Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αγαπημενο μερος!!
Ειχε τπτ απο πουλια?
Δεν έπαιξε τίποτε εκεί, ειδικά από κάποια στιγμή μετά τις 9 που έκαναν την εμφάνισή τους κάποιοι με μηχανές νέκρωσαν όλα. Μόνο ένας κύριος που μάζευε χόρτα. Μετά τις 10 άλλαξα μέρος και πήγα σε περιοχή με σκοίνα και πουρνάρια λίγο πιο νότια και έκανα μερικά πουλάκια. Νομίζω πως δεν είναι στις ελιές ακόμα τα πουλιά. Πάντως εχθές εκεί γνωστός έβγαλε μια μπεκάτσα.

Εχω κρατήσει νομιζω καποια φυσιγγια απο τότε. Εχω κρατήσει κ AZ-20 . Και σε τσίχλα με άλλο πλαγιόκανο πάλι τσοκ 1-3 είχα κάνει τρομερές τουφεκιές με πυρκάλ ideal το κόκκινο αλλα και το μαύρο. Και γι αυτά νομίζω κρίμα.
Δυστυχώς εννοείται που χάθηκαν τα πυρκαλ και τα derby τα πορτοκαλι πολύ ωραια φυσιγγια, βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας!!

Τραβηξε πολυ το μεροκαματο σημερα!
Με την ψυχη στο στόμα,17:15' στο καρτερι!
Επρεπε να ειμαι κανα 10λεπτο νωριτερα!
Οτι προλαβα...
C7, #9.5,ρελιαστο.
Οτι βρηκα μπροστα μου,το εριξα στην τσεπη.
Δεν ηταν ασχημα!
Δεν χαθηκε καμία.
Μπράβο Μαστρογιάννη!!!

Η παντελης ελλειψη κοτσυφιων απο τους κυνηγοτοπους της χωρας μας ισως και να εχει σχεση με την εξαφανιση των κοτσυφιων στην Κεντρικη Ευρωπη η οποια παρατηρηθηκε αυτο το χρονο. Τα κοτσυφια τα θερισε ενας ιος ονοματι Usuti ο οποιος ειναι συγγενης με τον ιο του Δυτικου Νειλου. Στη Γερμανια εχουν δηλωθει ηδη 10 χιλιαδες κρουσματα πουλιων, 700 νεκρα εχουν ηδη σταλει για εξεταση, απο αυτα 250 εχουν εξετασθει και σε 131 απο αυτα βρεθηκε ο ιος. Ο ιος βρεθηκε σε μικροτερο βαθμο και σε αλλα ειδη πουλιων οπως η τσιχλα και ο σπινος. Η ελλειψη κοτσυφιων απο τα παρκα της κεντρικης Ευρωπης κατι παραπανω απο κραυγαλεα, στα ορια του να σου ερχεται να βαλεις τα κλαματα.
Δεν ξερω κατα ποσο βαθμο αυτος ο ιος εχει επηρεασει τους ευρωπαικους πληθυσμους μεταναστευσης γενικα και αν αυτος ωφειλεται για την μεγαλη ελλειψη τσιχλοκοτσυφων που παρατηρειται φετος στη χωρα μας. Ευχομαι πως οχι, αλλα για να ειμαι ειλικρινης εδω και καμποσες μερες με ζωνουν τα φιδια. Καλο θα ηταν να υπηρχε και καποια τοποθετηση απο την ορνιθολογικη

Last edited:
Η παντελης ελλειψη κοτσυφιων απο τους κυνηγοτοπους της χωρας μας ισως και να εχει σχεση με την εξαφανιση των κοτσυφιων στην Κεντρικη Ευρωπη η οποια παρατηρηθηκε αυτο το χρονο. Τα κοτσυφια τα θερισε ενας ιος ονοματι Usuti ο οποιος ειναι συγγενης με τον ιο του Δυτικου Νειλου. Στη Γερμανια εχουν δηλωθει ηδη 10 χιλιαδες κρουσματα πουλιων, 700 νεκρα εχουν ηδη σταλει για εξεταση, απο αυτα 250 εχουν εξετασθει και σε 131 απο αυτα βρεθηκε ο ιος. Ο ιος βρεθηκε σε μικροτερο βαθμο και σε αλλα ειδη πουλιων οπως η τσιχλα και ο σπινος. Η ελλειψη κοτσυφιων απο τα παρκα της κεντρικης Ευρωπης κατι παραπανω απο κραυγαλεα, στα ορια του να σου ερχεται να βαλεις τα κλαματα.
Δεν ξερω κατα ποσο βαθμο αυτος ο ιος εχει επηρεασει τους ευρωπαικους πληθυσμους μεταναστευσης γενικα και αν αυτος ωφειλεται για την μεγαλη ελλειψη τσιχλοκοτσυφων που παρατηρειται φετος στη χωρα μας. Ευχομαι πως οχι, αλλα για να ειμαι ειλικρινης εδω και καμποσες μερες με ζωνουν τα φιδια. Καλο θα ηταν να υπηρχε και καποια τοποθετηση απο την ορνιθολογικη
Δεν το γνώριζα αυτό με τον ιό..ας ελπίσουμε οτι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή τουλάχιστον δεν θα υποστεί κάποια μετάλλαξη αν τελικά ισχύει κάτι τέτοιο.Σήμερα 3 άτομα (οχι τσιχλάδες οι άλλοι 2) κάναμε ένα περπατητό..Ξεκίνησα με 0/11 με νεύρα γιατί τα πουλιά σηκώνονταν απ τα 50 μέτρα αλλά μετά σχεδόν με άλλες τόσες τουφεκιές μάζεψα το κατιτίς!! Τσίχλες είχε σε κάποια σημεία αρκετές εως πολλές κ μπορεί μετά για ένα χιλιόμετρο να μην είχε καμία! Κοτσυφούς είδα 5 , πρώτη φορά φέτος τόσους (πολλούς!;!) κ τους μείωσα κατά 2.Τελικό αποτέλεσμα 6 τσίχλες κ 2 κοτσυφούς εγώ,ο δεύτερος 2 τσίχλες κ ο τρίτος,το ...τρίτο του!! Τίποτα παιδιά,δεν αξίζει...αν δεν ήταν 20 λεπτά απ το σπίτι ο κυνηγότοπος θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να το κρεμούσα για φέτος το όπλο.. Μιλάμε τώρα,σε σύγκριση με άλλες χρονιές ούτε το 1/10 σε πουλιά .κ υποτίθεται οτι τώρα Δεκέμβρη έχει κάτι ψιλά..το Νοέμβρη ήταν η απόλυτη νέκρα! Το παράδοξο με τους κοτσυφούς είναι οτι όλο το καλοκαίρι σε ακτίνα ούτε 100 μέτρα απ το σπίτι είχε τουλάχιστον 2-3 φωλιές κ γενικά υπήρχε κίνηση,όπως κ στο χωριό όποτε πήγαινα για βόλτα-δουλειές...αυτοί τι απέγιναν; Μετανάστευσαν ακόμα νοτιότερα;

έχω και εγώ την απορία εξαφάνισης των κοτσυφιών, εφέτος. Με αφορμή τα παραπάνω, του milvus, βρήκα τα παρακάτω για τον ιό, USUTI....
είναι στα Αγγλικά, κάνω μια πρώτη, γρήγορη μετάφραση λόγω έλειψης χρόνου. Παραθέτω τη πηγή https://globalbiodefense.com/2018/06/27/the-emergence-of-usutu-virus-in-europe/

Researchers are taking stock of the emergence of Usutu virus in Europe, a mosquito-borne virus that circulates between birds. It can attack the nervous system of certain birds, such as blackbirds, and cause significant mortality.
Οι ερευνητές καταγράφουν την εμφάνιση του ιού Usutu στην Ευρώπη, έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια και κυκλοφορεί μεταξύ των πτηνών. Μπορεί να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα ορισμένων πτηνών, όπως τα κοράκια, και να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα.

Με ημερομηνία Αύγ.2018 έχουμε και αυτό https://www.dw.com/en/usutu-virus-spreads-among-birds-in-germany/a-45208086
With the recent heatwave, more and more birds in Germany are contracting the Usutu virus. The pathogen, which is transmitted by mosquitoes, has repeatedly led to the death of birds in recent years. In the summer months in particular, infections have been more frequent because the mosquitoes that transmit the virus multiply more rapidly.
So far, the Bernhard Nocht-Institute for Tropical Medicine has been able to detect the virus in 43 bird carcasses from ten German states. The doctors had investigated 132 suspected cases. The number of unreported cases is likely to be significantly higher.
More than last year
Around 1,500 suspected cases have been reported to the German Nature Conservation Union (NABU) so far, many of them in August.
"The cases reported in 2018 so far clearly exceed the figures from previous years, which indicates a leap in the spread of the virus," explained NABU expert Lars Lachmann.esearchers are taking stock of the emergence of Usutu virus in Europe, a mosquito-borne virus that circulates between birds. It can attack the nervous system of certain birds, such as blackbirds, and cause significant mortality.
Με το πρόσφατο κύμα καύσωνα, όλο και περισσότερα πουλιά στη Γερμανία προσβάλλονται από τον ιό Usutu. Ο παθογόνος παράγοντας, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει επανειλημμένα οδηγήσει στο θάνατο των πτηνών τα τελευταία χρόνια. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικότερα, οι λοιμώξεις ήταν πιο συχνές, επειδή τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.
Μέχρι στιγμής, το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht κατάφερε να ανιχνεύσει τον ιό σε 43 σφάγια πουλιών από δέκα γερμανικά κράτη. Οι γιατροί είχαν εξετάσει 132 ύποπτες περιπτώσεις. Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Περισσότερα από πέρυσι
Περίπου 1.500 ύποπτες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη γερμανική ένωση προστασίας της φύσης (NABU) μέχρι στιγμής, πολλές από αυτές τον Αύγουστο.
"Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2018 μέχρι στιγμής ξεπερνούν σαφώς τα στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ένα άλμα στην εξάπλωση του ιού", εξήγησε ο εμπειρογνώμονας της NABU Lars Lachmann. Οι ερευνητές εξετάζουν την εμφάνιση του ιού Usutu στην Ευρώπη, που μεταφέρεται μεταξύ των πτηνών. Μπορεί να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα ορισμένων πτηνών, όπως τα κοράκια, και να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα."

έχω και εγώ την απορία εξαφάνισης των κοτσυφιών, εφέτος. Με αφορμή τα παραπάνω, του milvus, βρήκα τα παρακάτω για τον ιό, USUTI....
είναι στα Αγγλικά, κάνω μια πρώτη, γρήγορη μετάφραση λόγω έλειψης χρόνου. Παραθέτω τη πηγή https://globalbiodefense.com/2018/06/27/the-emergence-of-usutu-virus-in-europe/

Researchers are taking stock of the emergence of Usutu virus in Europe, a mosquito-borne virus that circulates between birds. It can attack the nervous system of certain birds, such as blackbirds, and cause significant mortality.
Οι ερευνητές καταγράφουν την εμφάνιση του ιού Usutu στην Ευρώπη, έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια και κυκλοφορεί μεταξύ των πτηνών. Μπορεί να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα ορισμένων πτηνών, όπως τα κοράκια, και να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα.

Με ημερομηνία Αύγ.2018 έχουμε και αυτό https://www.dw.com/en/usutu-virus-spreads-among-birds-in-germany/a-45208086
With the recent heatwave, more and more birds in Germany are contracting the Usutu virus. The pathogen, which is transmitted by mosquitoes, has repeatedly led to the death of birds in recent years. In the summer months in particular, infections have been more frequent because the mosquitoes that transmit the virus multiply more rapidly.
So far, the Bernhard Nocht-Institute for Tropical Medicine has been able to detect the virus in 43 bird carcasses from ten German states. The doctors had investigated 132 suspected cases. The number of unreported cases is likely to be significantly higher.
More than last year
Around 1,500 suspected cases have been reported to the German Nature Conservation Union (NABU) so far, many of them in August.
"The cases reported in 2018 so far clearly exceed the figures from previous years, which indicates a leap in the spread of the virus," explained NABU expert Lars Lachmann.esearchers are taking stock of the emergence of Usutu virus in Europe, a mosquito-borne virus that circulates between birds. It can attack the nervous system of certain birds, such as blackbirds, and cause significant mortality.
Με το πρόσφατο κύμα καύσωνα, όλο και περισσότερα πουλιά στη Γερμανία προσβάλλονται από τον ιό Usutu. Ο παθογόνος παράγοντας, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει επανειλημμένα οδηγήσει στο θάνατο των πτηνών τα τελευταία χρόνια. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικότερα, οι λοιμώξεις ήταν πιο συχνές, επειδή τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.
Μέχρι στιγμής, το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht κατάφερε να ανιχνεύσει τον ιό σε 43 σφάγια πουλιών από δέκα γερμανικά κράτη. Οι γιατροί είχαν εξετάσει 132 ύποπτες περιπτώσεις. Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Περισσότερα από πέρυσι
Περίπου 1.500 ύποπτες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη γερμανική ένωση προστασίας της φύσης (NABU) μέχρι στιγμής, πολλές από αυτές τον Αύγουστο.
"Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2018 μέχρι στιγμής ξεπερνούν σαφώς τα στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ένα άλμα στην εξάπλωση του ιού", εξήγησε ο εμπειρογνώμονας της NABU Lars Lachmann. Οι ερευνητές εξετάζουν την εμφάνιση του ιού Usutu στην Ευρώπη, που μεταφέρεται μεταξύ των πτηνών. Μπορεί να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα ορισμένων πτηνών, όπως τα κοράκια, και να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα."
.well done.

Καλησπέρα και από μένα παιδιά, Μια και σπάνια γράφω, ήθελα σήμερα να πω ότι δεν έχει σημασία τόσο η κάρπωση αλλά αυτό που φέρνουμε πίσω μαζί μας στη ψυχή μας: εικόνες, μυρωδιές και ήχους της φύσης. Η φωτογραφία είναι σημερινή από κεντρική Εύβοια.

Πανέμορφο τοπίο ..το οποίο απόλαυσα και εγώ το Σάββατο το πρωί.
Κυνηγετικός απολογισμός τριημέρου..
Παρασκευή απογευματινό καρτέρι στα Μέγαρα....λίγα πουλαάκια πέρασαν...και κρατησα 3 με 1 χαμενη.
Σάββατο 4 ώρες περπάτημα κεντρική Ευβοία ...απολογισμός 10 τσίχλες στο χέρι....3 ντουφέκια...και 3 στις αλεπούδες.
Πουλία είχε λίγα στα ρέματα...αλλα ή δεν θα εβγαίναν καθόλου ή θα εφευγαν απο τα 60 μέτρα μπροστά.
Κυριακή απογευματινό στα Μέγαρα στο ίδιο μερος με της Παρασκευής....τα πουλιά εξαφανισμένα...
3 πήραμε τα 2 στις αλεπές :( 2 ντουφέκια.....
Με λίγα λόγια...τα χάλια μας τα μαύρα φέτος

More than last year
Περισσότερα από πέρυσι
τα κορακια γιατι δεν τα κολλαει τιποτα να ξεβρωμισει ο τοπος?δεν εχουν τυχαια το ονομα..

Σύντροφοι...
Μια κακή χρονιά είναι...και θα περάσει!
Και τι δεν έχω διαβάσει πάλι....για τον ιό USUTI.... για τα μαγνητικά πεδία της γής....για ανατολικούς και δυτικούς διαδρόμους....για τον ανάδρομο Ερμή και τις προφητείες του Γέροντα.
Ε λοιπόν..."τσίχλες λέτε και κλαίτε"....
Ηρεμία....θα περάσει...και θα έρθουν πάλι καλές χρονιές!
Άλλωστε όπως λέει και η επιστημή....για να επιβεβαιωθεί μια θεωρία...πρέπει να τεκμηριωθεί τουλάχιστον 2 φορές.
Για φύγετε λίγο από τους άδειους ελαιώνες και περπατήστε στα πουρνάρια τις κουμαριές και τα βένια. Πάτε μια βόλτα και σε μέρη που έχετε να πατήσετε 2 και 3 χρόνια...και μπορεί κάτι να βρείτε!
Είπαμε...φέτος...θέλει τύχη.....πόδια...και βενζίνη!

ΥΓ: Τον 15Αύγουστο...να μαζευτούμε για τάμα....στην Τήνο!
ΥΓ2: Τυχεροί όσοι δεν αλλάξαν πλάνα λόγο καιρού την Κυριακή...και περπάτησαν στα αμπέλια.

τα κορακια γιατι δεν τα κολλαει τιποτα να ξεβρωμισει ο τοπος?δεν εχουν τυχαια το ονομα..

βασικά αναφέρει τα κοράκια ως ένα από τα ειδη που επηρεάζεται.......βασικά τα ονομάζει "μαυροπούλια" και η αυτόματη μετάφραση τα φέρνει ως "κοράκια" αλλά στοιχηματίζω ότι τα μαυροπούλια μπορεί να έχουν ανά τον κόσμο διαφορετικό έπιστημονικό όνομα....
άλλοι δίνουν αυτό το όνομα σε ψαρόνια, κοράκια, κοτσύφια κ.ο.κ.

Last edited:
βασικά αναφέρει τα κοράκια ως ένα από τα ειδη που επηρεάζεται.......βασικά τα ονομάζει "μαυροπούλια" και η αυτόματη μετάφραση τα φέρνει ως "κοράκια" αλλά στοιχηματίζω ότι τα μαυροπούλια μπορεί ν αέχουν ανά τον κόσμο διαφορετικέπιστημονικό όνομα....άλλοι δίνουν αυτό το όνομα σε ψαρόνια, κοράκια, κοτσύφια κ.ο.κ.
πιστεύω στα κοτσύφια αναφέρεται, αν το μαυροπούλια αντιστοιχεί στον όρο blackbird

Εμένα αυτό που μου κανει εντύπωση είναι πως πολλές φορές φέτος έχω δει τσίχλες να κάθονται στο έδαφος και να πετάγονται σαν ορτύκια και μπεκάτσες . Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να έχω παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο . Οσον αφορα τα κοτσύφια όντως είναι εξαφανισμένα .

Εμένα αυτό που μου κανει εντύπωση είναι πως πολλές φορές φέτος έχω δει τσίχλες να κάθονται στο έδαφος και να πετάγονται σαν ορτύκια και μπεκάτσες . Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να έχω παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο . Οσον αφορα τα κοτσύφια όντως είναι εξαφανισμένα .
η αλήθεια είναι ότι τόσο καθολικό φαινόμενο φέτος, τα πουλιά να μην ξεκολλάνε από χάμω δεν το έχω ξαναδεί, γι' αυτό και αρκετές φέτος έχουν τσιμπούρια πάνω τους!
θυμάμαι όμως παλιά έναν Φλεβάρη σε επιστρόφια, με απίστευτη αφρικανική σκόνη, οι τσίχλες να φεύγουν πραγματικά μέσα από χορταράκια μέσα στο ίσωμα σαν ορτύκια!

Η πιο σοβαρή εξήγηση για τα φετινά χάλια με τα κοτσύφια, καθώς ειναι αδύνατον να έκαναν αποχή απο το ζευγάρωμα φέτος ή όλα τα πουλια να πέρασαν ειτε απο Ισπανία/Ιταλία ειτε απο Τουρκία.
Ευχαριστούμε Παύλο.
Όσο για την Ορνιθολογικη ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για μπαράζ ανακοινώσεων, ενημέρωσεων και δράσεων απο αυτούς, άλλους άσχετους αλλα και ειδικευμένες (στις χρυσοπληρωμένες μελέτες) ΜΚΟ. Τις μάθαμε καλα τωρα με το προσφυγικό.:mad:

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ!!!! σε 8στηλα και σε κάθε πάνελ που σέβεται την ....δημοσιογραφία .hair.

Τώρα, πολλές επιχειρήσεις θα καταστραφούν, αυτο ειναι άλλο πράγμα.
Θα καλέσουμε μετά, τους ...πρώην ιδιοκτήτες, σε άλλα ...πάνελ.

Και τι δεν έχω διαβάσει πάλι....για..... τις προφητείες του Γέροντα.
Όντως τι κακό είναι αυτό με αυτόν τον γέροντα; Βρήκε και ένα απογευματινό που δουλεύει κοντά στο χωριό του και μας έχει πρήξει.....vert funny.

Όντως μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση...που έχει μάλιστα και νούμερα...τα οποία όμως δεν είναι ικανά για να μιλάμε για επιδημία ή πανδημία. Λόγο του επαγγέλματος μου ξέρω να διαβάζω μελέτες...οπότε η μόνη επίσημα δημοσιευμένη μελέτη είναι σε αυτό το link
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5708248/
Δυστηχώς είναι μόνο για όσους μπορούν να διαβάσουν Αγγλικά.
Η ιστορία δεν είναι καινούργια...δεν είναι φετινή...όπως θα δείτε οι επιστήμονες το παρατηρούν από το 2006....
Σε ότι αφορά το Κοτσύφι (Turdus merula) η μείωση του υπολογίζεται σε 15,7% μέσα σε 10 χρόνια...στις περιοχές που υπάρχει ο ιός σε συγκριση με τις περιοχές που δεν υπάρχει ιός.
Το είδος με την μεγαλύτερη μείωση είναι το σπουργίτι ή αλλίως το δενροσπουργίτι.

"We observed no significant effect for the other 14 bird species included in the study. Five years after the first detection of USUV in southwest Germany, the circulation of the virus resulted in an additional decline of ≈15.7% in the common blackbird "

Στην μελέτη ως common blackbird...έχουν το turdus merula....δηλαδή το κοτσύφι. (όχι τα ψαρόνια όχι τα κοράκια)
"Common blackbird (Turdus merula) 79.7 (77.1–82.3) 95.4 (94.6–96.2) −15.7"

Πάντως..επειδή ταξιδεύω κάθε μήνα στο Μόναχο...η αλήθεια είναι ότι κοτσύφια βλέπω από πολλά έως πάρα πολλά.

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back