ενος ιδιογομωτη ειναι
οτι οι μεν κατασκευαζουν φυσιγγια για γενικη χρηση οπλων ενω οι δε για ειδικη.Εγω προσωπικα περα απο
την συνταγη (απλη η ειδικη) δινω βαση και στην εμφανηση,μου αρεσει ο διαφανος και ψιλος καλυκας.
Θελω να βλεπω την λεπτομερια του φυσιγγιου.Απο την στιγμη που αγοραζω και δουλευω υλικα μεγαλων
εταιριων που φτιαχνουν και φυσιγγια δεν τετραγωνιζω τον κυκλο,απλα φτιαχνω κατι σταθερο για τα δικα
μου οπλα και ειδικο για τον τροπο σκοπευσης και κυνηγιου που κανω,μεχρι εκει ομως....
Υπαρχει μια σχετικη οικονομια στην ιδιογομωση αλλα εαν κερδιζεις 1-2 ευρο στο κουτι και χρειαζεσαι 1 ωρα
για κατασκευη 25 φυσιγγιων τοτε δεν ειναι και τοσο οικονομικη.Εχω δει ιδιογομωτες να καβαλανε καλαμια
με φυσιγγια που δεν θα εβαζα ουτε στην τσεπη μου αλλα και επαγγελματιες που κατεστρεψαν κανες,κλειστρα
αλλα και ζωες με πολυδιαφημισμενα φυσιγγια.Υπαρχουν ομως και καλα εμπορικα φυσιγγια οπως και καλα
φυσιγγια ιδιογομωτων.Ο καθενας οτι νομιζει και οτι του δουλευει καλυτερα,η αγορα μεγαλη.Αλλα θελει
χρονο,χωρο,χρημα και διαρκη επιμονη η ιδιογομωση.

υπαρχει μια σχετικη οικονομια στην ιδιογομωση αλλα εαν κερδιζεις 1-2 ευρο στο κουτι και χρειαζεσαι 1 ωρα
για κατασκευη 25 φυσιγγιων τοτε δεν ειναι και τοσο οικονομικη.
Στα φυσίγγια μέχρι 32 γρ (τσιχλοφυσιγγα, σκοπευτικά) δεν νομίζω να βγαίνει πιο οικονομικά Αλεξ...
Στα 33-34γρ. και πάνω και ειδικά στα "ειδικά"...κάτι μαλλινόταπα, κάτι διασποράς κ.λ.π... εκεί ναι συμφέρει οικονομικά...
Στα πιο μικρά διαμετρήματα το 12αριού...εκεί, το σπιτικό, μπορεί να σου βγαίνει και μισή τιμή...

1 ωρα για κατασκευη 25 φυσιγγιων
Με τα εργαλεία-υλικά στημένα...τόσο, περίπου, χρειάζομαι και 'γω...:)

Στα φυσίγγια μέχρι 32 γρ (τσιχλοφυσιγγα, σκοπευτικά) δεν νομίζω να βγαίνει πιο οικονομικά Αλεξ...
Στα 33-34γρ. και πάνω και ειδικά στα "ειδικά"...κάτι μαλλινόταπα, κάτι διασποράς κ.λ.π... εκεί ναι συμφέρει οικονομικά...
Στα πιο μικρά διαμετρήματα το 12αριού...εκεί, το σπιτικό, μπορεί να σου βγαίνει και μισή τιμή...

Με τα εργαλεία-υλικά στημένα...τόσο, περίπου, χρειάζομαι και 'γω...:)
Μιλαω για οικονομια σε φυσιγγια 36-38 γρ με επιμεταλλωμενα σκαγια.
Στα τσιχλοφυσιγγα η οικονομια ερχεται με καλυμπραρισμενους καλυκες αλλα και παλι οχι και τοσο.
Αν καποιος ζυγιζει και τσεκαρει στο χερι ο μεσος χρονος ειναι αυτος,1 ωρα τα 25:D

Από 36 γρ και πάνω εισαι περίπου μισή τιμη σε σχέση με τα εμπορικά αν βάλεις και ασχοληθείς με μπαφερ ειναι ακομα πιο συμφέρον σε θέμα τιμής με τα εμπορικά εκει που συμφέρει πραγματικά και παει στο 1/5 ειναι σε δραμια και μονοβολα για εμένα εκει η ιδιογομωση ειναι μονόδρομος!!

εκει που συμφέρει πραγματικά και παει στο 1/5 ειναι σε δραμια και μονοβολα για εμένα εκει η ιδιογομωση ειναι μονόδρομος!!
συμφωνο , αλλα ποσα τετια φυσιγγια θα ρηξει ενας γουροκυνηγος τον χρονο 20 - 25 , και εαν χτυπησει μερηκα γουρουνια , θα τον πρωβληματηση η τυμη των φυσιγγιων που ερηξε και γεμησε τον καταψυκτη του τοσα κιλα κρεας

Για δραμια μονοβολα και γενικα φυσιγγια για εκλεκτα θηραματα η ιδιογομωση συμφερει..και ξερεις ακριβως τι γεμιζεις και διαλεγεις και την ποιοτητα..πχ εγω στα δραμια που γεμιζω καμια 50αρια τον χρονο ειναι σε καλυκες gordon που ειναι οι πιο ακριβοι με νικελ που και αυτα ειναι ακριβα και γενικα και οι πυριτιδες και το στησιμο ειναι χρονοβορο αλλα τουλαχιστον ξερω οτι εχω το καλυτερο φυσιγγι για τα δικα μου δεδομενα..οπως το ιδιο κανω και για την μπεκατσα και τον λαγο..για τσιχλα σκεφτομαι απο τη νεα σεζον να παρω μια κουτα ετοιμα γιατι να γεμιζω 25 με 30 την φορα δεν εχω παντα και τον χρονο

πχ εγω στα δραμια που γεμιζω καμια 50αρια τον χρονο ειναι σε καλυκες gordon
Τι παραπανω εχει ο gordon..λεγεται για μειωμενη ανακρουση..αλλα εγω δεν το ασπαζομαι... πιστευω εξαρταται με τι ειναι γεμισμενος..

για τσιχλα σκεφτομαι απο τη νεα σεζον να παρω μια κουτα ετοιμα
Μην κανεις κινηση να παρεις κατι αν δεν με ρωτησεις..εγω θα σου πω...yelling..yelling.

Status
Not open for further replies.
Back