Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Μίλτο σε ευχαριτώ. Με κατατόπισες.
Τώρα σαν καλος μαθητης θα ανατρέξω σε όσα είπαμε και θα κρατήσω σημειώσεις.
Ευχαριστώ και πάλι.
Τιποτα Βασιλη..ψαξτο λιγο μπες και στο θεμα με τις συνταγες να δεις γενικα πβς παιζεται το εργο και θα καταλαβεις τι γινεται...το κακο ειναι οτι δεν ασχολειται πολυς κοσμος με το 16αρη (κακως για μενα) αλλα συνταγες υπαρχουν πολλες να τις προσαρμοσεις στα δικα σου θελω..χρονο θελει για ψαξιμο και δοκιμες για να καταλαβεις ποτε ενα φυσιγγι που φτιαχνεις σου ταιριαζει

Βασιλη στο ρελιαστο και με συγκεντρωτηρα οι πιεσεις δεν φτανουν στα ουρανια....το αμορτισερ του βυσματος
σε οδηγει ΠΧ εαν το αμορτισερ ειναι τρυπα...η τρυπα μετα το ρελιασμα πρεπει οβαλ- αυγοειδες...ετσι δεν
εχεις κανενα προβλημα . Προσεξε....για συγκεντρωτηρα λεω....Εκτος αυτου...εαν εχεις τα 5,5 χιλιοστα με το
τζαμακι πανω στα σκαγια εισαι ασφαλης με τελικο υψος ρελιασματος 65,4 - 60.
σε ευχαριστώ Νίκο.

ΥΓ. Ισώς αν υιοθετηθεί εννοιαία ορολογία, να γινει ευκολότερη η κατανόηση των πραγμάτων ιδίως για εμάς τους επίδοξους ιδιογομωτές.
Εννοοαια ορολογια τι εννοεις;τελικο υψος ρελι κλπ;

Με την σειρά μου πρέπει να ευχαριστήσω και ΄γω και τον φίλο ΛΑΜΠΗΣ και τον φίλο MiltosL που τέτοια ώρα λύνουν απορίες μας. Να ΄στε καλά και οι δύο.
Τιποτα Βασιλη..δεν υπαρχει καλυτερος τροπος να περασω βραδινη βαρδια και να μιλαω για το μερακι μου και οτι γνωση εχω να την μοιραζομαι..ολοι απο το 0 ξεκιναμε για να φτασουμε στο 1

Βασιλη στο ρελιαστο και με συγκεντρωτηρα οι πιεσεις δεν φτανουν στα ουρανια....το αμορτισερ του βυσματος
σε οδηγει ΠΧ εαν το αμορτισερ ειναι τρυπα...η τρυπα μετα το ρελιασμα πρεπει οβαλ- αυγοειδες...ετσι δεν
εχεις κανενα προβλημα . Προσεξε....για συγκεντρωτηρα λεω....Εκτος αυτου...εαν εχεις τα 5,5 χιλιοστα με το
τζαμακι πανω στα σκαγια εισαι ασφαλης με τελικο υψος ρελιασματος 65,4 - 60.
Απόψε λύθηκαν αρκετές απορίες φίλε ΝίκοςΠ. Να ΄σαι καλά.

Τιποτα Βασιλη..δεν υπαρχει καλυτερος τροπος να περασω βραδινη βαρδια και να μιλαω για το μερακι μου και οτι γνωση εχω να την μοιραζομαι..ολοι απο το 0 ξεκιναμε για να φτασουμε στο 1
Μίλτο με τί ασχολείσαι αν επιτρέπεται?

Την ''καλή συμπιέση'' πώς την καταλαβαίνουμε? Υπάρχει κάποια μέθοδος?
Δν υπάρχει μέθοδος Βασίλη.
Υπάρχει μια "σειρά" που πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα.
Π.Χ. Όταν ένα (ρελιαστό) φυσίγγι σε κάλυκα 12/67 βάλεις την τάδε δοσολογία πυρίτιδας που θες εσύ και είσαι έτοιμος να ρελιάσεις κοιτάς 2-3 πράγματα....

Π.Χ για ρελιαστό σε κάλυκα 12/67 θα τσεκάρεις....

1) ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ μεταξύ 5 ως 6mm το πολύ από τα σκάγια ως τν κάλυκα...
2) Το κενό αυτό των 5-6mm θα πρέπει να στο βγάλει ΤΟ ΙΔΙΟ το setup σου από μόνο του χωρίς να ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ τη βυσμάτωση.
3) Τν κάλυκα τον 12/67 θα κοιτάς το τελικό του ύψος να είναι από 62 ως 60.5mm το πολύ...
4) Να έχεις βάθος ρελιού από 3 ως 3.5mm στα λογικά πάντα πλαίσια.
Όλα τα παραπάνω αν τα διαπιστώσεις στο φυσίγγι που έκλεισες τότε είσαι εντάξει κ έχεις μια "καλή συμπίεση"...!!

Εδω ορισμενες φωτο που βρηκα στα γρηγορα
unnamed.gif
Τα βασικα μερη ειναι προφανη με τη λεξη borra ειναι η εκαστοτε βυσματωση cartoncino το χαρτακι ή τζαμακι και orlo tondo το ρελιαστο κλεισιμο..επισης φαινεται και τι εννοοουμε βαθος ρελιου που ειναι η αποσταση απο το κιτρινο το χαρτακι δηλαδη μεχρι το χειλος του καλυκα
unnamed.jpg
Και εδω ο συγκεντρωτηρας που βλεπουμε στα αριστερα τι σημαινει το 25 mm οταν αγοραζουμε συγκεντρωτηρες πχ 17αρηδες 19αρηδες και παει λεγωντας

Δν υπάρχει μέθοδος Βασίλη.
Υπάρχει μια "σειρά" που πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα.
Π.Χ. Όταν ένα (ρελιαστό) φυσίγγι σε κάλυκα 12/67 βάλεις την τάδε δοσολογία πυρίτιδας που θες εσύ και είσαι έτοιμος να ρελιάσεις κοιτάς 2-3 πράγματα....

Π.Χ για ρελιαστό σε κάλυκα 12/67 θα τσεκάρεις....

1) ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ μεταξύ 5 ως 6mm το πολύ από τα σκάγια ως τν κάλυκα...
2) Το κενό αυτό των 5-6mm θα πρέπει να στο βγάλει ΤΟ ΙΔΙΟ το setup σου από μόνο του χωρίς να ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ τη βυσμάτωση.
3) Τν κάλυκα τον 12/67 θα κοιτάς το τελικό του ύψος να είναι από 62 ως 60.5mm το πολύ...
4) Να έχεις βάθος ρελιού από 3 ως 3.5mm στα λογικά πάντα πλαίσια.
Όλα τα παραπάνω αν τα διαπιστώσεις στο φυσίγγι που έκλεισες τότε είσαι εντάξει κ έχεις μια "καλή συμπίεση"...!!
Ευχαριστώ που Κώστα.
Πηρα μια εικόνα. Δέν μιλησα για μέθοδο, δεν ξέρω αν υπάρχει. Λόγω της δουλειάς μου πιστέυω πως σε όλα τα "τεχνικά" θέματα για να ενδύκνειται και κοινη ορολογία και μέθοδος. Αθτο μπορω να πω εγω. Και παλι σε ευχαριστώ πολυ.

Χρηστο ( παντα κατα την γνωμη μου ) μπορεις να εχεις και την ''ιδια'' αποδοση και στις δυο εννοω
γνησια μαλλινη και ντιανα.....ειναι θεμα στησιματος σεταπ.....ειδικοτερα οταν η γνησια μαλλινη ειναι
κερωμενη....δεν εχει καμια διαφορα απο την ντιανα....και οι δυο κουτσουρο ειναι. Τωρα η γνησια που
συμπιεζεται σου αφηνει περιθωρια να ''παιξεις'' λιγο με το σεταπ.....και ''συγχωρει''....και καποια λαθη.
Eυχαριστω Νικολα ,νασε καλα.

Ποιές πυρίτιδες προτείνουν οι πιο έμπειροι σε κάποιον αρχάριο στην ιδιογόμωση?
Στην εποχη που ζουμε στην ουσια δεν υπαρχουν αρχαριοι , με ενα κινητο σε 10 λεπτα γινεσαι μαστορας , εσενα ποιες σου αρεσουν ;

Παιδία συμβάινει το εξής. Όσο κυνηγούσα με 12 αρι είχα καταλήξει λιγο πολύ σε μια ομάδα φυσιγγίων για τα διαφορα θυράματα που κυνηγάω.
Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ αποκλειτικά το 16αρι έχω εκνευριστει με αυτο που συμβαινει με τα φυσιγγια ψαλ 16 στην αγορα.

Back