Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
αν δεν κάνω λάθος ένα νορμάλ στροφείο έχει βάθος 1,70.
Ακριβώς κάπου εκεί άλλοτε 1.65 και άλλοτε 1.75. Επίσης ο κενός χώρος (στάθμη σκαγιών μέχρι χείλος κάλυκα) που θέλεις είναι από 9 έως 12 χιλιοστά. Υπάρχουν στροφεία με 1.60 και δυσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να βρεις και στο 1.50

Φίλος μου τα έφτιαξε! Αύριο που θα πάμε για κυνήγι θα τον ρωτήσω και θα σου πώ λεπτομέρειες!. Όμως δεν μου είπατε! είναι επικίνδυνα? μην χάσω κανα χέρι και ξέρω και εγώ και τίποτα άλλο!.
Άνθρωπε μου παίζεις με την φωτιά, καταλαβενεις η πλάκα μας κανείς.

Καλησπέρα! Για να μου πει κάποιος φίλος, πόσο επικίνδυνο είναι το παρακάτω γέμισμα! Μπαρούτι Tecna 2.25 χ 36 γραμ. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξει καμιά κάνη? και πόσο μπορεί να είναι το όριο για τα 36 γραμ σκάγια!. Ρωτάω γιατί έφτειαξα με την παραπάνω δοσολογία και μου είπε φίλος από το σάιτ ότι έιναι πολύ επικίνδυνο! και όχι τίποτα άλλο, αλλά έριξα και μερικά!.
Δες μια ματιά εδώ για Tecna N και θα καταλάβεις ... http://www.idiogomosi.com/pages/posts/tecnan-560.php

Επανέρχομαι, επειδή δεν θα πάμε για κυνήγι αύριο (θα πάει για αγριογούρουνα ) τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν είναι η παλιά Τέκνα που ξέραμε και σε συνταγή με σκάγια 3,4,5, και 1,90 που έφτιαξε πρόσφατα εκάνανε λέει κλούπ. Την Δευτέρα που θα πάμε για φάσες θα βάλει μερικά στο σημάδι για να πειστώ!. .τι να σας πώ τώρα ρε παιδιά... ο Θεός να βάλει το χέρι του!, θα σας ενημερώσω την Δευτέρα! Πάντως εγώ εάν δεν ρίξει μερικά, δεν ακουμπάω!.

Επανέρχομαι, επειδή δεν θα πάμε για κυνήγι αύριο (θα πάει για αγριογούρουνα ) τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν είναι η παλιά Τέκνα που ξέραμε και σε συνταγή με σκάγια 3,4,5, και 1,90 που έφτιαξε πρόσφατα εκάνανε λέει κλούπ. Την Δευτέρα που θα πάμε για φάσες θα βάλει μερικά στο σημάδι για να πειστώ!. .τι να σας πώ τώρα ρε παιδιά... ο Θεός να βάλει το χέρι του!, θα σας ενημερώσω την Δευτέρα! Πάντως εγώ εάν δεν ρίξει μερικά, δεν ακουμπάω!.
:eek: Κάτσε φρόνιμα μανούλα μου......

Στην τελική δέσε σταθερά το όπλο σε ένα δύχαλο κορμό ελιάς......και με ένα σχοινάκι τη σκανδάλη.....φόρα κράνος κ αμόλα καλούμπα καμιά 20αριά μέτρα και....Κατά τους απέναντι στόχους......Άρξατε ΠΥΡ.... .sarcastic. .sarcastic. .very happy..vert funny..vert funny.

Φίλος μου τα έφτιαξε! Αύριο που θα πάμε για κυνήγι θα τον ρωτήσω και θα σου πώ λεπτομέρειες!. Όμως δεν μου είπατε! είναι επικίνδυνα? μην χάσω κανα χέρι και ξέρω και εγώ και τίποτα άλλο!.
Εννοειται οτι ειναι επικινδυνα..2.25 στα 36 γραμμαρια κιολας μονο στον Εβρο με πολλα μειον κατω μπορει να τα ριξεις αλλιως θα παρεις την καννη γαρυφαλλο..οσο και καινουρια να ναι η παρτιδα οσο και προοδευτικη ποτε η τεκνα δεν εχει φτασει τοσο ψηλα για τα 36 γραμμαρια

Πιστεύω ότι οι σύγχρονες πλέον πυρίτιδες για να καούν σωστά θέλουν βαθύτερο ρέλι από ότι οι παλιές. Αυτό γιατί όλες οι εταιρίες ακολουθούν τον ρυθμό της μαζικής παραγωγής πολυσταδιακών φυσιγγίων όπου η αντίσταση ξερελιάσματος είναι μεγαλύτερη. Με τις σύγχρονες πυρίτιδες που τις θεωρώ καλύτερες των προγενέστερων, το ρυχό ρέλι και ειδικά στα ρελιαστά με παραδοσιακό στρογγυλό ρέλι δίνουν μεγάλη αστάθεια και ας φορτώσουμε το σετ απ.

Ετσι ακριβως..Καμια σχεση τα παλια υλικα με τα καινουρια.Με το πεντασταδιακο εχω σταθερα φυσιγγια και λιγες πιεσεις.Σημερα εκανα δικιμη gm3 στο 1.45χ30 μεΝ0 8.5 με 688 σε καλυκα 68.5 και ρελιασμα στα 56.5 χιλ με 22 κουαλαντι.Φοβερο σεταπ σε αποσταση 35 μετρα

Oι δικές μου σημερινες δοκιμες επιβεβαιωσαν για αλλη μια φορα οτι 56,5 ειναι καλυτερο!!!!
Το ιδιο σεταπ με MG2 στα 36 γραμ. με Ν5 στα 35 μετρα με 3αστρα ( μαμα ) ρελιασμενο στα 57 μου εδωσαν
απο 69 εως 72,5% συγκεντρωση , ενω στα 56,5 ειμαι σταθερα στο 85-86 %.

Πιστεύω ότι οι σύγχρονες πλέον πυρίτιδες για να καούν σωστά θέλουν βαθύτερο ρέλι από ότι οι παλιές. Αυτό γιατί όλες οι εταιρίες ακολουθούν τον ρυθμό της μαζικής παραγωγής πολυσταδιακών φυσιγγίων όπου η αντίσταση ξερελιάσματος είναι μεγαλύτερη. Με τις σύγχρονες πυρίτιδες που τις θεωρώ καλύτερες των προγενέστερων, το ρυχό ρέλι και ειδικά στα ρελιαστά με παραδοσιακό στρογγυλό ρέλι δίνουν μεγάλη αστάθεια και ας φορτώσουμε το σετ απ.
Δεν υπάρχει κανόνας φίλε. Κ με ρηχό ρελι, κ αρελιαστα κ πολύ βαθύ ρελι δουλεύουν. Η κάθε πυρίτιδα σε κάθε στήσιμο θέλει το ιδανικό κλείσιμο. Εκεί μετράει ο μάστορας κ μόνο. Βέβαια λόγω ατσαλινων κ πολυσταδιακου η προοδευτικοτητα ανεβαίνει. Μπορεί να έχεις δίκιο

Last edited:
Crimp depth of a finished shotshell reload is an important dimension to monitor for consistent ballistics and safe loads. This is one adjustment on a shotshell loading machine that is easy to overlook. An example of the correct crimp is what is found on factory loads. If your reload crimp is too loose (not enough crimp depth), it will hurt ballistic uniformity. A crimp that is too tight (too deep) can increase ballistics more than what is expected from the reload data. All shotshell reload data on the Hodgdon website has been created using an average crimp depth of 0.055".
As an example, here are ballistic test results of a standard 7/8-oz, 12-gauge load when crimp depths are varied:
Crimp Depth VelocityChamber Pressure
0.030" (too loose)​
1,308 fps​
9,300 psi​
0.050" (normal reload crimp)​
1,329 fps​
10,500 psi​
0.070" (too tight)​
1,351 fps​
11,900 psi​
0.090" (very tight crimp)​
1,363 fps​
13,100 psi​

This data was created in the Hodgdon Ballistics Laboratory under controlled conditions, and only the top two loads show pressures that stay within the SAAMI industry standard of 11,500 psi.

Εδώ βλέπουμε τι επιτυγχάνεται με αύξηση την βάθους χείλους ρελιού. Αυξάνεται η πίεση, αυξάνεται και η ταχύτητα. ΔΗΛΑΔΗ με την ίδια πυρίτιδα, αυξάνουμε ταχύτητα.

Φυσικά και ένα χαλαρά αρέλιαστο φυσίγγι θα δίνει ανομοιόμορφες επιδόσεις, αλλά δεν αναφέρθηκα σε "κουδουνίστρες". Προτιμώ να αυξήσω τη πυρίτιδα και ταχύτητα με απλό ρηχό χείλος, παρά να αυξήσω τις πιέσεις, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν το όπλο μου αντέχει τις συγκινήσεις.

Στη κρίση σας ...

Το χαλαρό κλείσιμο, είτε παραδοσιακό ρέλιασμα (rolling) είτε αστεροειδές (folding) διαφόρων σταδίων, θα έχει αποτέλεσμα την αστάθεια απόδοσης. Ωστόσο το βαθύ ρέλι σε σχέση με το ρηχό, θα δώσει αύξηση πιέσεων και ταχύτητας. Παραπάνω δίνω κάποιο παράδειγμα από επίσημη ιστοσελίδα που υπάγεται σε έλεγχο από την SAAMI και την δικαιοσύνη για ότι γράφει. https://www.hodgdonreloading.com/reloading-education

Crimp depth of a finished shotshell reload is an important dimension to monitor for consistent ballistics and safe loads. This is one adjustment on a shotshell loading machine that is easy to overlook. An example of the correct crimp is what is found on factory loads. If your reload crimp is too loose (not enough crimp depth), it will hurt ballistic uniformity. A crimp that is too tight (too deep) can increase ballistics more than what is expected from the reload data. All shotshell reload data on the Hodgdon website has been created using an average crimp depth of 0.055".
As an example, here are ballistic test results of a standard 7/8-oz, 12-gauge load when crimp depths are varied:
Crimp DepthVelocityChamber Pressure
0.030" (too loose)​
1,308 fps​
9,300 psi​
0.050" (normal reload crimp)​
1,329 fps​
10,500 psi​
0.070" (too tight)​
1,351 fps​
11,900 psi​
0.090" (very tight crimp)​
1,363 fps​
13,100 psi​

This data was created in the Hodgdon Ballistics Laboratory under controlled conditions, and only the top two loads show pressures that stay within the SAAMI industry standard of 11,500 psi.

Εδώ βλέπουμε τι επιτυγχάνεται με αύξηση την βάθους χείλους ρελιού. Αυξάνεται η πίεση, αυξάνεται και η ταχύτητα. ΔΗΛΑΔΗ με την ίδια πυρίτιδα, αυξάνουμε ταχύτητα.

Φυσικά και ένα χαλαρά αρέλιαστο φυσίγγι θα δίνει ανομοιόμορφες επιδόσεις, αλλά δεν αναφέρθηκα σε "κουδουνίστρες". Προτιμώ να αυξήσω τη πυρίτιδα και ταχύτητα με απλό ρηχό χείλος, παρά να αυξήσω τις πιέσεις, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν το όπλο μου αντέχει τις συγκινήσεις.

Στη κρίση σας ...
Σίγουρα παίζουν ρόλο πολλά, τύπος πυριτιδας, καλυκας και η φιλοσοφία της κάθε χώρας (ιδιογομωση, αναγομωση) οι αμερικανοί σε ξαναριγμενους κάλυκες, επαναφορά σχεδόν στην εργοστασιακη μορφή με crimp ελαφρού πατηματος και όχι ρελιασμα με στροφειο. Οι Ευρωπαίοι ποιο ψείρες σε όλα τους ,ύψος καλυκα, βάθος ρελιου, πάχος ρελιου, διαφορετικά στροφεια, υψος κλειστου φυσιγγιου κτλ . Ο συγκεκριμένος καλυκας ρεμινκτον μονοκοματος σκληρος καλυκας ,ρελιασμενος σε ρελιαστρα χειρός, ένα φιλαράκι το κανε πειραματικά σίγουρα τα μπαρ θα χουν πάει στα ύψη.
photoupload

Σίγουρα παίζουν ρόλο πολλά, τύπος πυριτιδας, καλυκας και η φιλοσοφία της κάθε χώρας (ιδιογομωση, αναγομωση) οι αμερικανοί σε ξαναριγμενους κάλυκες, επαναφορά σχεδόν στην εργοστασιακη μορφή με crimp ελαφρού πατηματος και όχι ρελιασμα με στροφειο. Οι Ευρωπαίοι ποιο ψείρες σε όλα τους ,ύψος καλυκα, βάθος ρελιου, πάχος ρελιου, διαφορετικά στροφεια, υψος κλειστου φυσιγγιου κτλ . Ο συγκεκριμένος καλυκας ρεμινκτον μονοκοματος σκληρος καλυκας ,ρελιασμενος σε ρελιαστρα χειρός, ένα φιλαράκι το κανε πειραματικά σίγουρα τα μπαρ θα χουν πάει στα ύψη.
photoupload
Έτσι είναι, κάθε σχολή ιδιογόμωσης (επαναγόμωσης για τους αμερικανούς) έχει τα μυστικά της και τους κανόνες της. Το φυσίγγι της εικόνας δείχνει ερμητικού κλεισίματος. Οι πιέσεις αν είναι εντός προδιαγραφών, δεν ενοχλούν και ο μόνος λόγος που κάποιες συσκευασίες γράφουν πιέσεις, είναι για να δείξουν ότι τα φυσίγγια υπέστησαν έλεγχο.

Η πάρα πάνω δοκιμή έγινε με όλους τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς.
Τίποτα το καίνουριο. Για αυτό παίζουμε με καψιλι συγκετροτηρα σκληρό μαλακό κ ύψος του.
Ακόμα κ το ποσό κιρτο είναι το στεφάνη του ρελιου επηρεάζει το αποτέλεσμα

Status
Not open for further replies.
Back