Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Νίκο Καλησπέρα!

Να σε ρωτήσω κατι σαν πιο έμπειρο...

Όταν κλείνουμε με "μαλακό" συγκεντωτήρα (έστω Ζ2Μ) και με "σκληρό"(έστω Aquila), ο κενός χώρος που αφήνουμε ,θεωρητικά τουλάχιστον είναι μεγαλύτερος στον "σκληρό" και μικρότερος στον "μαλακό" απο τα standard...
Ανεξάρτητητα από το είδος της πυρίτιδας (μονοβασική , τροποποιημένη η διβασική), το κλείσιμο ( αστέρι η ρέλι) και το είδος του φυσιγγιού που θέλουμε να φτιάξουμε, έστω όμως για μια πυρίτιδα Χ32, θα έδινες κάποιο γενικό μπούσουλα στα πόσα δέκατα του χιλιοστού είναι αυτή η "διαφορά";

Υ.Γ: Να μην μπούμε στη διαδικασία της αλλαγής της ελαστικότητας του συγκεντρωτήρα, π.χ. όταν πατηθούν πολύ τα "ποδαράκια" του Ζ2Μ που "σκληραίνει"(εσύ νομίζω μου το πες κάποτε!)...

Φιλικότατα,

Γιάννης

Καλημερα Κωστη μου !!! Εαν δεν μπορουμε να ξεχωρισουμε το αστειο απο το σοβαρο....παιξαμε
και χασαμε φιλε!!! ;) :)
Νίκο Καλησπέρα!

Όταν κλείνουμε με "μαλακό" συγκεντωτήρα (έστω Ζ2Μ) και με "σκληρό"(έστω Aquila), ο κενός χώρος που αφήνουμε ,θεωρητικά τουλάχιστον είναι μεγαλύτερος στον "σκληρό" και μικρότερος στον "μαλακό" απο τα standard...
Ανεξάρτητητα από το είδος της πυρίτιδας (μονοβασική , τροποποιημένη η διβασική), το κλείσιμο ( αστέρι η ρέλι) και το είδος του φυσιγγιού που θέλουμε να φτιάξουμε, έστω όμως για μια πυρίτιδα Χ32, θα έδινες κάποιο γενικό μπούσουλα στα πόσα δέκατα του χιλιοστού είναι αυτή η "διαφορά";

Υ.Γ: Να μην μπούμε στη διαδικασία της αλλαγής της ελαστικότητας του συγκεντρωτήρα, π.χ. όταν πατηθούν πολύ τα "ποδαράκια" του Ζ2Μ που "σκληραίνει"(εσύ νομίζω μου το πες κάποτε!)...

Φιλικότατα,

Γιάννης

Νίκο Καλησπέρα!

Φιλικότατα,

Γιάννης

Εμπειρος δεν ειμαι....ακομα μαθαινω....
Θα σου τι εκανα...και τι κανω τωρα....
Οταν εκλεινα σε 2 σταδια εχανα αυγα και καλαθια....με την εννοια....οτι βαδιζα με το πατημα που ειχε το
καθε βυσμα....ειτε σκληρο ειτε μαλακο....Ο κενος χωρος ηταν σχεδον παντα ο ιδιος....αλλα το τελικο υψος
ρελιασματος ηταν αναλογο με αυτο που εκρινα εγω οτι ειναι σωστα πατημενο το βυσμα. Οποτε σε ενα μαλακο
πχ θωδη το τελικο υψος ηταν διαφορετικο απο ενα σκληρο βυσμα πχ drago.

Τωρα που κλεινω 5διακα....το παω ''τρενο''....τι εννοω....13 η 14 χιλιοστα κενο χωρο,,,,,αναλογα την πυριτιδα....
και οτι βυσμα να εχω σκληρο ή μαλακο....τελικο ρελιασμα στα 56,5....δεν δινω σημασια το ποσο εχει
πατηθει το βυσμα....γιατι ΞΕΡΩ....οτι ειναι σχεδον απατητο...
Στο 5διακο....την αντισταση που χρειαζεται η πυριτιδα για να καει την παιρνει απο την αντισταση του
ξερελιασματος 13 -14 χιλιοστα πλαστικου.....και οχι απο το πατημα του βυσματος.....και εκει κανει
την μεγαλη διαφορα....( παντα για μενα και τα γουστα μου λεω ).

Αυτο που εχω διαπιστωσει , ειναι οτι καθε βυσμα στην ΙΔΙΑ δοσολογια δινει αλλη ταχυτητα αλλη
συγκεντρωση και αλλη κατανομη....

Ναι ο Ζ2Μ....Ειναι ''περιεργο'' βυσμα''.....αυτο το συμπερασμα βγηκε απο φιλο που μετρησε την σκληροτητα
των βυσματων σε ειδικη πρεσσα.
Ο Ζ2Μ....μεχρι να τσακισουν τα ''ποδαρακια'' του ειναι μαλακο βυσμα...εαν τον ζορισεις και τσακισουν
τα ποδια του....ειναι ποιο σκληρος απο τον drago.

ΥΓ. Βλεπω Λερος....εχω ερθει διακοπες....πανεμορφες παραλιες...καταπληκτικος κοσμος....περα απο
αυτο....εκει εχετε μια πολυ μεγαλη ΜΟΡΦΗ της Ιδιογομωσης.....τον Μαστρο Μιχαλη...δεν ξερω εαν τον
γνωριζεις...!!!! :)

Δεν θέλει 2 φορές,τα πιάνει με την πρώτη ο θείος.

Εμπειρος δεν ειμαι....ακομα μαθαινω....
Θα σου τι εκανα...και τι κανω τωρα....
Οταν εκλεινα σε 2 σταδια εχανα αυγα και καλαθια....με την εννοια....οτι βαδιζα με το πατημα που ειχε το
καθε βυσμα....ειτε σκληρο ειτε μαλακο....Ο κενος χωρος ηταν σχεδον παντα ο ιδιος....αλλα το τελικο υψος
ρελιασματος ηταν αναλογο με αυτο που εκρινα εγω οτι ειναι σωστα πατημενο το βυσμα. Οποτε σε ενα μαλακο
πχ θωδη το τελικο υψος ηταν διαφορετικο απο ενα σκληρο βυσμα πχ drago.

Τωρα που κλεινω 5διακα....το παω ''τρενο''....τι εννοω....13 η 14 χιλιοστα κενο χωρο,,,,,αναλογα την πυριτιδα....
και οτι βυσμα να εχω σκληρο ή μαλακο....τελικο ρελιασμα στα 56,5....δεν δινω σημασια το ποσο εχει
πατηθει το βυσμα....γιατι ΞΕΡΩ....οτι ειναι σχεδον απατητο...
Στο 5διακο....την αντισταση που χρειαζεται η πυριτιδα για να καει την παιρνει απο την αντισταση του
ξερελιασματος 13 -14 χιλιοστα πλαστικου.....και οχι απο το πατημα του βυσματος.....και εκει κανει
την μεγαλη διαφορα....( παντα για μενα και τα γουστα μου λεω ).

Αυτο που εχω διαπιστωσει , ειναι οτι καθε βυσμα στην ΙΔΙΑ δοσολογια δινει αλλη ταχυτητα αλλη
συγκεντρωση και αλλη κατανομη....

Ναι ο Ζ2Μ....Ειναι ''περιεργο'' βυσμα''.....αυτο το συμπερασμα βγηκε απο φιλο που μετρησε την σκληροτητα
των βυσματων σε ειδικη πρεσσα.
Ο Ζ2Μ....μεχρι να τσακισουν τα ''ποδαρακια'' του ειναι μαλακο βυσμα...εαν τον ζορισεις και τσακισουν
τα ποδια του....ειναι ποιο σκληρος απο τον drago.

ΥΓ. Βλεπω Λερος....εχω ερθει διακοπες....πανεμορφες παραλιες...καταπληκτικος κοσμος....περα απο
αυτο....εκει εχετε μια πολυ μεγαλη ΜΟΡΦΗ της Ιδιογομωσης.....τον Μαστρο Μιχαλη...δεν ξερω εαν τον
γνωριζεις...!!!! :)
Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ!

Με διαφώτισες πλήρως!

Υ.Γ 1: Εγώ μόνο ρέλι γεμίζω για το 16αρι...γιατί μόνο μ' αυτό κυνηγώ!

Υ.Γ 2: Βεβαίως και τον γνωρίζω τον Μαστρο Μιχάλη! Δάσκαλος!...έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις... λέει μάλιστα για μένα στους "τοπικούς κυνηγετικούς κύκλους": "μπράβο! το προσπαθεί! το ψάχνει!"... εγώ βέβαια αυτό που θέλω είναι 2-3 καλές ισορροπημένες ελαφριές ριξιές για το ενδημικό, να γεμίζω και το χρόνο μου, και είμαι κομπλέ...!

Εύχομαι Καλές Γιορτές,

Φιλικότατα,

Γιάννης

Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ!

Με διαφώτισες πλήρως!

Υ.Γ 1: Εγώ μόνο ρέλι γεμίζω για το 16αρι...γιατί μόνο μ' αυτό κυνηγώ!

Υ.Γ 2: Βεβαίως και τον γνωρίζω τον Μαστρο Μιχάλη! Δάσκαλος!...έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις... λέει μάλιστα για μένα στους "τοπικούς κυνηγετικούς κύκλους": "μπράβο! το προσπαθεί! το ψάχνει!"... εγώ βέβαια αυτό που θέλω είναι 2-3 καλές ισορροπημένες ελαφριές ριξιές για το ενδημικό, να γεμίζω και το χρόνο μου, και είμαι κομπλέ...!

Εύχομαι Καλές Γιορτές,

Φιλικότατα,

Γιάννης

Εφοσον ξερεις τον Μαστρο Μιχαλη....εχεις διπλα σου την εγκυκλοπαιδεια της ιδιογομωσης... :cool:

Επισεις....καλες γιορτες!!! :)

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους...:)

Μάζεψα κάποιους βασικούς (όχι απόλυτους) κανόνες...

Προς κρίση και διόρθωση των εμπειροτέρων (και όχι μόνο!).

Υ.Γ: μαζί με τις γομώσεις ανά διαμέτρημα , κανονικές-ντεμί-και μάγκνουμ...για να ξέρουμε τι φτιάχνουμε!;)

Attachments

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους...:)

Μάζεψα κάποιους βασικούς (όχι απόλυτους) κανόνες...

Προς κρίση και διόρθωση των εμπειροτέρων (και όχι μόνο!).

Υ.Γ: μαζί με τις γομώσεις ανά διαμέτρημα , κανονικές-ντεμί-και μάγκνουμ...για να ξέρουμε τι φτιάχνουμε!;)
Τα 35 και 36 γραμμάρια στο cal12 δεν είναι κανονικές γομώσεις.Άλλο το τι μας έχουν συνηθίσει να πιστεύουμε τα εργοστάσια.
Τη διαφορά, από αστέρι σε ρελιαστό, νομίζω είναι υπερβολικά μεγάλη αυτή που έγραψες.

Για τις γομώσεις στο 12αρι νομίζω τα 34 γρ. περίπου αλλα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος...

Με την ίδια δοσολογία
αστέρι- ρέλι είναι περίπου εκεί…

Από το πινακίδιο του Gualandi που επισυνάπτω για στρογγυλό με χάρτινο δισκίο είμαστε – 30 bar αλλά με αύξηση 0,10 γρ. πυρίτιδα...

Αν αφήναμε την ιδία πυρίτιδα
αλλά 70 bar περίπου. Οπότε 30+70= –100 bar, περίπου...

Attachments

Για τις γομώσεις στο 12αρι νομίζω τα 34 γρ. περίπου αλλα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος...

Με την ίδια δοσολογία

Από το πινακίδιο του Gualandi που επισυνάπτω για στρογγυλό με χάρτινο δισκίο είμαστε – 30 bar αλλά με αύξηση 0,10 γρ. πυρίτιδα...

Από τα λίγα που ξέρω , Θεωρητικά αν επιθυμούμε μέσα στα όρια του πρακτικά εφικτού, να ισοσταθμίσουμε τις πιέσεις ρέλι-αστέρι για σωστότερη λειτουργεία του φυσιγγίου, έκτος από την αύξηση στην πυρίτιδα, μπορούμε να αυξήσουμε 1 γρ. σε σκάγια με μια αμελητέα πτώση στην ταχύτητα, αλλα αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Υ.Γ: πάντα για το ίδιο ύψος κάλυκα..

Με την ίδια δοσολογία

Ναι αλα σε καληκα 69ρη.σε 65ρη +0,5

Από τα λίγα που ξέρω , Θεωρητικά αν επιθυμούμε μέσα στα όρια του πρακτικά εφικτού, να ισοσταθμίσουμε τις πιέσεις ρέλι-αστέρι για σωστότερη λειτουργεία του φυσιγγίου, έκτος από την αύξηση στην πυρίτιδα, μπορούμε να αυξήσουμε 1 γρ. σε σκάγια με μια αμελητέα πτώση στην ταχύτητα, αλλα αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Υ.Γ: πάντα για το ίδιο ύψος κάλυκα..
Πάλι από τα λίγα που ξέρω(κυριολεκτώ ε;), όταν στήνουμε μια συνταγή από αστέρι σε ρέλι η κάποια που είναι εξαρχής ρελιαστό, και δεν μας ικανοποιεί (άκαυτη πυρίτιδα, η/και κακή κατανομή, η/και συγκέντρωση κάτω του αναμενόμενου) ειδικά στα χαμηλά όρια σε βάρος σκαγιών της πυρίτιδας που χρησιμοποιούμε , αρκεί ίσως να αυξήσουμε 1 γρ. τα σκάγια , η αν δεν το επιθυμούμε, να αυξήσουμε το βάρος της βυσμάτωσης και ξαφνικά μπορεί να δούμε ότι το φυσιγγιο ήρθε εκεί που θέλουμε....;)

Με τόσα κ τόσα που απαιτεί η ιδιογομωση,ο θεός να σας φιλάει από ερωτική απογοήτευση‼️ θυμάμαι μια φορά που δούλευα τράπεζα....έβγαλα περίσσευμα κ τους πήδηξα.... όλους ως το απόγευμα ,να το ψάχνουν.....
Σε φανταζωμε να γεμηζης .very funny.

Με τόσα κ τόσα που απαιτεί η ιδιογομωση,ο θεός να σας φιλάει από ερωτική απογοήτευση‼️ θυμάμαι μια φορά που δούλευα τράπεζα....έβγαλα περίσσευμα κ τους πήδηξα.... όλους ως το απόγευμα ,να το ψάχνουν.....
Ναι! άστα...

Η τίποτα ξεκάρφωτα τύπου...."Ελα Γιαννάκη μου να με βοηθήσεις εδώ... κάνε τούτο σε παρακαλώ... κάνε το άλλο... μπαμπά θα με πας παραλία με τα κορίτσια για μπάνιο"?.sarcastic..sarcastic..sarcastic.
Μαντάρα μετά!!!( έχω "σφάξει" και φυσίγγια έτσι, χωρίς πλάκα! ).sarcastic.

Υ.Γ: Προσωπικά 2 πυρίτιδες και σταθερά πράματα, να κάνω τη δουλίτσα μου...;)

Ναι! άστα...

Η τίποτα ξεκάρφωτα τύπου...."Ελα Γιαννάκη μου να με βοηθήσεις εδώ... κάνε τούτο σε παρακαλώ... κάνε το άλλο... μπαμπά θα με πας παραλία με τα κορίτσια για μπάνιο"?.sarcastic..sarcastic..sarcastic.
Μαντάρα μετά!!!( έχω "σφάξει" και φυσίγγια έτσι, χωρίς πλάκα! ).sarcastic.

Υ.Γ: Προσωπικά 2 πυρίτιδες και σταθερά πράματα, να κάνω τη δουλίτσα μου...;)
Μου έλεγε ο πατέρας μου για έναν εδώ στο χωριό ,είχε κάνει διπλογεμισια κατά λάθος....ευτυχώς μου λέει που είχε πάγο....το όπλο κροταλισε... κ τον πέταξε μέσα σε ένα χαντάκι‼️

Back