Συστήματα Αδρανείας vs Αερίων

Τι προτιμάτε; Μηχανισμό αδρανείας ή αερίων;

  • Αδρανείας

    Votes: 35 32,1%
  • Αερίων

    Votes: 38 34,9%
  • Και τα δύο καλά είναι

    Votes: 36 33,0%

  • Total voters
    109
Περιεργαστηκα πρόσφατα ένα retay.
Προσπάθησα να του προκαλέσω "κλικ".
Άφηνα το κλείστρο από 1,5-2mm πριν το τέλος της διαδρομής του.
Δεν το κατάφερα με ΤΊΠΟΤΑ!
Δεκάδες φορές!!
Μου έσπασε τα νεύρα!
Πώς το καταφέρνει αυτό ο Τούρκος??

Έχει δικό της σύστημα αντικλικ η retay διαφορετικό από της Μπενέλι
 
Αν ήταν τέρας αξιοπιστίας θα έπρεπε να ρίχνουν κάτω και από αυτές τις συνθήκες . Τι πιο απλό απ'το να πηδήξει ένα εμπόδιο κάποιος στον κυνηγότοπο ;
Το ξαναλέω...99% είναι από αλλαγή ή επανατοποθέτηση φυσιγγίου στη θαλαμη (το γνωστό πλάγιο φυσιγγι στο κλείστρο).Για να ξεκλειδώσει το κλείστρο θέλει να πηδήξεις όχι εμπόδιο αλλά ταράτσα.Ειναι μία τσίχλα που μασιετε χωρίς λόγο πραγματικά.Εχεις ακούσει κανένα να πει ότι έκανε μαλακία?Όλοι οι Ράμπο όπλα και φυσίγγια χρεώνουν.
 
Το ξαναλέω...99% είναι από αλλαγή ή επανατοποθέτηση φυσιγγίου στη θαλαμη (το γνωστό πλάγιο φυσιγγι στο κλείστρο).Για να ξεκλειδώσει το κλείστρο θέλει να πηδήξεις όχι εμπόδιο αλλά ταράτσα.Ειναι μία τσίχλα που μασιετε χωρίς λόγο πραγματικά.Εχεις ακούσει κανένα να πει ότι έκανε μαλακία?Όλοι οι Ράμπο όπλα και φυσίγγια χρεώνουν.
Έχω δει στα χιόνια η 391 να κελαιδαει και κάποια αδράνειας να γίνεται μονοκανο και να του φταίνε τα λάδια που πάγωσαν . Την άλλη μέρα το αδράνειας μπήκε αγγελία
 
Έχω δει στα χιόνια η 391 να κελαιδαει και κάποια αδράνειας να γίνεται μονοκανο και να του φταίνε τα λάδια που πάγωσαν . Την άλλη μέρα το αδράνειας μπήκε αγγελία
Τα λάδια από τις αερίων δε πάγωσαν?Τι βάζετε παραφλου?
 
Έχω δει στα χιόνια η 391 να κελαιδαει και κάποια αδράνειας να γίνεται μονοκανο και να του φταίνε τα λάδια που πάγωσαν . Την άλλη μέρα το αδράνειας μπήκε αγγελία
Ειπαμε, στις νεροσωληνες δε βαζουμε λαδι, λιγο πετρελαιωμα και πολυ τους ειναι.....
 
Last edited:
Τα αδρανειας στην πρακτικη σκοποβολή ριχνουν 250 με 500 φυσιγγια τη βδομαδα και δεν κολλανε, αλλα στο κυνηγι που θα ριξουν 10,20,30 φυσιγγια παθαινουν εμπλοκες 😁😁😁
Κανουν πρακτικη σκοποβολη με χιονια????
Ηρωες!!!!!
 
Κάτι που θα ήθελα να εξηγήσω με αφορμή τον τρόπο που λειτουργούν τα 2 πιο διαδεδομένα συστήματα (αδρανείας και αερίων) στα αυτογεμή κυνηγετικά λειόκαννα και όχι μόνο γιατί νομίζω ότι κάποιοι το έχουν καταλάβει λάθος.

Ακούω και διαβάζω από αρκετούς ότι το κλειστρο και των αδρανείας αλλά και των αερίων για να οπισθοδρομήσει μέχρι τέρμα πίσω και να γίνει η εξόλκευση του άδειου κάλυκα και να ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας γίνεται με αδράνεια και στους δυο τύπους μηχανισμών όπου θεωρώ ότι είναι λάθος και εξηγώ το γιατί παρακάτω.


Καταρχήν η αδράνεια είναι ανάλογη της μάζας του σώματος και ορίζει την δυσκολία ενός σώματος να μεταβληθεί η ταχύτητα του. Οπότε όποιοδήποτε σύστημα με μηχανισμό αδρανείας (είτε είναι κλειστρο αδρανείας είτε είναι σκανδάλη αδρανείας) για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχει μεταβολή στην ταχύτητα του (επιτάχυνση) και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτάχυνση δηλαδή απότομη-βίαιη κίνηση σε κάποιο μέρος του όπλου που έχει κάποιο μεγάλο βάρος. Στα όπλα αυτό επιτυγχάνεται με την απότομη-βίαιη οπισθοδρόμηση του όπλου κατα την εκπυσοκρότηση. Χωρίς κίνηση με μεγάλη επιταχυνση δεν γίνεται να λειτουργήσει κανένα σύστημα αδρανείας γιατί σε αυτή την μεταβολή κίνησης εξαρτάται η λειτουργία του εκμεταλευόμενη το βάρος του δηλαδή την αδράνεια.


Οπότε αν καταφέρουμε να κρατήσουμε εντελώς ακίνητο ένα αυτογεμή αδράνειας και ένα αερίων κατα την εκπυσοκρότηση (πχ να το κολλήσουμε σε έναν τοίχο ώστε να μην μπορεί να οπισθοδρομήσει το όπλο) θα διαπιστώσουμε ότι το αδρανείας θα κάνει εμπλοκή ενώ το αερίων θα λειτουργήσει κανονικά.


Στο αδρανείας θα κάνει εμπλοκή γιατί δεν θα συμπιεστεί λόγο αδράνειας το ελατήριο που βρίσκεται στο κλείστρο όπως εξήγησα σε μόλις προηγούμενο ποστ για να ξεκλειδώσει το κλειστρο από την θαλάμη.
Πως όμως στο αερίων όπως υποστηρίζουν κάποιοι ότι το κλειστρο αφού ξεκλειδώσει από τα αέρια στο μπιστόνι στην συνέχεια οπισθοδρομεί μέχρι πίσω λόγο αδράνειας για να ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας του δεν κάνει εμπλοκή αφού δεν κινείται το όπλο προς τα πίσω και άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγο αδράνειας. Ειδικά απο την στιγμή που το κλειστρο έχει και μικρότερη μάζα στα αερίων όπλα οπότε δεν έχει μεγάλη αδράνεια; Η μόνη κίνηση που υπάρχει στο αερίων είναι αυτή του μπιστονιού από τα αέρια που σπρώχνει πίσω το κλειστρο για να ξεκλειδώσει από την θαλάμη. Είναι όμως αρκετή αυτή η ποσότητα αερίων από τις οπές της κάννης και την κίνηση στο μπιστόνι για να σπρώξει τέρμα πίσω το κλειστρο υπερνικώντας την αντίσταση από το επανατατικό ελατήριο που σε πολλά αερίων όπλα είναι πάρα πολύ δυνατό; Ακόμη και στα αδρανείας αφού την στιγμή που ξεκλειδώνει το κλείστρο έχει αποσυμπιεστεί το ελατήριο μέσα στο κλειστρο και συμπίπτει χρονικά περίπου με την στιγμή που έχει σταματήσει η οπισθοδρόμηση του όπλου λόγο εκπυσοκρότησης πως γίνεται να κινηθεί μέχρι τέρμα πίσω το κλειστρο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας του και να εξολκεύσει τον άδειο κάλυκα αφού πλέον δεν υπάρχει κίνηση στο όπλο;


Πολύ απλά γιατί η ενέργεια που παράγεται από την αδράνεια στα αδρανείας όπως και τα αέρια στο μπιστόνι των αερίων αυτογεμών όπλων είναι πολύ μικρή και είναι αρκετή μόνο για να ξεκλειδώσει το κλειστρο και δεν επαρκεί για να σπρώξει μέχρι τέρμα πίσω το κλειστρο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας του όπλου. Αφού ξεκλειδώσει το κλειστρο από την θαλάμη λόγο αδράνειας ή αερίων από το μπιστόνι στους επιμέρους μηχανισμούς απο εκεί και πέρα το κλειστρο πιέζεται προς τα πίσω από τα αέρια που υπάρχουν στην θαλάμη πιέζοντας τον κάλυκα προς τα πίσω και αυτός με την σειρά του πιέζοντας το κλείστρο προς τα πίσω. Δηλαδή ο κάλυκας λειτουργεί και στους δύο τύπους λειτουργίας μηχανισμών σαν ένα πιστόνι που σπρώχνει από τα αερια της καύσης της θαλάμης το κλειστρο προς τα πίσω για να γίνει η εξόλκευση και να ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας του όπλου. Αυτός είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα αυτογεμή αξιόπιστα μιας και τα αέρια στην θαλάμη είναι τα μόνα που δημιουργούν αρκετή ενέργεια ώστε να μπορέσουν να σπρώξουν αξιόπιστα το κλειστρο μαζί με το επανατατικό ελατήριο μέχρι πίσω.

Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί τότε και τα αδρανείας δεν γεμίζουν κάπνα από τα αέρια που σπρώχνουν προς τα πίσω το κλείστρο; Γιατί ο κάλυκας κάνει πολύ καλή έμφραξή και δεν αφήνει τα αέρια να διαφύγουν προς το πίσω μέρος του κλείστρου και αφού ανοίξει το κλειστρο τα αέρια διαφεύγουν μαζί με τον κάλυκα προς τα έξω. Το ίδιο ισχύει και στα αερίων όπλα. Τότε όμως γιατί στα αερίων γεμίζουν κάπνα και θέλουν πιο συχνά καθάρισμα; Γιατί στα αερίων το κλειστρο και γενικότερα όλος σχεδόν ο μηχανισμός λερώνεται από την κάπνα των αερίων που εισέρχονται από τις οπες της κάννης στο μπιστόνι και δεδομένο ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη το κλειστρο και οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες δεν έχουν τρόπο διαφυγής και εισέρχονται στο πίσω μέρος του κλειστρου από τα κενά που υπάρχουν στο σιδηρόδρομο του πιστονιού που σπρώχνει το κλειστρο προς τα πίσω για να ξεκλειδώσει. Και πως λειτουργούν τα αυτοκαθαριζόμενα πιστόνια αερίων; Πολύ απλά είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα που δεν επιτρέπουν τα αέρια να εισέλθουν στο πίσω μέρος του μηχανισμου του όπλου και απλά έχουν άλλο δρόμο διαφυγής μπροστά στην παπια. Έτσι διατηρείται πιο καθαρός ο μηχανισμός του όπλου από τα αέρια.

Και γιατί τα αδρανείας έχουν μεγαλύτερη ανάκρουση από ότι τα αερίων; Διότι το επανατατικό ελατήριο των αδρανείας είναι πολύ πιο αδύναμο από ότι στα αερίων για να μπορεί το ελατήριο μέσα στο κλειστρο που συμπιέζεται με την αδράνεια να υπερνικάει την δύναμη του επανατατικού ελατηρίου και να σπρώχνει προς τα πίσω το κλειστρο και να ξεκλειδώνει. Έτσι λόγο ότι το επανατατικό ελατήριο είναι πιο αδύναμο τα αέρια που σπρώχνουν το κλειστρο προς τα πίσω για να γίνει η εξόλκευση του κάλυκα αναπτύσουν μεγαλύτερη ταχύτητα στο κλειστρο από ότι στα αερίων που έχουν πολύ πιο σκληρό επανατατικό ελατήριο και αποσβαίνει περισσότερο την ανάκρουση και σε συνδιασμό και με το πιο βαρύ κλειστρο έχουμε λιγότερη απόσβεση της ανάκρουσης. Και γιατί στα αερίων μπορούμε να βάλουμε πιο δυνατό επανατατικό ελατήριο; Γιατί τα αέρια από το μπιστόνι έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια και μπορούν να σπρώξουν το κλειστρο προς τα πίσω για να ξεκλειδώσει ακόμη και αν το επανατατικό ελατήριο είναι αρκετά πιο δυνατό αρκεί το μπιστόνι να έχει ρυθμιστεί σωστά αν δεν είναι αυτορυθμιζόμενο ώστε να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια μειώνοντας τα αέρια που διαφεύγουν.


Αυτη είναι η δική μου εξήγηση στο πως λειτουργουν τα 2 αυτά συστήματα με τα θετικά και αρνητικά του κάθε μηχανισμού που προκύπτουν και μπορεί να κρίνει ο καθένας.
Δεν κανει το πιστονι αεριων τοσο μεγαλη διαδρομη ωστε να πιεσει μεχρι πισω το κλειστρο.
 
Δεν κανει το πιστονι αεριων τοσο μεγαλη διαδρομη ωστε να πιεσει μεχρι πισω το κλειστρο.
Ναι δεν είπα το αντίθετο. Η αδράνεια στα αδρανείας όπως και τα αέρια από τις οπες της κάννης που σπρώχνουν το πιστόνι στα αερίων παράγουν τόση ενέργεια όση είναι αρκετή για να ξεκλειδώσουν το κλειστρο. Απο εκεί και πέρα το κλειστρο πηγαίνει μέχρι τέρμα πίσω από τα αέρια που υπάρχουν στην θαλάμη και σπρώχνουν προς τα πίσω τον κάλυκα μαζί με το κλειστρο αφού έχει ξεκλειδώσει απο την θαλάμη.
 
Επειδή έχω κυνηγήσει πολύ την ραφαελο

Η μόνη περίπτωση να ανοίξει το κλείστρο που έχει κλείσει σωστά είναι να περάσεις περίφραξη η να πηδηξεις δαμακι με το όπλο να κοιτάει πάνω εκεί ναι ανοίγει με ένα τράνταγμα στο αλματακι η να βρει κάπου το μοχλουδακι αν περνάς μέσα από ζούγκλα

Σε κάθε περίπτωση τσεκάρεις και προχωράς


Αν κρατάς ίσια το όπλο δεν ανοίγει ούτε σε γρήγορο τεμπο τουλάχιστον εμένα ποτέ

Εν πάση περιπτώσει Καλά κάνανε και το βελτίωσαν και αυτό το σημείο
 
Καλύτερα ένα μεγάλο κλειδί, παρά πολλά μικρά..
Όχι απαραίτητα. Μπορεί αθροιστικά τα μικρά κλειδιά να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και να αντέχουν περισσότερη δύναμη από ότι ένα μεγάλο. Επίσης στο περιστροφικό κατανέμονται οι δυνάμεις γεωμετρικά με τέτοιο τρόπο στα επιμέρους κλειδιά χωρίς να δημιουργούν ροπές ενώ όταν έχεις ένα κλειδί στο πάνω μέρος της κάννης δημιουργείται ροπή στο κλειστρο πιέζοντας το προς τα πάνω.
 
Ναι δεν είπα το αντίθετο. Η αδράνεια στα αδρανείας όπως και τα αέρια από τις οπες της κάννης που σπρώχνουν το πιστόνι στα αερίων παράγουν τόση ενέργεια όση είναι αρκετή για να ξεκλειδώσουν το κλειστρο. Απο εκεί και πέρα το κλειστρο πηγαίνει μέχρι τέρμα πίσω από τα αέρια που υπάρχουν στην θαλάμη και σπρώχνουν προς τα πίσω τον κάλυκα μαζί με το κλειστρο αφού έχει ξεκλειδώσει απο την θαλάμη.
Η ενέργεια που μεταφέρεται στο μηχανισμό αδρανείας εξαρτάται από τη σωστή επώμιση ή κράτημα.Τα αέρια που μεταφέρονται στα αερίων στο μηχανισμό που διαθέτουν δεν τα επηρεάζει το κράτημα φυσικά.
 
Last edited:
Όχι απαραίτητα. Μπορεί αθροιστικά τα μικρά κλειδιά να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και να αντέχουν περισσότερη δύναμη από ότι ένα μεγάλο. Επίσης στο περιστροφικό κατανέμονται οι δυνάμεις γεωμετρικά με τέτοιο τρόπο στα επιμέρους κλειδιά χωρίς να δημιουργούν ροπές ενώ όταν έχεις ένα κλειδί στο πάνω μέρος της κάννης δημιουργείται ροπή στο κλειστρο πιέζοντας το προς τα πάνω.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το κλείδωμα γίνεται γίνεται πολύ μπροστά,σχεδόν στο τελείωμα της θαλάμης και όχι πιο πίσω στην ουρά της κάννης.
 
Last edited:
Η αδράνεια που μεταφέρεται στο μηχανισμό αδρανείας εξαρτάται από τη σωστή επώμιση ή κράτημα.Τα αέρια που μεταφέρονται στα αερίων στο μηχανισμό που διαθέτουν δεν τα επηρεάζει το κράτημα φυσικά.Ακαθάριστα τα αδρανείας παίρνουν το προβάδισμα.
Η αδράνεια δεν μεταφέρεται είναι μία ιδιότητα που έχει το κάθε σώμα με κάποια μάζα. Η σωστή επώμιση είναι απαραίτητη περισσότερο για άλλους λόγους και όχι για να δουλέψει ή όχι το σύστημα αδρανείας στα αυτογεμή. Ακόμη και λάθος επώμιση να κάνεις οι πιθανότητες να μην λειτουργήσει το αδράνειας είναι πολύ μικρές έως μηδαμινές και εξαρτώνται από πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους που αν και δεν είναι αδυνατο να συμβούν είναι πολύ δυσκολο. Πόσοι και πόσοι με αδρανείας όπλα δεν κάνουν σωστή επώμιση σε μπηχτές βιαστικές τουφεκιές κλπ και παρόλα αυτά μια χαρά λειτουργεί το όπλο.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το κλείδωμα γίνεται γίνεται πολύ μπροστά,σχεδόν στο τελείωμα της θαλάμης και όχι πιο πίσω στην ουρά της κάννης.Αυτό είναι πλεονέκτημα.

Είναι και αυτό ένα από τα πλεονεκτήματα αλλά δεν ειναι το μόνο.
 
Όχι απαραίτητα. Μπορεί αθροιστικά τα μικρά κλειδιά να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και να αντέχουν περισσότερη δύναμη από ότι ένα μεγάλο. Επίσης στο περιστροφικό κατανέμονται οι δυνάμεις γεωμετρικά με τέτοιο τρόπο στα επιμέρους κλειδιά χωρίς να δημιουργούν ροπές ενώ όταν έχεις ένα κλειδί στο πάνω μέρος της κάννης δημιουργείται ροπή στο κλειστρο πιέζοντας το προς τα πάνω.
Κλεμμένο ήταν αυτό που έγραψα από τον γκουρού.
Εκτός και αν το είχε γράψει για τα δίκανα....
 
Για τα δικαννα το λενε.....
Αν και μου αρέσουν περισσότερο τα δίκανα και κυνηγάω κατά το 90% με δίκανο κατέχοντας 3 στον αριθμό και μόνο ένα αυτογεμη παρόλα αυτά επειδή στην οικογένεια και στην παρέα μου όλοι κυνηγούσαν και κυνηγούν με αυτογεμη έχω πολύ περισσότερες γνώσεις για τα αυτογεμη παρά για τα δίκανα που γνωρίζω τα βασικά. Φαντάζομαι για τα δίκανα θα το λένε γιατί το ένα μεγάλο κλειδί θα είναι πιο συμπαγές από τα πολλά μικρά επιμέρους κλειδιά συν ότι είναι πιο εύκολο να επεξεργαστείς τις εφαρμογές κατά το κλείδωμα και στα δίκανα δεν μπορείς να αποφύγεις την ροπή που δημιουργείται από την δύναμη στα κλειδιά λόγο γεωμετρίας της βάσης και την θέση τοποθέτησης των κλειδιών και ανοίγματος του όπλου. Αυτος ο κανόνας δεν παύει να ισχύει και στα κλειδιά των κλείστρων των αυτογεμων με την διαφορα όμως ότι στο περιστροφικό κλειστρο με παραπάνω από ένα κλειδί τοποθετημένο συμμετρικά απέναντι από το άλλο στην κεφάλη του εξαλείφεται η τάση ροπής που θα είχες μόνο με ένα κλειδί. Και δεδομένο ότι στα αυτογεμη οι εφαρμογές δεν είναι και οι καλύτερες όπως στα δίκανα αυτό ειναι μεγάλο πλεονέκτημα. Ακόμη και αν ένα κλειδί σπάσει θα υπάρχει και δεύτερο που θα συγκρατήσει κλειδωμένο το κλείστρο. Αυτό θα έλεγα βέβαια ότι ισχύει και στα δίκανα. Πχ η fabarm στο πλαγιοκανο της έχει 4 κλειδιά και το καθένα από αυτά είναι σχεδόν ίδιου μεγέθους όσο είναι το ένα κλειδί άλλων εταιριών στα δίκανα τους οπότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν είναι συμπαγής η δεν είναι ανθεκτικό. Το αντίθετο ισχυει. Τώρα γιατί το λένε στα δίκανα δεν ξέρω ακριβώς απλά υποθέσεις κάνω.
 
Last edited:
Back
Top