Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Αυτο θα παει μπαλα
Περιμένω γύρω στα 420 και 70-75%. Ίσως να ήθελε λίγο πάτημα ακόμα γιατί είχε 12,5 χιλιοστά ελεύθερο χώρο... Και 400 να βγάλει με καλή συγκέντρωση καλό θα είναι πάλι. Δεν έχω ξανακάνει τέτοιο στήσιμο και πάω λίγο στα τυφλά....

Έχω ένα στροφειο ΟMV sp2. Πόσο είναι ειναι το βάθος ρελιου που πρεπει να βγάζει. Οπτικά τουλαχιστον οταν είναι 2-2,3 χιλιοστά ειναι πολυ ωραίο το ρέλι. Το θεμα ειναι πρακτικά τι ειναι καλύτερο. .think.

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, ποιο το νόημα στις διπλές τιμές, που βλέπουμε στους πίνακες με τις συνταγές? Π.χ. μία συνταγή tecna, γράφει: 616/cx2000 - 1.80/1.85 - 38/42.

616/cx2000 - 1.80/1.85 - 38/42.

616 - 1,80Χ38
CX2000 - 1,85X42...

Ετσι τις διαβαζω εγω Βασιλη !!!
Απο εκει και περα...κανω αυτο που γουσταρω εγω....Εναν μπουσουλα σου δινει ο πινακας φιλε!!

616/cx2000 - 1.80/1.85 - 38/42.

616 - 1,80Χ38
CX2000 - 1,85X42...

Ετσι τις διαβαζω εγω Βασιλη !!!
Απο εκει και περα...κανω αυτο που γουσταρω εγω....Εναν μπουσουλα σου δινει ο πινακας φιλε!!
Αυτό καταλαβαίνω και γω. Όμως, έχω την εντύπωση ότι είχε γραφτεί και μια άλλη ερμηνεία, στο forum, την οποία δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να την βρω.

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, ποιο το νόημα στις διπλές τιμές, που βλέπουμε στους πίνακες με τις συνταγές? Π.χ. μία συνταγή tecna, γράφει: 616/cx2000 - 1.80/1.85 - 38/42.
Θα μπορούσε να είναι 1,80x38 ψιλά νούμερα ,1,80x42 χοντρά νούμερα σκάγια (αυτά καλοκαιρινές γομωσεις)
1,85x38 ψιλά,1,85x42χοντρα χειμερινές......
Βέβαια αυτά όλα είναι κάποια όρια που εκεί θα πρέπει να κινηθείς ανάλογα με τον καιρό,τα νούμερα σκαγιων,το όπλο ,τον αυλό του,τον κωνο του όπλου,τον τρόπο που κλείνεις κλπ

Απλα μια ερωτηση φιλε !!! Στην τσιχλα θα πηγαινες με 1,60χ32 -Ν10 = 750 σκαγια περιπου οκ.
Στον λαγο θα πηγαινες το ιδιο σεταπ και Ν3 = 153 σκαγια ???
Πρακτικα δεν γινεται ...αν λαβεις και υπ'οψιν σου και τον καιρο (στο κρυο )....εχετε γεια βρυσουλες...!!!
Τι να του κανεις στο κρυο με το 1,60χ32 ?? Να χαιδεψεις την γουνα ??
Παντως εγω ολους τους λαγους μου με 32 γρ Νο6 τους εχω παρει και σε δυο περιπτωσεις με Νο8 σε αποσταση περιπου 40 μετρα(παντως πανω απο 36.5 σιγουρα γιατι την αποσταση αυτη την ξερω καλα λογω δοκιμων) βεβαια για να τα λεω ολα σε θερμοκρασιες ανω των 5 βαθμων κελσιου και τους πιο πολλους με διασπορας 32γρ Νο6.Κυνηγαω καβαλα στο σκυλο οποτε εχω πανω το μισο τσοκ και απλα αλλαζω φυσιγγι απο διασπορας σε κανονικο αν ειμαι σε κλειστο η ανοιχτο μερος...

Παντως εγω ολους τους λαγους μου με 32 γρ Νο6 τους εχω παρει και σε δυο περιπτωσεις με Νο8 σε αποσταση περιπου 40 μετρα(παντως πανω απο 36.5 σιγουρα γιατι την αποσταση αυτη την ξερω καλα λογω δοκιμων) βεβαια για να τα λεω ολα σε θερμοκρασιες ανω των 5 βαθμων κελσιου και τους πιο πολλους με διασπορας 32γρ Νο6.Κυνηγαω καβαλα στο σκυλο οποτε εχω πανω το μισο τσοκ και απλα αλλαζω φυσιγγι απο διασπορας σε κανονικο αν ειμαι σε κλειστο η ανοιχτο μερος...
kai πόσους έχασες;

Καλημερα !!!
Δεν μου εγραψες πυριτιδα.....Αλλο το 1,60χ32-με Α1 και ΜΒ32 -
Και εντελως διαφορετικο το φυσιγγιο με ς4 - sipe στο 1,60χ32...
Το εχω ξανα γραψει.....πολλα χρονια κυνηγουσα τον λαγο με SIPE -686-1,60χ33+1.2-drago20+1cal20-N5-68,5-56,5 -8*πτυχο .
Σεταπ που δεν κιοτευε μεχρι και σε μειον βαθμους...( 2-3 βαθμους )...Στους μειον 5 βαθμους....που σπανια
βλεπουμε στο νησι....ενα 688 καψουλι....χωρις να αλλαξεις τιποτα αλλο...

Τωρα οταν εισαι ιδιογομωτης.....φτιαχνεις τα φυσιγγια σου....αναλογα τον τροπο και το θηραμα που
κυνηγας + οτι επιλεγεις φυσιγγιο αναλογα τον καιρο....ζεστη - κρυο....

Εμπορικο Ν8 να κρατησει λαγο στα 40 ( πραγματικα μετρα ) κομματι δυσκολο το βλεπω και με μισο τσοκ...
Με ιδιογομωσης....και αναλογα το στησιμο που εχεις.... ( lb6 )τον κρατας με λιγη τυχη....εννοω να βρεθει στο
κεντρο της τουφεκιας!!!
Aλλο 36,5 και απο 40 μετρα....και λεω για ψιλα σκαγια ( Ν8-8,5 -9 )....Καθε εκατοστο στο + μετραει στην
διατρηση και συγκεντρωση....αλλαζουν πολλα πραγματα απο τα 36,5 μεχρι τα 40 μετρα !!!

Εαν προλαβω σημερα θα δοκιμασω αυτο που ζητησε ο φιλος ο Γιαννης 1,60χ32 -Ν3 και σε Ν6
και με Α1 και με ς4 για να δειτε τις διαφορες !!!

Καθε εκατοστο στο + μετραει στην διατρηση και συγκεντρωση....αλλαζουν πολλα πραγματα απο τα 36,5 μεχρι τα 40 μετρα !!!
Πολύ μεγάλη αλήθεια !!!
Περισσότεροι λένε, ... έλα μωρε 1 μέτρο διαφορά, σιγά το πράμα.
Δεν έχει καμία σχέση το ένα μέτρο από τα 25 στα 26 και από τα 36 στα 37.
Δεν είναι το ίδιο !!!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.
Όσο αυξάνει η απόσταση το 1 μέτρο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία !!!!

Κάποια στιγμή είχα υπολογίσει ότι η διαφορά από τα 35 στα 36,5 είναι γύρω στο 6%.
Αν δε, στέκεσαι στα 35 και το στόμιο είναι στα 34 είναι ακόμα μεγαλύτερη !!!

Καλημερα !!!
Δεν μου εγραψες πυριτιδα.....Αλλο το 1,60χ32-με Α1 και ΜΒ32 -
Και εντελως διαφορετικο το φυσιγγιο με ς4 - sipe στο 1,60χ32...
Το εχω ξανα γραψει.....πολλα χρονια κυνηγουσα τον λαγο με SIPE -686-1,60χ33+1.2-drago20+1cal20-N5-68,5-56,5 -8*πτυχο .
Σεταπ που δεν κιοτευε μεχρι και σε μειον βαθμους...( 2-3 βαθμους )...Στους μειον 5 βαθμους....που σπανια
βλεπουμε στο νησι....ενα 688 καψουλι....χωρις να αλλαξεις τιποτα αλλο...

Τωρα οταν εισαι ιδιογομωτης.....φτιαχνεις τα φυσιγγια σου....αναλογα τον τροπο και το θηραμα που
κυνηγας + οτι επιλεγεις φυσιγγιο αναλογα τον καιρο....ζεστη - κρυο....

Εμπορικο Ν8 να κρατησει λαγο στα 40 ( πραγματικα μετρα ) κομματι δυσκολο το βλεπω και με μισο τσοκ...
Με ιδιογομωσης....και αναλογα το στησιμο που εχεις.... ( lb6 )τον κρατας με λιγη τυχη....εννοω να βρεθει στο
κεντρο της τουφεκιας!!!
Aλλο 36,5 και απο 40 μετρα....και λεω για ψιλα σκαγια ( Ν8-8,5 -9 )....Καθε εκατοστο στο + μετραει στην
διατρηση και συγκεντρωση....αλλαζουν πολλα πραγματα απο τα 36,5 μεχρι τα 40 μετρα !!!

Εαν προλαβω σημερα θα δοκιμασω αυτο που ζητησε ο φιλος ο Γιαννης 1,60χ32 -Ν3 και σε Ν6
και με Α1 και με ς4 για να δειτε τις διαφορες !!!
Προς το παρον δεν ειμαι ιδιογομωτης ελπιζω στο μελλον με τη βοηθεια σου και των αλλων παιδιων του φορουμ καποια στιγμη να γινω...
Το φυσιγγιο ηταν του ρουμελιωτη με Α1 το βραδυ που θα εχω χρονο θα σφαξω ενα και θα ανεβασω φοτο...και ο αλλος με ενα τσιχλοφυσιγγο του Τασκωφ φτηνιαρικο μαλλον με καμμια ισπανικη αλλα δεν γνωριζω στα σιγουρα...και πλεον δεν εχω απο αυτα
Τα φυσιγγια που συνηθως κυνηγαω ειναι τοπικου κατασκευαστη με GM3 το βραδυ και αυτα...
Κορδελα στον κυνηγοτοπο δεν κουβαλαω, αλλα κουβαλαω στις δοκιμες και εχω αποτυπωσει ποσο ειναι τα 36,5 (απο στομιο παντα...)
Λαγοκυνηγος δεν ειμαι, πηγαινα ομως με ενα φιλο με τα σκυλια του αρκετες φορες και μετα μου εκατσε και βρηκα ενα αδεσποτο γκεκικο κουταβι(σε καποιους δεν εκανε και το αμολησαν...) αυτος με εμαθε να κυνηγαω λαγο...

Πολύ μεγάλη αλήθεια !!!
Περισσότεροι λένε, ... έλα μωρε 1 μέτρο διαφορά, σιγά το πράμα.
Δεν έχει καμία σχέση το ένα μέτρο από τα 25 στα 26 και από τα 36 στα 37.
Δεν είναι το ίδιο !!!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.
Όσο αυξάνει η απόσταση το 1 μέτρο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία !!!!

Κάποια στιγμή είχα υπολογίσει ότι η διαφορά από τα 35 στα 36,5 είναι γύρω στο 6%.
Αν δε, στέκεσαι στα 35 και το στόμιο είναι στα 34 είναι ακόμα μεγαλύτερη !!!
Στα 35 μέτρα κύκλος 75εκ.στα 36.5 κύκλος 76εκ.

Στα 35 μέτρα κύκλος 75εκ.στα 36.5 κύκλος 76εκ.

Καλυτερα σταθερος ο κυκλος στα 76 εκατοστα διαμετρο σε οποια μετρα και τσοκ δοκιμαζουμε...
Τωρα εαν θελει καποιος να δει και την ''διασπορα'' του φυσιγγιου... δεν τον εμποδιζει κανεις να
κανει με μεγαλυτερους κυκλους.....αλλα το ποσοστο συγκεντρωσης ειναι αυτο που υπαρχει μεσα
στον κυκλο των 76 εκατοστων φιλε!!!
Σου ανεβαζω μια δοκιμη για να δεις τι εννοω..!!

εικόνα_Viber_2021-02-21_22-00-03.jpg
εικόνα_Viber_2021-02-21_22-00-33.jpg

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους... :)

Σταχυολόγησα μερικά, νομίζω χρήσιμα ,απο το βιβλίο το Χ. Χατζιώτη...:)...

... για την στατική πίεση...

Στατική Πίεση....jpg

...για τον βαθμό σύσφιξης των χειλιών του κάλυκα (ρέλιασμα)...

Βαθμός -σφιξίματος- των χειλιών του κάλυκα....jpg

...για την μάλλινη τάπα & την χρήση couvette...

Μάλλινη τάπα - Χρήση couvette.....jpg

Back