Αντρέα καλημέρα, όπως σου είπε και ο Γιάννης, όσα περισσότερα λάδια συντήρησης βγάλεις από τα ξύλα τόσο καλύτερο είναι. Είσαι σίγουρος ωστόσο ότι πρόκειται για ρωγμές ή μήπως αυτές οι γραμμές έχουν να κάνουν με εμποτισμό του λαδιού συντήρησης. Αυτό θα ξεκαθαρίσει όμως αν απομακρυνθούν τελείως τα λάδια συντήρησης που έχει απορροφήσει το ξύλο, ώστε να φανεί τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα κάνει το ασετόν για την δουλειά αυτή, το ασετόν σε πυκνό διάλειμμα το χρησιμοποιούμε περισσότερο για άλλη δουλειά ... αν χρειαστεί. Εγώ για την απομάκρυνση των εμποτισμένων λαδιών συντήρησης μηχανισμού, χρησιμοποιώ με επιτυχία, νέφτι πεύκου, μπορείς να το βρεις σε χρωματοπωλεία. Το ασετόν, ναι, μπορεί να σου ξανοίξει την απόχρωση των ξύλων. Κίνδυνος δεν υπάρχει αφού δεν υπάρχουν συστολές διαστολές. Εξάλλου ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει για να επισκευαστεί το οτιδήποτε έχει συμβεί.Καλημέρα,
Είμαι καινούριος στο φόρουμ και θα ήθελα τα φώτα σας γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχα υπολογίσει με την περιποίηση των ξύλων της καραμπίνας μου.
Δοκίμασα να καθαρίσω τα λάδια συντήρησης από το κοντάκι. Έχουν ποτίσει αρκετά και μάλιστα υπάρχουν δύο γραμμές (ρωγμές που όμως δεν έχουν ανοίξει εμφανώς, όμως φαίνονται σα διχρωμία από το λάδι που έχουν μέσα) που φτάνουν σχεδόν μέχρι το χτένι. Έβαλα το λαιμό σε ασετόν για περίπου 20 ώρες και ενώ φάνηκε να καθάρισε, μετά από 2 μέρες βγήκαν πάλι λάδια σε μεγάλη επιφάνεια. Γνωρίζει κάποιος αν πρέπει να επαναλάβω τη διαδικασία (ασετόν και στέγνωμα) πολλές φορές μέχρι να το τραβήξει σχεδόν όλο; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος από αυτό (π.χ. φοβάμαι μήπως από τις συστολές-διαστολές ανοίξουν τίποτα ρωγμές γιατί σίγουρα έχει αδυνατίσει από τα λάδια).
Επίσης, επειδή σκοπεύω να περάσω με σίλερ και λινέλαιο, υπάρχει περίπτωση η ύπαρξη λαδιών από κάτω να επηρεάσει και να μην πιάσουν τα περάσματα που θα κάνω; Ή υπάρχει κίνδυνος να φαίνεται άλλος τόνος χρώματος στα σημεία αυτά; Να σημειώσω εδώ ότι δεν έχει επηρεαστεί το χρώμα του ξύλου, δηλαδή μόνο όταν βγαίνει το λάδι στην επιφάνεια κάνει τη διχρωμία.
Ευχαριστώ, Ανδρέας
Αντρέα καλημέρα, όπως σου είπε και ο Γιάννης, όσα περισσότερα λάδια συντήρησης βγάλεις από τα ξύλα τόσο καλύτερο είναι. Είσαι σίγουρος ωστόσο ότι πρόκειται για ρωγμές ή μήπως αυτές οι γραμμές έχουν να κάνουν με εμποτισμό του λαδιού συντήρησης. Αυτό θα ξεκαθαρίσει όμως αν απομακρυνθούν τελείως τα λάδια συντήρησης που έχει απορροφήσει το ξύλο, ώστε να φανεί τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα κάνει το ασετόν για την δουλειά αυτή, το ασετόν σε πυκνό διάλειμμα το χρησιμοποιούμε περισσότερο για άλλη δουλειά ... αν χρειαστεί. Εγώ για την απομάκρυνση των εμποτισμένων λαδιών συντήρησης μηχανισμού, χρησιμοποιώ με επιτυχία, νέφτι πεύκου, μπορείς να το βρεις σε χρωματοπωλεία. Το ασετόν, ναι, μπορεί να σου ξανοίξει την απόχρωση των ξύλων. Κίνδυνος δεν υπάρχει αφού δεν υπάρχουν συστολές διαστολές. Εξάλλου ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει για να επισκευαστεί το οτιδήποτε έχει συμβεί.
Η ύπαρξη λαδιών συντήρησης μηχανικών μερών (το γράφω συνέχεια για να μην μπερδευόμαστε με τα λάδια περιποίησης ξύλων) δεν εμπεριέχουν κίνδυνο να μην πιάσουν μετά τα υλικά περιποίησης του ξύλου απλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το οποιοδήποτε φινίρισμα ΔΕΝ θα καλύψει ποτέ τις οποιεσδήποτε οπτικές ατέλειες, αντίθετα θα τις αναδείξει.
Αν αφήσεις κάμποσες ώρες ακόμα τις εμποτισμένες επιφάνειες από λάδια μηχανισμού μέσα σε νέφτι και δεις ότι δεν απομακρύνονται ολοκληρωτικά οι λεκέδες και αφού δεις ότι δεν απομακρύνονται και μετά από χρήση γυαλόχαρτου, τότε ίσως πρέπει να κάνεις τοπικά χρήση της τεχνικής λεύκανσης ξύλου (wood bleaching).
Δοκίμασε όμως πάλι και τα ξαναλέμε ....
Δεν έχω δουλέψει το ασετον για τον σκοπό αυτό αλλά νομίζω ότι το νέφτι πεύκου θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτά που έχω δει.Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αυτό που αναφέρεις για το νέφτι πεύκου, θεωρείς ότι είναι καλό για προστασία από το ξάνοιγμα ή για πιο βαθιά απολίπανση;
Δεν έχω δουλέψει το ασετον για τον σκοπό αυτό αλλά νομίζω ότι το νέφτι πεύκου θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτά που έχω δει.
Φοβάμαι πως με το ασετον όταν πρόκειται μάλιστα για διάλυμα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση (πάρα πολύ αραιό δηλαδή), είναι σαν να περιμένεις να βγούν τα λάδια μέ νεράκι.
Δεν υπάρχει καμιά ρωγμή, ξεκίνα τρίψιμο με γυαλοχαρτα
Λινέλαιο. Το πρόσθεσα και παραπάνω μόλις τώρα.Αντρεα,τι φινιρισμα θα κανεις?
Τελικο εννοω.
Ωραια!Λινέλαιο. Το πρόσθεσα και παραπάνω μόλις τώρα.
Έγινε Γιάννη. Σε ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομερείς οδηγίες. Νομίζω ότι είναι ό,τι ακριβώς θέλω.Ωραια!
Θα γεμισεις τους πορους....
Για μενα ασε το σιλερ.
Περνα το ξυλο με λινελαιο.
Αυτό που θα χρησιμοποιήσεις μεχρι τέλους.
Στην αρχη,θα πινει σαν σφουγγαρι!
Υστερα απο μερικα περάσματα,με χρονικα κενα μεταξυ των,το ξυλο θα "ρουπωσει".
Θα μενει το λαδι στην επιφανεια...
Οταν αρχιζει να εχει κολλωδη υφη,παιρνεις ντουκοχαρτο 400,το βρεχεις και με κυκλικες κινησεις,τριβεις την επιφανεια του ξυλου.
Δημιουργεις μια "λασπη",απο λαδι και τριμμενο ξυλο.
Αυτη,μπαινει μεσα στους πορους και τους γεμιζει.
Κανε κομματι-κομματι επιφανειας.
Δουλευεις σ'ενα σημειο και μεχρι να τελειωσεις,προετοιμαζεις επομενο με λιγο λαδι.
Τις ψαθες,μονωσε τες με χαρτοταινια για να μην τις φθιρεις δουλευοντας και να εχεις περισσοτερη ανεση.
Καλυψε τις και πατα με το νυχι σου περιμετρικα στο πλαισιο τους.
Μετα,ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ,κοψε το περισσευμα μ'ενα ξυραφι.
Εκτός κι εχεις κατα νου να τις "ζωντανεψεις"με το τελειωμα του φινιρισματος....
Οταν τελειωσεις το γεμισμα των πορων,αφήνεις το ξυλο να στεγνωσει ΚΑΛΑ!
Μετα περνας σε πιο λεπτοκοκκα ντουκοχαρτα μεχρι το αποτελεσμα που θελεις.
Τελικα,με ΕΛΑΧΙΣΤΗ ποσοτητα λαδιου,περνας ολο το ξυλο μεχρι να μην "πινει"αλλο!
ΕΛΑΧΙΣΤΗ κι οσο σε παρει!
Θα σου δειξει το ξυλο.
Δεν παιρνουν ολα τα ξυλα το ιδιο,ουτε ακομη,το ιδιο κομματι ξυλου σ'ολη την επιφανεια του.
Οτι περισσεψει,ΠΡΕΠΕΙ να περισσεψει πανω στην επιφανεια του ξυλου,το αφαιρεις με ατσαλλομαλο 0000 κατα προτιμηση. Εστω 000.
ΑΦΟΥ στεγνωσει-ξεραθει εντελώς.
Μπορεις να το γυαλισεις με αλοιφη φαναρτζιδων(fine),με επιμονο τριψιμο με μαλλινο πανι,ακομη και με χαρτι κουζινας...
Ολα τα χαρτιά περιεχουν σμιριγδι.
Κεραλοιφη....και εισαι τούμπανο!!
Καλη διασκεδαση!!!
Εδώ σταμάτα, περίμενε κάνα 20 λεπτο και σκούπισε το ξύλο καλά με χαρτί κουζίνας, άστο τρεις -τέσσερις μέρες να στεγνώσει. Μετά συνεχίζεις όπως στα λέει...Περνα το ξυλο με λινελαιο.
Αυτό που θα χρησιμοποιήσεις μεχρι τέλους.
Στην αρχη,θα πινει σαν σφουγγαρι!
Υστερα απο μερικα περάσματα,με χρονικα κενα μεταξυ των,το ξυλο θα "ρουπωσει".
Θα μενει το λαδι στην επιφανεια...
Όταν τελειώσεις το γέμισμα των πόρων θα πάρεις μια τηλεκάρτα ή ένα κομμάτι πλαστικό και με κατεύθυνση κόντρα στα νερά, θα "σπατουλάρεις" την λασπίτσα με πίεση να μπαίνει στα κρακς και πόρους, μαζεύοντας το περίσσευμα ή ξοδευοντας το παραδίπλα. Σκέψου πως δουλεύει ο μπογιατζής την σπάτουλα όταν στοκαρει και θα καταλάβεις. Αφήνεις καμιά εβδομάδα να στεγνώσει και μετά πάλι όπως σου τα λέει ο Γιάννης....μέχρι να γίνει μάρμαρο, από προσωπική εμπειρία πάντως σου προτείνω να μην αφήνεις "λάσπη" πάνω γιατί δεν θα στεγνώσει πότε. Όταν τρίβεις θα βγαίνει σαν μακαρόνι και θα σε μπερδέψει. Έχει να κάνει και με το τι λάδια χρησιμοποιεί ο καθένας.Οταν τελειωσεις το γεμισμα των πορων,αφήνεις το ξυλο να στεγνωσει ΚΑΛΑ!
Mε νερο ή λινελαιο?thinkτο βρεχεις και με κυκλικες κινησεις,τριβεις την επιφανεια του ξυλου
Με νεράκι. Το λεγόμενο υγρό γυαλοχαρταρισμα. Πληρώνεις το ξυλο με το ίδιο του το υλικό στην ουσία.Mε νερο ή λινελαιο?think
Κάνει τέτοια πράγματα ο Τολιο....;Gunstock tuning tolio
Mε νερο ή λινελαιο?think
Το λέει ξεκάθαρα.....λάδιΔημιουργεις μια "λασπη",απο λαδι και τριμμενο ξυλο
TOLIO =MULTITOOLΚάνει τέτοια πράγματα ο Τολιο....;