Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Επειδή η ιδιογόμωση είναι η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη και πολλές δοκιμές και εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, μάλλον θα ήταν καλύτερα να μην (ξανα)γράψω εδω μέσα, θεωρίες που δεν μπορώ να τις επαληθεύσω-επιβεβαιώσω στην πράξη
φιλε κουβεντα κανουμε , να γραφεις ότι θελεις ελευθερα

και ένα τελευταιο σχολιο ειδικα προς τον Σαραντο , δεν ξαναγραφω οποιαδήποτε συνταγή γιατι δεν μπορω αποδεδειγμένα να παρουσιασω τα βλητικα της στοιχεια , μονο διάγραμμα από βλητικο σταθμο το κανει αυτό , από εκει και περα ο καθενας να γραφει και να ανεβαζει ότι θελει , οποιος θελει μου στελνει πμ για ότι θελει και αν το ξερω του απανταω

Κ εγω συμφωνω με τα παιδια, δεν ειναι δυνατον σε μια συνταγη να δινεις χιλια δυο δεδομενα... Μοιραζομαστε εδω μερικες εμπειριες κ μερικες συνταγες που μας εχουν δουλεψει η που πειραματιζομαστε ακομα... Να βαλω δηλαδη μια συνταγη με ΜΒ32, και να γραψω τι? Οτι εχει 150 σελιδες διατρηση στον χαρτοπολτο... Αρκει μια φωτογραφια απο τον πινακα και μια αναφορα οτι δουλευει καλα στο κυνηγι για να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ καποιος τη δικη του δοκιμη...
Κακα τα ψεματα ΟΛΕΣ μου συνταγες απο τον πινακα ξεκινησαν, πολλες δοκιμαστηκαν κ σε διατρηση κ σε ταχυτητα... Ξερεις ομως ποσες απο αυτες παρολλο που ειχαν θεωρητικα καλα χαρακτηριστικα αποδειχθηκαν κ λιγο πατατα στο κυνηγι? Πολλες... Οπως κ πολλες που δεν ενθουσιασαν στον πινακα κ στα νουμερα, σε εκαναν μαγγα στον κυνηγοτοπο...
Καθε πυριτιδα εχει τα δικα της γουστα κ πρεπει να ψαξεις να τα βρεις... Δεν αρκει να παρεις μονο αποτελεσματα σε χαρτι, θελει κ δοκιμη στην πραξη κ το λεει αυτο ενας ανθρωπος που κυνηγαει 5 μερες τη βδομαδα κ οσο κ να το κανεις ριχνει φυσιγγια... Γιατι δεν μπορεις να συγκρινεις στον πινακα κ σε ταχογραφο την ταπεινη Α1 αλλα και την ΜΒ32... Η πρωτη θελει χαιδεμα, η δευτερη θελει στριμωγμα... Αλλη αισθηση η μια, αλλη η αλλη... Ξερω πολλους ιδιογομωτες που ασχολουνται με 1-2 συνταγες κ μονο αυτες, εκει ειναι πολυ ευκολο να παρεις οτι αποτελεσματα στο χαρτι βαλει ο νους σου...ειναι κ αλλοι που εχουν τη λοξα κ δοκιμαζουν 1-2 συνταγες τη βδομαδα... Καποιες αποδεικνυονται καλες, καποιες οχι, σε καποιες ο πινακας λεει την αληθεια, σε καποιες ψεμματα...
Γιατι παντα θα υπαρχει κ η επαφη των σκαγιων με το θηραμα, κ αυτη την επαφη δεν θα μπορεσουμε ποτε να την αναγαγουμε σε αριθμους... Γιατι μια πυριτιδα που μας δινει τουφεκια κεντημα και ταχυτητα 410 αρχικη κ καλο επιπεδο διατρησης στην παρξη μπορει να ματωνει το θηραμα κ να το ριχνει τραυματισμενο... Αυτη η συνταγη θελει τροποποιηση κ ας περναει ολα τα στατικα τεστ...
Προσωπικα δινω παντα συνταγες δοκιμασμενες σε οποιον το ζητησει, αλλα ειδικα δημοσια κρινω τι θα γραψω αναλογα κ με την εμπειρια αυτου που ρωταει... Αποφευγω να γραφω φορτωμενες συνταγες, οχι γιατι εχω κατι να κρυψω, ισα ισα τις δινω απλοχερα σε προσωπικο επιπεδο σε οποιον τις ζητησει, αλλα γιατι δημοσια διαβαζουν κ πολλοι που δεν εχουν την εμπειρια να τις στησουν...
ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι συνταγες που προτεινονται κατα καιρους θα χρειαστουν απο λιγη μεχρι περισσοτερη τροποποιηση αναλογα με τα εργαλεια που χειριζεται ο αλλος κ τα γουστα του, οδηγος ειναι, δεν ειναι ετοιμη λυση... ;)

Σαφως και ειναι σεβαστη η γνωμη σου εννοειται. Απλα σκεφτομαι οτι εχουμε περασει απο το απλο και κλασσικο 1.65 x 32 με καψουλι cx2000, που εδιναν σαν συνταγη πριν κατι δεκαετιες, σε ολοκληρο κατεβατο απο το τι ειδος καλυκα, και ποσο ψηλο μεταλο, εως το τι οπλο και καιρικες συνθηκες κατα την βολη. Δεν ειμαι κατα της τοσης εξειδικευσης, απλα σκεφτομαι οτι ετσι χανεται λιγος απο το μυθο του ψαξιματος. Προσωπικα δεν κανω τοσο εμπεριστατωμενες δοκιμες που να συμπεριλαμβανω τη ταχυτητα (δεν εχω ταχογραφο) ή την διατρηση, με ενδιαφερει ομως η αποτυπωση της τουφεκιας στον πινακα, κυριως για οπτικη εικονα του σμηνους των σκαγιων ανα διαφορετικη αποσταση. Το οπλο που δοκιμαζω ειναι ενα, και τα τσοκ ειναι περιπου παντα ιδια.
σιγουρα εχουμε περαση σε αλλο σταδιο αλλα και το παιδι που ρωτησε κατι ΤΩΡΑ ξεκιναει

και ένα τελευταιο σχολιο ειδικα προς τον Σαραντο , δεν ξαναγραφω οποιαδήποτε συνταγή γιατι δεν μπορω αποδεδειγμένα να παρουσιασω τα βλητικα της στοιχεια , μονο διάγραμμα από βλητικο σταθμο το κανει αυτό , από εκει και περα ο καθενας να γραφει και να ανεβαζει ότι θελει , οποιος θελει μου στελνει πμ για ότι θελει και αν το ξερω του απανταω
Και ποιος μπορει και εχει το χρημα να το κανει δημητρη

10000
Κ εγω συμφωνω με τα παιδια, δεν ειναι δυνατον σε μια συνταγη να δινεις χιλια δυο δεδομενα... Μοιραζομαστε εδω μερικες εμπειριες κ μερικες συνταγες που μας εχουν δουλεψει η που πειραματιζομαστε ακομα... Να βαλω δηλαδη μια συνταγη με ΜΒ32, και να γραψω τι? Οτι εχει 150 σελιδες διατρηση στον χαρτοπολτο... Αρκει μια φωτογραφια απο τον πινακα και μια αναφορα οτι δουλευει καλα στο κυνηγι για να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ καποιος τη δικη του δοκιμη...
Κακα τα ψεματα ΟΛΕΣ μου συνταγες απο τον πινακα ξεκινησαν, πολλες δοκιμαστηκαν κ σε διατρηση κ σε ταχυτητα... Ξερεις ομως ποσες απο αυτες παρολλο που ειχαν θεωρητικα καλα χαρακτηριστικα αποδειχθηκαν κ λιγο πατατα στο κυνηγι? Πολλες... Οπως κ πολλες που δεν ενθουσιασαν στον πινακα κ στα νουμερα, σε εκαναν μαγγα στον κυνηγοτοπο...
Καθε πυριτιδα εχει τα δικα της γουστα κ πρεπει να ψαξεις να τα βρεις... Δεν αρκει να παρεις μονο αποτελεσματα σε χαρτι, θελει κ δοκιμη στην πραξη κ το λεει αυτο ενας ανθρωπος που κυνηγαει 5 μερες τη βδομαδα κ οσο κ να το κανεις ριχνει φυσιγγια... Γιατι δεν μπορεις να συγκρινεις στον πινακα κ σε ταχογραφο την ταπεινη Α1 αλλα και την ΜΒ32... Η πρωτη θελει χαιδεμα, η δευτερη θελει στριμωγμα... Αλλη αισθηση η μια, αλλη η αλλη... Ξερω πολλους ιδιογομωτες που ασχολουνται με 1-2 συνταγες κ μονο αυτες, εκει ειναι πολυ ευκολο να παρεις οτι αποτελεσματα στο χαρτι βαλει ο νους σου...ειναι κ αλλοι που εχουν τη λοξα κ δοκιμαζουν 1-2 συνταγες τη βδομαδα... Καποιες αποδεικνυονται καλες, καποιες οχι, σε καποιες ο πινακας λεει την αληθεια, σε καποιες ψεμματα...
Γιατι παντα θα υπαρχει κ η επαφη των σκαγιων με το θηραμα, κ αυτη την επαφη δεν θα μπορεσουμε ποτε να την αναγαγουμε σε αριθμους... Γιατι μια πυριτιδα που μας δινει τουφεκια κεντημα και ταχυτητα 410 αρχικη κ καλο επιπεδο διατρησης στην παρξη μπορει να ματωνει το θηραμα κ να το ριχνει τραυματισμενο... Αυτη η συνταγη θελει τροποποιηση κ ας περναει ολα τα στατικα τεστ...
Προσωπικα δινω παντα συνταγες δοκιμασμενες σε οποιον το ζητησει, αλλα ειδικα δημοσια κρινω τι θα γραψω αναλογα κ με την εμπειρια αυτου που ρωταει... Αποφευγω να γραφω φορτωμενες συνταγες, οχι γιατι εχω κατι να κρυψω, ισα ισα τις δινω απλοχερα σε προσωπικο επιπεδο σε οποιον τις ζητησει, αλλα γιατι δημοσια διαβαζουν κ πολλοι που δεν εχουν την εμπειρια να τις στησουν...
ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι συνταγες που προτεινονται κατα καιρους θα χρειαστουν απο λιγη μεχρι περισσοτερη τροποποιηση αναλογα με τα εργαλεια που χειριζεται ο αλλος κ τα γουστα του, οδηγος ειναι, δεν ειναι ετοιμη λυση... ;)
100000000000000LIKES

Και ποτε να μην πιστευουμε τον πινακα ειναι ο μεγαλυτερος ψευτης καποιες φορες.απιστευτα φυσιγγια στον πινακα με συγκετροση για κοντρες βγηκαν τελειος ΑΧΡΗΣΤΑ στο πραγματικο κυνηγι.

Για
Aρκετα σωστα ωστε να τον εμπειστευτεις,και αν εχεις αμφιβολιες υπαρχη και ο χαρτοπολτος στις μενουσες,εμενα δεν με προδωσαν ποτε αυτα,αν δεν δουλευει για αλλους σε αυτο δεν μπορω να κανω κατι,απλα καταθετω τη δουλευει για μενα απο τεστ διατρησεων,πριν βγουν στο κυνηγι,και δεν ειδα πουθενα να μην εκαναν τη δουλεια τους.
για πες μας πως κανεις τις δοκιμες σου ακριβως

Σαραντο ειναι σεβαστα ολα οσα γραφεις αλλα εχω μια μικρη ενσταση... Ειναι κ δυσκολο να τα περιγραψεις κ με λογια... Ας παρουμε ενα φυσιγγι με ΜΒ32 αε πουμε, που τη ριχνω πολυ, η τελοσπαντων με καποια αλλη πυριτιδα εκτος απο μονοβασικη... Η ΜΒ32 ας πουμε αν στα 34 γρ με μια κλασσικη συνταγη κλειστει στα 57,8 χιλ, θα δωσει πληρως αποδεκτη συγκεντρωση, καλες ταχυτητες κ καλη διατρηση... Στο θηραμα τωρα αυτο το φυσιγγι δεν θα ειναι καλο... Γιατι????? Γιατι ενω θα δεχεται το θηραμα τα σκαγια που πρεπει κ ενδεχομενως με σωστη μενουσα ταχυτητα, αυτο μπορει να πεφτει ζωντανο κ ματωμενο... Αν το ιδιο φυσιγγι τωρα το ρελιασουμε στα 57,5 χιλ, ενδεχομενως να παρουμε λιγο χειροτερη συγκεντρωση, υψηλοτερη αρχικη, αλλα λιγο χειροετρη διατρηση στα 40 ας πουμε μετρα... Στο θηραμα ομως το φυσιγγι αυτο ειναι φοβερο, με πολυ καθαρες καταβολες...
Αν μεινουμε μονο στην εξετση των αριθμων, το πρωτο φυσιγγι υπερτερει, στο θηραμα ομως οχι... Γιατι? Γιατι απλα εχει χαθει η χρυση τομη που χρειαζεται καθα φυσιγγι για να αποδωσει σωστα... Τι σημαινει σωστα για μενα? Σημαινει με ακαριαιες καταβολες σε αποστασεις που πρεπει για τα τσοκ του οπλου μας με αναιμακτα πουλια... Αντιθετα αν παρουμε μια αλλη πυριτιδα που θα μας δωσει τα ιδια αποτελεσματα με το αρχικο φυσιγγι της ΜΒ32 με το ρελιασμα στα 57,8 μπορει να ειναι καλυτερο στο θηραμα...
Επισης το ιδιο φαινομενο θα μπορουσε να παρατηρηθει αν δοκιμαζαμε ενα φυσιγγι με Μ92S στα 34 γρ με μια καννη 66 εκ κ σε μια 76 εκ... Μπορει τα δεδομενα να ηταν παρομοια αλλα το ιδιο φυσιγγια ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΗΡΑΜΑ με την 76αρα καννη θα συμπεριφεροταν καλυτερα....
Μη με ρωτησεις γιατι, γιατι δεν ξερω με σιγουρια να σου πω, εικασιες κανω πολλες...
Θελω δηλαδη να πω οτι οι μετρησεις ειναι παρα πολυ σημαντικες στη συγκριση δυο οπλων ας πουμε με ενα ιδιο φυσιγγι αλλα δεν μπορουν να δωσουν παντα στην ιδιογομωση ασφαλες αποτελεσμα κ αυτο γιατι καθε πυριτιδα εχει τα δικα της κολπα κ τη δικη της χρυση τομη η οποια μπορει να μην μπαινει σε κανονες...
Εχω δει πραγματα στην ιδιογομωση που δεν εξηγουνται παντα λογικα, αλλα συμβαινουν, θες γιατι το φυσιγγι με τις καμπυλες καυσεις του θελει πολυ μελετη, θες γιατι οι πυριτιδες εχουν τα κουμπια τους κ καποια απο αυτα ειναι λιγο παραλογα, συμβαινει παντως...
Οταν συγκρινω δυο οπλα η δυο τσοκ με ενδιαφερει η ακριβης μετρηση, πολυ σωστα τα λες δεν υπαρχει αλλος τροπος να φανει η διαφορα, το ματι "χανει", στο ιδιογομωμενο φυσιγγι περα απο τη μετρηση με ενδιαφερει η συμπεριφορα στο θηραμα... Εκει να δεις παραλογα πραγματα...

Εχω να κανω μερικες ερωτησεις σχετικα με το μπαφερ...
1. Βελτιωνει οντως το βεληνικες και εχουμε μακρινες βολες ?
2. Επιβαρυνεται η γομωση ? Θελει ι λιγοτερα γρ. απο οτι θα βαζαμε?
3. Πως γινεται τα σκαγια με το μπεφερ ανακατεμενα να μην χαλαει την συγκεντρωση της ντουφεκιας?
4. Το μπαφερ επιρεαζεται απο την υγρασια?
5. Το μπαφερ ειναι νομιμο? Γιατι τι λενε αιρετικο?
Ξςρω ειναι πολλες οι ερωτησεις μου , οποιος θελει αν μπορει ας μου λυσει τις αποριες ευχαριστω..

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε εσείς που είστε γνώστες αν είναι δυνατόν να φτιαχτεί διασποράς για 16 άρι μιας και οι διασπορεις είναι δυσευρετοι σε αυτό το διαμετρημα. Αν κοπούν τα πτερύγια σε συγκεντρωτηρα θα πετύχει διασπορά; Έχετε να προτείνεται κάτι άλλο;
Έχω ασχοληθεί ελάχιστα με την ιδιογομοση και οι γνώσεις μου είναι λίγες.

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε εσείς που είστε γνώστες αν είναι δυνατόν να φτιαχτεί διασποράς για 16 άρι μιας και οι διασπορεις είναι δυσευρετοι σε αυτό το διαμετρημα. Αν κοπούν τα πτερύγια σε συγκεντρωτηρα θα πετύχει διασπορά; Έχετε να προτείνεται κάτι άλλο;
Aν δεν βρεις διασπορεα για 16 αρι που νομιζω υπαρχουν διασπορα θα πετυχεις αν μοιρασεις τα σκαγια σε 2 η καλυτερα σε 3 στρωσεις με φελλο 2χιλ η χαρτακι.αλλη μεθοδος ειναι 2 διαφορετικα νουμερα σκαγιον με τα ποιο ψιλα πανω και τα ποιο χοντρα κατω πχ 15 γρ ν7 κατω και 15γρ ν9 πανω

Aν δεν βρεις διασπορεα για 16 αρι που νομιζω υπαρχουν διασπορα θα πετυχεις αν μοιρασεις τα σκαγια σε 2 η καλυτερα σε 3 στρωσεις με φελλο 2χιλ η χαρτακι.αλλη μεθοδος ειναι 2 διαφορετικα νουμερα σκαγιον με τα ποιο ψιλα πανω και τα ποιο χοντρα κατω πχ 15 γρ ν7 κατω και 15γρ ν9 πανω
Με κομμένα τα πτερύγια του συγκεντρωτηρα; Δηλαδή να είναι περίπου σαν ταπα;

Με κομμένα τα πτερύγια του συγκεντρωτηρα; Δηλαδή να είναι περίπου σαν ταπα;
Aκριβως και ισως χρειαστης και ενα νουμερο συγκετροτηρα ποιο χαμηλο.εγω στη θεση σου θα το εκανα ρελιαστο και θα δοκιμαζα και τα 2 για να δω πως ανοιγουν

Aκριβως και ισως χρειαστης και ενα νουμερο συγκετροτηρα ποιο χαμηλο.εγω στη θεση σου θα το εκανα ρελιαστο και θα δοκιμαζα και τα 2 για να δω πως ανοιγουν
Ευχαριστώ για τη βοήθεια Γιώργο.

Δεν κοβουμε τιποτα βαζεισ μεσα στον συγκετρωτηρα δυο χαρτακια cal.28 αφου προτα τα εχεισ διασταυρωση αναμεταξη τουσ. πωσ κοβουμε το ενα μεχρει την μεση και βαζουμε το αλλο μεσα κανοντασ ενα σταυρο η κοβουμε και τα δυο μεχρει την μέση και ποιο λιγο ακομα ενωνοντασ τησ κοψιεσ

Last edited by a moderator:
Δεν κοβουμε τιποτα βαζεισ μεσα στον συγκετρωτηρα δυο χαρτακια cal.28 αφου προτα τα εχεισ διασταυρωση αναμεταξη τουσ. πωσ κοβουμε το ενα μεχρει την μεση και βαζουμε το αλλο μεσα κανοντασ ενα σταυρο
η προταση του Ηλια είναι η καλυτερη , αν συνδυαστεί και με ανακατεμα στα σκαγισ που προτεινε ο βενετατος ακομα καλυτερη , αυτή είναι η ιδιογομωση
Ευχαριστώ παιδια, το'ξερα πως θα μου βρείτε λυσεις, αφού απ'οτι διαβάζω (αν και δεν πολλή καταλαβαίνω τα περισσότερα .sarcastic.) όλοι εισται γνώστες.

Status
Not open for further replies.
Back