Φυσίγγια για μπεκάτσα

Αντωνη σε κανενα κυνηγι δεν χρειαζεται να εισαι "ντουφεκος" για να εισαι εμπειρος κ να το χαιρεσαι, δεν ειναι αυτοσκοπος το να μπει το θηραμα στην τσαντα, ξερω πολυ καλους μπεκατσαδες που θα μπορουσαν να ειχαν τα τριπλασια πουλια στην τσαντα αν συγκεντρωνονταν λιγο παραπανω τη στιγμη της τουφεκιας αλλα αυτο δεν τους κανει λιγοτερο παθιασμενους κ εμπειρους οπως πολυ σωστα λες... Η μπεκατσα σε μαγευει για τα μερη, την ησυχια, την εξυπναδα της και το συνεχες παιχνιδι μεχρι να την ξεγελασεις, αν τα καταφερεις...
Αλλωστε στο κυνηγι της μπεκατσας οπως μου ελεγε κ ο πατερας μου χαιρεσαι περισσοτερο τα πουλια που σου φευγουν κ ειδικα αυτα που σε ξεγελανε κ αυτα θυμασαι παντα, παρα αυτα που παιρνεις...
Γενικα ολοι συμφωνουμε με τον δικο μας τροπο οτι η μπεκατσα ειναι ισως απο τα δυσκολοτερα κυνηγια, οχι γιατι ειναι δυσκολη στα σκαγια αλλα γιατι ειναι δυσκολο να κανεις τα σκαγια να φτασουν σε αυτη...;)

[QUOTE="maniakos, post: 72209, member: 1
Οταν κυνηγας μπεκατσα καθε μερα τοτε μονο θα καταλαβεις οτι το φυσιγγι ειναι το τελευταιο πραγμα που σε ενδιαφερει....

Φιλικα[/QUOTE]
Καλησπερα. Κατ'αρχην συμφωνω σε πολλά με τα λεγόμενα παραπάνω.
Λάμπρο το φυσηγγι δεν είναι το τελευταίο που πρέπει να μας ενδιαφέρει από την άποψη ότι αν ένα φυσηγγι δεν μας πηγαίνει και τα πουλιά παίρνουν σκάγια και φεύγουν, είναι κρίμα μετά να παθαίνουν και να γίνονται βορά στα αγρίμια, εξάλλου οι περισσότεροι θα έχουμε βρει μπεκάτσες στο δάσος από προηγούμενες μέρες είτε είναι από καρτέρια ή φερματζηδες. Το φυσηγγι δικαιούται και αυτό της προσοχής μας και μην ξεχνάμε την κρίσιμη ώρα της τουφεκιες κανείς δε θέλει να δει μια μπεκατσα να φεύγει λαβωμένη ξέροντας ότι μετά θα πεθάνει σε κάποιο πυκνό μακριά από εμάς.

Να γιατί η μπεκατσα είναι μοδατη,τόσες ώρες για ενα..φυσιγγι γράφουμε
:p

Πριν χρονια γνώρισα εναν καλο(όπως αποδείχτηκε) φιλο..
Μου λέει μεθαύριο αν θες πάμε για τσίχλες,έτσι και έγινε.(κυνηγούσε κ κυνηγάει πάντα με ενα μπαικαλ ij 58)
Με περνει τηλ την επόμενη κ μου λέει πάμε με το σκυλο για μπεκατσα αύριο αν θες έλα.Πεταγα απο την χαρά μου λέω γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα κυνηγουσα μπεκατσα με σκυλι.
Ομως το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί δεν ήξερα τι φυσιγγι να επιλεξω..Έβαζα στην φυσιγγιοθηκη του γιλεκου τα φυσιγγια κ μετά πριν λιγο τα άλλαζα με άλλα..
Φτάνουμε στον κυνηγοτοπο(πουρνάρια) γεμίζω την καραμπίνα,κ περιμένω με αγωνία να δω τι φυσιγγια έχει ο φίλος μου..
Βλέπω οτι ηρθε με τα ίδια φυσιγγια που κυνηγούσε την τσιχλα(ριο 32γρ ν9)
Του λέω αν δεν έχεις διασπορας να σου δώσω..
Μα δεν ρίχνω ποτε με διασπορας μου λεει!!
Λέω πάει..Τρελός παπάς τον λαδωνε και αυτόν..
Μα του λέω είσαι ικανοποιημένος απο το 1-3 του όπλου σου??
Μου λέει δοκίμασα αυτό το φυσιγγι στην τσιχλα πριν χρονια ,μου άρεσε κ το βάζω κ στην μπεκατσα..Του λέω δεν έχεις αστοχίες ειδικά οταν κυνηγάς σε κυπαρισσωνες?Εχω μου λέει αλλά οταν περνω με αυτόν τον συνδιασμο γύρω στις 20-25 μπεκάτσες την χρονια δεν θέλω τίποτα άλλο,αν ειναι να φύγει ας φύγει..
Απο αυτήν την μέρα έχουν περάσει περίπου 7 χρονια και δεν τον έχω καταφέρει ακόμα να ρίξει διασπορας έστω και απο περιέργεια..
Εδώ βλέπουμε πως ο παράγοντας ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο ακόμα κ σε λανθασμενες αποφάσεις..
Άντε τώρα να του λέω για διασπορεις έλικες,τσοκ διασπορας, κλπ.
Οταν ειναι ψυχολογία μας ειναι κατάλληλη και είμαστε πάνω στην μπεκατσα τοτε αυτη θα πέσει,τι και αν ειναι λανθασμενες η συνταγές και.. η αντιλήψεις..:)

Last edited:
Νομιζω τα διασπορας δεν χρειάζονται παντα....αν κυνηγάς σε μερη με χαμηλή βλάστηση δεν χρειάζονται νομιζω..αν κυνηγάς σε πολυ πυκνό και δεν μπορεις να ακολουθεις τον σκύλο αλλα στεκεσε απ´ εξω απο το πυκνό στο καθαρό και περιμένεις μπορει να δεις την μπεκάτσα στα 30 και πανω μετρα.... Αν κυνηγάς σε πολυ πυκνό αλλα μπορεις να ακολουθείς το σκύλο ενα direct 32 N8.5 σε σώνει! Πιστευω ανάλογα το μέρος πρεπει να επιλεγουμε τσοκ και φυσιγγι...O φιλος που έβαλα τις φωτο και έκανε πολλα πουλια φετος ,ρίχνει ΜΟΝΟ αυτο..απλα αλλάζει τσοκ ανάλογα το μέρος..μου ειπε ειναι τρομερά ευχαριστημένος.

http://imgur.com/IUWkoLL

Τάσο δεν κατάλαβα ποιον εννοείς αλλά δεν είναι αυτός... :)
Τοτε Μαλλον θα αναφερεσε για κάποιον εκπαιδευτή κυνηγοσκυλων απο Θεσσαλονίκη:)
Δεν θέλω να πεις όνομα αλλά προς τα εκεί πάει ο νους μου..

Σε προηγουμενα ποστ ειχα γραψει για το Eliχ 34 ξεκινησα την σεζον μαζι με το direct 32.Στο ΕΛΙΧ ξεκινησα με 3αστρα (18.5) και 2αστρα(18,4) με ωραιες επιτυχιες δεν αλλαζα τσοκ γιατι το δουλευα σε συνδιασμο με το direct.Το φλεβαρη σκεπτομενος οτι πι μπεκατσες κοταριζουν και επειδη μου ειχαν μεινει Ελιχ και για να μην μου μεινουν για την επομενη χρονια αλλαζω τα τσοκ σε 4 αστρα και 3 με τρομερες επιτυχιες στις μπεκατσες που ξεσηκωνονταν μπροστα απο τα σκυλια.Στο τελευταιο 3ημερο κυνηγι σε σφιχτους τοπους αποφασιζω την πρωτη μερα να αλλαξω τα τσοκ σε κυλινδρο και 4 αστρα, το αποτελεσμα ηταν σαν να βαρουσα στο γαμο του καραγκιοζη δεν πηρα ουτε μια,τωρα τυχαιο δεν ηταν καλη η ψυχολογια μου,οι τουφεκιες μου δεν ηταν πανω στα πουλια,υπαρχουν κενα?το σιγουρο ομως ειναι οτι αν δεν κανουμε δοκιμες σε χαρτι(πραγμα που δεν το εχω κανει ποτε) δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασμα οτι φταιει κατι παρα μονο ο εαυτος μας.

Τοτε Μαλλον θα αναφερεσε για κάποιον εκπαιδευτή κυνηγοσκυλων απο Θεσσαλονίκη:)
Δεν θέλω να πεις όνομα αλλά προς τα εκεί πάει ο νους μου..

Όχι φίλε. Ίσως να μην τον γνωρίζεις. Δεν αναφέρω το όνομά του γιατί δεν γνωρίζω αν θα το ήθελε....

Γιατι χρηστο νομιζεις οτι με ενα καλο φυσιγγι,ακριβο και με πολα γραμ θα παρεις την μπεκατσα. Τα φυσιγγια για εμενα ειναι μαρκετιγκ φιλε μου... θες αλλα πραγματα για να παρεις την μπεκατσα

Υγ.για εμενα το καλο φυσιγγι ειναι αυτο που τραβαει το οπλο σου.....

Λάμπρο δεν αναφέρθηκα εγώ για καλό φυσίγγι γιατί αυτό είναι και υποκειμενικό. Αναφέρθηκα σε φυσίγγι που ταιριάζει στον καθένα μας άσχετα από τα χαρακτηριστικά του...
Και για να σε πειράξω και λίγο να ρωτήσω γιατί χρησιμοποιείς 3 διαφορικά φυσίγγια και μάλιστα από όσο μου έχεις πει δεν τα αλλάζεις με τίποτα; .buy.
Επειδή ξέρω την απάντηση που θα δώσεις αυτό εννοούσα κι εγώ. Τί θα έλεγες όμως αν κάποιος για παράδειγμα ειρωνευόταν τις επιλογές σου; .xm.
Εγώ θα το κλείσω εδώ λέγοντας για ακόμη μια φορά ότι το φυσίγγι είναι προσωπική επιλογή του καθενός για όλους τους λόγους που πολύ σωστά αναφέρθηκαν από όλους μας. Δεν είναι συναγωνισμός ικανότητας... :)

Last edited:
Σε τι νούμερο σκαγιών είναι Χρήστο;
Νο 8 Γιώργο.

Να μην σου μεινουν ούτε για δείγμα Χρηστο;).well done.
Να είσαι καλά Τάσο. .well done.

Έχεις κακό σκοπό για τη νέα σεζόν θα τις κάψεις, καλό είναι αυτό Χρήστο αν βρεις κάτι που είσαι ευχαριστημένος να στοκαρεις πράμα.

Ναι Κωνσταντίνε αυτό σκέφτηκα. Είμαι ευχαριστημένος και στόκαρα... .well done.

Χρηστο με τις μολυβδωσεις πως τα πηγες?
Εγω κ ενα φυσίγγι να έριχνα στο κυνηγι, μόλις κοίταζα την καννη φαινοταν μεσα η μαυρίλα από το λιωμένο μολύβι.
Μονο με ψιλό ατσαλομαλλο κατάφερα να το καθαριζω.
Σκέψου να έριχνα και 10 φυσιγγια μαζεμένα..
Το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του φυσιγγιου που δεν απασχολεί και τοσο γιατι με ανταμείβει πάντα με την απόδοση του ;)

Χρήστο σου ευχομαι βολη και μπεκάτσα! Τι πυριτιδα εχουν ξερουμε; Για 40 γρ πως σου φανηκαν; Ειχαν πολυ ανακρουση;
Ρελιαστα ειδα ειναι!

Τα κουτάκια φαίνονται κάπως φθαρμένα, αν όντως είναι λίγο παλιότερης κοπής από τα τελευταίας φουρνιάς, είναι θάνατος. Μιλώντας για τελευταίας κοπής εννοώ και τα περσινά. Από πέρσι και δώθε δεν τα πήγαμε καλά με μερικά που έριξα, μπορεί ωστόσο να ήταν τυχαίο, μάλλον όμως έμεινα πίσω. Τα παλιότερα ήταν αρκετά γρήγορα και μαλακά για το φορτίο τους.
Χρήστο, αν με το καλό βρεθείς σε κάνα σούρουπο για παπί και δεν σε περιορίζει τοπογραφικά το ατσάλινο, μην διστάσεις να τα βάλεις και ας είναι 8άρια ;)
Πρόβλημα με μολυβδώσεις δεν είχα ποτέ με αυτό το φυσίγγι, ίσως γιατί όποτε το έριξα δεν ασχολήθηκα μετά με την κάννη και τα υπόλοιπα των επόμενων ημερών την καθάρισαν μόνα τους :)

Για τα γραμμάρια που έχουν δεν κλωτσανε Γιάννη.
Αν υπάρχει στην κρητη τοτε δοκίμασε το( και) για λαγό στο πυκνο..
Το παράξενο ειναι οτι κανει τα πουλιά κόσκινο σε κοντινές αποστασεις χωρις να τα διαλύει..
Με 3* έχω πάρει μπεκατσα κ μετα τα 25μ..
Όλα αυτα πριν 3 χρονια που είχα πάρει δυο κασετίνες ν7 για δοκιμή..

Στην Κομοτηνή δεν τα βρήκα. Στην Αλεξανδρούπολη δεν τα βρήκα. Τα βρήκε όμως συνάδελφός μου στη Ξάνθη. Οπότε προμηθεύτηκα μερικά κουτάκια για του χρόνου γεροί να είμαστε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις... :)

upload pictures
Αγριεμενο σε βλεπω Χρήστο μου.....sarcastic.
Όπως ειπες γερός και δυνατός να είσαι φίλε. ;)

Back