Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Τασο αυτο το φαινομενο μπορει να ωφειλεται εν συντομια σε υπερβολικη διατρηση του φυσιγγιου, ειδικα με ζεστη, κ διαμπερη τραυματα, στα περιφερειακα σκαγια που εβρισκαν το θηραμα κ οχι το κεντρο της τουφεκιας η σε τουφεκιες που εμεναν οριακα πισω...

Ενδεχομένως και στη διαφορά στο νούμερο στα σκάγια (αν υπάρχει)....

Γεια σου Χρήστο,8αρι δούλευα κ οι τουφεκιες ήταν κοντινές όποτε δεν υπήρχε διάφορα στο νούμερο σκαγίων σε αυτή την περίπτωση.

Τασο αυτο το φαινομενο μπορει να ωφειλεται εν συντομια σε υπερβολικη διατρηση του φυσιγγιου, ειδικα με ζεστη, κ διαμπερη τραυματα, στα περιφερειακα σκαγια που εβρισκαν το θηραμα κ οχι το κεντρο της τουφεκιας η σε τουφεκιες που εμεναν οριακα πισω...
Προσωπικά ποτέ δεν πειστηκα ότι τα διαμπερη τραύματα δεν σκοτώνουν τόσο καλά.
Το αντίθετο πιστεύω.
Για τους άλλους λόγους συμφωνώ απόλυτα.

Δηλαδη Αρι πιστεύεις ότι στη ζέστη η διατρηση ενως φυσιγγίου μεγαλώνει σε σχέση με το χειμώνα;να σημειώσω ότι τα πουλιά έφευγαν ευθεία πορεία,όχι τραβτραβερσα.κ τα 4 ήταν πλημμύρα στο αίμα κ ζωντανά..
Προφανώς τα σκαγια από πίσω δεν εβρισκαν ζωτικα όργανα να πληξουν και το θηραμα αργούσε να καταβληθεί.

Το αντίθετο πιστεύω.
K εγω Γιαννη δεν ειμαι απολυτα βεβαιος γι αυτο που λεω, κ τι εννοω... Ειδικα στα χοντρα σκαγια θεωρω οτι οσο περισσοτερη διατρηση τοσο καλυτερα απο τη στιγμη που απευθυνονται κ σε μεγαλα θηραματα...
Στα ψιλα σκαγια ομως θεωρω οτι υπαρχει μια χρυση τομη στις ταχυτητες κ την διατρηση... Η περισσοτερη κανει πολυ περισσοτερο κακο απο τη λιγοτερη... Σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξει κυριως στην πραξη κ σε τουφεκιες μου σε μπεκατσινια που ειναι αρκετες χιλιαδες στον αριθμο, αλλα κ μεσα απο την ενασχοληση με την ιδιογομωση... Γεμιζοντας η χρησιμοποιωντας πολυ γρηγορα φυσιγγια ειδα οτι σε κοντινες αποστασεις, κ αν το θηραμα δεν δεχοταν υπερβολικα μεγαλο αριθμο σκαγιων η δεν χτυπιοταν σε κεφαλι, λαιμο, φτερα, μπορει να επαιρνε 3 κ 4 σκαγια, να εκανε αλλα 30-40 μετρα κ μετα να επεφτε ξαφνικα ξερο... Δεν συζηταω την περιπτωση του ενος σκαγιου που προκαλει εσωτερικη αιμοραγια, λεω να εχει επανω του τον απαιτουμενο αριθμο σκαγιων... Το ιδιο ακριβως παρατηρησα κ γεμιζοντας επινικελωμενα ψιλα σκαγια... Το παραπανω φαινομενο μηδενιζονταν εντελως αν εριχνα λιγο τις ταχυτητες...
Τεινω να πιστευω δηλαδη πως στα ψιλα σκαγια αν περασουμε μια χρυση τομη ταχυτητων κ πιεσεων κανουμε περισσοτερο κακο παρα καλο...
Τασο το τρυγονι, ειδικα το Σεπτεμβριανο ειναι λιγο ιδιαιτερη περιπτωση... Εχει πολυ λιπος κ αυτο τεινει να το κανει λιγο πιο ανθεκτικο στα σκαγια κατα τη γνωμη μου... Τωρα με σιγουρια δεν μπορει να πει κανεις τι φταιει, ισως οντως εφταιγε η υπερβολικη διατρηση, ισως να μην ηταν η μερα σου σκοπευτικα, ισως...ισως... Γενικα η Α1 ειναι καλη για ζεστους κ υγρους καιρους, εγω βεβαια δεν την συμπαθησα ποτε .yel. , αλλα εχω ενα φιλο απο τις κυκλαδες που το Cevelot στα 33 γρ το ριχνει χρονια τωρα στα τρυγονια και δεν το αλλαζει με τιποτα...

Το αντίθετο πιστεύω.
Για τους άλλους λόγους συμφωνώ απόλυτα.

Προφανώς τα σκαγια από πίσω δεν εβρισκαν ζωτικα όργανα να πληξουν και το θηραμα αργούσε να καταβληθεί.
Ίσως να ειναι κ αυτο,πάντως σκάγια στο σώμα είχαν.ισως ένας χρήστης της α1 να μπορούσε να μας διαφωτίσει...

Αρι ίσως να μην ήταν κ η μέρα μου,Εφόσον μου λες ότι τα ρίχνει φίλος σου κ δεν τα αλλάζει.ως προς το σεπτεμβριανο τρυγόνι είμαι της άποψης ότι το λίπος που έχει πάνω του διαπερνιεται εύκολα από τα σκαγια.κ δεν ειναι τυχαίο που οι παλιοί κυνηγοί τότε που επιτρεπόταν τον Απρίλη έβαζαν 7αρια λόγω του ότι ήταν αδύνατα κ άρα πιο σκληρά.ενω τον Σεπτέμβρη χρησιμοποιούσαν πιο ψιλά σκάγια....

Τασο μη νομιζεις το θεμα φυσιγγιου ειναι λιγο δυσκολο αναμεσα στους κυνηγους... Ενα φυσιγγι μπορει να ειναι πολυ καλο στα χερια ενος κυνηγου κ αποτυχια στα χερια καποιου αλλου κ το εντελως αντιθετο... Φυσιγγια που αρεσουν σε φιλους μου κ δεν τα αλλαζουν εμενα δεν μου πανε, κ το αντιθετο... ;)
Την εχω ακουσει τη θεωρια σου για τα τρυγονια, εχω ακουσει κ την εντελως αντιθετη... Εγω βαση λογικης κ εμπειριων βλεπω το λιπος σαν ενα επιπλεον εμποδιο ( εστω κ μαλακο) μεχρι τα σκαγια να πληξουν ζωτικα οργανα...

Έτσι ειναι,πιστεύω αν και δεν έχω την "τρέλα"των τουφεκισμενων χαρτονιων,ότι το κάθε όπλο έχει το φυσίγγι που"πάει".η γνώμες για το τρυγόνι διίστανται κ σίγουρα ειναι εμπόδιο το λίπος.ο χατζιωτης λ.χ. τα κυνηγάει με 9αρια κ παράπονο δεν έχει.ειναι ότι ταιριάζει στον καθέναν μας..

Πριν απο λιγο καιρο το συζητησαμε εδω μεσα, υπαρχει μεγαλη διαφορα στο κυνηγι και στη τουφεκια του τρυγονιου στα λιοσπορα τον Αυγουστο και του σεπτεμβριατικου στα παραδοσιακα καρτερια. Πολυ πιο ευκολοκαταβλητο το πρωτο, πιο απαιτητικο στη τουφεκια το δευτερο.
Τωρα αυτο που αναφερει ο φιλος tasos hunter το εχω ζησει παρα πολλες φορες στα παραδοσιακα καρτερια. Πουλια που κρατανε τη τουφεκια και πεφτουν μακρια. Εχω επισης και εμπειριες που το τρυγονι επεσε και ξανασηκωθηκε οταν πηγα να το παρω. Δεν μπορεσα ποτε να δωσω καποια λογικη εξηγηση στο φαινομενο αυτο αλλη απο το οτι το συγκεκριμενο setup που κυνηγουσα εκεινη τη μερα δεν ηταν και το πλεον καταλληλο γιαυτο το κυνηγι. Το προβλημα ηταν συνηθως στις καπως πιο βαρειες γομωσεις, πολυ σπανια στις ελαφριες. Το φαινομενο με τα διαμπερη σκαγια σε οσα πουλια επεφταν μακρια το επιβεβαιωνω και εγω.
Το αν τα 33 γρ που ηταν γεμισμενο το GEVELOT του φιλου ηταν πολλα το αφηνω ανοιχτο για συζητηση. Προσωπικη μου αποψη ηταν μαλλον καπως βαρυ το setup για το κυνηγι εκεινης της χρονικης περιοδου με τη θεωρια του Αρι να μου ακουγεται λογικη.
Ας μην ξεχναμε οτι τα ειδικα φυσιγγια για τρυγονια απο NSI και B&P ειναι γεμισμενα με 33 γρ σκαγια, τα Β&P με 5% αντιμονιο σε νουμερα 7/8 αναμικτα το ενα η 7 1/2 το αλλο και προοριζονται για σεπτεμβριατικο καρτερισιο κυνηγι τρυγονιου.

Σίγουρα τα 33 γρ με τόση ζέστη δεν ήταν ότι καλύτερο από βλητικης άποψης.σίγουρα το σεταπ θα ήταν δυνατό για την συγκεκριμένη εποχη,άσχετα από το βάρος των σκαγιων.οσα μου περιψαν τα έριξα στις τσίχλες όπως προείπα κ ήταν εξαιρετικά.

Επιμενω αυτην την χρον. περ. Απο 28/30γρ.Το δηκο μου set up einai: 1,45gm3/688/rex27/28gr no7,5 h no9 gia tsixles.:)
Eμενα μου αρεσει πολυ μια παρομοια συνταγη με το αδεραφκι της Gm3, τη grannular...
Η συνταγη ειναι cx2000-1,43-28-spark-n7,5- 57,8... Πολυ συγκεντρωτικο...

Eμενα μου αρεσει πολυ μια παρομοια συνταγη με το αδεραφκι της Gm3, τη grannular...
Η συνταγη ειναι cx2000-1,43-28-spark-n7,5- 57,8... Πολυ συγκεντρωτικο...
Και εγω εχω δει πολύ καλές συγκεντρωσεις σε φυσιγγια με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πουλια που κρατανε τη τουφεκια και πεφτουν μακρια. Εχω επισης και εμπειριες που το τρυγονι επεσε και ξανασηκωθηκε οταν πηγα να το παρω. Δεν μπορεσα ποτε να δωσω καποια λογικη εξηγηση στο φαινομενο αυτο αλλη απο το οτι το συγκεκριμενο setup που κυνηγουσα εκεινη τη μερα δεν ηταν και το πλεον καταλληλο γιαυτο το κυνηγι. Το προβλημα ηταν συνηθως στις καπως πιο βαρειες γομωσεις, πολυ σπανια στις ελαφριες. Το φαινομενο με τα διαμπερη σκαγια σε οσα πουλια επεφταν μακρια το επιβεβαιωνω και εγω.
Το αν τα 33 γρ που ηταν γεμισμενο το GEVELOT του φιλου ηταν πολλα το αφηνω ανοιχτο για συζητηση. Προσωπικη μου αποψη ηταν μαλλον καπως βαρυ το setup για το κυνηγι εκεινης της χρονικης περιοδου με τη θεωρια του Αρι να μου ακουγεται λογικη.
Ας μην ξεχναμε οτι τα ειδικα φυσιγγια για τρυγονια απο NSI και B&P ειναι γεμισμενα με 33 γρ σκαγια, τα Β&P με 5% αντιμονιο σε νουμερα 7/8 αναμικτα το ενα η 7 1/2 το αλλο και προοριζονται για σεπτεμβριατικο καρτερισιο κυνηγι τρυγονιου.
Εγώ παιδιά όταν έκανα γυμναστική κυνηγώντας τραυματισμενες τσίχλες, σε όλες τις περιπτώσεις διαπίστωσα μετά στον πίνακα, ότι τα συγκεκριμένα φυσιγγια που χρησιμοποιουσα σκορποσκαγιαζαν .

Ετσι οπως παει το πραγμα εμαι περιεργος να δω αν θα μπορεσουμε να παρουμε υλικα για να γεμισουμε!Ο καιρος κοντευει και η μπαρουταποθηκη μας ειναι αδεια!!!!

Status
Not open for further replies.
Back