Φυσίγγια για την Φάσσα

σε απολυτα νουμερα διατρησης το ν 6 ειναι οριακο μετα τα 40 μετρα , καλο είναι σε ανοιχτα καρτερια να δουλευει τουλάχιστον ν 5 και κλειστε τσοκ , η φασσα θελει τουλάχιστον 2 αστερια , καλο ειναι να μπαινει μονιμα το φουλ , θελει πολλλαπλα τραυματα για καθαρο σκοτωμα , με λιγα λογια φασσα = φουλ , ν 5,5 σκαγι και μπροσταααααα

Δημήτρη ίσως και το φουλ να ειναι μια ακραία περίπτωση..όπως ειναι κ τα 2αρια η 3αρια σκάγια..Πιστεύω ότι με 3αρι η 2αρι τσοκ θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα..και ίσως ειναι καλύτερα να επιλεξουμε ένα λίγο πιο συγκεντρωτικό φυσίγγι.Το ξαναλέω δεν εχω μεγάλη εμπειρία από φασσα.Απλα λέω μια..βλακεία..

ακραια περιπτωση το φουλ ? μαλιστα , η γνωμη σου είναι σεβαστη , η δικη μου είναι φουλ παντου ειδικα σε φασσα και παπι , μιλαμε παντα για καρτερι και ημερησιο κυνυγι

Τάσο μην σου κάνει εντύπωση, δεν είναι ακραίο το φουλ στα ημερήσια, της πάπιας τουλάχιστον, την φάσα δεν την ξέρω. Ειδικά στα χοντρά σκάγια, μόνο κερδισμένος είσαι με ένα κλειστό τσοκ σε αποστάσεις από 40 μέτρα και πάνω.

βλεποντας το θεμα, θα δουμε απο πολλους, δοαφορετικες αποψης. αυτο μαλλον συμβενει λογο του οτι ολα παιζουν ρολο, και ιδικα ο τοπος που κυνηγαμε, και ο τροπος που μας ερχοντε τα πουλια.
σε περασματα (ακομη και εκει δεν ειναι στανταρ αυτο) θα βαλεις κατι πιο σφυχτο και πιο χοντρο. στο βουνο ομως τα πραγματα αλλαζουν. ενας καλος φασσας, που εχει την δυνατοτητα να παει και να ξαναπαει στην φασσα οταν της βρει, εκτος απο την κυνηγετικη του μερα και το θεμα της καρπωσης, θα πρεπει να διαχειρηστει τα πουλια, αν θελει να τα κυνηγα πολλες φορες μεσα στον χρονο.
για μενα καποιος που θα κυνηγισει σε βουνο, ειναι απαραδεκτος αν αρχησει και ριχνει με 5ρια και φουλ τσοκ. ακομη και με 2 αστρα (αν εχει την επιλογη του τσοκαρισματος).
φανταζομαι δηλαδη να βλεπω καποιον να κυνηγα μεσα στης οξυες, η μεσα σε ενα ρεμα με βελανι, με 5ρια και 2 αστρα. (το ξαναγραφω. αν εχει επιλογη τσοκαρισματος).
η να φανταστω καποιον να ειναι στο νερο και να ριχνει σφυχτα και χοντρα.
γινετε. φησυκα και γινετε. αλλα αυτο δεν ειναι διαχειρηση.

Στην φάσσα χρησιμοποιώ πάντα τρία αστέρια τσοκάρισμα.
Τα δύο πρώτα φυσίγγια 6άρια Lambro Biturbo και το τελευταίο 5άρι NSI Supercaccia.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός με έχει αφήσει πολύ ικανοποιημένο.

Στην φάσσα χρησιμοποιώ πάντα τρία αστέρια τσοκάρισμα.
Τα δύο πρώτα φυσίγγια 6άρια Lambro Biturbo και το τελευταίο 5άρι NSI Supercaccia.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός με έχει αφήσει πολύ ικανοποιημένο.

μια πολυ καλη επιλογη, αφου περνουμε την βαση, πως για να μπορεσουμε να ριξουμε και 3η ντουκια, ειμαστε σε πιο ανοιχτο μερος και εχουμε αυτην την δυνατοτητα.
αν ομως την τριτη ντουκια θα την εχουμε για να ριξουμε σε τριτο διαφορετικο πουλι, το 5ρη παραπαει.

Παιδιά δεν μου κάνει εντυπωση το φουλ..Ούτε και διαφωνώ ο καθένας μας εχει τις επιλογές του.Εξάλλου με την αριστερή κάννη του δίκαννου μου που ειναι φουλ εχω κάνει μακρινεεεεες καταβολές κ με ψιλα κ με χοντρά σκάγια σε διάφορα θηράματα..Απλά πίστευα ότι το δυάρι θα δούλευε καλύτερα κ ίσως διόρθωνε κ λίγο κάποιο πιθανό σκοπευτικο λάθος..

αυτή η διορθωση του σκοπευτικου λαθους , αυτό είναι η μεγαλη παγιδα , μην κλεινεις τσοκ παει βλημα δεν θα σκοτωσεις τιποτα , μας λεει συνεχεια το υποσεινηδητο και οι φιλοι μας φυσικα , θα γραψω κατι δημοσια και ας με παρεξηγησουν μερικοι , οποιος κυνηγος συνηθισει με φουλ δεν προκειται να το ξεβιδωσει ποτε από την κανη του , δινει άλλη σιγουρια αυτο το τσοκαρισμα και φυσικα αλλα σκοτώματα , πιο καθαρα και πιο σωστα , στα κοντιν απουλια μαθαινει το μυαλο που να ριχνει και δεν τα χαλαει , ακούγεται λιγο απιστευτο αλλα είναι αληθινο , βλέπετε ολοι μας κανουμε το ιδιο λαθος , παμε να τσεκαρουμε προσκοπευσεις μετρα και αποστασεις , τα πραγματα είναι απλα , χοντρα σκαγια , κλειστα τσοκ , εντονη εστιαση στην μυτη του πουλιου και πατημα , όλα τα αλλα τα αναλαμβανει ο υπολογιστης

Δεν μπορώ να μην συμφωνησω κ αυτο γιατί πολυ κυνηγοί ορκίζονται στα σφιχτά τσοκ κ γενικά στα τσοκαρισμενα τουφεκια..Κάποτε έγραψε ενας βλητικος οτι η δόξες που γνώρισαν στο παρελθόν αυτά τα όπλα δεν ήταν άδικες...

αυτή η διορθωση του σκοπευτικου λαθους , αυτό είναι η μεγαλη παγιδα , μην κλεινεις τσοκ παει βλημα δεν θα σκοτωσεις τιποτα , μας λεει συνεχεια το υποσεινηδητο και οι φιλοι μας φυσικα , θα γραψω κατι δημοσια και ας με παρεξηγησουν μερικοι , οποιος κυνηγος συνηθισει με φουλ δεν προκειται να το ξεβιδωσει ποτε από την κανη του , δινει άλλη σιγουρια αυτο το τσοκαρισμα και φυσικα αλλα σκοτώματα , πιο καθαρα και πιο σωστα , στα κοντιν απουλια μαθαινει το μυαλο που να ριχνει και δεν τα χαλαει , ακούγεται λιγο απιστευτο αλλα είναι αληθινο , βλέπετε ολοι μας κανουμε το ιδιο λαθος , παμε να τσεκαρουμε προσκοπευσεις μετρα και αποστασεις , τα πραγματα είναι απλα , χοντρα σκαγια , κλειστα τσοκ , εντονη εστιαση στην μυτη του πουλιου και πατημα , όλα τα αλλα τα αναλαμβανει ο υπολογιστης
Διαφωνώ! Τα όπλα εξελίχθηκαν και τα τσοκ δημιουργήθηκαν ακριβώς επειδή έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε διαφορετικές περιπτώσεις κυνηγιού. Συμφωνώ στο ότι οι τουφεκιές φαίνονται πιο "ωραίες" όταν καταβάλλουν ένα πουλί! Σαν να έχει φάει σφαλιάρα εξ' ουρανού! .sarcastic.

καλα κανεις και διαφωνεις απλα σκεψου το και δοκιμασε αυτά που γραφω , ποτε δεν ξερεις ......

δημητρη μεσα σε ρεματιες και στης οξυες, εκει στην τροφη δηλαδη, δεν μπορεις να εχεις την πολυτελεια για πολλα πολλα. εκει θελει προσκοπευσης, αλλα ντουφεκιες σκοπευτηριου.
τι μυτι πουλιου να δεις και πρασινα αλλογα. αυτα σε τετοια μερη ειναι τζακ ποτ.
σκεψου μονο να βγενουν σε αυτες της αποστασεις, και να εχεις 1 τοπολυ 2 δευτερα να ριξεις. τι να σου κανει το φουλ.
στα 15-25 μετρα, εκει μεσα με φουλ και χοντρα, εισαι καταδικασμενος. οτι και να μου πει καποιος. αποψη δεν αλλαζω, γιατι κυνηγω αυτο το θηραμα απο το 87, σε μερη που θεωρουντε φασσομερη, καιεχω δει πολλα.
εκτος και αν εισαι τζων γουειν η λουκι λουκ.
τωρα αν εσυ μπορεις και ριχνεις με φουλ και 5ρη σε τεοια μερη μονοντουφεκιες, χωρις να χαλας τα κοπαδια και τα υπολοιπα πουλια, τοτε εισαι απο αυτους που σπανιζουν.
απο εκει καιπερα, υπαρχουν αποψεις. σεβαστες ολες. αλλα εκει που κυναγαω εγω, δεν θα ηθελα να ειχα παραδυπλα καποιον με φουλ και 5ρια. θα μου χαλουσε την μερα.
εκτος και αν αποτελουσε εξερεση.

Σε γενικές γραμμές η φάσσα,κατ'εμέ, όπως και όλα τα πουλιά, κυνηγιεται με μια τριάδα σκαγιών στην περίπτωση της φάσσας 5,6,7 η επιλογή του καθενός, πιστεύω, είναι θέμα απόστασης που ντουφεκάει τα πουλιά, συνήθειας, συχνότητα επαφής με το συγκεκριμένο θήραμα, άλλα και ψυχολογίας. Το ιδιο και όσο αφορά τα τσοκαρίσματα.
Αν κάποιος π.χ την κυνηγάει στα περάσματα του Οκτώβρη που τα πουλιά περνάνε, συνήθως ψηλά και είναι και περαστικά, θα πάει σε Νο 5,6 και 2*,1* τσοκ, προκειμένου να έχει την απαιτούμενη ενέργεια και συγκέντρωση στις μακρινές αποστάσεις βολής (αρκεί να μη χαλάει το κυνήγι άλλων κυνηγών). Κάποιος π.χ που τα κυνηγάει στην κούρνια και τα ντουφεκάει στα 30 μέτρα άλλα ντουφεκάει και ''διαλεχτά'' προκειμένου να μην ''κάψει'' το μέρος, θα πάει σε Νο 7 και 4*,3* τσοκ.
Απο κει και πέρα είναι και θέμα συνήθειας π.χ ο πατέρας μου, που πήγαινε μια φορά το χρόνο στη Φούρκα στα περάσματα, χρησιμοποιούσε φουλ και 4άρια για να ντουφεκάει τα κοπάδια στα 60-70 μέτρα, εγώ που έμαθα να κυνηγάω δίπλα στον πατέρα μου, νιώθω ψυχολογικά ότι αυτός ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος και συνεχίζω μ' αυτόν.
Ακόμα, και το πόσο συχνά έχουμε επαφή με το συγκεκριμένο θήραμα συμβάλει στις επιλογές μας. Ένας που εχει την τύχη να βρίσκεται καθημερινα μέσα στα φασσοτόπια έχει απομυθοποιήση το συγκεκριμένο θήραμα και οι επιλογές του είναι συνήθως πιο ''ταπεινές'', σε σχέση με κάποιον που κάνει χιλιομετρα για να κυνηγήσει 2,3 φορές το χρόνο και οι επιλογές του είναι ''ότι βαρύτερο'' προκειμένου να εκμεταλευτεί της ευκαιρίες που θα έχει.
Καλό είναι βέβαια να μην απορρίπτουμε τίποτα και να είμαστε οπαδοί του ''πίστευε και μή, ερεύνα''.
Όσο αφορά το φούλ τσοκ, παλαιότερα που είχα όπλο με εναλλασόμενα τσοκ, σπάνια το χρησιμοποίησα ακόμα και στις περιπτώσεις που ήθελα να κάνω οριακές ντουφεκιές, αυτό γιατί, στις δικές μου δοκιμές, τόσο στο χαρτί όσο και στο κυνήγι δεν κατάλαβα να μου δίνει κάτι παραπάνω απο τα 2*. Στο χαρτί, σε αποστάσεις 40 μέτρων το 1* μπορεί να φαινόνταν πιο συγκεντρωτικό και εντυπωσιακο στο κέντρο της ντουφεκιάς αλλα τα 2* μου γέμιζαν καλύτερα και χωρίς κενά την περιφέρεια.

Back