Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Έχω χρόνια να ρίξω ρελιαστό. Δεν ρωτάω επί συγκεκριμένου. Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι το εξής:
τι επιτυγχάνουμε με αυτή την αύξηση στο μήκος του ρελιού όταν χρησιμοποιούμε άκαμπτα βύσματα (ντιάνα). Προσπαθώ να καταλάβω το λόγο που προτείνεις αυτη την αύξηση του 1 χιλ.

Λοιπον την αυξηση του ενος χ ( 1 ) χιλιοστου την δινουμε ωστε να μπορεσουμε να ρελιασουμε στο
επιθυμητο υψος των 65,4 - 60 χιλιοστων ή σε 67,4 -62 χιλιοστα. Οταν το βυσμα ειναι μη συμπιεσιμο (ντιανα )
δεν θα σε ''αφησει'' να ρελιασεις σε αυτα τα υψη εχοντας 5 χιλιοστα κενο χωρο. Το δε βαθος του ρελιου
εξαρταται απο στροφειο που ρελιαζεις....ολα αυτα θα τα δεις και στην πραξη.

Λοιπον την αυξηση του ενος χ ( 1 ) χιλιοστου την δινουμε ωστε να μπορεσουμε να ρελιασουμε στο
επιθυμητο υψος των 65,4 - 60 χιλιοστων ή σε 67,4 -62 χιλιοστα. Οταν το βυσμα ειναι μη συμπιεσιμο (ντιανα )
δεν θα σε ''αφησει'' να ρελιασεις σε αυτα τα υψη εχοντας 5 χιλιοστα κενο χωρο. Το δε βαθος του ρελιου
Φίλε Νίκο
Κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω για το χρόνο και την υπομονή σου.
Όσο μου απαντάς τόσο μου δημιουργούνται επιπλέον απορίες, άσχετος γαρ.
Εφόσον δεν γνωρίζω, δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, όπως οτι το μηκος του ρελιασμένου είναι 64,5 στα 60 κτλ..
Είναι σημαντικό για μένα να αντιληφθώ τις επιδράσεις των μεταβολών στο φαινόμενο που συμβαίνει κατά την έκρηξη και οχι απλά να ρωτάω έτοιμα setup. (ο μηχανικός μέσα μου...)
Παρεπιπτόντος καταλαβαίνω την μεταβολή του ύψους και του πάχους του ρελιού αναλόγως του προφίλ του στροφείου ρελιάσματος.
Ελπίζω τα ερωτήματα μου να είναι σαφή.

Εγω θελω να ρωτησω κατι αλλο,υπαρχει ουσιαστικη διαφορα αναμεσα στην ντιανα και στη γνησια μαλλινη οσον αφορα την αποδωση του φυσιγγιου?Πιο παλια ειχα σφαξει καποια rem.μαλινοταπα και ειχαν ολα ταπες τυπου diana.

Φίλε Νίκο
Κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω για το χρόνο και την υπομονή σου.
Όσο μου απαντάς τόσο μου δημιουργούνται επιπλέον απορίες, άσχετος γαρ.
Εφόσον δεν γνωρίζω, δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, όπως οτι το μηκος του ρελιασμένου είναι 64,5 στα 60 κτλ..
Είναι σημαντικό για μένα να αντιληφθώ τις επιδράσεις των μεταβολών στο φαινόμενο που συμβαίνει κατά την έκρηξη και οχι απλά να ρωτάω έτοιμα setup. (ο μηχανικός μέσα μου...)
Παρεπιπτόντος καταλαβαίνω την μεταβολή του ύψους και του πάχους του ρελιού αναλόγως του προφίλ του στροφείου ρελιάσματος.
Ελπίζω τα ερωτήματα μου να είναι σαφή.
Έχουμε εικόνα του τρόπου που επιδρά η αύξηση του μήκους του ρελιού καταρχάς στις μέγιστες πιέσεις που αναπτύσσονται και κατά δεύτερον στη βλητική συμπεριφορά του φυσιγγίου?

Εγω θελω να ρωτησω κατι αλλο,υπαρχει ουσιαστικη διαφορα αναμεσα στην ντιανα και στη γνησια μαλλινη οσον αφορα την αποδωση του φυσιγγιου?Πιο παλια ειχα σφαξει καποια rem.μαλινοταπα και ειχαν ολα ταπες τυπου diana.

Χρηστο ( παντα κατα την γνωμη μου ) μπορεις να εχεις και την ''ιδια'' αποδοση και στις δυο εννοω
γνησια μαλλινη και ντιανα.....ειναι θεμα στησιματος σεταπ.....ειδικοτερα οταν η γνησια μαλλινη ειναι
κερωμενη....δεν εχει καμια διαφορα απο την ντιανα....και οι δυο κουτσουρο ειναι. Τωρα η γνησια που
συμπιεζεται σου αφηνει περιθωρια να ''παιξεις'' λιγο με το σεταπ.....και ''συγχωρει''....και καποια λαθη.

Έχουμε εικόνα του τρόπου που επιδρά η αύξηση του μήκους του ρελιού καταρχάς στις μέγιστες πιέσεις που αναπτύσσονται και κατά δεύτερον στη βλητική συμπεριφορά του φυσιγγίου?

Βεβαιως και μπορεις να εχεις.....εαν διαθεσεις χρημα και χρονο....πας και μετρας τα φυσιγγια σου σε
κανονακι.....και εκει εχεις ολες τις απαντησεις.

Βεβαιως και μπορεις να εχεις.....εαν διαθεσεις χρημα και χρονο....πας και μετρας τα φυσιγγια σου σε
Πως γίνεται αυτή η διαδικασία και γιατί κόστος μιλάμε? Μπορεί να στείλει κάποιος μερικά φυσίγγια για δοκιμή? Βλητικό σταθμό ποιος έχει?

Προσπαθώ να καταλάβω το λόγο που προτείνεις αυτη την αύξηση του 1 χιλ.
Βασίλη, εννοεί πως τα ΑΚΑΜΠΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ (π.χ. Diana ή ΚΕΤΣΕΣ) επιδεί ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΕΖΟΝΤΑΙ τους δίνεις ΑΕΡΑ 1mm παραπάνω για να μη σου φύγει και η σπάλα....το ίδιο είναι να κλωτσίσεις μια χαρτοσακούλα ή ένα τοίχο;;; :)

Πως γίνεται αυτή η διαδικασία και γιατί κόστος μιλάμε? Μπορεί να στείλει κάποιος μερικά φυσίγγια για δοκιμή? Βλητικό σταθμό ποιος έχει?
Βλητικό σταθμό έχει ο Κύργιας αν δν απατώμαι...δν ξέρω όμως αν μπαίνει στη διαδικασία εξυπηρέτησης των ιδιογομωτών. :rolleyes:

Όταν μπείς στα βαθιά Βασίλη με τα λεφτά που θα δώσεις για κανονάκι σε 2 επισκέψεις αγοράζεις ένα CHRONY M1 κι'έχεις εικόνα του τι φτιάχνεις σε V 1.5 .Κάπου στα € 120 νομίζω είναι .Πολύ χρήσιμο εργαλείο .

Όταν μπείς στα βαθιά Βασίλη με τα λεφτά που θα δώσεις για κανονάκι σε 2 επισκέψεις αγοράζεις ένα CHRONY M1 κι'έχεις εικόνα του τι φτιάχνεις σε V 1.5 .Κάπου στα € 120 νομίζω είναι .Πολύ χρήσιμο εργαλείο .
Γειά σου Λάμπη.
Δεν αναφέρθηκα σε βλητικό σταθμό.
Προφανώς ειναι κάτι που δεν με αποσχολεί αυτη τη στιγμή. Ο χρονογράφος εχει ενδιαφέρον για τους εμπειρους απ'ότι καταλαβαίνω.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή σου.

Βασίλη, εννοεί πως τα ΑΚΑΜΠΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ (π.χ. Diana ή ΚΕΤΣΕΣ) επιδεί ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΕΖΟΝΤΑΙ τους δίνεις ΑΕΡΑ 1mm παραπάνω για να μη σου φύγει και η σπάλα....το ίδιο είναι να κλωτσίσεις μια χαρτοσακούλα ή ένα τοίχο;;; :)
Κώστα εννοείς πως το ύψος του ρελιού ειναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, αλλα επιτυγχάνεται με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή οταν εχουμε συμπιέσιμο βύσμα το επιπλέον χιλιοστό το παιρνουμε απο τη συμπίεση του βύσματος, ενώ στην περίπτωση του ασυμπίεστου βύσματος (ντιανα), το δίνουμε εμείς απο την αρχή ώς ελεύθερο χώρο.
Σωστά κατάλαβα?

Φίλε Λάμπη άντε και το αγοράζεις το CHRONY M1 και έχεις άποψη για τις V 1.5. Με τις πιέσεις τι γίνεται και πως μπορείς να έχεις εικόνα?

Εννοούσα εμπειρικά αν έχουμε εικόνα. Δηλαδή για παράδειγμα πράγματα που δέν κάνουμε. Πχ ποιό το μέγιστο και ποιο το ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος. Ποιό είναι το optimum κατά τη γνώμη των εμπειροτέρων?

Κώστα εννοείς πως το ύψος του ρελιού ειναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, αλλα επιτυγχάνεται με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή οταν εχουμε συμπιέσιμο βύσμα το επιπλέον χιλιοστό το παιρνουμε απο τη συμπίεση του βύσματος, ενώ στην περίπτωση του ασυμπίεστου βύσματος (ντιανα), το δίνουμε εμείς απο την αρχή ώς ελεύθερο χώρο.
Σωστά κατάλαβα?
Σωστά. ;)

Βασιλη δεν γνωριζω.....δεν χρειαστηκε ποτε να ψαξω τοσο πολυ τα φυσεκια μου . :)

Σωστά. ;)
Κώστα σερφάροντας βρήκα αυτο τον πίνακα.cortini_hull_height.jpg

Αυτοί αναφέρουν ότι και εδώ, δηλαδη 5,5 χιλιοστά. Να υποθέσω πως αυτο ειναι το καθιερωμένο ύψος ρελιού. Σωστά?
Πάντως για το cal 16 δίνουν 5 χιλ και όχι 5,5. Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο διαφοροποιούν το ύψος ανάλογα με το cal. Θα μπορούσε να έχει βάση.
Επίσης, τα 5,5 χιλ που δίνουν αυτοί είναι το τελικό ύψος του ρελιασμένου κάλυκα. Αυτό δεν καταλαβαίνεις και εσύ?

Εννοούσα εμπειρικά αν έχουμε εικόνα. Δηλαδή για παράδειγμα πράγματα που δέν κάνουμε. Πχ ποιό το μέγιστο και ποιο το ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος. Ποιό είναι το optimum κατά τη γνώμη των εμπειροτέρων?

Εννοεις τελικο υψος ρελιασματος ?? και μονο για ρελιαστο ?? η και για αστεροειδες κλεισιμο ??

Back