Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Ξέχασα να γράψω ότι το λογισμικό είναι δωρεάν και διατίθεται στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ρώσικα, δες εδώ..
Από αυτά που βλέπω δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει από τα ήδη υπάρχοντα στα σαιτ των εταιρειών παραγωγής πυριτιδων. Θεόδωρε αν σε ενδιαφέρουν τα ραβδωτα, ότι καλύτερο είναι τα αμερικανικα εγχειρίδια ιδιογομωσης των nosler, a-square, barnes, κλπ. Δυστυχώς για λειοκανα δεν υπάρχει τίποτε άξιο λόγου ούτε Ευρώπη ούτε Αμερική.

Δεν έχει μέτρο σύγκρισης ατσάλι με μολύβι διότι έχεις μεγάλη διαφορά σε όγκο και ο μεγαλύτερος όγκος ασφαλώς χρειάζεται και μεγαλύτερη ταχύτητα .Μέτρησε ίδια νούμερα και δώσε λίγο φόρτωμα στο ατσάλι να αναιβασεις ταχύτητα για να δούμε τη διαφορά διατρήσεων στο ίδιο νούμερο είναι σωστότερη η σύγκριση έτσι.

Μια ερώτηση. Στους διασπορεις τύπου gualandi όπως είναι και του Καρδαρα με εξωτερικό ποτηράκι διαχωρίζετε η όχι τα πτερύγια στο ποτηράκι και γιατί;
Ο gualandης,ακούγεται ότι έχει πει,ότι αν δεν εξυπηρετούσε τις μηχανές,τα πτερύγια θα έπρεπε να είναι διαχωρισμένα.Δεν εξαιρεί τους διασπορεις. Για τους συγκεκριμένους διασπορεις,λένε ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα με πιο σφιχτά τσοκ,γιατί η στένωση ξεκολλάει τα πτερύγια κλπ.Οποτε,μήπως είναι καλύτερα να διαχωρίζονται και στους διασπορεις; Απαντάω βάσει προσωπικής μου , σκέψης θα έλεγα,μιας και δεν έχω ρίξει ποτέ το συγκεκριμένο βύσμα..

Πάντα είναι καλό να διαχωριζονται τα πτερύγια, για να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν ασύμμετρα ή και καθόλου. Και επιπλέον είναι χρήσιμο να τα ανοίγουμε μια φορά διάπλατα ώστε να δημιουργηθεί το τσάκισμα στην βάση τους ομοιόμορφα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια βύσματα που προορίζονται για συγκεντρωτικες βολές όπως τα sg magnum.

Δεν έχει μέτρο σύγκρισης ατσάλι με μολύβι διότι έχεις μεγάλη διαφορά σε όγκο και ο μεγαλύτερος όγκος ασφαλώς χρειάζεται και μεγαλύτερη ταχύτητα .Μέτρησε ίδια νούμερα και δώσε λίγο φόρτωμα στο ατσάλι να αναιβασεις ταχύτητα για να δούμε τη διαφορά διατρήσεων στο ίδιο νούμερο είναι σωστότερη η σύγκριση έτσι.

Νίκο,
Για να έχεις την ίδια Πυκνότητα Διατομής με τα ατσάλινα σκάγια #4 (.019) θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μολύβδινα σκάγια #8.

ΟΚ , παλικαρια μου....Την επομενη εβδομαδα θα κοιταξω να μπορεσω να κανω αυτες τις δοκιμες....
Θεου θελοντος και καιρου επιτρεποντος.... :)

Προς το παρων δοκιμαζω 28ρια σκοπευτικα.

Εσπασα τον ''τσαμπουκα'' του Θωδη 25 στο υπερσυγκεντρωτικο που ειχα φτιαξει....και δοκιμαζω στα 56,5
τελικο υψος ρελιασματος....ωστε να βγαλω φυσιγγια καρμπον !!!

εικόνα_Viber_2022-11-20_11-39-10-302.jpg

εικόνα_Viber_2022-11-20_11-39-06-394.jpg

εικόνα_Viber_2022-11-20_11-39-01-798.jpg
Την διαφορα ταχυτητας 9μ/δ και την διαφορετικη κατανομη...πιστευω οτι την εκανε ο διαφορετικος καλυκας..στο 5σταδιακο κλεισιμο στα 56,5 .
Θα το ξανα τσεκαρω.

Πάντα είναι καλό να διαχωριζονται τα πτερύγια, για να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν ασύμμετρα ή και καθόλου. Και επιπλέον είναι χρήσιμο να τα ανοίγουμε μια φορά διάπλατα ώστε να δημιουργηθεί το τσάκισμα στην βάση τους ομοιόμορφα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια βύσματα που προορίζονται για συγκεντρωτικες βολές όπως τα sg magnum.
Εγώ. Και στον sg magnum 5-6 φυσίγγια που γέμισα από περιέργεια για να δοκιμάσω τα διαχωρισα.

Φωτο δοκιμων συγκρισης διατρησης ΑΤΣΑΛΙ Ν4 - ΜΟΛΥΒΙ Ν5.

30 ΜΕΤΡΑ 4* αστρα -μαμα τσοκ Α-390.

View attachment 60562

View attachment 60563
View attachment 60564
View attachment 60565View attachment 60566
Συνεχεια με μολυβδινα σκαγια Ν5

Το ξετρυπημα στο ενα βιβλιο ειναι απο μολυβδινα σκαγια Ν5.
Συνεχεια με μολυβδινα Ν5. Δικο μου με Τεκνα.

View attachment 60569

View attachment 60570

View attachment 60571
View attachment 60572
View attachment 60573

Αυτα για σημερα παλικαρια μου !!!! :)
1668956392374.png

1668956410245.png

Μια ερώτηση. Στους διασπορεις τύπου gualandi όπως είναι και του Καρδαρα με εξωτερικό ποτηράκι διαχωρίζετε η όχι τα πτερύγια στο ποτηράκι και γιατί;

Ελικοιδες

Κουαλαντι

Κομμένα πτερύγια κουαλαντι
Εγω και τα έχω κόψει και τα αφήνω η διαφορά είναι μικρή.... ο καλύτερος διασποράς είναι για μένα ο ελικοιδες...

Στο ατσαλι μετρησα σωστα συμφωνα με τον πινακα σου...Στο μολυβι πως επεσα τοσο εξω ρε γαμωτο...
Ισως μπερδευτηκα απο τις τρυπες του ατσαλιου...αλλα 6,5 δεκατα δεν ειναι λιγο...
Την επομενη φορα θα βαλω ξεχωριστα βιβλια....φιλε !!!

Σε ήδη τουφεκισμενο πάκο χαρτιού(βιβλίο,τετράδιο,Α4 κλπ) έχει χαθεί η αρχική δομή.
Στα σημεία που έχουν διαπεράσει τα σκάγια και γύρω από αυτά, έχουν αραιωσει τα φύλα μεταξύ των.
Η επόμενη τουφέκια,θα μας πει ψεματακια...

Στο ατσαλι μετρησα σωστα συμφωνα με τον πινακα σου...Στο μολυβι πως επεσα τοσο εξω ρε γαμωτο...
Ισως μπερδευτηκα απο τις τρυπες του ατσαλιου...αλλα 6,5 δεκατα δεν ειναι λιγο...
Την επομενη φορα θα βαλω ξεχωριστα βιβλια....φιλε !!!
Σε ήδη τουφεκισμενο πάκο χαρτιού(βιβλίο,τετράδιο,Α4 κλπ) έχει χαθεί η αρχική δομή.
Στα σημεία που έχουν διαπεράσει τα σκάγια και γύρω από αυτά, έχουν αραιωσει τα φύλα μεταξύ των.
Η επόμενη τουφέκια,θα μας πει ψεματακια...
Η μέτρηση διάτρησης είναι μανίκι για να γίνει σωστά, γι αυτό και δεν έχω ασχοληθεί ζεστά.
Ο Γιάννης έχει δίκιο ... ακόμα και πιο αραιά να είναι τα φύλλα ή λίγο πιο χοντρά ή πυκνά ή αν υπάρχει πιο χοντρό εξώφυλλο οι τιμές θα αλλάξουν.
Έφτιαξα το πρόγραμμα ώστε να δίνει ακριβώς 4mm με τα ατσάλια και 8mm με τα μολύβια.
Πάλι όμως στην επόμενη τουφεκιά μπορεί να διαφέρουν λίγο οι διατρήσεις λόγω των παραπάνω.

Αυτό που έχω εμπιστοσύνη είναι το 20% τζελ και με τις τιμές σου (ταχύτητα - απόσταση) δίνουν
Ατσάλι #4
417m/s @1,5m
4*
30m
Διάτρηση 33mm

Μολύβι #5
410m/s @1,5m
4*
30m
Διάτρηση 51mm

Μιάμιση φορά μεγαλύτερη δηλαδή με το μολύβι.
Για να πάρεις την ίδια διάτρηση (51mm) με το ατσάλι θα πρέπει

ή να φτάσεις την v1,5 στα ατσάλια #4 στα 760m/s !!!!
ή να ρίξεις ατσάλια #0 ή #1 με την ίδια ταχύτητα (417m/s) !!!!

Το θεμα Βασιλη μου δεν ειναι στο μολυβι....Ειτε 8 χιλιοστα ειτε 7,35 θα σκοτωσει το ιδιο καλα...
Στο ατσαλι ομως αλλο 4 χιλιοστα 3,35....Αυτα τα 6,5 δεκατα...μπορει να σε κανουν και να κλαις με
μαυρο δακρυ !!!

Δεν μπορω να βρω που εγραψα την διατρηση που ειχαν τα δικα μου Ν4 ατσαλι αλλα με ταχυτητες
V1,5- 491 -493 -494m/s....
Exω φαει τα ''νυχια'' μου απο εχθες...δεν μπορω να βρω που το εγραψα.. :(

Κάποιοι έχουν φτάσει πάνω από 2000fps (620m/s) @6.5feet (2m) στα ατσάλια σε #3

https://www.duckhuntingchat.com/threads/1-oz-of-3s-2034-fps.476986/

Και με αυτό το φυσίγγι, παπί μέχρι τα 45m περίπου λένε τα μοντέλα.

View attachment 60695

Αυτα ειναι ''ταρζανιες'' ετσι νομιζω... Το να βγαλεις τετοιες ταχυτητες δυσκολο δεν ειναι...Το δυσκολο
ειναι να ξερεις μεχρι ποτε θα αντεξει το οπλο σου....και να παραμεινεις ασφαλης και αρτιμελης Βασιλη μου !!!

εικόνα_Viber_2021-06-13_18-42-09.jpg

Βλεπο να τα δουλευουμε με στροματα και θαλαμους,μπας και σκοτωνουν
Τις διατρήσεις που έχουν τα μολύβδινα απλά τις ξεχνάμε με τα ατσάλια.
Βάλε ότι έχουμε και πυρίτιδες που παθαίνουν μητρικά με το κρύο ... άρα πάμε σε βισμούθιο ή βολφράμιο.

Αυτα ειναι ''ταρζανιες'' ετσι νομιζω... Το να βγαλεις τετοιες ταχυτητες δυσκολο δεν ειναι...Το δυσκολο
ειναι να ξερεις μεχρι ποτε θα αντεξει το οπλο σου....και να παραμεινεις ασφαλης και αρτιμελης Βασιλη μου !!!

View attachment 60698
Αυτοί (λένε) ότι τα έβγαλαν στα 965bar.
Ότι γράφουν γράφω ...
Εγώ δεν θα το έριχνα ...

2 3/4 Cheddite Hull
CCI209M primer
48 grs STEEL powder
LBC43 shotcup cut to 37 mm
card under shot
15/16 oz 3 steel
2034 fps @ 6.5 ft
14008 psi

Last edited:
Η μέτρηση διάτρησης είναι μανίκι για να γίνει σωστά, γι αυτό και δεν έχω ασχοληθεί ζεστά.
Ο Γιάννης έχει δίκιο ... ακόμα και πιο αραιά να είναι τα φύλλα ή λίγο πιο χοντρά ή πυκνά ή αν υπάρχει πιο χοντρό εξώφυλλο οι τιμές θα αλλάξουν.
Έφτιαξα το πρόγραμμα ώστε να δίνει ακριβώς 4mm με τα ατσάλια και 8mm με τα μολύβια.
Πάλι όμως στην επόμενη τουφεκιά μπορεί να διαφέρουν λίγο οι διατρήσεις λόγω των παραπάνω.

Αυτό που έχω εμπιστοσύνη είναι το 20% τζελ και με τις τιμές σου (ταχύτητα - απόσταση) δίνουν
Ατσάλι #4
417m/s @1,5m
4*
30m
Διάτρηση 33mm

Μολύβι #5
410m/s @1,5m
4*
30m
Διάτρηση 51mm

Μιάμιση φορά μεγαλύτερη δηλαδή με το μολύβι.
Για να πάρεις την ίδια διάτρηση (51mm) με το ατσάλι θα πρέπει

ή να φτάσεις την v1,5 στα ατσάλια #4 στα 760m/s !!!!
ή να ρίξεις ατσάλια #0 ή #1 με την ίδια ταχύτητα (417m/s) !!!!

Βασιλη μου , οταν θα εχεις χρονο και ορεξη...... Κανε μου μια χαρη βρε φιλε !!!Υπολογισε μου τι διατρηση ειχα βαση του πινακα σου στα ατσαλινα Ν4 σκαγια διαμετρος 3,32 χιλιοστα με ταχυτητα V1,5-491m/s στα 35 μετρα .

Status
Not open for further replies.
Back