Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Συμφωνώ και με τα δυο σου μηνύματα.

Στην ουσία όμως,
για μένα, είναι τόσες μεγάλες οι διαφορές που έχει ο κυνηγός στην απόδοση του, από μερα σε μερα που μεγαλύτερο κέρδος θα έχει να βελτιωθεί αυτός παρά να προσπαθεί να βελτιώσει όλα τα άλλα.
Θα έλεγα ότι μοιάζει με γκουασιμοδο που του φταίνε τα κοστούμια.
Καλά είπαμε...το μεγαλύτερο ρόλο παίζει αυτός που είναι πίσω απ το κοντάκι...

Πέρα από την προσωπική βελτίωση όμως, χρειάζεται να ασχολούμαστε και με όλα τα υπόλοιπα που αποτελούν την πολυδιάστατη δραστηριότητα που λέγεται κυνήγι (ο καθεις με οτι ορεγεται βέβαια)...

Φαγητό χωρίς αλατοπίπερο δε λέει...

Όπως είπε και ο Αρις παραπάνω...δοκίμασε και θα τη βρεις μόνο σού την απάντηση...

Στην ιδιογόμωση, που μετράει το μεράκι περισσότερο από το "value for money" (που λένε οι φίλοι μας, οι Αμερικανοί) ακόμη και το αισθητικό κομμάτι αρκεί για να καθιερώσουμε μια επιλογή...

Τώρα...άποψη μού...μεταξύ των 2 κλείσιματων...αν υπάρχει μια μικρή διαφορά (που υπάρχει) δεν είναι τέτοια που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στην πράξη...
Δλδ ακόμη και το ίδιο στήσιμο φυσιγγίου να φτιάξεις με την μόνη διαφορά το 6στερο η 8στερο κλείσιμο και στηθείς σε ένα καρτέρι για κιχλες...αμφιβάλλω...αν στις 25 βολές έχεις έστω και 1 κιχλα διαφορά στο ντορβά, μεταξύ του ενός ή του άλλου κλεισίματος...

Εκείνο που έχει διαφορά και θέλει εξαρχής μελέτη και τροποποίησεις, τόσο σε αναλογίες, όσο και σε βυσματώσεις, είναι το ρελιαστό κλείσιμο...
Εκεί μιλάμε για άλλο φυσίγγι...

Τώρα βέβαια...αισθητικά...μεταξύ του 6στερου και του 8στερου, προτιμάω το 7στερο...😆😆😆
View attachment 89757
Στο ρελιαστό τι εννοείς φίλε μου τι τροποποίηση να κάνεις

Κλείσε όπως κ να έχει για να σου φύγει η ιδέα κ να δεις αν θα καταλάβεις εσύ κάποιο ώφελος... Οι υπόλοιποι ότι κ να λέμε, είναι σχετικά ανούσιο... Εγώ κλείνω 8αστερο από όταν ξεκίνησα, έτσι γιατί διάβασα κάποτε ότι έχει χαμηλότερες πιέσεις κ υψηλότερες μενουσες κ πιο ομοιόμορφη κατανομή κ μου είχε μείνει... Το 80% των φυσιγγίων που έχω φτιάξει είναι με 8*... Σωστό? λάθος? Σε διάφορες δοκιμές που έχω κάνει, έχει λιγότερο έντονα κέντρα από το 6* αλλά πιο ομοιόμορφη κατανομή κ λίγο υψηλότερη συγκέντρωση μερικές φορές... εγώ νομίζω ότι έχει κ λίγο πιο μαλακή αίσθηση ανάκρουσης αλλά είναι κάτι υποκειμενικό αυτό... Αν κ λένε ότι βγάζει χαμηλότερες πιέσεις, κάνα δυο τεστ σε κανονακια που έχω δεί, έβγαζε λίγο μεγαλύτερη το 8* οπότε δεν ξέρω αν τελικά είναι καθολική αυτή η αλλαγή στις πιέσεις η έχει να κάνει με την πυρίτιδα...
Είναι αρκετά πιο δύσκολο στο κλείσιμο, ειδικά αν οι κάλυκες είναι χοντροί η δεν είναι καλά φρενζάρισμενοι...
Εγώ θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις...
Ευχαριστώ πολύ Άρη για τις πληροφορίες Δοκίμασα έκλεισα 10 φυσίγγια Ν4 με ζ2μ18 έκλεισε όλα ωραία αλλά κοίταξα το ζ2μ18 έκλεισα θεοστραβα τα δύο ποδαράκια πατάνε φουλ ενώ τα άλλα σηκωμένα συν στραβωνενος ο συγκεντρωτηρας

Ευχαριστώ πολύ Άρη για τις πληροφορίες Δοκίμασα έκλεισα 10 φυσίγγια Ν4 με ζ2μ18 έκλεισε όλα ωραία αλλά κοίταξα το ζ2μ18 έκλεισα θεοστραβα τα δύο ποδαράκια πατάνε φουλ ενώ τα άλλα σηκωμένα συν στραβωνενος ο συγκεντρωτηρας
Το κάνει αυτό ο ζ2μ.... Έχω γεμίσει χιλιάδες... Μην αγχώνεσαι, με το μπαμ ισιωνουν όλα 😜

Αν είναι τόσο καλύτερο γιατί οι εταιρείες δε κλείνουν οκτάστερο αλλά συνεχίζουν με το εξάστερο;
Αν δεν κάνω λάθος πολλά αμερικανικά φυσίγγια οι εταιρείες τα κλείνουν σε 8στερο. Παρόλα αυτά όμως το κλείσιμο των Αμερικανών στα φυσίγγια τους που έχω δει δεν ειναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν δίνουν τόση σημασία στην ομορφιά όσο στο αποτέλεσμα.

Last edited:
Δλδ τα ρίχνω άφοβα γτ είχα σκοπό να τα σκισω
Ο ζ2μ όπως και άλλα βύσματα φυσικά εχει την ιδιότητα με την συμπίεση το αμορτισέρ δηλαδή τα ποδαράκια αυτά να διπλώνουν προς το εσωτερικό τους χωρίς να διογκώνονται και να αυξάνουν την διάμετρο του βύσματος μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιπλέον τριβές στην κάννη. Λογο σχεδίασης στο αμορτισέρ του όμως δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό και θέλει λίγο προσοχή στο κλείσιμο διότι στραβοπαταει πολύ εύκολα η στρουφιζει κατά το ρελιασμα αν πιεστεί αρκετά. Το έχω πάθει και εγώ αρκετές φορές ομως στην τουφέκια δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο.

Ο ζ2μ όπως και άλλα βύσματα φυσικά εχει την ιδιότητα με την συμπίεση το αμορτισέρ δηλαδή τα ποδαράκια αυτά να διπλώνουν προς το εσωτερικό τους χωρίς να διογκώνονται και να αυξάνουν την διάμετρο του βύσματος μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιπλέον τριβές στην κάννη. Λογο σχεδίασης στο αμορτισέρ του όμως δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό και θέλει λίγο προσοχή στο κλείσιμο διότι στραβοπαταει πολύ εύκολα η στρουφιζει κατά το ρελιασμα αν πιεστεί αρκετά. Το έχω πάθει και εγώ αρκετές φορές ομως στην τουφέκια δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο.
Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα πάλι καλά γτ τα είχα για σφάξιμο..Δεν το είχα ξαναπαρατηρησει αυτο

Οπως διαπιστωσες και μονος σου, αν ισως κερδισεις κατι απο το 8στερο θα το χασεις απο καπου αλλου.
Οποτε κλεινεις γιατι σου αρεσει οπτικα και γιατι σου βελτιωνει την δεξιοτητα στο κλεισιμο φυσιγγιων.

Last edited:
Όπως είπε και ο Αρις παραπάνω...δοκίμασε και θα τη βρεις μόνο σού την απάντηση...

Στην ιδιογόμωση, που μετράει το μεράκι περισσότερο από το "value for money" (που λένε οι φίλοι μας, οι Αμερικανοί) ακόμη και το αισθητικό κομμάτι αρκεί για να καθιερώσουμε μια επιλογή...

Τώρα...άποψη μού...μεταξύ των 2 κλείσιματων...αν υπάρχει μια μικρή διαφορά (που υπάρχει) δεν είναι τέτοια που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στην πράξη...
Δλδ ακόμη και το ίδιο στήσιμο φυσιγγίου να φτιάξεις με την μόνη διαφορά το 6στερο η 8στερο κλείσιμο και στηθείς σε ένα καρτέρι για κιχλες...αμφιβάλλω...αν στις 25 βολές έχεις έστω και 1 κιχλα διαφορά στο ντορβά, μεταξύ του ενός ή του άλλου κλεισίματος...

Εκείνο που έχει διαφορά και θέλει εξαρχής μελέτη και τροποποίησεις, τόσο σε αναλογίες, όσο και σε βυσματώσεις, είναι το ρελιαστό κλείσιμο...
Εκεί μιλάμε για άλλο φυσίγγι...

Τώρα βέβαια...αισθητικά...μεταξύ του 6στερου και του 8στερου, προτιμάω το 7στερο...😆😆😆
View attachment 89757
Θρυλαρα πρέπει να είσαι

Αν δεν κάνω λάθος πολλά αμερικανικά φυσίγγια οι εταιρείες τα κλείνουν σε 8στερο. Παρόλα αυτά όμως το κλείσιμο των Αμερικανών στα φυσίγγια τους που έχω δει δεν ειναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν δίνουν τόση σημασία στην ομορφιά όσο στο αποτέλεσμα.
Πουθενά δεν τους ενδιέφερε τους Αμερικανούς η ομορφιά πάντα η ουσία από αυτοκίνητα μέχρι όπλα τα τελευταία χρόνια άρχισαν να φτιάχνουν λίγο το φαίνεσθαι

Κλείσε όπως κ να έχει για να σου φύγει η ιδέα κ να δεις αν θα καταλάβεις εσύ κάποιο ώφελος... Οι υπόλοιποι ότι κ να λέμε, είναι σχετικά ανούσιο... Εγώ κλείνω 8αστερο από όταν ξεκίνησα, έτσι γιατί διάβασα κάποτε ότι έχει χαμηλότερες πιέσεις κ υψηλότερες μενουσες κ πιο ομοιόμορφη κατανομή κ μου είχε μείνει... Το 80% των φυσιγγίων που έχω φτιάξει είναι με 8*... Σωστό? λάθος? Σε διάφορες δοκιμές που έχω κάνει, έχει λιγότερο έντονα κέντρα από το 6* αλλά πιο ομοιόμορφη κατανομή κ λίγο υψηλότερη συγκέντρωση μερικές φορές... εγώ νομίζω ότι έχει κ λίγο πιο μαλακή αίσθηση ανάκρουσης αλλά είναι κάτι υποκειμενικό αυτό... Αν κ λένε ότι βγάζει χαμηλότερες πιέσεις, κάνα δυο τεστ σε κανονακια που έχω δεί, έβγαζε λίγο μεγαλύτερη το 8* οπότε δεν ξέρω αν τελικά είναι καθολική αυτή η αλλαγή στις πιέσεις η έχει να κάνει με την πυρίτιδα...
Είναι αρκετά πιο δύσκολο στο κλείσιμο, ειδικά αν οι κάλυκες είναι χοντροί η δεν είναι καλά φρενζάρισμενοι...
Εγώ θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις...
Επειδή αφήνεται να αιωρείται ως πιθανή η περίπτωση κάποιες φορές το 8* να βγάζει περισσότερα
bar από ένα ίδιο set up σε 6* καί για ενημέρωση νέων συναδέλφων ιδιογομωτών καλοπροαίρετα πάντα
θα πώ ότι αυτό είναι επιστημονικά αδύνατο . Δέν στέκει δηλαδή .
Μιλούμε πάντα για 2 ίδια set up με ίδια δοσολογία πυρίτιδας σε ίδιο κάλυκα ,ίδιο βύσμα ,ίδιο βάρος σκαγιών
καί ακριβώς ίδιο ύψος ρελιάσματος με ίδιο στροφείο .ΠΑΝΤΑ το 6* δίνει περισσότερα bar ,περισσότερη ταχύτητα
λόγω μεγαλύτερης αντίστασης ξερελιάσματος .
Αυτή η διαφορά μεταξύ 6*-8* εξισορροπείται -εξισώνεται με μια αύξηση της πυρίτιδας στο 8* της τάξης του 0.05 γρ.
Επίσης άλλος τρόπος εξίσωσης των δύο αντί αύξησης πυρίτιδας είναι το χαμηλότερο ρέλιασμα κατά 0.40 χίλ στο 8*.
Επαναλαμβάνω ότι το σχόλιο μου αποδέκτες έχει νέους ιδιογομωτές καί τοποθέτηση κάποιων δεδομένων σε σωστή
βάση .

Μιλούμε πάντα για 2 ίδια set up με ίδια δοσολογία πυρίτιδας σε ίδιο κάλυκα ,ίδιο βύσμα ,ίδιο βάρος σκαγιών
καί ακριβώς ίδιο ύψος ρελιάσματος με ίδιο στροφείο .ΠΑΝΤΑ το 6* δίνει περισσότερα bar ,περισσότερη ταχύτητα
Αυτο το συμπερασμα βγανει μονο βασει καποιας λογικης(....λόγω μεγαλύτερης αντίστασης ξερελιάσματος...) ή και απο πραγματικες δοκιμες που εγιναν σε κανονακι και εδωσαν αυτα τα αποτελεσματα?

Επειδή αφήνεται να αιωρείται ως πιθανή η περίπτωση κάποιες φορές το 8* να βγάζει περισσότερα
bar από ένα ίδιο set up σε 6* καί για ενημέρωση νέων συναδέλφων ιδιογομωτών καλοπροαίρετα πάντα
θα πώ ότι αυτό είναι επιστημονικά αδύνατο . Δέν στέκει δηλαδή .
Αυτή η διαφορά μεταξύ 6*-8* εξισορροπείται -εξισώνεται με μια αύξηση της πυρίτιδας στο 8* της τάξης του 0.05 γρ.
Επίσης άλλος τρόπος εξίσωσης των δύο αντί αύξησης πυρίτιδας είναι το χαμηλότερο ρέλιασμα κατά 0.40 χίλ στο 8*.
Επαναλαμβάνω ότι το σχόλιο μου αποδέκτες έχει νέους ιδιογομωτές καί τοποθέτηση κάποιων δεδομένων σε σωστή
βάση .
Έτσι ακριβως είναι φιλτατε Λάμπη μου, κ εγώ με αυτή την λογική ακριβως έχω πορευτεί στην ιδιογομωτικη ζωή μου.... Το 8* επίσης έχει λίγο υψηλότερες μενουσες σε μετρήσεις στα 20 μέτρα...
Αν αφήνω ένα μικρό παράθυρο είναι ότι στο βάθος των χρόνων έχω πέσει πάνω σε αποτέλεσματα από κανονακια σε διάφορα φόρουμ ανά τον κόσμο που δεν εμφάνιζαν αυτή τη διαφορά... Μπορεί να φταίει κ το καψουλι, μπορεί να φταίει κ ο κάλυκας, μπορεί να φταίει κ ο συνδυασμός των υλικών... Ούτε λογο να τα θεωρήσω αξιόπιστα έχω, ούτε λόγο να μην τα θεωρήσω όμως... Μόνο ότι βλέπω ο ίδιος πιστεύω... Ωστόσο το αναφέρω... Οι νέοι ιδιογομωτες πρέπει γενικά να ψάχνονται κ μόνοι τους κ να δημιουργούν δική τους άποψη, να διαβάζουν.... Όχι μόνο να ακούνε...

Στο ρελιαστό τι εννοείς φίλε μου τι τροποποίηση να κάνεις
Καλησπέρα!

Τι εννοώ...Μιλώντας για τις διάφορες του 8στερου με το 6στερο κλείσιμο και το ότι μπορείς να μεταφέρεις μια γόμωση από το 6στερο στο 8στερο και το ανάποδο...έστω με μια μικρή αυξομείωση πυρίτιδας...και να πάρεις ένα πανομοιότυπο φυσίγγι όσο αφορά τις βλητικές τιμές (πιέσεις, ταχύτητες, χρόνος κάννης κ.λ.π).

Στο ρελιαστό δεν ισχύει...

Καταρχήν θέλεις 5-6 χιλιοστά ψηλότερη βυσματωση προκειμένου να έχεις 5-6 χιλ κενό χώρο κάλυκα για να μπορείς να κλείσεις σε σχέση με τα 11-12 χιλ του αστεριού...
Και σαν αναλογίες πυρίτιδας/σκαγιών, θα πρέπει να ανεβεις 0,05-0,10 του γραμμ. σε πυρίτιδα και 1-2 γραμμ. σκάγια...
Για να πάρεις πανομοιότυπες βλητικές τιμές σε σχέση με το αστέρι...

Π.χ σε μια κλασική γόμωση αστεριού...
1,65×32 με 22αρι βύσμα...πας...
1,75×34 με 25αρι βύσμα σε ρελιαστό...

Άλλο φυσίγγι στην ουσία...

Σε γενικές γραμμές όλα αυτά...

Από κει και πέρα...μόνο αν δοκιμάσεις μόνος σου θα βρεις την αλήθεια βάση του δικού σου γούστου και των δικών σου θέλω...

Καλησπερα παιδες........
Εφτιξα σημερα δυο φυσιγγια παρομοια για ορτυκι.....
Ο καλυκας και στα δυο ειναι 66,20 mm και το κλεισιμο 6* στα 55,15mm
Το πρωτο Α1 688 1,52x30 No10 με βυσμα free shot
Το δευτερο granular 616 1,47x30 με βυσμα bioretabille 21.....

Status
Not open for further replies.
Back