Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσες περιοχές είναι σε τέτοιο χάλι στις τσιχλες. Εμείς εδώ και στις χρόνιες που είναι απόλυτη φόλα στο περπατητο τουλάχιστον 20-25 φυσίγγια θα τα καψουμε. Διαβάζω για τριωρα περπατητα απο συναδέλφους που σήκωσαν 4-5 πουλιά και μου φαίνεται αδιανόητο. Εντάξει και εδώ έχει μέρες που μπορεί να μην βρεις πουλιά αλλά τέτοιο κακό οχι. Στο καρτερι έχουμε φύγει ακαπνοι άλλες χρονιές ουκ ολίγες φορές αλλά να περπατάς και να μην σηκώνεται τίποτα έστω και μακριά δεν μου έχει τυχει.
Ειναι σε πολυ καλη γεωγραφικη θεση για περασματα η Ευβοια Δημητρη. Ακομα και τιs κακεs χρονιεs .Eχει αποδειχθει αυτο.

Σήμερα το μενού είχε τσίχλες.... ανάμεικτο καρτέρι και περπατητο.... πολλά χαμένα.... κρίμα....οι αλεπούδες θα κάνουν τσικνοπέμπτη..... και θα πίνουν κόκα κολες στην υγεία μας.... καλά περάσαμε όμως...να είμαστε γεροι και του χρόνουIMG_20220224_113000.jpg

Διαβάζω για τριωρα περπατητα απο συναδέλφους που σήκωσαν 4-5 πουλιά και μου φαίνεται αδιανόητο.
Πίστεψε το.
Σύνολο καρπωσης φέτος 60 τσίχλες.
Συνολικές έξοδοι πάνω από 30.
Τι να λέμε τώρα.....
Ευτυχώς που υπάρχει και το ψάρεμα.

και ομως φιλε ετσι ,αμα δεν το περασεις δεν το καταλαβαινεις
Δεν είναι ότι δεν το καταλαβαίνει κανείς, αλλά αρνείται να το πιστεψει..........

Και εμένα αν μου έλεγαν καποτε πως θα έρθει η ώρα που στον τόπο μου θα δω μεγάλη μείωση στα τσιχλοκοτσυφα θα τον έλεγα το λιγότερο παλαβό....
φιλος τωρα απο τιθορεα ,δαυλεια περπατητο εριξε 4 τουφεκιες,δεν το εχω ξαναπερασει αυτο εδω μου ειπε!.να σου πω για ηπειρο?πρεβεζα ,αρτα ,αγρινιο δεν υπαρχει τσιχλα.!!!!
Οι περιοχες που λες, αλλά κ άλλες που έχουν έχουν αναφερθεί εδώ, είναι πολλοί γνωστοί κ παραδοσιακοι τσιχλοτοποι κ ως εκ τούτου οι τσίχλες είναι αφαντες....

Καποτε λέγαμε, ότι οι περπατητακηδες γεμιζαν το σακουλι κ οι καρτεριτζηδες επαιζαν με τους κάλυκες, και πραγματι αυτό ίσχυε, αυτό σήμερα δεν μπορουμε να το πουμε με καμία σιγουριά...............

..........Και εμένα αν μου έλεγαν καποτε πως θα έρθει η ώρα που στον τόπο μου θα δω μεγάλη μείωση στα τσιχλοκοτσυφα θα τον έλεγα το λιγότερο παλαβό....
Εγω βλεπω σημεια που ΔΕΝ ειναι ¨καμενα¨ και ΔΕΝ εχει αλλαξει κατι στο περιβαλλον , να ειναι αδεια!
Σημεια που πηγαινα και ηξερα οτι θα σηκωσω πολλα πουλια, τωρα δεν σηκωνεται ουτε μισο!
Περιμενω να δω του χρονου αν θα ειναι το ιδιο....
Αυτα, κατι ξερουν που δεν ξερουμε εμεις...
ΥΓ ειμαι πεπεισμενος για τα χειροτερα τα επομενα χρονια.

Λίγο περπατητάκι και μετά καρτέρι.Μία ξερή χαμένη την βούτηξε άγριο και έφυγε και άλλη μία κοψόφτερη που δεν βρέθηκε.Πολλά ζωντανά με τον δούβρη νο9 και 2πλοτουφεκισμένα.Κάνουν νεράκια...Φάγαμε και την βροχή μας.IMG_20220224_182923.jpgIMG_20220224_182932.jpgIMG_20220224_182938.jpg
Δεν πρόλαβε να κάνει τσικνοπέμπτη...IMG-8084b7ce97d96659377d43e496e375ff-V.jpg

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσες περιοχές είναι σε τέτοιο χάλι στις τσιχλες. Εμείς εδώ και στις χρόνιες που είναι απόλυτη φόλα στο περπατητο τουλάχιστον 20-25 φυσίγγια θα τα καψουμε. Διαβάζω για τριωρα περπατητα απο συναδέλφους που σήκωσαν 4-5 πουλιά και μου φαίνεται αδιανόητο. Εντάξει και εδώ έχει μέρες που μπορεί να μην βρεις πουλιά αλλά τέτοιο κακό οχι. Στο καρτερι έχουμε φύγει ακαπνοι άλλες χρονιές ουκ ολίγες φορές αλλά να περπατάς και να μην σηκώνεται τίποτα έστω και μακριά δεν μου έχει τυχει.
Μόνο σε γουρούνι και ζαρκάδι υπάρχει σταθερή αύξηση
Αποδημητικά και πέρδικα- λαγό τα τελευταία χρόνια είναι από μέτρια έως χάλια
Όχι παντού αλλά γενικά υπάρχει κάμψη για διάφορους λόγους.....

Φτάνει να βγαίνουν από τη μεριά που βλέπεις. Έτσι ναι, ότι ωραιότερο.
Και ζευγάρι να είναι, τα πουλια πολλες φορες θα φυγουν ατουφεκιστα ευθεία μπροστά..
Οτι κ να γίνει είναι αδυνατον όλα τα πουλια να βγουν πανω στην...κάννη μας...

Οταν κυνηγάει καποιος μόνος του κ ξέρει τον τόπο, και κυρίως δεν του αρέσει να τεμπελιαζει στο..μαζεμα κ στην ρίψη πετρας, δεν έχει να ζηλέψει απολυτως τίποτα...
Φτάνει να έχει πουλια η περιοχη, και θα το κάνει το μπουκέτο του.......

Λίγο περπατητάκι και μετά καρτέρι.Μία ξερή χαμένη την βούτηξε άγριο και έφυγε και άλλη μία κοψόφτερη που δεν βρέθηκε.Πολλά ζωντανά με τον δούβρη νο9 και 2πλοτουφεκισμένα.Κάνουν νεράκια...Φάγαμε και την βροχή μας.View attachment 43097View attachment 43098View attachment 43099
Δεν πρόλαβε να κάνει τσικνοπέμπτη...View attachment 43100
ειναι ακριβως η απαντηση στο που ειναι τα πουλια , και γιατι δεν ειναι σε καποια μερη , ενω μαζευονται σε αλλα. Η τσιχλα (οπως περισσοτερο και ο κοτσυφας ) θελει πολυ πρωτεινη στη διατροφη της. Καλη η ελια και το κουμαρο , για διατροφικη ασφαλεια , αλλα την περισσοτερη ωρα σκαλιζουν στα πυκνα για σκουλικια και ασπονδυλα. Δεν φευγουν απο τα βουνα γιατι σαπιζει ο παγος την τροφη, αλλα γιατι παγωνει το εδαφος καποιες ωρες , και τα σκουλικια οριστικα μετακινουνται βαθεια στο εδαφος . Για να υπαρχουν σκουλικια και ασπονδυλα πρεπει το καλοκαιρι να μην ξεραινεται το εδαφος , αλλα ΠΡΟΣΕΞΤΕ οχι επιφανειακα , που αυτο συμβαινει σε ολη την Ελλαδα , αλλα να μην ξεραινεται κατω απο τους 30-40 ποντους βαθος.,να ζουν εκει τα σκουλλικια και να ανεβαινουν με τις πρωτες βροχες.
Τι συμβαινει με την κλιματικη αλλαγη ; σε καποιες περιοχες ιδιαιτερα στη νοτια χωρα , εχουν συσσωρευτει πολλες χρονιες ξηροτητας εδαφους που κατεστρεψε τα σκουλικια . Η κοιλαδα του Ευρωτα και η Δυτικη Ελλαδα θελουν ιδιαιτερη μελετη . Αν και υγροι τοποι γενικα , φαινεται η ζωη στο χωμα ειχε προσαρμοστει σε ευκολοτερες συνθηκες , και τωρα εχει παθει ενα σοκ, ενω οι συνθηκες υγρασιας ειναι καλυτερες απο αλλες νοτιες περιοχες .

Το περίεργο είναι ότι ο πληθυσμος καταγράφεται ανοδικος
Στην κοινή τσιχλα και τον κοτσυφα ναι και με μεγάλη άνοδο σε βάθος τριακονταετίας μαλιστα.
Σήμερα ξεκίνησα να ανέβω με ψιλόβροχο προς τους πρόποδες. Στην άκρη του χωριου σε δύο σειρές με πεύκα σηκώθηκαν 30-40 τσιχλες και έμεινα μλκας! Στο καρτερι έπιασα στις 17:30 αλλά το ψιλόβροχο έγινε δρολαπι ανελεητο. Περίμενα και κατά τις 18:00 που έκοψε βγηκα. Όσο έριχνε περασαν 12 πουλιά εκει που κοιταγα. Πέρασαν αλλά 8 και πηρα τα 4 και ξανά δρολαπι και την εκανα.
Άρα είδα 20 πουλιά στο καρτερι και τα διπλάσια ουσιαστικά μέσα στο χωριο. Όπου δεν πιέζονται αράζουν τα πουλια. Εκεί που θα τουφεκιστουν συνέχεια εξαφανίζονται η μειώνονται κατά πολυ. Ίσως αυτή η προσαρμογή των πουλιών να πιάνουν μέσα σε πάρκα και κατοικημένες περιοχές όπου είναι παντελώς ανενόχλητα να είναι μια από τις αιτίες που καταγράφεται αύξηση στους πληθυσμούς. Επίσης όπως πολύ σωστά γράφει ο @AthenKarpen η ύπαρξη ελαιοκαρπου δεν λέει τιποτα. Καρτερωσα πριν μέρες σε παρατημένο λιοστασι που είχε πολύ καρπό πάνω στα δέντρα και στο χώμα. 2 πουλιά ήρθαν για εκεί ενώ στα σκινα για σκάψιμο βουταγαν πολλα.

Λίγο περπατητάκι και μετά καρτέρι.Μία ξερή χαμένη την βούτηξε άγριο και έφυγε και άλλη μία κοψόφτερη που δεν βρέθηκε.Πολλά ζωντανά με τον δούβρη νο9 και 2πλοτουφεκισμένα.Κάνουν νεράκια...Φάγαμε και την βροχή μας.View attachment 43097View attachment 43098View attachment 43099
Δεν πρόλαβε να κάνει τσικνοπέμπτη...View attachment 43100
εεε βρε σι εντεροβγαλτηηηη.yel.

Status
Not open for further replies.
Back