Φυσίγγια για μπεκάτσα

Αυτο το τσοκ αν θες τη δική μου άποψη έχει φτιαχτεί για να αυξάνει την περιστροφή του Brenneke για μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερο βεληνεκες και παρεμπιπτόντως κάποιοι εδώ το συνδυασαν στο μυαλό τους με τις ειδικές ραβδωτες καννες για διασπορα
Και για του λογου το αληθες :

subir gif

Αγόρασα ένα διασπορας του Κυργια 34 γρ.
Ο διασπορέας είναι σταυρός με προστατευτικα πτερύγια της Gualandi.
Το μπαρουτι είναι σε φυλλιδια ρομβοειδη χρώματος καφέ μπρουντζινο.
Τι σόι μπαρουτι είναι; Σπανιολικο;
Το έχει ρίξει κανεις και με τι τσοκ;

Last edited:
Αγόρασα ένα διασπορας του Κυργια 34 γρ.
Ο διασπορέας είναι σταυρός με προστατευτικα πτερύγια τύπου Gualandi.
Το μπαρουτι είναι σε φυλλιδια ρομβοειδη χρώματος καφέ μπρουντζινο.
Τι σόι μπαρουτι είναι; Σπανιολικο;
Το έχει ρίξει κανεις και με τι τσοκ;
Το Navaro λογικά εννοείς Γιάννη.
Το έχω ρίξει με δύο άστρα και μου φάνηκε αρκετά καλό.
Η πυρίτιδα λογικά Ισπανική είναι διότι αυτές χρησιμοποιεί πλέον ο Κύργιας από όσο ξέρω.

Και για του λογου το αληθες :

subir gif
Γιάννη, προφανώς έχεις δίκιο για το συγκεκριμένο, το λέει καθαρά ότι είναι για μονόβολα. Σαν τις παλιές κάννες "paradox" που είχαν ραβδώσεις μόνο στο τμήμα του τσοκ.
Από την άλλη όμως, η Briley για το αντίστοιχο δικό της τσοκάκι, και μόνο από την ονομασία που του έδωσε δεν αφήνει αμφιβολία για το σκοπό που το προόριζε: Diffusion = διάχυση, διασπορά ... .xm.

, η Briley για το αντίστοιχο δικό της τσοκάκι, και μόνο από την ονομασία που του έδωσε δεν αφήνει αμφιβολία για το σκοπό που το προόριζε: Diffusion = διάχυση, διασπορά ... .xm.
Αρχικά φτιάχτηκαν για μονοβολα, μετά πήραν είδηση τη διασπορα των σκαγιων που άνοιγε μεγαλύτερη αγορά ειδικά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι αν προοριζοντουσαν μόνο για διασπορα θα ήταν λίγο στενωτερα και όχι 18,5.

Αν μετρήσεις τη διάμετρο του θα δεις ότι είναι 18,4-18,5 και με δυσκολία καταφέρνει να περιστρεψει λίγο το συγκεντρωτήρα(έχω δύο τέτοια τσοκ διαφορετικών εταιρειών). Αν το έφτιαχναν προοδευτικά 18,2-18,3 στην έξοδο, τα αποτελέσματα της διασπορας θα ήταν πιο έντονα αλλά θα υπήρχε ίσως επικινδυνοτητα στα μονοβολα.
Αρχικά φτιάχτηκαν για μονοβολα, μετά πήραν είδηση τη διασπορα των σκαγιων που άνοιγε μεγαλύτερη αγορά ειδικά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι αν προοριζοντουσαν μόνο για διασπορα θα ήταν λίγο στενωτερα και όχι 18,5.
.xm.... Δεν ξέρω Γιάννη, αλλά έχω την άποψη ότι ισχύει μάλλον το αντίθετο. Νομίζω ότι τη στενότερη σύσφιξη τη χρειάζονται περισσότερο τα μονόβολα, για να πάρουν περιστροφή (και πιο πολύ αυτά που δεν έχουν ενσωματωμένη τάπα ή φούστα). Σε ένα μονόβολο από μαλακό μόλυβδο, που συναντά τις ραβδώσεις έχοντας ήδη αναπτύξει φουλ ταχύτητα, αν το τσοκ είναι πολύ ανοιχτό, έχω την αίσθηση ότι οι ραβδώσεις απλά θα «ξυρίσουν» λίγο την επιφάνειά του, χωρίς να το «πιάσουν» αρκετά ώστε να του προσδώσουν περιστροφή.
Ενώ ένα κυάθιο με σκάγια, επειδή συμπιέζεται κατά μήκος (από τη μια μεριά από την πίεση των αερίων κι από την άλλη από την αδράνεια της γόμωσης), έχει τάσεις διόγκωσης περιφερειακά και επομένως θα «πιάνεται» καλύτερα από τις ρηχές ραβδώσεις του diffusion choke ώστε να περιστρέφεται.
?????????? ... .xm..xm....
Υ.Γ. Η πατέντα του “paradox” είχε πράγματι το σκοπό να μπορούν να ριχτούν από την ίδια κάννη και σκάγια και μονόβολα, αλλά εκείνη την εποχή ο κανόνας ήταν τα σφιχτά τσοκ (βασικά το φουλ), που ήταν απαγορευτικά για μονόβολα (κυρίως σφαιρικά τότε). Έτσι οι ραβδώσεις (ή μάλλον αυλακώσεις) στο τσοκ αφενός δημιουργούσαν «χώρο» ώστε να περάσει το μονόβολο χωρίς επικινδυνότητα, αφετέρου του έδιναν και περιστροφική κίνηση για καλύτερη ευστάθεια και ακρίβεια. Απεναντίας, τα φυσίγγια με σκάγια την εποχή εκείνη ήταν με μάλλινη τάπα, οπότε οι ραβδώσεις του τσοκ δεν προκαλούσαν διασπορά και δεν επηρέαζαν αισθητά τη συγκέντρωση της βολής.

.xm.... Δεν ξέρω Γιάννη, αλλά έχω την άποψη ότι ισχύει μάλλον το αντίθετο. Νομίζω ότι τη στενότερη σύσφιξη τη χρειάζονται περισσότερο τα μονόβολα, για να πάρουν περιστροφή (και πιο πολύ αυτά που δεν έχουν ενσωματωμένη τάπα ή φούστα). Σε ένα μονόβολο από μαλακό μόλυβδο, που συναντά τις ραβδώσεις έχοντας ήδη αναπτύξει φουλ ταχύτητα, αν το τσοκ είναι πολύ ανοιχτό, έχω την αίσθηση ότι οι ραβδώσεις απλά θα «ξυρίσουν» λίγο την επιφάνειά του, χωρίς να το «πιάσουν» αρκετά ώστε να του προσδώσουν περιστροφή.
Ενώ ένα κυάθιο με σκάγια, επειδή συμπιέζεται κατά μήκος (από τη μια μεριά από την πίεση των αερίων κι από την άλλη από την αδράνεια της γόμωσης), έχει τάσεις διόγκωσης περιφερειακά και επομένως θα «πιάνεται» καλύτερα από τις ρηχές ραβδώσεις του diffusion choke ώστε να περιστρέφεται.
?????????? ... .xm..xm....
Υ.Γ. Η πατέντα του “paradox” είχε πράγματι το σκοπό να μπορούν να ριχτούν από την ίδια κάννη και σκάγια και μονόβολα, αλλά εκείνη την εποχή ο κανόνας ήταν τα σφιχτά τσοκ (βασικά το φουλ), που ήταν απαγορευτικά για μονόβολα (κυρίως σφαιρικά τότε). Έτσι οι ραβδώσεις (ή μάλλον αυλακώσεις) στο τσοκ αφενός δημιουργούσαν «χώρο» ώστε να περάσει το μονόβολο χωρίς επικινδυνότητα, αφετέρου του έδιναν και περιστροφική κίνηση για καλύτερη ευστάθεια και ακρίβεια. Απεναντίας, τα φυσίγγια με σκάγια την εποχή εκείνη ήταν με μάλλινη τάπα, οπότε οι ραβδώσεις του τσοκ δεν προκαλούσαν διασπορά και δεν επηρέαζαν αισθητά τη συγκέντρωση της βολής.
Μάλλον έχεις δίκιο :).

Το direct μεχρι τωρα μου διχνει οτι υπερτερει στο ανοιγμα της τουφεκιας και ειδικα στο πουρναρι που ειναι ποιο κλειστες μενω ικανοποιημενος ..το ELIX ειναι αυτο που ελεγε ο ΑΡΗΣ ποιο κλειστη τουφεκια καλυτερη κατανομη, φυσικα δεν ειναι ασχημο.. σε πουλια ανυσηχα που κοταριζουν ...που σηκωνονται μακρια απο την φερμα του σκυλου... παντος ο συνδιασμος και τον δυο τουλαχιστον σε εμενα με εχουν αφησει ικανοποιημενο. Τωρα το φεβρουαριο ισως δοκιμασω το ELIX με κυλινδρο.

Το direct δεν αφήνει τόσα κενά στη μέση όσα άφηνε του στοκα. Γι αυτό είμαι ικανοποιημένος με αυτό. Υπάρχει άλλο ελληνικό φυσίγγι με διασπορέα σαν του direct από πάνω;

Κ εμενα μου αρεσει το Direct αλλα παντα με μεσαιο τσοκ, οχι κυλινδρο... Το αγαπημενο μου ειναι το 34αρη σε ν.7,5...;)
Το Elix πολυ ωραιο αλλα σε ανοιγμα το Direct δεν το πιανει με τιποτα...Πρεπει να εισαι κ λιγο πανω στο πουλι για να διορθωσει...

Eγω Αρη στο δικανακι(2750kg) βαζω το 32 γρ. Φοβηθηκα το 34 απο πλευρας πιεσεων- ανακρουσης , ο καιρος καλος...πιστευεις οτι υπαρχει βλητικη διαφορα μεταξυ τους? οι γνωμες φιλων μου λενε οτι υπερτερει το 32.χωρις φυσικα να εχω αποψη οτι ειναι και σωστη...οι διαφορες αναλογα με το οπλο παιζουν ρολο.

Αντωνη εχω παρει μπεκατσες κ με το 32αρι κ μαλιστα 6-7 απο αυτες φετος... Μια χαρα ηταν, μου αρεσε κ αυτο πολυ σε ν.8,5... Κ σε αυτο παντως δουλευω 4 η 3 αστρα...
εγω παντος με 3 και 2 αστρα ...οντος πολυ καλο και θεωρω οσο <<μαθενει>> καποιος το φυσιγι ...αναμεσα σε 2 το πολυ εκδοχες...εκει πρεπει να παιζουμε...γιατι μετα χανουμε την μπαλα.goodboy.μπενει στην μεση ο ψυχολογικος παραγωντας το ΜΗΠΩΣ... ΤΟ ΙΣΩΣ... ΤΟ ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ... και φτου ξαναψαχνομαστε απο την αρχη και μπλεκουμε σε 4-5 φυσιγγια ,αλλαζουμε συνεχως τσοκ....δεν μπορουμε να καταλαβουμε την συμπεριφορα του φυσιγγιου....και μετα μας φταινε μετα ακομα και τα ρουχα μας.

Καλησπέρα σας σημερα πηρα μια απόφαση μετα το κυνηγι , πηρα σημερα μια μπεκάτσα με σκοπευτικό φυσσιγι νουμερο 7.5 και θερμοκρασία 3 βαθμούς . Γύρισα σπιτι και τα εβαλα κατω στο νουμερο 7.5 στα 28 γραμμάρια εχω 344σκαγια και στα 32 νουμερο 7 εχω 352 δλδ 8 σκάγια διαφορα ! Μηπως λοιπον τσαμπα τρελενομαστε ?

Δες παρακάτω Νίκο τι λέει ο κυπριδημος σχετικά με την μπεκατσα..
Όλα στο μυαλό είναι και πουθενά αλλου:)

"Τα ελαφρά της μπεκάτσας "
H μπεκάτσα απαιτεί 150 σκάγια στον κύκλο των 75 εκατοστών. Mε σκάγια νούμερο 8 αυτό σημαίνει μια γόμωση 28 γραμμαρίων που σε συνδυασμό με κύλινδρο δίνει 50 τοις εκατό στα 30 με 35 μέτρα. Aρα το μπεκατσοτούφεκο μπορεί να είναι ελαφρύ αφού ρίχνει ελαφριές γομώσεις.
H ελαφριά γόμωση σημαίνει ότι σε αυτό το θήραμα «παίζει» το διαμέτρημα 20. Tο 20άρι φυσίγγι με 28 γραμμάρια είναι αρκετό για την μπεκάτσα (και το ορτύκι), όπως βέβαια είναι και το 16 και το 28άρι. Oσο πιο μικρό το διαμέτρημα τόσο πιο λεπτοκαμωμένο και εύχρηστο είναι το όπλο. O μικρός όγκος και βάρος κάνουν το όπλο πιο εύχρηστο και πιο εύκολα μεταφερόμενο.

Back