Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Καπετάνιε μου,,,, εδώ είναι η μηχανουλα με άλλο στροφειο και ένα φυσιγγακι πως κλείνει.....

Ρε συ Αρίστο μέσα στο μυαλό μου είσαι?;)

Aκριβως το ίδιο σε Cal. 16 λογάριαζα να πάρω!...δουλεύω το αντίστοιχο σε στρογγυλό, σε μπρούτζινο μάλιστα στη ρελιάστρα χειρός!

Και τις ίδιες μπαρούτες δουλεύουμε?

Αδελφές ψυχές!...κοίτα να δείς!!!.sarcastic.

Y.Γ1: να μη σου πω οτι το κλείσιμο αυτο το ονειρευόμουνα ίδιο και απαράλαχτο!

Υ.Γ2: το ατσάλινο κάνει διαφορά?

Μηπως εννοουσες σε 2 σταδια το 1,80χ34 και στα 5σταδια....1,75χ34
Όχι Νίκο δε ξέρω πόσα στάδια είναι κλεισμένα μάλλον χάραξη πάτημα ρελι ή χάραξη τρίτο ρελι... Κοιτάω 2 σεταπ με mb 32 και θέλω να δω πιο θα δώσει πιο χαμηλά μπαρ με πιο υψηλές ταχύτητες...
ή πάνε ξεχωριστά αυτά τα 2 εδώ;

Ρε συ Αρίστο μέσα στο μυαλό μου είσαι?;)

Aκριβως το ίδιο σε Cal. 16 λογάριαζα να πάρω!...δουλεύω το αντίστοιχο σε στρογγυλό, σε μπρούτζινο μάλιστα στη ρελιάστρα χειρός!

Και τις ίδιες μπαρούτες δουλεύουμε?

Αδελφές ψυχές!...κοίτα να δείς!!!.sarcastic.

Y.Γ1: να μη σου πω οτι το κλείσιμο αυτο το ονειρευόμουνα ίδιο και απαράλαχτο!

Υ.Γ2: το ατσάλινο κάνει διαφορά?
Από δω και περα θα αναλάβει ο Στράτος @Στράτος155, έχει πιο πολυ εμπειρία και σίγουρα πιο πολλα στροφεια... :)
Τη μηχανή έτσι την πηρα από τον φίλο Αριστο @Aris , οπότε θα μας βοηθήσουν τα παιδιά..... :)

Όχι Νίκο δε ξέρω πόσα στάδια είναι κλεισμένα μάλλον χάραξη πάτημα ρελι ή χάραξη τρίτο ρελι... Κοιτάω 2 σεταπ με mb 32 και θέλω να δω πιο θα δώσει πιο χαμηλά μπαρ με πιο υψηλές ταχύτητες...
ή πάνε ξεχωριστά αυτά τα 2 εδώ;

Αυτο να ξερεις.....Οταν σε φυσιγγιο κοβεις ενα γραμ. σκαγια και το βαζεις σε αλευρι κερδιζεις
ταχυτητα.
Καπου στις βλητικες δοκιμες εχω αναβασει δοκιμες....και ειναι εμφανεις οι διαφορες.
Δεν θυμαμαι σελιδα ομως !!!

=======================================================================================
ΥΨΟΣ ΚΑΛΥΚΑ 67 Vs 70mm – Rt & ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑΣ

Η βασική διάφορα μεταξύ αυτών των δυο καλύκων, δεν εστιάζεται στα τρία χιλιοστά της διαφοράς του θεωρητικού τους ύψους, αλλά στο πως συμπεριφέρονται με διαφορετικές πυρίτιδες μικρού ή μεγάλου όγκου, σε σχέση με τους ανάλογους συγκεντρωτήρες της εκάστου επιλογής μας. Το βασικό πλεονέκτημα του 67αρη κάλυκα σε σχέση με τον 70αρη είναι ότι λόγο του μικρότερου εσωτερικού χώρου που διαθέτει, μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε κάποιον χαμηλότερο συγκεντρωτήρα κατά 2 ή 3 χιλιοστά. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του κάλυκα, διότι αν αναλογιστούμε ότι κατά την έκρηξη της πυρίτιδας θα έχουμε οπωσδήποτε μια σχετικά μικρότερη στρέβλωση του συγκεντρωτήρα, συνεπάγεται αυτόματα ότι θα έχουμε και μικρότερο χρόνο καθυστέρησης (Rt) όσο αναφορά την διαδικασία ανάφλεξης.
========================================================================================​

Με βάση τα παραπάνω, αν έχουμε μια Χ πυρίτιδα που ο κατασκευαστής δίνει κατώτερο όριο γόμωσης τα Χ γραμμάρια σε κάλυκα 70 χιλ. , με αστεροειδές κλείσιμο και εμείς θέλουμε να γεμίσουμε μια γόμωση σε σκάγια στο κατώτερο όριο γόμωσης Χ - 1 (ένα) γραμμάριο...

Τι θα ήταν προτιμότερο?

Να αφήσουμε ολα τα ίδια και να αφαιρέσουμε 1 (ένα) γραμμάριο σκάγια ?

η

Να κλείσουμε σε κάλυκα 67 χιλιοστών με συγκεντρωτήρα - 2/3 χιλ. και -0,05 γρ. πυρίτιδα ?

Στην πρωτη περιπτωση ανεβαζεις ταχυτητα,με λιγοτερα bar.....το θεμα ειναι να ρυθμισεις την καμπυλη καυσης ωστε να καει σωστα(ειτε με πιο σκληρο βυσμα ειτε με ρελιασμα κτλ)
Στην δευτερη περιπτωση θα παραχθει σχεδον το ιδιο εργο ισως με περισσοτερα bar.....καποιες πυριτιδες τον προτιμουν τον 67αρη.
Προσωπικα επιλεγω την πρωτη περιπτωση στα setup μου.

Στην πρωτη περιπτωση ανεβαζεις ταχυτητα,με λιγοτερα bar.....το θεμα ειναι να ρυθμισεις την καμπυλη καυσης ωστε να καει σωστα(ειτε με πιο σκληρο βυσμα ειτε με ρελιασμα κτλ)
Στην δευτερη περιπτωση θα παραχθει σχεδον το ιδιο εργο ισως με περισσοτερα bar.....καποιες πυριτιδες τον προτιμουν τον 67αρη.
Προσωπικα επιλεγω την πρωτη περιπτωση στα setup μου.
Δημήτρη Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου!:)

Απευθυνόμενος και σε όλους τους φίλους....

Ο κατασκευαστής δίνει οδηγίες για κάλυκες 70 χιλ. εν προκειμένου, στην πραγματικότητα σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι 70 χιλιοστά αλλά κάπου κοντά στα 69 με μέση απόκλιση τα +/-0,25 χιλιοστά. Με θεωρητικό ύψος 69 χιλιοστά, θα πρέπει να ρελιάσουμε ακριβώς στα 58 χιλιοστά αν αφήσουμε 11 χιλ. ελεύθερο χώρο.

Αν κόψουμε τον κάλυκα όπως συνηθίζεται στα 68,5 χιλ. ακριβώς και ρελιάσουμε πάλι στα 58 χιλ., λαμβάνοντας υπ' όψιν οτι έχουμε αφαιρέσει 1 γρ. σκάγια , δεν θα είναι μια λογική αρχική φάση, για να δοκιμάσουμε την συνταγή μας?

Επιλέγοντας την πρώτη περίπτωση όπως λες, και εγώ...

Αν κόψουμε τον κάλυκα όπως συνηθίζεται στα 68,5 χιλ. ακριβώς και ρελιάσουμε πάλι στα 58 χιλ., λαμβάνοντας υπ' όψιν οτι έχουμε αφαιρέσει 1 γρ. σκάγια , δεν θα είναι μια λογική αρχική φάση, για να δοκιμάσουμε την συνταγή μας?
Γιαννη, κατα την αποψη μου....αν απο 68.5 κλεισουμε στα 58mm τελικο με 11mm K.X. το φυσιγγιο δεν θα εχει τις απαιτουμενες ταχυτητες σε νορμαλ θερμοκρασιες 15-17°C με υγρασιες με με με με....γιατι ο κενος χωρος στα 58mm ΔΕΝ θα εχει "καλυφθει" στο να πατηθει η πυριτιδα & βυσμα οστε να βγαλει την ικανοποιητικη διατρηση ΚΑΙ λογικα θα εχουμε κ καταλοιπα ή υπολοιματα ακαυτης....για να ρελιασεις απο 68.5 στα 58 θα πρεπει να εχεις Κ.Χ 10.5...ΔΗΛ: 68 5 -10.5mm=58mm.....αλλιως 68.5 -11mm=57.5......

Γιαννη, κατα την αποψη μου....αν απο 68.5 κλεισουμε στα 58mm τελικο με 11mm K.X. το φυσιγγιο δεν θα εχει τις απαιτουμενες ταχυτητες σε νορμαλ θερμοκρασιες 15-17°C με υγρασιες με με με με....γιατι ο κενος χωρος στα 58mm ΔΕΝ θα εχει "καλυφθει" στο να πατηθει η πυριτιδα & βυσμα οστε να βγαλει την ικανοποιητικη διατρηση ΚΑΙ λογικα θα εχουμε κ καταλοιπα ή υπολοιματα ακαυτης....για να ρελιασεις απο 68.5 στα 58 θα πρεπει να εχεις Κ.Χ 10.5...ΔΗΛ: 68 5 -10.5mm=58mm.....αλλιως 68.5 -11mm=57.5......
Σωστά , με 10,5 Κ.Χ οχι 11 σε κάλυκα 68,5 θα έχεις "πατήσει" περισσότερο, αυτο εννοώ...

Καλημέρα, όταν γράφουμε εδώ είναι απαραίτητο να απλοποιουμε τις ιδέες μας, με αναφορές σε Rt ( λίθοι ατάκτως ερριμενοι...που λένε), δημιουργούμε αχρείαστη σύγχυση. Η ιδέα της μείωσης του μήκους του κάλυκα για να γεμίσουμε 1 γραμμάριο λιγότερο, μπορεί να γίνει είτε κόβοντας τον καλυκα τόσο ώστε να έχουμε ίδιο κενό χώρο με πριν είτε με πιο κοντό βύσμα και κόψιμο του κάλυκα τόσο ώστε ο κενός χώρος να παραμείνει ίδιος, ( θα ανεβάσει πιέσεις), ή αφήνοντας κενό χώρο κάποια δέκατα λιγότερο, με την προσδοκία να έχουμε ίδια πίεση, αν νομίζουμε πως έτσι θα έχουμε καλύτερη καύση.

Καπετάνιε μου,,,, εδώ είναι η μηχανουλα με άλλο στροφειο και ένα φυσιγγακι πως κλείνει.....

Λοιπόν...

85 ευρώπουλα το μηχανάκι ( με δωρεάν μεταφορικά! ) + 54,9 ευρώπουλα το στροφείο GAEP BN2 CAL16 STEEL = 140 ευρώπουλα στρογγυλά!

Δεν είναι τρομερό το κόστος...

Λοιπόν...

85 ευρώπουλα το μηχανάκι ( με δωρεάν μεταφορικά! ) + 54,9 ευρώπουλα το στροφείο GAEP BN2 CAL16 STEEL = 140 ευρώπουλα στρογγυλά!

Δεν είναι τρομερό το κόστος...
Το μπρούτζινο που έχεις δεν κάνει για αστέρι; Αν μπορείς δοκίμασε το πριν πάρεις της gaep...

Το μπρούτζινο που έχεις δεν κάνει για αστέρι; Αν μπορείς δοκίμασε το πριν πάρεις της gaep...
Στρατή, αυτο που έχω είναι το αντίστοιχο αυτού αλλα για στρογγυλό, και νομίζω θα κάνει...:)

Κάνει ρέλι ~2,7 χιλ βάθος ~ 1,8 χιλ φάρδος χωρίς να το παραζορίσεις ...υποθέτω οτι το αδελφάκι του θα κάνει πιο ρηχό στο αστέρι και με το ίδιο περίπου φάρδος...

Να σου πω την αλήθεια μου ίσως όμως είναι καλύτερο αυτο που προτείνεται για το αστεροειδές , και το λέω με το σκεπτικό οτι δεν θα σε αφήσει να κάνεις βαθύ ρέλι πέραν των ορίων...

Μάλιστα λογαριάζω να πάρω και τα δυο σε ατσάλινο να αντικαταστήσω και αυτο που έχω στη ρελιάστρα ...

Στρατή, αυτο που έχω είναι το αντίστοιχο αυτού αλλα για στρογγυλό, και νομίζω θα κάνει...:)

Κάνει ρέλι ~2,7 χιλ βάθος ~ 1,8 χιλ φάρδος χωρίς να το παραζορίσεις ...υποθέτω οτι το αδελφάκι του θα κάνει πιο ρηχό στο αστέρι και με το ίδιο περίπου φάρδος...

Να σου πω την αλήθεια μου ίσως όμως είναι καλύτερο αυτο που προτείνεται για το αστεροειδές , και το λέω με το σκεπτικό οτι δεν θα σε αφήσει να κάνεις βαθύ ρέλι πέραν των ορίων...

Μάλιστα λογαριάζω να πάρω και τα δυο σε ατσάλινο να αντικαταστήσω και αυτο που έχω στη ρελιάστρα ...
Ίσως να μη σε αφήνει να κλείσεις κανονικά το αστέρι και να σου κλείνει με λακούβα γιατί είναι βαθύ...
Το βαθύ ρελι δεν είναι απαραίτητα κακό όταν δουλεύουμε προοδευτικές πυρίτιδες στα χαμηλά τους βάρη. Τέλος πάντων μη σε επηρεάζω γιατί μπορεί να κάνω και λάθος. Πάρε το να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Ίσως να μη σε αφήνει να κλείσεις κανονικά το αστέρι και να σου κλείνει με λακούβα γιατί είναι βαθύ...
Το βαθύ ρελι δεν είναι απαραίτητα κακό όταν δουλεύουμε προοδευτικές πυρίτιδες στα χαμηλά τους βάρη. Τέλος πάντων μη σε επηρεάζω γιατί μπορεί να κάνω και λάθος. Πάρε το να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!.shake hands. και σε Ευχαριστώ!.big smile.

Και καλά κάνεις και και μου το επισημαίνεις!(και να το ξανακάνεις!)...το είχα υπ' όψιν μου αλλα προσπαθώ να βαδίζω την σε εισαγωγικά "ασφαλή" πεπατημένη!

Η CSB 2 που προορίζω αρχικά για αστεροειδές εκεί θα είναι , προοδευτική στα χαμηλά της βάρη...Οπότε έχοντας και τα δυο έχω επιλογή βελτίωσης αν χρειασθεί και δοκιμών!...;)

Υ.Γ:...υπάρχει και "φτώχεια" γενικά σε παντός είδους υλικά στο διαμέτρημά δυστυχώς...:( για αυτο όταν βρισκω κατι καλό το τσιμπάω...;)

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!.shake hands. και σε Ευχαριστώ!.big smile.

Και καλά κάνεις και και μου το επισημαίνεις!(και να το ξανακάνεις!)...το είχα υπ' όψιν μου αλλα προσπαθώ να βαδίζω την σε εισαγωγικά "ασφαλή" πεπατημένη!

Η CSB 2 που προορίζω αρχικά για αστεροειδές εκεί θα είναι , προοδευτική στα χαμηλά της βάρη...Οπότε έχοντας και τα δυο έχω επιλογή βελτίωσης αν χρειασθεί και δοκιμών!...;)

Υ.Γ:...υπάρχει και "φτώχεια" γενικά σε παντός είδους υλικά στο διαμέτρημά δυστυχώς...:( για αυτο όταν βρισκω κατι καλό το τσιμπάω...;)
Εσένα captain σε κόβω να παίρνεις ντοκτορά στην ιδιογομωση ‼️

Back