Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Κώστα σερφάροντας βρήκα αυτο τον πίνακα.View attachment 12083

Αυτοί αναφέρουν ότι και εδώ, δηλαδη 5,5 χιλιοστά. Να υποθέσω πως αυτο ειναι το καθιερωμένο ύψος ρελιού. Σωστά?
Πάντως για το cal 16 δίνουν 5 χιλ και όχι 5,5. Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο διαφοροποιούν το ύψος ανάλογα με το cal. Θα μπορούσε να έχει βάση.
Επίσης, τα 5,5 χιλ που δίνουν αυτοί είναι το τελικό ύψος του ρελιασμένου κάλυκα. Αυτό δεν καταλαβαίνεις και εσύ?
Βασιλη ακριβως ετσι ειναι σαν κανονας για ολα τα cal..το υψος διαφοροποιειται απο διαμετρημα σε διαμετρημα λογω του χωρου που μικραινει οσο κατεβαινεις..βεβαια στο 16αρη που λεει για τα 5 αυτο εχε το σαν γενικη αρχη αλλα με προυποθεσεις μπορεις να το πας και πιο χαμηλα δηλαδη σε εναν 65αρη καλυκα cal. 16 με πραγματικο υψος τα 64.5 πας κλεισμενο στα 59.5..αν εχεις πχ μια νευρικη πυριτιδα οπως η sipe και θες να επιτυχεις λιγο πιο ανοιχτη τουφεκια κατεβαινεις και στα 59.2 -59.3 ή οταν χρησιμοποιεις μια πιο προοδευτικη πυριτιδα σε λιγο πιο χαμηλα γι αυτην γραμμαρια για να καει στο σωστο χρονο παλι κατεβαινεις..βεβαια αυτο ρυθμιζεται και απο το εκαστοτε καψυλι απλα αναφερουμε το κλεισιμο μιας και το εθηξες για αρχη

Βλητικό σταθμό έχει ο Κύργιας αν δν απατώμαι...δν ξέρω όμως αν μπαίνει στη διαδικασία εξυπηρέτησης των ιδιογομωτών. :rolleyes:
Και ο λαμπρο εχει Κωστα αλλα νομιζω παει ενα πρασινακι τα 5 φυσιγγια..φαρμακειο ο π..της

Φίλε Λάμπη άντε και το αγοράζεις το CHRONY M1 και έχεις άποψη για τις V 1.5. Με τις πιέσεις τι γίνεται και πως μπορείς να έχεις εικόνα?
Ναί σωστά .Καθαρά εμπειρικά .Όμως αν δουλεύεις set up gualandi ειναι απολύτως ασφαλή πέραν του δέοντος
To βάζω σε περίπτωση που δεν τόχεις ήδη
http://www.gualandi.it/docs/tabpolv_2013_eng.pdf
Επίσης στο ιδιογόμωση έχει πολλές δοκιμές σε κανονάκι με διαφορετικά set up και βύσματα που σε μπάζουν καλά στο θέμα

Βασιλη ακριβως ετσι ειναι σαν κανονας για ολα τα cal..το υψος διαφοροποιειται απο διαμετρημα σε διαμετρημα λογω του χωρου που μικραινει οσο κατεβαινεις..βεβαια στο 16αρη που λεει για τα 5 αυτο εχε το σαν γενικη αρχη αλλα με προυποθεσεις μπορεις να το πας και πιο χαμηλα δηλαδη σε εναν 65αρη καλυκα cal. 16 με πραγματικο υψος τα 64.5 πας κλεισμενο στα 59.5..αν εχεις πχ μια νευρικη πυριτιδα οπως η sipe και θες να επιτυχεις λιγο πιο ανοιχτη τουφεκια κατεβαινεις και στα 59.2 -59.3 ή οταν χρησιμοποιεις μια πιο προοδευτικη πυριτιδα σε λιγο πιο χαμηλα γι αυτην γραμμαρια για να καει στο σωστο χρονο παλι κατεβαινεις..βεβαια αυτο ρυθμιζεται και απο το εκαστοτε καψυλι απλα αναφερουμε το κλεισιμο μιας και το εθηξες για αρχη
Κατάλαβα Μίλτο.
Απλά είχα μπερδευτεί γιατί νόμιζα πως πρόκειται για σταθερά αδιαπραγμάτευτη. Προφανώς δεν είναι.
Καταλαβαίνω πως αναφέρεσαι στο τελικό ύψος του ρελιασμένου κάλυκα.
Αυτό πως μεταφράζεται σε ύψος ρελιού? Δηλαδή στα 5.5 χιλ στο cal 12 πόσο ύψος έχει το ρέλι?
Και όσο "κατεβαίνουμε" όπως αναφέρεις, αυτό σημαίνει πιο βαθύ ρέλι?
Τέλος πώς σχετίζεται το ύψος απο το χαρτάκι (ή το γυαλάκι) μέχρι το χείλος του κάλυκα, με το μήκος των 5,5 χιλ (δηλαδή τη μείωση το ύψους)?

Πάντως για το cal 16 δίνουν 5 χιλ και όχι 5,5. Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο διαφοροποιούν το ύψος ανάλογα με το cal.
Ναι συμφωνώ!!
Αλλά κ πάλι δν είναι νόμος να είσαι 100% ακριβώς με 5.0mm κενό χώρο...
Π.Χ αυτό το 0.5 διαφορά του κενού χώρου ΊΣΩΣ παίξει ρόλο κ στο πυθμένιο του κάλυκα (cal.16) που θα δουλέψεις...είτε είναι της maxam ή της Nobel Sport....αν γεμίσεις έναν από αυτούς που αναφέρω ίσως δεις 0.3 διαφορά θεωρώ!!
Μου αρέσουν όμως οι εξειδικευμένες κ ψαγμένες ερωτήσεις σου κ θέλω να μάθω... :)

Υ.Γ Νέος είμαι στην ιδιογόμωση κ δν ασχολούμαι με cal.16 γιατί δν έχω αυτό το διαμέτρημα. :)

Ναί σωστά .Καθαρά εμπειρικά .Όμως αν δουλεύεις set up gualandi ειναι απολύτως ασφαλή πέραν του δέοντος
Επίσης στο ιδιογόμωση έχει πολλές δοκιμές σε κανονάκι με διαφορετικά set up και βύσματα που σε μπάζουν καλά στο θέμα
Λαμπη ο gualandi μονο μια γενικη εικονα μπορει να δωσει..πολες δοσολογιες δεν ειναι ενημερωμενες οπως πχ με την sipe ή την mg2 εχει αρκετες αποκλισεις..καλο ειναι να μπαινουμε στα site των εταιριων και να βλεπουμε καθε χρονια αν εχει αλλαξει κατι ακομα και με mail βγαζεις ακρη..τουλαχιστον αυτο εκαναν στην b&p και μου απαντησαν οι ανθρωποι και με δεδομενα απο τους βλητικους σταθμους τους για τα λοτ που τους ζητησα

Ναι συμφωνώ!!
Αλλά κ πάλι δν είναι νόμος να είσαι 100% ακριβώς με 5.0mm κενό χώρο...
Π.Χ αυτό το 0.5 διαφορά του κενού χώρου ΊΣΩΣ παίξει ρόλο κ στο πυθμένιο του κάλυκα (cal.16) που θα δουλέψεις...είτε είναι της maxam ή της Nobel Sport....αν γεμίσεις έναν από αυτούς που αναφέρω ίσως δεις 0.3 διαφορά θεωρώ!!
Μου αρέσουν όμως οι εξειδικευμένες κ ψαγμένες ερωτήσεις σου κ θέλω να μάθω... :)

Υ.Γ Νέος είμαι στην ιδιογόμωση κ δν ασχολούμαι με cal.16 γιατί δν έχω αυτό το διαμέτρημα. :)
Πας καλα φιλε..αρχιζεις και το ψυριζεις ωραια..αντε παρε και ενα 16αρη να χασεις την μπαλα με τα σεταπ

ευχαριστώ Λάμπη. Αυτός ο πίνακας είναι το πρώτο που είδα ψάχνοντας στο web.

Κατάλαβα Μίλτο.
Απλά είχα μπερδευτεί γιατί νόμιζα πως πρόκειται για σταθερά αδιαπραγμάτευτη. Προφανώς δεν είναι.
Καταλαβαίνω πως αναφέρεσαι στο τελικό ύψος του ρελιασμένου κάλυκα.
Αυτό πως μεταφράζεται σε ύψος ρελιού? Δηλαδή στα 5.5 χιλ στο cal 12 πόσο ύψος έχει το ρέλι?
Και όσο "κατεβαίνουμε" όπως αναφέρεις, αυτό σημαίνει πιο βαθύ ρέλι?
Τέλος πώς σχετίζεται το ύψος απο το χαρτάκι (ή το γυαλάκι) μέχρι το χείλος του κάλυκα, με το μήκος των 5,5 χιλ (δηλαδή τη μείωση το ύψους)?
Το βαθος του ρελιου θα στο δωσει το καθε στροφειο..μπορει να παρεις 2.5 χιλ βαθος μπορει 1.5 αναλογα τι θα επιλεξεις..εκει για να το ισοροπησεις θα πρεπει ειτε να ανεβασεις λιγο τα 5 χιλιοστα ειτε να πεσεις..το βαθος ρελιου το βρισκεις παντα με κλεισμενο φυσιγγι απο το χαρτακι ή το τζαμακι μεχρι το χειλος της στεφανης..το μηκος του 5.5 ειναι η αφαιρεση του αρχικου μηκους του καλυκα απο το τελικο ρελιασμενο

Το τελικο υψος του καλυκα το εχεις στον πινακα και σε ρελιαστο και σε αστερι....δεν καταλαβαινω
τι ψαχνεις ?? !!!
Τα 5,5 χιλ είναι το πόσο μειώνεται το αρχικό μήκος κάλυκα μετά το ρέλιασμα ή το ύψος από το γυαλάκι έως το χείλος του κάλυκα πρίν ρελιάσουμε?

Τα 5,5 χιλ είναι το πόσο μειώνεται το αρχικό μήκος κάλυκα μετά το ρέλιασμα ή το ύψος από το γυαλάκι έως το χείλος του κάλυκα πρίν ρελιάσουμε?

Με ρωτας πραγματα που εχει ο πινακας .....στο αστερι μειον 10,5 χιλιοστα και στο ρελι μειον 5 χιλ.
Πριν ρελιασεις εχεις 65χιλ. και μετα το ρελιασμα 60....δεν καταλαβαινω που μπερδευεσαι!!!

Το βαθος του ρελιου θα στο δωσει το καθε στροφειο..μπορει να παρεις 2.5 χιλ βαθος μπορει 1.5 αναλογα τι θα επιλεξεις..εκει για να το ισοροπησεις θα πρεπει ειτε να ανεβασεις λιγο τα 5 χιλιοστα ειτε να πεσεις..το βαθος ρελιου το βρισκεις παντα με κλεισμενο φυσιγγι απο το χαρτακι ή το τζαμακι μεχρι το χειλος της στεφανης..το μηκος του 5.5 ειναι η αφαιρεση του αρχικου μηκους του καλυκα απο το τελικο ρελιασμενο
Άντε και μια τελευταία ερώτηση, ελπίζω. Τα 5,5 χιλ. που είναι το ζητούμενο ύψος από την τελική στάθμη των σκαγιών έως το χείλος του κάλυκα, σε περίπτωση που δεν το έχω, μπορώ να το πετύχω είτε βάζοντας συγκεντρωτήρα με μικρότερο ύψος, είτε πιέζοντας αυτόν που έχω. Η πρώτη περίπτωση φαίνεται ασφαλής ή δεύτερη όχι. Η απορία είναι πως ξέρουμε αν θα πιέσουμε και πόσο ώστε και η μπαρούτι να καεί σωστά, και να μην στείλω τις πιέσεις στα ουράνια αλλά και να έχω τα 5,5 χιλ.

Δεν ήξερα αν το πόσο θα μείωθει το μήκος του κάλυκα μετά το ρέλιασμα ειναι ακριβώς το ίδιο με το ελεύθερο ύψος απο το γυαλάκι μέχρι χείλος. Αν δεν κάνω λάθος μου παραπάνω μου είπες πως στην περίπτωση του συγκεντρωτήρα (που εχει ελαστικότητα) αφήνουμε λιγοτερο ελευθερο χώρο σε σχέση με τη ντιανα (1 χιλ). Απο αυτό συμπέρανα πως στην περίπτωση του συγκεντρωτήρα το χιλιοστό αυτό το παίρνουμε συμπίεζοντας τον κατα το ρέλιασμα. 'Αρα ο ελεύθερος χώρος εδώ δεν ισούται με τη διαφορά ύψους αναμεσα στον ανοιχτο και το ρελιασμένο κάλυκα (5,0 χιλ). Αυτο είναι που με μπερδεύει.

Άντε και μια τελευταία ερώτηση, ελπίζω. Τα 5,5 χιλ. που είναι το ζητούμενο ύψος από την τελική στάθμη των σκαγιών έως το χείλος του κάλυκα, σε περίπτωση που δεν το έχω, μπορώ να το πετύχω είτε βάζοντας συγκεντρωτήρα με μικρότερο ύψος, είτε πιέζοντας αυτόν που έχω. Η πρώτη περίπτωση φαίνεται ασφαλής ή δεύτερη όχι. Η απορία είναι πως ξέρουμε αν θα πιέσουμε και πόσο ώστε και η μπαρούτι να καεί σωστά, και να μην στείλω τις πιέσεις στα ουράνια αλλά και να έχω τα 5,5 χιλ.
Τα 5.5 δεν ειναι κανονας και δεν αφορα το υψος απο το τελος της στηλης των σκαγιων μεχρι το χειλος αλλα την διαφορα απο το αρχικο υψος τπυ καλυκα μεχρι το τελικο υψος του ρελιασμενου φυσιγιου..απλα το εχεις σαν σταθερα και αν δεις οτι εχεις ακαυτη με την προυποθεση οτι εχεις μια καλη συμπιεση στο βυσμα σου ειτε αλλαζειε καψυλι ειτε επηρεαζεις αλλο παραγοντα βυσμα βαρος σκαγιων..το να πιεσεις υπερβολικα το βυσμα ναι ειναι πιο ριψοκινδυνο σε σχεση με το να το αλλαξεις

Δεν ήξερα αν το πόσο θα μείωθει το μήκος του κάλυκα μετά το ρέλιασμα ειναι ακριβώς το ίδιο με το ελεύθερο ύψος απο το γυαλάκι μέχρι χείλος. Αν δεν κάνω λάθος μου παραπάνω μου είπες πως στην περίπτωση του συγκεντρωτήρα (που εχει ελαστικότητα) αφήνουμε λιγοτερο ελευθερο χώρο σε σχέση με τη ντιανα (1 χιλ). Απο αυτό συμπέρανα πως στην περίπτωση του συγκεντρωτήρα το χιλιοστό αυτό το παίρνουμε συμπίεζοντας τον κατα το ρέλιασμα. 'Αρα ο ελεύθερος χώρος εδώ δεν ισούται με τη διαφορά ύψους αναμεσα στον ανοιχτο και το ρελιασμένο κάλυκα (5,0 χιλ). Αυτο είναι που με μπερδεύει.
Βασιλη μην σε μπερδευει τα 5 χιλιοστα ειναι η διαφορα που ανεφερα..το υψος απο το τζαμακι μεχρι το χειλος πριν το ρελιασμα μπορει σε περιπτωση που εχεις συγκεντρωτηρα να ειναι 4 χιλιοστα ωστε οταν θα κλεισεις το φυσιγγι και θα παρεις την διαφορα των 5 χιλιοστων θα εχεις 1 χιλιοστο συμπιεσμενο το βυσμα σου..εγω για παραδειγμα οταν γεμιζα για 16αρη με μαλλινη αφηνα περιπου 4.5 χιλιοστα ελευθερο χωρο

Τα 5.5 δεν ειναι κανονας και δεν αφορα το υψος απο το τελος της στηλης των σκαγιων μεχρι το χειλος αλλα την διαφορα απο το αρχικο υψος τπυ καλυκα μεχρι το τελικο υψος του ρελιασμενου φυσιγιου..απλα το εχεις σαν σταθερα και αν δεις οτι εχεις ακαυτη με την προυποθεση οτι εχεις μια καλη συμπιεση στο βυσμα σου ειτε αλλαζειε καψυλι ειτε επηρεαζεις αλλο παραγοντα βυσμα βαρος σκαγιων..το να πιεσεις υπερβολικα το βυσμα ναι ειναι πιο ριψοκινδυνο σε σχεση με το να το αλλαξεις
Την ''καλή συμπιέση'' πώς την καταλαβαίνουμε? Υπάρχει κάποια μέθοδος?

Βασιλη μην σε μπερδευει τα 5 χιλιοστα ειναι η διαφορα που ανεφερα..το υψος απο το τζαμακι μεχρι το χειλος πριν το ρελιασμα μπορει σε περιπτωση που εχεις συγκεντρωτηρα να ειναι 4 χιλιοστα ωστε οταν θα κλεισεις το φυσιγγι και θα παρεις την διαφορα των 5 χιλιοστων θα εχεις 1 χιλιοστο συμπιεσμενο το βυσμα σου
Μίλτο σε ευχαριτώ. Με κατατόπισες.
Τώρα σαν καλος μαθητης θα ανατρέξω σε όσα είπαμε και θα κρατήσω σημειώσεις.
Ευχαριστώ και πάλι.

Την ''καλή συμπιέση'' πώς την καταλαβαίνουμε? Υπάρχει κάποια μέθοδος?
Ακριβης μεθοδος οχι αλλα γενικα πχ ενα βυσμα με στρογγυλο αμορτισερ οπως της gualandi καλη συμπιεση θεωρειται οταν σπασεις τον κυκλο και πετυχεις οωειδες σχημα..γενικα ολα αυτα γιατι μπορει να χρειαστει αν δεις κατι που δεν σου αρεσει στην τουφεκια να παρει λιγη παραπανω συμπιεση αλλα οχι τερματισμενο το βυσμα και σκαγια να φουσκωνουν στο πλαι του καλυκα

Βασιλη στο ρελιαστο και με συγκεντρωτηρα οι πιεσεις δεν φτανουν στα ουρανια....το αμορτισερ του βυσματος
σε οδηγει ΠΧ εαν το αμορτισερ ειναι τρυπα...η τρυπα μετα το ρελιασμα πρεπει οβαλ- αυγοειδες...ετσι δεν
εχεις κανενα προβλημα . Προσεξε....για συγκεντρωτηρα λεω....Εκτος αυτου...εαν εχεις τα 5,5 χιλιοστα με το
τζαμακι πανω στα σκαγια εισαι ασφαλης με τελικο υψος ρελιασματος 65,4 - 60.

Μίλτο σε ευχαριτώ. Με κατατόπισες.
Τώρα σαν καλος μαθητης θα ανατρέξω σε όσα είπαμε και θα κρατήσω σημειώσεις.
Ευχαριστώ και πάλι.
ΥΓ. Ισώς αν υιοθετηθεί εννοιαία ορολογία, να γινει ευκολότερη η κατανόηση των πραγμάτων ιδίως για εμάς τους επίδοξους ιδιογομωτές.

Back