Φυσίγγια για μπεκάτσα

Τότε οι μπεκατσες ήταν δευτερεύον θηραμα, στο λαγό ήταν το μυαλό τους, στην περδικα και σε κανένα κοπάδι φασσες καθιστες.
Όχι Γιάννη, στην Κέρκυρα παραδοσιακά, η μπεκάτσα αποτελεί το κύριο και πιο δημοφιλές κυνήγι διαχρονικά,
και όταν λέω διαχρονικά μιλάω και για εποχές πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο...
Απλά το Νο 7 το προτιμούσαν οι παλαιότεροι κυνηγοί, γιατί και οι συνθήκες του κυνηγιού της ξυλόκοτας την δεκαετία '60-'70, ήταν καπως διαφορετικές π.χ.
Οι καιροί ήταν πολύ πιο σκληροί απ΄οτι σήμερα, Νοέμβρη-Δεκέμβρη, με τις παγωνιές, ξεκινούσαν το πρωί με -5,-10 βαθμούς και το μεσημεράκι άντε να ανέβαινε +5, βαριά +10 βαθμούς, και τέτοιες μέρες μπορεί να κρατούσαν και μια-δυο βδομάδες συνεχόμενες.
Τα σκυλιά στην συντριπτική πλειοψηφία τους και ανεξαρτήτου ράτσας, κυνηγούσαν σαν Σπρίνκερ σπανιέλ, ξεπετάγανε τα πουλιά, στα όρια του ''τίρου''.
Τα μέρη ήταν καθαρότερα και πιο ανοιχτά και τα πουλιά μπαίνανε καθημερινά.
Για να μπορούν τα φυσίγγια που γέμιζαν τότε, με τις σαφώς χαμηλότερες ταχύτητες απο τα σημερινά, να ανταπεξέλθουν σε μια ντουφεκιά 25-30 μέτρων (που ήταν το σύνηθες στα τότε κυνήγια μπεκάτσας) και στους -5, -10 βαθμούς, γέμιζαν με Νο 7 και αφαιρούσαν από την αναλογία μπαρούτι-σκαγιών έως και 2 γραμ. σκάγια.

Απλά το Νο 7 το προτιμούσαν οι παλαιότεροι κυνηγοί, γιατί και οι συνθήκες του κυνηγιού της ξυλόκοτας την δεκαετία '60-'70,
Πέραν του τρόπου κυνηγιου με σκυλί που περιγραψες Σπυρο
Ενδέχεται να επικράτησε το 7αρι γιατί τοτε η μπεκατσα τουφεκιζοταν(επιτρεπομενα)κ στα καρτέρια.

Όχι Γιάννη, στην Κέρκυρα παραδοσιακά, η μπεκάτσα αποτελεί το κύριο και πιο δημοφιλές κυνήγι διαχρονικά,
και όταν λέω διαχρονικά μιλάω και για εποχές πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο...
Απλά το Νο 7 το προτιμούσαν οι παλαιότεροι κυνηγοί, γιατί και οι συνθήκες του κυνηγιού της ξυλόκοτας την δεκαετία '60-'70, ήταν καπως διαφορετικές π.χ.
Οι καιροί ήταν πολύ πιο σκληροί απ΄οτι σήμερα, Νοέμβρη-Δεκέμβρη, με τις παγωνιές, ξεκινούσαν το πρωί με -5,-10 βαθμούς και το μεσημεράκι άντε να ανέβαινε +5, βαριά +10 βαθμούς, και τέτοιες μέρες μπορεί να κρατούσαν και μια-δυο βδομάδες συνεχόμενες.
Τα σκυλιά στην συντριπτική πλειοψηφία τους και ανεξαρτήτου ράτσας, κυνηγούσαν σαν Σπρίνκερ σπανιέλ, ξεπετάγανε τα πουλιά, στα όρια του ''τίρου''.
Τα μέρη ήταν καθαρότερα και πιο ανοιχτά και τα πουλιά μπαίνανε καθημερινά.
Για να μπορούν τα φυσίγγια που γέμιζαν τότε, με τις σαφώς χαμηλότερες ταχύτητες απο τα σημερινά, να ανταπεξέλθουν σε μια ντουφεκιά 25-30 μέτρων (που ήταν το σύνηθες στα τότε κυνήγια μπεκάτσας) και στους -5, -10 βαθμούς, γέμιζαν με Νο 7 και αφαιρούσαν από την αναλογία μπαρούτι-σκαγιών έως και 2 γραμ. σκάγια.
Άσχετα με αυτά που είναι σωστά, το ν.7 δίνει διαχρονικά τις καλύτερες κατανομες και καλύπτει το μεγαλύτερο εύρος θηραματων ειδικά και λόγω των σφιχτων τσοκαρισματων που επικρατουσαν.

κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει συγκριτικά αποτελέσματα με CYL, Seminole Spreader και ραβδωτου τσοκ με φυσίγγι με μάλλινη τάπα και με φυσίγγι με συγκεντρωτήρα στα 12-15 μέτρα.

Γιαννη στο πρωτο τευχος του Hunter Passion ειχα κανει εγω, κυλινδρο και Briley Diffusion ( Seminol Spreader δεν ειχε βρεθει τοτε δυστυχως) στα 15 μετρα. Την μεγαλυτερη διασπορα την εδωσε ο κυλινδρος με το Direct, ακολουθουσαν μετα ο κυλινδρος με διασπορας και το Diffusion με φυσιγγι συγκεντρωτηρα κ τελευταιο σε ανοιγμα το Diffusion με μαλλινοταπο ( δεν δουλευει καθολου)

Αυτό που θα ήθελα να δω είναι μια παρουσίαση φυσιγγίων διασπορας με σφιχτά τσοκ 1,2,3..Πιστεύω θα ειναι χρήσιμο γιατί υπάρχουν αρκετοί που κυνηγαν την μπεκατσα έτσι.Γιατι δεν διαθέτουν όπλο με ανοιχτά τσοκ είτε σταθερά είτε εναλλασομενα...

Γιαννη στο πρωτο τευχος του Hunter Passion ειχα κανει εγω, κυλινδρο και Briley Diffusion ( Seminol Spreader δεν ειχε βρεθει τοτε δυστυχως) στα 15 μετρα. Την μεγαλυτερη διασπορα την εδωσε ο κυλινδρος με το Direct, ακολουθουσαν μετα ο κυλινδρος με διασπορας και το Diffusion με φυσιγγι συγκεντρωτηρα κ τελευταιο σε ανοιγμα το Diffusion με μαλλινοταπο ( δεν δουλευει καθολου)
Αρι καλησπέρα. Το τεύχος το έχω γιατί ήμουν συνδρομητής, αλλά όπως είδες αναφέρω και το spreader για να έχει ο καθένας ολοκληρωμένη άποψη. Δοκιμές σε χαρτόνια κάνω από τότε που έμπλεξα με την μπεκατσα πριν είκοσι χρόνια, γιατί ο καθένας έλεγε ότι ήθελε,οπότε μόνο η προσωπική δοκιμή με επειθε. Από τότε τα Μαχ του Στόκα με κυλινδρο έδιναν την μεγαλυτερη διασπορα φυσικά για μέχρι τα εικοσι μέτρα γιατί μετά αραιωνε η κατανομή πολύ.

το Diffusion με φυσιγγι συγκεντρωτηρα κ τελευταιο σε ανοιγμα το Diffusion με μαλλινοταπο ( δεν δουλευει
Αυτο το τσοκ αν θες τη δική μου άποψη έχει φτιαχτεί για να αυξάνει την περιστροφή του Brenneke για μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερο βεληνεκες και παρεμπιπτόντως κάποιοι εδώ το συνδυασαν στο μυαλό τους με τις ειδικές ραβδωτες καννες για διασπορα. Αν μετρήσεις τη διάμετρο του θα δεις ότι είναι 18,4-18,5 και με δυσκολία καταφέρνει να περιστρεψει λίγο το συγκεντρωτήρα(έχω δύο τέτοια τσοκ διαφορετικών εταιρειών). Αν το έφτιαχναν προοδευτικά 18,2-18,3 στην έξοδο, τα αποτελέσματα της διασπορας θα ήταν πιο έντονα αλλά θα υπήρχε ίσως επικινδυνοτητα στα μονοβολα.

Last edited:
Γιαννη στο πρωτο τευχος του Hunter Passion ειχα κανει εγω, κυλινδρο και Briley Diffusion ( Seminol Spreader δεν ειχε βρεθει τοτε δυστυχως) στα 15 μετρα.
Αρι εσύ τότε προσπαθουσες να βρεις ένα ικανοποιητικο συνδυασμό τσοκ και φυσιγγιου.
Εγώ θαθελα ένα μόνο φυσίγγι με συγκεντρωτήρα, όποιο ναναι, να ριχτει στα 15 μέτρα με τα τρια διαφορετικά τσοκ, ώστε να διαπιστώσουμε πιο τσοκ προκαλεί τη μεγαλυτερη διασπορα ασχετως μάρκας φυσιγγιου. Το ίδιο να γίνει με ενα τυχαίο μαλλινόταπο φυσίγγι.

Ετσι μόνο θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα τρία τσοκ μεταξύ τους.
Για σκέψου το λίγο, είναι διαφορετικό και αξίζει τον κόπο.

Last edited:
Το diffusion στην ουσια είναι ένα τσοκ Skeet συν τις ελικοειδης ραβδωσεις που εικάζεται ότι λειτουργούν σαν φρένο και παράλληλα περιστρεφουν το κυαθιο,

photo hosting

Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει την τουφεκιά, δεν έχω κάνει δοκιμή σε πίνακα αλλά είμαι της γνώμης ότι δεν θα κάνει καμία τρελή διασπορά σε κοντινές αποστάσεις αλλά θα ανοίξει την τουφεκια λίγο παραπάνω από κύλινδρο. Το καλό είναι ότι κρατάει πυκνό κέντρο και περιφέρεια .

Τα κουτουμανος 40γρ διασποράς είναι με διασπορέα ή με αποκεντρωτήρα;
Με ελικοειδή διασπορέα είναι Χρήστο.

trazeras-(30).jpg

Οποτε με το spreader δεν νομιζω να δουλευε με επιτυχια...
Ναι με ελικοειδή είναι όπως το είπε ο Σπύρος.Ισως με το spreader να μην δουλεύει..ίσως να έχει ακανόνιστη διασπορα..Όμως δεν ξέρω στα σιγουρα να σου πω..Εγώ με *** τα έριχνα..Δεν τα έχω δει στο χαρτόνι αλλά μου αρκεί που τα έβλεπα πάνω στο θήραμα..:)

Να ρωτήσω γιατί βάζετε τόσο μεγάλες γομώσεις για μπεκάτσα ;

Νίκο δεν έχω δοκιμάσει ακόμη μεγάλη γόμωση για μπεκάτσα. Απλά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται μια νέα τάση παραγωγής φυσιγγίων για μπεκάτσα και από όσο κατάλαβα από αυτούς που τα δοκίμασαν οι περισσότεροι έμειναν ικανοποιημένοι...

Back