Φυσίγγια για μπεκάτσα

Η κυρία ως γνωστόν μπορεί να πάει και από καρδιά!!;)
Ενα σκαι φτανει να την χαιδεψει μονο και θα πεσει. Ειναι απο τα πιο λοβα θηραματα
.xm. εδώ από τα βιώματα που έχω στο κυνήγι της ξυλόκοτας (και είναι από την πολύ παιδική μου ηλικία, που μ' έπαιρνε ο πατέρας μου στην πλάτη του για να με περνάει από τα βάτα) να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω -εν μέρη- και να συμφωνήσω με τον Τάσο...
Αυτό για μένα δεν ισχύει..
Έχω τουφεκίσει μπεκατσα που συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα κ ξαφνικά την είδα να πέφτει αρκετά μακρια,πήγα κ την βρήκα ζωντανή,Αν Θυμαμε καλά είχε ένα σκάγι στο σώμα.
Το ίδιο μου έχουν πει κ μπεκατσαδες που ο σκύλος την βρήκε κάποια μέτρα μακρια απο το σημείο που την τουφεκισαν..
Και ένα ωραίο άρθρο που αποδεικνύει ότι ειναι μύθος το ένα σκάγι
http://www.ethnos.gr/thiramata/arthro/o_mythos_tou_enos_skagiou-64110802/
Λένε οτι η μπεκατσα πέφτει μ' ενα σκαγιο...ναι...αλλά που?
Στη φτερούγα, στο λαιμό, στο κεφάλι, στη μύτη, στα πλευρά θα πέσει...
Στο στήθος και στην κοιλιά και ειδικά σε πισώκωλη ντουφεκιά και αν μάλιστα της ρίξεις με Νο 9 ή με Νο 10 , είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τραβήξει...και το χειρότερο είναι πως αν δεν βγάλει φτερά, κατά την ντουφεκιά, συνήθως (όπως λέει και ο Τάσος) δεν δείχνει σημάδι οτι χτυπήθηκε...
Μου έχει τύχει αρκετές φορές σε τέτοιες ντουφεκιές, σε τυχερά πουλιά, που μπορούσα και έβλεπα την πορεία τους, να πετανε κανονικά μέχρι και 100 μέτρα μακρυά και μετά να πέφτουν πλαναροντας με ανοιχτά τα φτερά...ετσι -με ανοιχτα τα φτερά- τις βρίσκεις και στο σημείο πτώσης...
Ειδικά σε πισώκωλη ντουφεκιά, μην την αφήνεται από τα μάτια σας όσο το μέρος σας το επιτρέπει...
Προσωπικά την κυνηγάω με Νο 9 για ντουφεκιές το πολύ μέχρι 20-25 μ. και για δεύτερη, πάντα, ένα Νο 7 για πιο μακρινές ντουφεκιες...

Αυτό για μένα δεν ισχύει..
Έχω τουφεκίσει μπεκατσα που συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα κ ξαφνικά την είδα να πέφτει αρκετά μακρια,πήγα κ την βρήκα ζωντανή,Αν Θυμαμε καλά είχε ένα σκάγι στο σώμα.
Το ίδιο μου έχουν πει κ μπεκατσαδες που ο σκύλος την βρήκε κάποια μέτρα μακρια απο το σημείο που την τουφεκισαν..
Και ένα ωραίο άρθρο που αποδεικνύει ότι ειναι μύθος το ένα σκάγι..
http://www.ethnos.gr/thiramata/arthro/o_mythos_tou_enos_skagiou-64110802/
Οντως η μπεκατσα δεν πεφτει τοσο ευκολα οπως λεγεται.Κυνηγαω σχεδον 20 χρονια με σκυλο φερμας και αρκετες φορες μου ετυχε ν' αντεχουν σε αποστασεις 50-60 μετρων ακομη και με παραπανω απο 1-2 σκαγια Θυμαμαι 2 περιπτωσεις με πυρκαλ πρασινο νο8(τα παλια),που τις βρηκε ο σκυλος με μεγαλη δοση τυχης σε αποστασεις περιπου 60 μετρων και χωρις οπτικη επαφη.

Λόγο κατασκευής αν φάει στα φτερά έστω και ένα 9αρι έχει πέσει η μπεκάτσα, δεν έχει την απαιτούμενη ώθηση να πλαναρει τραυματισμενη επειδή σηκώνεται κάθετα συνήθως. Σε τουφεκιες από πίσω με σκαγια στο σωμα όπως σωστά είπαν παραπάνω οι συνάδελφοι μπορεί να τραβήξει πολύ χωρίς να καταλάβεις ότι την τραυματισες .

Λόγο κατασκευής αν φάει στα φτερά έστω και ένα 9αρι έχει πέσει η μπεκάτσα,
Και ένα ακόμα που συντηρεί τον μύθο του ενός σκαγιού στην μπεκάτσα, είναι και το μεγάλο μήκος των φτερούγων της αναλογικά με το σώμα της, και οι περισσότερες πιθανότητες που έχει σε σχέση με άλλα πουλιά να πάρει σκαγια-σκαγιο μόνο στη φτερούγα...

Καλημέρα.
Το ενα απο τα τρια αγαπημενα μου θηραματα.
Ωστοσο εχει 4 χρονια να την κυνηγησω κ αυτο γιατί τα μερη που την κυνηγούσα ειναι μακριά κ πολύ αγρια κ με μικρά παιδιά στο σπιτι πλέον δεν πάω τόσο μακρια .
Ασε που εκει μέσα πήγαινα μονος κ ουτε με ελικοπτερο δεν με έβρισκαν. ...σημα κινητου ουτε για δειγμα κ τα αργα στο 4 επι 4 ηταν δεδομενα.
Ωστοσο η πειρα μιας δεκαετιας πριν μου δίνει το δικαιωμα να συμφωνησω με τον λαμπρό.
Κατι πιυ εζησα κ το χα διαβάσει προηγουμενος χωρίς να το πιστέψω ειναι ότι εαν η ντουφεκια ''αερισει'' την μπεκάτσα κ περασει απο μεσα αλωβιτη κανει ψεματα πως επεσε.
Είχα ενα τέτοιο περιστατικό σε καπως μακρινη βολή σε πυκνο .
Την είχαμε για σεκα ωστοσο όταν πλησίασαν τα σκυλια η μπεκατσα ξαναφυγε κανονικα κ πιο δυναμικα απο την πρωτη φορα με αλλη κλιση .
Περνοντας την με την επομενη βολή δεν είχε ουτε ενα σκαι στο κορμί απο την πρώτη βολη.
Ωστοσο μθα φορά μονο μου συνεβει.

Στο χωριό δυστυχώς εχει χρόνια να πέσουν κ ετσι 4 χρονια τωρα δεν την εχω δει.

Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδειξω τα λεγόμενα μου ομως αυτο εζησα οποταν το μοιραζομαι χωρις να θελω να γινει πιστευτό.
Εγω ομως το ειδα καθαρα.

Ο ελικοειδης διασπορεας πως ειναι?
Καμιά φωτι γυσιγγιου.
Εγω ξερω μονο τους τύπο σταυρου με πτερυγια η χωρις.

Κατι πιυ εζησα κ το χα διαβάσει προηγουμενος χωρίς να το πιστέψω ειναι ότι εαν η ντουφεκια ''αερισει'' την μπεκάτσα κ περασει απο μεσα αλωβιτη κανει ψεματα πως επεσε.
Είχα ενα τέτοιο περιστατικό σε καπως μακρινη βολή σε πυκνο .Την είχαμε για σεκα ωστοσο όταν πλησίασαν τα σκυλια η μπεκατσα ξαναφυγε κανονικα κ πιο δυναμικα απο την πρωτη φορα με αλλη κλιση .
Περνοντας την με την επομενη βολή δεν είχε ουτε ενα σκαι στο κορμί απο την πρώτη βολη.
Ωστοσο μθα φορά μονο μου συνεβει.
Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδειξω τα λεγόμενα μου ομως αυτο εζησα οποταν το μοιραζομαι χωρις να θελω να γινει πιστευτό.
Εγω ομως το ειδα καθαρα.
Σε πιστεύουμε Χρύσανθε... έχουν ''φαει την ίδια φόλα'' και άλλοι....sarcastic.
Ο ελικοειδης διασπορεας πως ειναι?
Καμιά φωτι γυσιγγιου.
Εγω ξερω μονο τους τύπο σταυρου με πτερυγια η χωρις.
Χρύσανθε δες ένα τυπικό δείγμα ελικοειδή διασπορέα γνωστής Ελληνικής εταιρίας...
elikoidisdisps.jpg

Αρα δεν ειναι σαν του λαμπρό που ο σταυρος ειναι κλεισμενος σε κυαθιο.
Ωραίο με ενδιαφέρει αυτό γιατί θελω διασπορά από τα δεκα μέτρα.
Στο χωριο κυνηγω πολυ πυκνο κ κρεμμο γιατί εκει βρίσκω υσηχια κ λαγους ανενόχλητοους σχετικα.
Θελω κατι που να μου δινει άμεσα την διασπορά στην πρωτη βολη.

Αρα δεν ειναι σαν του λαμπρό που ο σταυρος ειναι κλεισμενος σε κυαθιο.
Ωραίο με ενδιαφέρει αυτό γιατί θελω διασπορά από τα δεκα μέτρα.
Στο χωριο κυνηγω πολυ πυκνο κ κρεμμο γιατί εκει βρίσκω υσηχια κ λαγους ανενόχλητοους σχετικα.
Θελω κατι που να μου δινει άμεσα την διασπορά στην πρωτη βολη.
Για τα δέκα μέτρα θα σου πρότεινα τον ανάστροφο διασπορέα (αρχική πατέντα του αείμνηστου Στόκα) του Lambro direct...
Direct_32.png

th

Για λαγό που θές, στα 34 γρ. το βγαζει και σε Νο 3 και Νο 5...
Τώρα δεν ξέρω Κύπρο αν τα φέρνουν...

Δεν εχω εμπειρια απο τα δισπορας.Εχω ριξει...4 σε ολη μου τη ζωη.Αν χρειαζομαι ανοιχτη τουφεκια,χρησιμοποιω ραβδωτο τσοκακι με πολυ πολυ καλα αποτελεσματα.Φιλος μπεκατσας,που ψαχνει πολυ το φυσιγγι, μου ειπε πως ο καλυτερος διασπορεας που δοκιμασε, ηταν αυτος που χρησιμοποιουσε η NSI στα διασπορας της με πυριτιδα 206.
Ηταν σταυρος,ο "αξονας"ομως,ηταν κυλινδρακι.Obturator,φελοταπα και ισως χαρτονακι.Ο "σταυρος"μονος του,αποσπωμενος.
Μου ειπε πως ηταν το μονο διασπορας που η τουφεκια του δεν ειχε κενο!
Εναν,αντιστοιχου σχεδιασμου εχει η Β.Ρ.Η διαφορα ειναι,πως το κυλινδρακι ειναι ενα σωμα με το αμορτισερ και τη φουστα.Απο οτι μου ελεγε ο φιλος,καμια σχεση με το παλιο!

Ο ελικοειδης ειναι πολυ καλο υλικο και μπορω να πω οτι υπακουει σε ολα τα τσοκ και η διασπορα που κανει ειναι αρκετα μεγαλη απο πολυ κοντα
Με φουλ τσοκ και ελικοειδη διασπορεα(τον πρασινο του Θωδη)με φυσιγγι ιδιογομωσης στα 28γρ Νο9 μου δινει ανοιγμα 70εκ. στα 15μετρα.
Παντως και ο συγκερκιμενος αφηνει ενα κενο στην μεση....οχι βεβαια οπως ο αναστροφος.

Τι θα γινει σπυρακο, τα βγαλαμε ολα φορα παρτιδα.....ε?
Κρυβε λογια σε παρακαλω.....pray to God. .pray to God. .pray to God. .my man..my man.
Εγώ πάντως για λαγό στα κοντά μίλησα Λάμπρο....my man..sarcastic.
Δεν εχω εμπειρια απο τα δισπορας.Εχω ριξει...4 σε ολη μου τη ζωη.Αν χρειαζομαι ανοιχτη τουφεκια,χρησιμοποιω ραβδωτο τσοκακι με πολυ πολυ καλα αποτελεσματα.Φιλος μπεκατσας,που ψαχνει πολυ το φυσιγγι, μου ειπε πως ο καλυτερος διασπορεας που δοκιμασε, ηταν αυτος που χρησιμοποιουσε η NSI στα διασπορας της με πυριτιδα 206.
Ηταν σταυρος,ο "αξονας"ομως,ηταν κυλινδρακι.Obturator,φελοταπα και ισως χαρτονακι.Ο "σταυρος"μονος του,αποσπωμενος.
Μου ειπε πως ηταν το μονο διασπορας που η τουφεκια του δεν ειχε κενο!
Εναν,αντιστοιχου σχεδιασμου εχει η Β.Ρ.Η διαφορα ειναι,πως το κυλινδρακι ειναι ενα σωμα με το αμορτισερ και τη φουστα.Απο οτι μου ελεγε ο φιλος,καμια σχεση με το παλιο!
Αυτό το 34αρι dispersante... που λες Γιάννη... σε κασετίνα των 10 φυσιγγίων, με την σύνθετη τριπλή βυσμάτωση couvette+τάπα από φελλό+διασπορέα σταυρό με κολώνα στη μέση και τέσσερα πτερύγια περιμετρικά, της πάλαι ποτέ κραταιάς Maiocchi, ήταν παλιά, το βασικό και αγαπημένο μου μπεκατσοφυσιγγο στα κλειστά τσοκ του ROBUST 222, του πατέρα μου, το οποίο μ' εκανε και κυνηγό...
Πολύ ομοιόμορφη και χωρίς κενά διασπορά...
Καμιά φορά στον πυκνό πουρναρόλογγο, το συνδύαζα με τα διασποράς του Στόκα για 1η ντουφεκιά και τα Maiocchi για 2η...
Όσο αφορά το άνοιγμα ντουφεκιάς θα έλεγα.... ήταν κάπου ανάμεσα στον ανάστροφο αποκεντρωτήρα και τον κλασσικό gualandi, μόνο που κρατούσε και ένα κέντρο 15-20 εκ. που μπορούσε να σου δώσει το πουλί (με πολύ καλή σκόπευση) μέχρι και τα 30-35 μέτρα...
Όπως λες παρόμοιος διασπορέας και της B&P, πολύ καλό φυσίγγι, αλλά όχι σαν το παλιό Maiocchi...
Συμφωνώ μαζί σου για το τσοκάκι διασπορέα, σαν την πιο αξιόπιστη και ασφαλή -ως προς την ελεγχόμενη διασπορά των σκαγιών- λύση...

Τώρα βέβαια έχω και 'γω καμιά 10αριά χρόνια, ίσως και παραπάνω, να χρησιμοποιήσω διασποράς φυσίγγια και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη των ''νέας γενιάς'' φυσιγγίων...

μπεκατσα που εχει παρει σκαι... αναλυτικα εχουμε και λεμε. ...

1.στο φτερο: πεφτει κατευθειαν...

2.στο σωμα.... θα πεσει οταν τελειωσει η δυναμη που εχει μεσα της...

3.στο κεφαλι.... θα την βλεπεις να περνει τον ανηφορο και καποιες φορες να σου επιτιθεται.... και ολα αυτα γινοντε γιατι το χτυπημα την κανει να εχει χασει την κατευθηνση και τον προσανατολισμο της. Και δεν ξερει που παει.....
ετσι ειναι αμα εχεις κανει ντοκτορα στην μπεκατσα ολα τα ξερεις.....yel.

20161022_165117.jpg
τουφεκισα ένα κουνέλι σήμερα με γκοριλα διασπορας 34γρ 8αρι στα 7-8 μέτρα άμεσο σκοτωμα χωρίς να χαλάσει....αυτόν τον διασπορεα είχε μέσα πολύ σκληρό υλικό . Με έχει κερδίσει και θα το δουλέψω και μπεκάτσα.

Με φουλ τσοκ και ελικοειδη διασπορεα(τον πρασινο του Θωδη)με φυσιγγι ιδιογομωσης στα 28γρ Νο9 μου δινει ανοιγμα 70εκ. στα 15μετρα.
Παντως και ο συγκερκιμενος αφηνει ενα κενο στην μεση....οχι βεβαια οπως ο αναστροφος.
Κενο μετα τα 15 μετρα ειναι λογικο να αφηνει αφου η δουλεια του ειναι να αποκεντρωνει τα σκαγια..με φουλ δυσκολο να παρεις καλο ανοιγμα αλλα με 5-3 αστρα ειναι μια χαρα..σε αναστροφο για να μην αφησει κενα καλος ειναι ο gualandi αλλα χωρις τα πεταλα..γινεται δηλαδη κολωνα και απο γυρω του τα σκαγια και τα ανοιγει ομοιομορφα..ο ελικοειδης τα πεταει πολυ γρηγορα και εχεις τρυπα στο κεντρο που βεβαια αυτο δεν ειναι παντα κακο αν δεν εχεις μπει σωστα στο πουλι το περνεις με περιφερεικα..εγω προσωπικα δεν θα το προτιμουσα ομως

Εγώ πάντως για λαγό στα κοντά μίλησα Λάμπρο....my man..sarcastic.

Αυτό το 34αρι dispersante... που λες Γιάννη... σε κασετίνα των 10 φυσιγγίων, με την σύνθετη τριπλή βυσμάτωση couvette+τάπα από φελλό+διασπορέα σταυρό με κολώνα στη μέση και τέσσερα πτερύγια περιμετρικά, της πάλαι ποτέ κραταιάς Maiocchi, ήταν παλιά, το βασικό και αγαπημένο μου μπεκατσοφυσιγγο στα κλειστά τσοκ του ROBUST 222, του πατέρα μου, το οποίο μ' εκανε και κυνηγό...
Πολύ ομοιόμορφη και χωρίς κενά διασπορά...
Καμιά φορά στον πυκνό πουρναρόλογγο, το συνδύαζα με τα διασποράς του Στόκα για 1η ντουφεκιά και τα Maiocchi για 2η...
Όσο αφορά το άνοιγμα ντουφεκιάς θα έλεγα.... ήταν κάπου ανάμεσα στον ανάστροφο αποκεντρωτήρα και τον κλασσικό gualandi, μόνο που κρατούσε και ένα κέντρο 15-20 εκ. που μπορούσε να σου δώσει το πουλί (με πολύ καλή σκόπευση) μέχρι και τα 30-35 μέτρα...
Όπως λες παρόμοιος διασπορέας και της B&P, πολύ καλό φυσίγγι, αλλά όχι σαν το παλιό Maiocchi...
Συμφωνώ μαζί σου για το τσοκάκι διασπορέα, σαν την πιο αξιόπιστη και ασφαλή -ως προς την ελεγχόμενη διασπορά των σκαγιών- λύση...

Τώρα βέβαια έχω και 'γω καμιά 10αριά χρόνια, ίσως και παραπάνω, να χρησιμοποιήσω διασποράς φυσίγγια και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη των ''νέας γενιάς'' φυσιγγίων...
Σ 'αυτά αναφέρεσαι φίλε;

hébergeur d image gratuit
hebergeur gratuit

Δοκιμασετο και θα με θυμηθεις....
Λαμπρο εδω παιδια που το δοκιμασαν δεν τους αρεσε καθόλου στον λαγό.
Κ ετσι εχω κακή ψυχολογία.
Ειναι κ τα σκυλια στο κωλο του οταν βγει διπλα σου........φοβαμαι χωρις να μπορω να πω ομως ξακα στοιχεια για το φυσιγγι φυσικά.
Εγω εαν δεν δω δεν μιλάω.
Απλα η αρνητικη ψυχολογια γθα μενα πεζεθ ρολο κ Μάλιστα πολυ...

Κενο μετα τα 15 μετρα ειναι λογικο να αφηνει αφου η δουλεια του ειναι να αποκεντρωνει τα σκαγια..με φουλ δυσκολο να παρεις καλο ανοιγμα αλλα με 5-3 αστρα ειναι μια χαρα..σε αναστροφο για να μην αφησει κενα καλος ειναι ο gualandi αλλα χωρις τα πεταλα..γινεται δηλαδη κολωνα και απο γυρω του τα σκαγια και τα ανοιγει ομοιομορφα..ο ελικοειδης τα πεταει πολυ γρηγορα και εχεις τρυπα στο κεντρο που βεβαια αυτο δεν ειναι παντα κακο αν δεν εχεις μπει σωστα στο πουλι το περνεις με περιφερεικα..εγω προσωπικα δεν θα το προτιμουσα ομως
Αυτο ψαχνω σε εμπορικο Μιλτο.
Γκουαλαντι τυπου χωρις ρα πτερυγια.
http://m.frankonia.de/12-70,+Jagd+Braun+Streu/Rottweil/Ansicht.html?Artikelnummer=165134
Πειτε μου τι πιστευετε γιαυτό

Back