Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο...

Το Πάσχα που ήμουνα στο χωριό εκοψα στα γρήγορα με το αλυσοπρίονο απο ήδη κομένο κορμό, δυο κομάτια ξύλο για να σας τα δείξω.Εκανα βεβαια τη σκέψη οτι θα είναι ωραίο και για κοντάκι .
Ειναι απο ενα δεντρο που λέγεται Κότινος ή χρυσοξυλιά ή πορδαλιά. Σαν δεντρο λιγο δύσκολο να βρεθει αλλά εδω κατι υπάρχει.Αναπτυσεται πααα αρα πολύ αργά ,σε πετρώδη και άγονα εδάφη.Το ξύλο του ειναι αρκετα σκληρό και με μεγαλη αντοχή. Εχει και ωραίο ήχο και καποιοι το χρησιμοποιύσαν ακομη και για όργανα.Η δυσκολία ειναι το ξαναλέω ,να το βρεις σαν δεντρο.Και πάλι μπορει να ειναι πανω απο 50 χρόνων και η διαμετρος του να ειναι με το ζόρι 30 εκ.
Να φανταστείτε οτι παλιά το έκαναν ακομη και πάσαλους οι οποίοι άντεχαν στον χρόνο για παρα πολλά χρόνια.
http://phytologio.blogspot.com/2015/06/cotinus-coggygria-scop.html?m=1

Τι διστασεις εχουν αυτα τα κομματια?
Μηκος-υψος-παχος...
Δεν βγάζουν κοντακι Γιάννη.Ηταν ήδη κομμένο το κομάτι απο τον κορμό και δεν υπήρχε περιθώριο.
Ηταν αυτά που σου ειχα πει πως ήθελα να σου δείξω

Το Πάσχα που ήμουνα στο χωριό εκοψα στα γρήγορα με το αλυσοπρίονο απο ήδη κομένο κορμό, δυο κομάτια ξύλο για να σας τα δείξω.Εκανα βεβαια τη σκέψη οτι θα είναι ωραίο και για κοντάκι .
Ειναι απο ενα δεντρο που λέγεται Κότινος ή χρυσοξυλιά ή πορδαλιά. Σαν δεντρο λιγο δύσκολο να βρεθει αλλά εδω κατι υπάρχει.Αναπτυσεται πααα αρα πολύ αργά ,σε πετρώδη και άγονα εδάφη.Το ξύλο του ειναι αρκετα σκληρό και με μεγαλη αντοχή. Εχει και ωραίο ήχο και καποιοι το χρησιμοποιύσαν ακομη και για όργανα.Η δυσκολία ειναι το ξαναλέω ,να το βρεις σαν δεντρο.Και πάλι μπορει να ειναι πανω απο 50 χρόνων και η διαμετρος του να ειναι με το ζόρι 30 εκ.
Να φανταστείτε οτι παλιά το έκαναν ακομη και πάσαλους οι οποίοι άντεχαν στον χρόνο για παρα πολλά χρόνια.
http://phytologio.blogspot.com/2015/06/cotinus-coggygria-scop.html?m=1

Θες αλλαγή αλυσίδας στο πριόνι η ήταν το χρώμα του ξύλου έτσι Δημήτρη;

Θες αλλαγή αλυσίδας στο πριόνι η ήταν το χρώμα του ξύλου έτσι Δημήτρη;
Λίγο η αλυσίδα, λίγο το κινητό .Αν ειχε πλανιστει θα ήταν καλύτερο......το χρώμα του ξύλου ελαφρως κιτρινοκκόκινοοτν ειναι ξερό.Οταν το κοβεις και ειναι χλωρό ,ειναι αρκετα κίτρινο.Εχω ενα κοματι στο νερο για σκαφος μπαγλαμα.

Λίγο η αλυσίδα, λίγο το κινητό .Αν ειχε πλανιστει θα ήταν καλύτερο......το χρώμα του ξύλου ελαφρως κιτρινοκκόκινοοτν ειναι ξερό.Οταν το κοβεις και ειναι χλωρό ,ειναι αρκετα κίτρινο.Εχω ενα κοματι στο νερο για σκαφος μπαγλαμα.
Ποσα όργανα παίζεις επιτέλους; .sarcastic.

Εδώ φαίνεται καλύτερα

M1IHbbc.jpg

Δεν βγάζουν κοντακι Γιάννη.Ηταν ήδη κομμένο το κομάτι απο τον κορμό και δεν υπήρχε περιθώριο.
Ηταν αυτά που σου ειχα πει πως ήθελα να σου δείξω
Μετρησε τα ρε πουλακι μου!!
Να δουμε ....ποσο τα 'χεις!!!:cool:

jhouhlhlihUIyhhoughkj;ij
Σήμερα μια και ήμουνα καλύτερα αποφάσισα να ασχοληθώ με το κοντάκι του παλιού μου μονόκαννου .Breda εποχής 1980.
Το ειχα κατεβασει στην Αθήνα εδω και 2 περιπου χρόνια,όταν έπρεπε να ανανεώσω το δελτίο κατοχής και απο τότε ολο έλεγα να το σημαζέψω αλλά δεν.
Το πέρασα με διαβρωτικό 3 φορες.Ηταν τοσο σκληρό το βερνίκι του και το σίλερ ακόμη πιο σκληρό.Εχω ξεβάψει με διαβρωτικό και ξύλα και μεταλλα,αλλά αυτο ήταν σαν πέτρα !
.my man.Οσο για τα μεταλικά μέρη λεω να ψάψω να βρω κανα σεφ για να το μαγειρέψει καταλλήλως..yel.
Τι να κάνω ,παλιά αγάπη βλέπετε και είπα να της δώσω λίγο χρώμα και ζωή .:)
image hoster

jhouhlhlihUIyhhoughkj;ij
Σήμερα μια και ήμουνα καλύτερα αποφάσισα να ασχοληθώ με το κοντάκι του παλιού μου μονόκαννου .Breda εποχής 1980.
Το ειχα κατεβασει στην Αθήνα εδω και 2 περιπου χρόνια,όταν έπρεπε να ανανεώσω το δελτίο κατοχής και απο τότε ολο έλεγα να το σημαζέψω αλλά δεν.
Το πέρασα με διαβρωτικό 3 φορες.Ηταν τοσο σκληρό το βερνίκι του και το σίλερ ακόμη πιο σκληρό.Εχω ξεβάψει με διαβρωτικό και ξύλα και μεταλλα,αλλά αυτο ήταν σαν πέτρα !
.my man.Οσο για τα μεταλικά μέρη λεω να ψάψω να βρω κανα σεφ για να το μαγειρέψει καταλλήλως..yel.
Τι να κάνω ,παλιά αγάπη βλέπετε και είπα να της δώσω λίγο χρώμα και ζωή .:)
image hoster
Ευκαιρια να του κανεις παρεμβασεις!!!
Λιγο πιο ωραιο σχημα στο κοντακι,παπια....
Κανα καλο....μαγειρεμα στην βαφη....

Ευκαιρια να του κανεις παρεμβασεις!!!
Λιγο πιο ωραιο σχημα στο κοντακι,παπια....
Κανα καλο....μαγειρεμα στην βαφη....
Καλά τα λες αλλά δεν ξέρω αν αξίζει και τόση φασαρία ρε Γιάννη.
Βλακεια που δεν πήρα μαζί και τα ξύλα του ποζέ.
Ισως να ασχοληθω τον Αυγουστο μ αυτο στην Αθήνα πια ,που θα ειμαι και μόνος .

Μετά την ανακάλυψη ενός κούτσουρου καρυδιάς που ειναι κομένο εδω και περίπου 25 χρόνια ,σήμερα περασα όλο το πρωινό μαζί του .Η ώρα πήγε 2 και δεν το κατάλαβα πως.
Το κομάτι του κορμού ήταν διαμετρου 48 εκ, ύψος 58 και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου.Σαπιλες ,σαρακώματα ,ρωγμές.
Αρχισα λοιπόν το καθαρισμα και το ξεχόνδρισμα με το αλυσοπρίονο ώστε να φτάσω σε εναν τετράγωνο τάκο με κεντρο την καρδιά του δεντρου.
Οσο έκοβα ,τόσο διεκρινα κάποιες μικρες ρωγμές αλλά και μια μεγαλύτερη και αυτο ήταν απογοητευτικό.
Περιττό να πω τι τράβηξε τόσο η αλυσίδα η οποία ταπαιξε απο τη σκληρότηρα του ξύλου και τις σπίθες που εβγαζε , αλλά και το πριόνι που αναψε ολόκληρο και κάπνιζε απ όλες τις μπαντες. Εφαγα ωρες για να το κόψω και κατι παραπάνω απο 2 λίτρα βενζίνη. Κατάξερο τόσα χρόνια βλέπετε.
Τελικά με τα πολλά κόψε κόψε και τα μεγαλα διαλείμματα για να κρυώσει το πριόνι ,εφτασα σε ενα κοματι μήκους περίπου 35 χ 20χ15 .
Ομως δεν ειμαι σίγουρος οτι θα μπορέσει τελικά να βγάλει κοντάκι, το οποίο αν τελικά αποφάσιζα να το κάνω ,θα γούσταρα πολύ να ειναι απο μια καρυδιά Τζουμερκιώτισα και μαλιστα δική μου. :)
Η διαφορα στις αποχρώσεις εχει να κανει απο το βρέξιμο.
free screenshot software
upload photo upload photos url picture hosting

Back